ΔΗΓΜΑΤΑ 6/2/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 6/2/2020

Μια σοβαρή συζήτηση για το προσφυγικό έγινε για πρώτη φορά στην Ήπειρο, ανάμεσα σε… ενήλικες… αυτοδιοικητικούς…

Το προσφυγικό ήλθε στην ΠΕΔ μετά από πρόταση του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη, ο οποίος ως γνωστόν πιέζεται λόγω των προτάσεων που κατατίθενται για τη χωροθέτηση δομής υποδοχής προσφύγων στο Δήμο του. Και για να είμαι ειλικρινής, επειδή συχνά πυκνά τον τελευταίο καιρό «καταχέριασα» το Δήμαρχο της Άρτας για τη γενικότερη στάση του ως προς το προσφυγικό, προχθές, αν εννοούσε τις προτάσεις που έκανε για δικαιότερη κατανομή πληθυσμών και προσεκτικότερη διαχείριση του όλου θέματος από πλευράς της πολιτείας, είδα να κάνει ένα βήμα μπρος στην ορθολογική και σωστή στάση.

Η συζήτηση στην ΠΕΔ ήταν ένα καλό δείγμα για το πώς πρέπει να λειτουργήσει ως πολιτικό όργανο, η ανώτατη συλλογική εκπροσώπηση των 18 Δήμων της Ηπείρου και θέλω να ελπίζω ότι η εικόνα αυτή θα επαναληφθεί για όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν την περιοχή.

Η πρωτοβουλία πιστώνεται στον πρόεδρο της ΠΕΔ, τον λιγότερο προβεβλημένο και… ταπεινό Δήμαρχο Δωδώνης που επιχειρεί σαφώς, να καταστήσει την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου ένα διακριτό πολιτικό πόλο απέναντι στην Περιφέρεια Ηπείρου και τις τέσσερις έδρες των Νομών της Ηπείρου.

 

Στα δύσκολα δε μπήκαν

Αν βέβαια, θέλαμε να μπούμε στην ουσία του προβλήματος που για την Ήπειρο είναι η διασπορά κέντρων υποδοχής προσφύγων, άρα και στο πιο δύσκολο κομμάτι της υπόθεσης του προσφυγικού, ως προς αυτό συζήτηση δεν έγινε και δεν ξέρω τι γενναιότητα θα έδειχναν τότε οι διάφοροι αιρετοί.

Όταν ασπούμε, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη είπε ότι ο Δήμος του είναι απομακρυσμένος, άρα αυτονόητα – και μόνος του – συμπέρανε πως λογικά η πολιτεία δεν τον λογαριάζει, του αντέτεινε ο Δήμαρχος Ζαγορίου πως κι αυτός απομακρυσμένος είναι, αλλά στο Τσεπέλοβο έστειλαν πρόσφυγες στην αρχή της «κρίσης»…

Ελπίζω ότι την ωριμότητα που έδειξαν χθες οι Δήμαρχοι για το προσφυγικό, θα τη διατηρήσουν και όταν τα πράγματα «σφίξουν»…

 

Ο βουλευτής που χάθηκε

Ανάμεσα στις θέσεις που υποστηρίχθηκαν από τους περισσότερους, ήταν το αίτημα της καλύτερης ενημέρωσης από την πολιτεία.

Ο Τσιρογιάννης επανέλαβε την άποψη ότι όφειλε ένας παράγοντας, ένας φορέας… πάνω από τους Δήμους, να τους μαζέψει στην Άρτα, προκειμένου να μην πλακώνονται αύριο μεταξύ τους οι Δήμαρχοι για το ποιος θα πάρει τις δομές και οι αιχμές άγγιξαν τόσο την Περιφέρεια Ηπείρου όσο και την κυβέρνηση και δη τον κυβερνητικό βουλευτή της Άρτας, για τον οποίο ο κ. Τσιρογιάννης ανέφερε, χωρίς να χρησιμοποιήσει όνομα, πως όταν τον έψαχνε τις προάλλες στο κινητό, αυτός δεν το σήκωνε επίτηδες και όταν τον βρήκε, του έλεγε πως είχε μπλοκάρει η συσκευή…

 

Θα έρθει ο Μηταράκης;

Την Περιφέρεια τώρα, που κατά τα λεγόμενα Καχριμάνη, δεν έχει εμπλοκή στο προσφυγικό… πρόκειται να επισκεφθεί την Παρασκευή, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης.

Πρώτον, θα έλεγα ότι δε χρειάζεται να μετακινείται άσκοπα ο Υπουργός, αφού όπως είδαμε προχθές σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, ο Υπουργός τα καταφέρνει μια χαρά με ανοιχτή ακρόαση από το γραφείο του!

Ο Υπουργός είχε «τηλεφωνική επικοινωνία» με τους αγριεμένους κατοίκους της Μυτιλήνης προχθές, μέσω του κινητού τηλεφώνου του Δημάρχου: ο Δήμαρχος έβαλε το τηλέφωνο σε ανοιχτή ακρόαση και οι πολίτες άκουγαν από το τηλέφωνο τον Υπουργό να δεσμεύεται πως η Μόρια θα κλείσει σύντομα! Το ίδιο λοιπόν, θα μπορούσε να κάνει και για την Ήπειρο ο Υπουργός: να πάρει τηλέφωνο στο κινητό του Καχριμάνη, να πάνε οι Δήμαρχοι στην Περιφέρεια και από εκεί, να τα «πούνε» με τον Υπουργό…

Δεύτερον – και σοβαρεύομαι: αφού η Περιφέρεια Ηπείρου δε θέλει, κατά πως λέει, εμπλοκή στο προσφυγικό… γιατί ο Μηταράκης να πάει στην Περιφέρεια και όχι στην ΠΕΔ, μιας και οι Δήμαρχοι είναι αυτοί που ζορίζονται;

Τα όσα δήλωσε εχθές ο Περιφερειάρχης ότι δήθεν του ζητήθηκε η αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου και ότι «κάποια στιγμή…» θα συναντήσει κι αυτός τον Υπουργό, δε γίνονται πιστευτά. Η αρχική πληροφορία για την έλευση Μηταράκη μιλούσε για συγκεκριμένο ραντεβού Καχριμάνη μαζί του. Μέχρι την Τρίτη, ούτε η ΠΕΔ ούτε κανείς Δήμαρχος είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Υπουργό, επομένως πώς ο Υπουργός κανόνιζε αίθουσα για να τους συναντήσει χωρίς να τους έχει προσκαλέσει πριν; Περίεργα δεν ακούγονται όλα αυτά;

Μήπως ο Περιφερειάρχης θέλει έναντι της κυβέρνησης να το παίζει αφεντικό και για το προσφυγικό, και έναντι των «ιθαγενών» (των ντόπιων εννοώ…) να το παίζει αδιάφορος;

Η μαγκιά των Δημάρχων – έτσι για την αλητεία… – θα είναι να πούνε στον Υπουργό, «άμα θες να μας δεις, έλα στην ΠΕΔ. Εμείς δεν πάμε στην Περιφέρεια…».

Να δούμε τότε τι θα κάνει ο Καχριμάνης…

 

Και κάτι ακόμα

Μια τελευταία απορία: γιατί έρχεται στην Ήπειρο ο Μηταράκης τη στιγμή που «καίγεται» το Ανατολικό Αιγαίο; Τόσο επείγουσα ανάγκη είναι η χωροθέτηση δομής στην Ήπειρο; Πόσο κόσμο σκοπεύει να φέρει εδώ; Καμιά εικοσαριά χιλιάδες ασούμε; Ή το έλυσε το πρόβλημα της χωροθέτησης δομών προσφύγων σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια;

Αφελείς απορίες, για τις οποίες ελπίζω να ακούσουμε απαντήσεις την Παρασκευή από τον Υπουργό…

 

Ταραχή…

Τα… λασπόνερα της ακινησίας στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως τάραξε ο Βούζας ο Χρυσόστομος με το ξέσπασμά του το τηλεοπτικό, την περασμένη εβδομάδα – γράφαμε σχετικά στα «Δήγματα» του Σαββάτου.

Τα όσα είπε στο δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση για την απουσία διαδικασιών και ενδιαφέροντος περί τα εσωκομματικά του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», απασχόλησαν το άτυπο τοπικό συντονιστικό του υπό διαμόρφωση κόμματος, την περασμένη Δευτέρα και ακούστηκε και η σκληρή γραμμή της λήψης πειθαρχικών μέτρων (!) κατά των «ταραξιών»…

Πέρα από το πόσο βαθιά νυχτωμένοι είναι οι άνθρωποι – ο Βούζας όπως και ο Οικονόμου ο Σάκης είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία», άρα επιλογές της ηγεσίας του κόμματος, άρα θεωρητικά και τυπικά, κανένα τοπικό όργανο δεν έχει τη δύναμη της επιβολής πάνω τους – αυτές οι κινήσεις πανικού δείχνουν πως κανείς τους δεν έχει αντιληφθεί το πρόβλημα: η διεύρυνση του κόμματος είναι η επιλογή της ηγεσίας που όμως, δεν βρίσκει ανταπόκριση στην ασπούμε… «κομματική γραφειοκρατία του 3%».

Έτσι και προφανώς δεν πας πουθενά και δεν αποκλείω να έχουμε αποχωρήσεις… Πριν καν πάνε οι άνθρωποι, θα φύγουν… Μα τόσο αφιλόξενοι αυτοί οι –Ζαίοι, επιτέλους;

Προς επίρρωση των όσων λέω, επικαλούμαι προχθεσινή επιστολή 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κουμουνδούρου και συγκεκριμένα προς το Οργανωτικό, με την οποία ζητούν να τους κοινοποιηθεί η καταγραφή όλων των κομματικών εκδηλώσεων που έχουν γίνει από τις εκλογές ως σήμερα ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν το επόμενο διάστημα, βάζοντας εμμέσως πλην σαφώς θέμα αποκλεισμού τους από την κομματική δραστηριότητα, εξαιτίας των «53+» που κάνουν κουμάντο ακόμα στο κόμμα… 

 

 

Για το εργοτάξιο

Η εικόνα με τα σκουπίδια στην πόλη αναμένεται να βελτιωθεί, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Ιωαννιτών προσελήφθησαν και ανέλαβαν καθήκοντα οι οχταμηνίτες. Τα κολλητηλίκια με την κυβέρνηση και με τον Υπουργό Εσωτερικών φαίνεται ότι απέδωσαν κάπου και έτρεξαν με μεγάλη ταχύτητα οι διαδικασίες πρόσληψης των συμβασιούχων. Καλό είναι αυτό…

Επειδή όμως, καθημερινότητα δεν είναι μόνο τα σκουπίδια αλλά και το εργοτάξιο, ακούω παράπονα για έλλειψη υλικών από πολίτες και σχολεία του Δήμου που απευθύνονται με διάφορα αιτήματα σε αυτή την καίρια υπηρεσία του Δήμου μας και παίρνουν αρνητικές απαντήσεις, λόγω έλλειψης υλικών.

Όλα καλά;

 

Μια επισήμανση, με όλο το θάρρος

Μια ευγενική επισήμανση: η επίσκεψη της αντιπροσωπείας μιας παράταξης, δημοτικής ή περιφερειακής, ή ενός κόμματος, σε μια πολιτιστική εκδήλωση, δεν είναι γεγονός που αφορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δημοσιογραφικό ενδιαφέρον έχει μια παρέμβαση, η διατύπωση μιας θέσης ή η διοργάνωση μιας εκδήλωσης από την ίδια την παράταξη. Αν δεν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, απλά σιωπάς.

Φιλικά!

 

Τι γίνεται στο Πολυδύναμο;

Το Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης Ναρκωτικών και Αλκοολισμού του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» είναι ένα στολίδι και μια «απαραιτότατη» υποδομή υγείας, αν όχι μοναδική… η δεύτερη έστω, στην Ελλάδα.

Λειτούργησε μετά κόπων και βασάνων. Εδώ και χρόνια, έχει χυθεί ατέλειωτο μελάνι για ρεπορτάζ με τις καθυστερήσεις, τις παλινωδίες και τις προσπάθειες ανθρώπων να λειτουργήσει επιτέλους αυτό το κέντρο που προορίζεται για τις πρώτες ημέρες της αποτοξίνωσης ενός τοξικοεξαρτημένου ατόμου.

Με την πολιτική βούληση των προηγούμενων – που ναι, δεν τα έκαναν όλα σκ@τ@ – το Πολυδύναμο λειτούργησε αλλά επειδή σήμερα, δεν έχει τους ασθενείς που θα έπρεπε να έχει, ακούγονται κάποιες λίγες φωνές για τη σκοπιμότητα ύπαρξής του. Αυτοί που λένε αυτά τα προβοκατόρικα είναι αφενός για μπάτσες και αφετέρου, πρέπει να εξηγήσουν αν έχουν προσωπικό όφελος από τη μη λειτουργία του Πολυδύναμου.

Το βάρος της μεγάλης ευθύνης πέφτει στους ώμους του νέου διοικητή του «Χατζηκώστα» που οφείλει να αποκαταστήσει την τάξη και την ηρεμία και να βάλει μετά τους ειδικούς να δουλέψουν όπως ξέρουν, ώστε να γίνεται… ουρά αναμονής έξω από τις πόρτες του Πολυδύναμου.

Η προηγούμενη διοίκηση όπως και σε πολλά άλλα θέματα, δε θέλησε να ξεβολέψει δημοσίους υπαλλήλους και να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Θα κριθεί αν τα καταφέρει η νέα διοίκηση.

Το παρακολουθώ από πολύ κοντά το εν λόγω θέμα, γιατί είναι εξαιρετικά ευαίσθητο.

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 6/2/2020)

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

 

Show Buttons
Hide Buttons