ΔΗΓΜΑΤΑ 6/4/2019 (Αυτογκόλ…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 6/4/2019 (Αυτογκόλ…)

Τα «αυτογκόλ»

Από «αυτογκόλ» σε «αυτογκόλ» το πάει ο αγαπητός πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ, Θόδωρος Τζαρούχης, από τα αγαπημένα το δίχως άλλο, πρόσωπα της στήλης, παλαιόθεν… (και το λέω αυτό με κάθε δόση ειλικρίνειας).

Πιστός στρατιώτης του κόμματος ων, ο Θόδωρας έχει υποπέσει σε σωρεία τραγικών λαθών τους τελευταίους μήνες, από τη στιγμή που έβαλε στόχο, να κατεβάσει στο Δήμο Ιωαννιτών ενωμένη την κεντροδεξιά παράταξη. Για το στόχο αυτό δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω, ως προς την επιτυχία του, αφού πάλι καλά που είναι μόνο τρεις οι προερχόμενες από την Κεντροδεξιά, παρατάξεις και δεν είναι 13, ας πούμε, ενδεχόμενο διόλου απίθανο, με τις διάνοιες, τους… τιτάνες της πολιτικής στρατηγικής, που κάνουν κουμάντο στην αξιωματική αντιπολίτευση και που φευ, φιλοδοξούν να ξανακυβερνήσουν την έρμη τη χώρα…

 

Τα πιο πρόσφατα

Θα έλθω ευθύς αμέσως, στο τελευταίο λάθος του Θόδωρα, για να μην επαναλάβω πράγματα που έχω κατά καιρούς, επισημάνει…

Τη μία μέρα προσπάθησε να ερμηνεύσει την εγκύκλιο Αυγενάκη προς τις τοπικές οργανώσεις, για τη στάση που πρέπει να τηρούν απέναντι σε «αντάρτικα» ψηφοδέλτια και λίγο πολύ, είπε ο Θόδωρας πως ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ ζήτησε το αυτονόητο, να λείψουν δηλαδή οι εντάσεις απέναντι στους υποψηφίους που πάνε κόντρα στα κομματικά ψηφοδέλτια, κάτι που οι τοπικές οργανώσεις, ας πούμε, τηρούν!

Μία εβδομάδα μετά, μιλώντας στη Βίλιαν Στασινού και στην εκπομπή της, στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ο Θόδωρας είπε πως δεν πήρε ποτέ την εγκύκλιο Αυγενάκη, γιατί λέει, δεν αφορούσε τα Γιάννενα, επειδή εδώ όλα είναι καλώς καμωμένα (!), μια ωραία ατμόσφαιρα ένα πράμα… η Καλογιάννη, ο Γκόντας και τα άλλα παιδιά…

 

Μίλησε ο Γκόντας

Μπορεί οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ να γνωρίζουν πως ασφαλώς και δεν είναι έτσι ρόδινα, τα πράγματα, όπως τα περιγράφει ο Θόδωρας… αλλά ήταν καλό που ένας άνθρωπος με προσωπική εμπειρία, βγήκε να διαψεύσει τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ.

Κι αυτός ήταν ο Νίκος ο Γκόντας, υποψήφιοι του οποίου έχουν δεχτεί «μπούλινγκ» από κομματικά στελέχη της Πειραιώς, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» που επειδή δε συντάχθηκαν με την Καλογιάννη, στις επερχόμενες εκλογές, δέχονταν πιεστικά ως… απειλητικά τηλεφωνήματα… από την Αθήνα για να υπαναχωρήσουν.

Όσον αφορά τέλος, τον ισχυρισμό του Τζαρούχη πως δεν πήρε ποτέ την εγκύκλιο Αυγενάκη, μάλλον θα πρέπει να ανησυχήσει ο Θόδωρας, γιατί το κόμμα του τον αγνοεί: μίλησα με πρόεδρο κοντινής στο Λεκανοπέδιο ΔΗΜΤΟ της ΝΔ που μου επιβεβαίωσε πως αυτός σαφώς και πήρε το «γράμμα» του Λευτέρη…

Κι επειδή ως άνθρωπος της Εκκλησίας ο Θόδωρας, αποκλείω να λέει ψέματα… πρέπει να τον προβληματίσει το γεγονός ότι τον «γράφει» το κόμμα του και δεν του στέλνει ο γραμματέας τις εντολές του.

 

Πιο υποβαθμισμένη από ποτέ

Ίσως πιο υποβαθμισμένη από ποτέ, η φετινή Πανηπειρωτική Έκθεση κατακλύζεται από τα περίπτερα των Δήμων της περιοχής και ελάχιστες εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν να δείξουν προϊόντα.

Από τις εποχές που την έκθεση επισκεπτόταν ένας Σιούφας, ως πανίσχυρος Υπουργός Ανάπτυξης της ΝΔ, του Κωστάκη του Καραμανλή, ως το 2019 που έρχεται για να κόψει την κορδέλα ο μπαρμπά – Φώτης, επειδή λόγω της Ακαδημίας του Ναυτικού στην Πρέβεζα, το Υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε την αιγίδα του στην έκθεση… μεσολαβεί πραγματικά ένας αιώνας…

Τότε μιλούσε η Ήπειρος για το αίτημα δημιουργίας ενός μόνιμου εκθεσιακού κέντρου. Τώρα, ο Κουβέλης περιγράφει την ανάπτυξη που ΘΑ έλθει… και στην Ήπειρο, όπως συμβαίνει με την υπόλοιπη χώρα.

 

Ώρε μπαρμπα-Φωτ…

«Έχει αποδοθεί» η χερσαία ζώνη στο Δήμο Ηγουμενίτσας… είπε ο άνθρωπος που θα γίνονταν παρά λίγο, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ενδεχομένως, θα κρίνονταν από αυτή του την απόφαση, το διαφορετικό μέλλον της χώρας, από το 2014 και μετά.

Ως έναν από τους τραγικότερους πολιτικούς στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, τον έχουν χαρακτηρίσει άλλοτε σύντροφοί του… αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Το πως κατάφερε να «λύσει» στα λόγια, το γόρδιο δεσμό της Ηγουμενίτσας, προσπαθούν να απαντήσουν οι Θεσπρωτοί που παρακολουθούν το σίριαλ της χερσαίας ζώνης του Λιμανιού, εδώ και πολλά χρόνια. Αφού κατάφερε να «λύσει» το θέμα ο μπαρμπα-Φώτης, οφείλουν να τον κάνουν τουλάχιστον επίτιμο δημότη, οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας.

Τέτοια αποτελεσματικότητα Υπουργού, πρέπει να είχε πολλά χρόνια να δει η Θεσπρωτική πρωτεύουσα…

 

Homo bouleuticus

Ένα νέο είδος κοινοβουλευτικού ανθρώπου, ενδημεί τον τελευταίο καιρό στα Γιάννενα…

Το είδος του homo bouleuticus turistus είναι ο βουλευτής που γυροφέρνει τους Υπουργούς που επισκέπτονται την εκλογική του περιφέρεια, τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και γενικώς κάθε τι που περιφέρεται… σε χωριά και πόλη, σε εκδηλώσεις και πανηγύρια, γιατί θεωρεί πως κάνοντας δημόσιες σχέσεις με ανθρώπους που θα είναι για λίγο ακόμα υπουργοί ή αποτυχόντες υποψήφιοι, ανεβάζει τις μετοχές του στο πολιτικό και το κομματικό χρηματιστήριο της περιοχής…

Ο πολιτικός αυτός εκτελεί και χρέη γραφείου τύπου, αφού κανονίζει και τις συνεντεύξεις των Υπουργών και υποψηφίων, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Τα sos θέματα

Εκεί στην «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», σας παρακαλώ, βγάλτε από τα sos θέματα που δίνετε στους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης, το κεφάλαιο της ύλης, «μελέτη ΚΕΦΙΜ, για την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών» που κατέταξε στις πρώτες θέσεις το Δήμο Ιωαννιτών, πρόσφατα…

Μια μελέτη σαν αυτήν, από έναν οργανισμό που για πρώτη φορά ακούσαμε όταν έκανε τη μελέτη… δεν πείθει τον ταλαίπωρο που δε μπορείτε να του υπολογίσετε σωστά το λογαριασμό που πληρώνει για το νερό του στη ΔΕΥΑΙ, τον κάτοικο του Περάματος που πριν από δυο χρόνια τον κάνατε να πάθει εγκεφαλικά με τα ραβασάκια που του στέλνατε… ή το δημότη που ταλαιπωρείται σε κάθε υπηρεσία του Δήμου από βαριεστημένους εργαζόμενους.

Η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Δήμου κρίνεται από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, είναι θέμα εν πολλοίς και υποκειμενικό και δεν είναι έργο βιτρίνα που θα μοστράρεις του ψηφοφόρου και θα τον πείσεις επειδή το είπε το ΚΕΦΙΜ…

 

Το όνειρο του Φίλιου

Τείνω να πιστέψω πως το όνειρο του Φίλιππα Φίλιου, από μικρό παιδί, πριν από πολλές δεκαετίες… ήταν να γίνει πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης…

Τέτοιο ενδιαφέρον που δείχνει για τη θέση στην οποία πρόσφατα τον τοποθέτησε η εθνοσωτήριος, τέτοιο πάθος για προσφορά στη Λίμνη, τέτοια μεθοδικότητα στις κινήσεις του για πράγματα απαραίτητα για το λιμναίο οικοσύστημα, δεν θυμάμαι να έδειξε ποτέ στα τέσσερα χρόνια που ήταν Δήμαρχος ο Φίλιος, στο Δήμο Ιωαννιτών.

Γι’ αυτό και απορώ μήπως αγγαρεία έκανε ως Δήμαρχος και πραγματική του επιθυμία ήταν άλλη…

Για να το σοβαρέψω τώρα, όσα λέει και σχεδιάζει σήμερα ως πρόεδρος του Φορέα, δε μπορούσε να τα προωθήσει ως Δήμαρχος Ιωαννιτών από το 2010-2014; Πιέζοντας εννοώ τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης και την Περιφέρεια…

Γιατί το μόνο που εγώ θυμάμαι να αφήνει στη Λίμνη ο Φίλιος ήταν κάτι… ψιλοαυθαίρετα έργα για τη διαμόρφωση του στίβου θαλασσίου σκι στην Αμφιθέα…

Εύχομαι και ελπίζω αυτή η «φάση» στο μυαλό του πρώην Δημάρχου να πέρασε και να μη φιλοδοξεί να κάνει το σκι εθνικό σπορ για τους Γιαννιώτες αλλά γνώμονας των αποφάσεών του, να είναι μόνο η αποκατάσταση της Λίμνης και η ουσιαστική παρέμβαση ώστε να στηριχθεί πάνω της η καλώς εννοούμενη ανάπτυξη της περιοχής.

Για όσο τέλος πάντων προλάβει, γιατί μέχρι τις εκλογές θα χαρεί…

 

Τα ΣΔΙΤ της Καλογιάννη

Το ’χει η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη να κάνει… χωροταξικές αλλαγές στα σημεία όπου γίνονται οι παρουσιάσεις, συνεντεύξεις κτλ. και να προκαλούν έτσι, εμένα τον προβοκάτορα να τους σχολιάσω αρνητικά.

Στο στενό χώρο του ξενοδοχείου Olympic, είναι αλήθεια πως στριμωχτήκαμε την Παρασκευή λίγο, προκειμένου να παρουσιαστούν επτά νέοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και να γίνει και η παρουσίαση του προγράμματος, από την επικεφαλής της παράταξης και τους οκτώ «τομεάρχες» της παράταξης – οκτώ τομείς όσοι και οι άξονες δράσεις του προγράμματος της παράταξης «Ιωάννινα_2023».

Αρκετό καιρό μετά την πρώτη παρουσίαση προγραμματικών θέσεων από την Τ. Καλογιάννη, στην πρώτη της δημόσια εκδήλωση ως υποψήφιας Δημάρχου, οφείλω να παραδεχτώ πως ακούσαμε ένα συγκροτημένο κείμενο αρχών, με σαφές ιδεολογικό στίγμα που δεν το κρύβει άλλωστε, η κ. Καλογιάννη.

Άλλωστε, τα ΣΔΙΤ που στην Ιρλανδία των προηγούμενων δεκαετιών θεωρήθηκαν ως το χρηματοδοτικό «ευαγγέλιο» του νεοφιλελευθερισμού για τις δημόσιες υποδομές, έχουν έλθει στην Ελλάδα από κεντρώες κυβερνήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ τα διαφημίζει σήμερα, με στελέχη του όπως ο Πιτσιόρλας, σχεδόν ως εφεύρημα της Αριστεράς!

(Tα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 6/4/2019)

Show Buttons
Hide Buttons