ΔΗΓΜΑΤΑ 6/5/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 6/5/2020

Ικανοποιημένος σφόδρα

Σφόδρα ικανοποιημένος από το νομοσχέδιο Χατζηδάκη με τις σαρωτικές αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σε χθεσινές δηλώσεις του.

Είναι η τακτική του ποδοσφαίρου που λέει πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και μιας και του αρέσει η μπαλίτσα του Περιφερειάρχη, είπε να την εφαρμόσει για να απαντήσει για την υπόθεση της κατάργησης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Γκολ εσείς; Σέντρα εμείς!

Μας πήρατε τους Φορείς Διαχείρισης, πήραμε τις διατάξεις για τα δάση, τις αμπελουργικές ζώνες και ούτω καθεξής.

Ποιος χέστηκε για την περιβαλλοντική προστασία; Οι Φορείς Διαχείρισης είναι αντικείμενο ενδιαφέροντος για τους «επιδερμικούς», είπε ο «δικός» μας. Όσοι ασχολούνται με την ουσία – όπως ο «δικός» μας – βλέπουν μόνο τους δασικούς χάρτες, τα αμπέλια κτλ. Ας πάει στο παλιάμπελο δηλαδή, για τους Φορείς Διαχείρισης… 

 

Μπροστά είναι οι αγώνες

Θα δούμε στην πράξη πως θα λειτουργήσει το νέο σχήμα, κατέληξε ο Περιφερειάρχης αλλά τόνισε πως «μέχρι σήμερα κανένας δεν ήταν ικανοποιημένος από το πως στήριζε το κεντρικό κράτος τους Φορείς…» και παράλληλα, «και αυτοί που δούλευαν εκεί ήταν σε μια κατάσταση αβεβαιότητας…».

Δηλαδή, κατά τη… «λογική» (σχήμα λόγου, κατ’ ευφημισμόν… το «λογική») Καχριμάνη, ούτε οι διοικούντες τους Φορείς Διαχείρισης ούτε οι εργαζόμενοι ήταν ικανοποιημένοι από την υπάρχουσα εδώ και 20ετία κατάσταση, άρα κι αυτοί ήθελαν την αυτοκατάργησή τους… Ουδέν ψευδέστερον τούτου, ασφαλώς…

Οπότε στο… μπάτο, αφού δε λειτουργούσαν σωστά οι Φορείς Διαχείρισης να τους καταργήσουμε αντί να τους φτιάξουμε. Και η δημοκρατία σύντροφε Περιφερειάρχη, μπορεί να λέμε ότι είναι το καλύτερο πολίτευμα, αλλά έχει τα προβληματάκια του. Μια κάποια λύσις… θα ήταν να την καταργήσουμε και να κυβερνά ο Μητσοτάκης και ο Χατζηδάκης με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς εννοείται να εγκρίνονται από τη βουλή…

Αλήθεια, δεν θυμάμαι πάντως ποτέ τον Αλ. Καχριμάνη, ούτε ως Νομάρχη ούτε ως Περιφερειάρχη να ζητά λεφτά από κεντρικό κράτος για τους Φορείς Διαχείρισης, όταν για χρόνια βρίσκονταν στα μαύρα χάλια τους, δεν πιστεύω δε πως αύριο, αν οι εργαζόμενοι στους Φορείς πάρουν πόδι από τη δουλειά τους, έπειτα από πολλά χρόνια εργασίας και κατάρτισης στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ο Περιφερειάρχης θα πάει να διαμαρτυρηθεί μαζί τους έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος…

 

Το κιρκινέζι

Και κάπου εκεί, θυμήθηκε το κιρκινέζι ο Αλέκος, είναι από τα αγαπημένα του θέματα, το δίχως άλλο… όπως η φέτα και το κασκαβάλι.

«Δε μπορεί αιωνεί όλο το λεκανοπέδιο να είναι σε αποκλεισμό των πάντων. Πώς θα ζήσουμε;», είπε πριν καταλήξει να πει μερικά «μπράβο» στον Υπουργό – σρλλπππ! Κολλήσαμε…

(το αιωνεί, εονί, αιονεί, εωνεί, αιονοί, εωνή… ή με όποιον άλλο συνδυασμό φωνηέντων επιθυμείτε, μη το ψάξετε στο λεξικό του Μπαμπινιώτη… Δεν υπάρχει ομόηχη λέξη. Είναι κάτι ανάμεσα στο «αιωνίως» και το οιονεί, μάλλον. Αυτό είχε στο μυαλό του ο άνθρωπος).

Αφού κάποιος Φορέας Διαχείρισης, κάπου στην Ελλάδα άργησε μερικά χρόνια… όχι αυτός δηλαδή αλλά η κεντρική υπηρεσία πάνω από τους Φορείς που έχει την ευθύνη των αδειοδοτήσεων στο Υπουργείο, να εκδώσει μια άδεια και καθυστέρησε μια επένδυση – είπε ξανά ο Περιφερειάρχης – πρέπει να καταργήσουμε τους Φορείς. 

Συμπερασματικά, δεν υπάρχει καμία σοβαρή επιχειρηματολογία για την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης, από τους κυβερνητικούς και του θερμότερου αυτών, του «δικού» μας Περιφερειάρχη συμπεριλαμβανομένου. Ως εκ τούτου, ενισχύεται ο ισχυρισμός πως για να διαλύουν το υφιστάμενο σύστημα, κάτι πονηρό παίζει… 

Τέλος, με τα όσα είπε χθες ο Περιφερειάρχης «άδειασε» τον αντιπεριφερειάρχη του Βασίλη Γοργόλη που προχθές, δήλωσε πως θα φέρει ψήφισμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να καταγγείλει τη νομοθετική πρωτοβουλία. Δυσκολεύομαι να σκεφτώ πως αυτό μπορεί να συμβεί με τις δεδομένες απόψεις του Αλέκου, εκτός και αν ο αντιπεριφερειάρχης και απερχόμενος αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, αποφάσισε να τα βροντήξει και να φύγει από την διοίκηση της Περιφέρειας.

 

Τι γίνεται στην ΥΠΕ

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να με διέγραψε ή να μην με πρόσθεσε ποτέ στις καινούργιες του mail lists αλλά ο Πολάκης (το γραφείο του δηλαδή) με βρήκε και άρχισε να με ενημερώνει για την κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Κρητικού πρώην Υπουργού, αρχής γενομένης από την ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας αναφορικά με τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ.

Οφείλω να παραδεχτώ πως η κοινοβουλευτική ερώτηση είναι γραμμένη φυσιολογικά, χωρίς κεφαλαία γράμματα και χωρίς ορθογραφικά λάθη, άρα δεν την έγραψε ο Πολάκης (αυτός είναι ο τρόπος που γράφει στο facebook) αλλά οι συνεργάτες του…   

O πρώην Υπουργός επιμένει πως κάτι δεν πηγαίνει καλά στην Πάτρα, έδρα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ωστόσο καλό θα ήταν αν τα στοιχεία αυτά που φαίνονται πολύ σοβαρά υπάρχουν, να τα καταθέσει στη Δικαιοσύνη και να μη μείνουμε στην πολιτική αποδοκιμασία που επιθυμεί ο κ. Πολάκης, εκ μέρους του Υπουργού για τους πολιτικούς υφισταμένους του (παρεμπιπτόντως ο Πολάκης τα βάζει με όσους έχουν επώνυμο που λήγει σε -έλης; Καρβέλης, Νταβέλης κλπ.;).

 

Και στο «Μακελείο»;

Ο διοικητής της ΥΠΕ τέλος, πρωταγωνιστεί και στα φοβερά σενάρια του έγκριτου «Μακελειού» όπου σαλόνι της εφημερίδας με αναλυτικό ρεπορτάζ και φωτογραφίες, αποκαλύπτει ή… «αποκαλύπτει» πως ο κ. Καρβέλης μοιράζει διαγωνισμούς σε δικούς του ανθρώπους και δη, πολύ δικούς του, όπως ο αδελφός της συμβίας του, ασούμε… (πολύς έρωτας έχει πέσει στην 6η ΥΠΕ λέμε…).

Επειδή τα μαύρα σύννεφα έχουν πυκνώσει πάνω από την Πάτρα, μ’ αυτά και μ’ αυτά (από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια, θα απαντήσω σε όσους πουν «καλά παίρνεις υπόψη σοβαρά τον Πολάκη και το «Μακελειό»;), οφείλουν να αναζητήσουν την αλήθεια οι προϊστάμενοι της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ γιατί στο τέλος θα εκτεθούν οι ίδιοι.

 

«Μακελειό» στο Δήμο

Μακελειό τώρα… για να συνεχίσω τα όσα έλεγα… γίνεται τα τελευταία 24ωρα στο Δήμο Ιωαννιτών για το ταλαιπωρημένο έργο του οδοφωτισμού.

Όπως έγραφα και στα «Δήγματα» της Τρίτης, η δημοτική αρχή Ελισάφ βάζει σε ράγες το έργο αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτήρων με νέους, τεχνολογίας led, μέσω μιας εργολαβίας μαμούθ που πλησιάζει τα 20 εκατ. ευρώ. Είχα γράψει από τον περασμένο Σεπτέμβριο πως πίσω από την ακύρωση του διαγωνισμού της προηγούμενης δημοτικής αρχής για το αντίστοιχο, μικρό έργο, βρίσκονταν και η ανάγκη της Περιφέρειας Ηπείρου να βρει αντικείμενο για το ΣΔΙΤ που της είχε εγκριθεί προ διετίας περίπου και έτσι έδεσε το πράμα.

Για την αποκατάσταση της τάξης όμως, οφείλω να πω εδώ κάποια πραγματάκια: το πρώτο, με τη μικρότερη σημασία ίσως, είναι πως το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει για την ωρίμανση του έργου η δημοτική αρχή και ο αντιδήμαρχος επί των οικονομικών, ήταν 3-4 μήνες από την ακύρωση του προηγούμενου διαγωνισμού και όχι μετά από κάποια έγκριση, όπως είπε τις τελευταίες μέρες. 

Δεύτερον, αν αυτή η έγκριση έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, γιατί έπρεπε να περάσουν έξι μήνες για να μάθουμε ότι το έργο προχωρά και μάλιστα, χωρίς καμία ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για τα σταδιακά βήματα, ώστε να μην φτάσουμε στην προχθεσινή Οικονομική Επιτροπή όπου τελικά η συζήτηση αναβλήθηκε για την άλλη Τρίτη, λόγω των αντιδράσεων της παράταξης της Τ. Καλογιάννη;

Την ενημέρωση αυτή για το τόσο σημαντικό έργο, όφειλε η δημοτική αρχή να την παράσχει στην αντιπολίτευση πολύ νωρίτερα, για να μη δίνει λαβή στην αντιπολίτευση για δικαιολογημένη ή υπερβολική ενίοτε, δεν έχει τόσο σημασία, κριτική, όπως αυτή που ξέσπασε τις τελευταίες ώρες. 

Υπάρχουν κενά στο χειρισμό του θέματος από τη δημοτική αρχή, άσχετα με την προσήλωση στους… τύπους από την πλευρά της παράταξης «Ιωάννινα_2023». Στο κάτω κάτω, η επιμονή στις λεπτομέρειες από την παράταξη της πρώην αντιπεριφερειάρχου, μπορεί να σώσει από λάθη τη δημοτική αρχή και δυστυχώς, η διοίκηση του Δήμου έχει δείξει ως τώρα πως είναι επιρρεπής και σε προχειρότητες και προφανώς… δεν είναι «άσφαλτη»…   

 

Μια απορία προς εκπαιδευτικούς

Κλείνω για σήμερα, με μια απορία προς τους φίλους εκπαιδευτικούς (νοιώθω κομμάτι τους μιας και είμαι απόφοιτος της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ και έχω μπει και στην τάξη, για λίγες εκατοντάδες ώρες έστω).

Αφού οι εκπαιδευτικοί της ΔΑΚΕ – και από τις δύο βαθμίδες – ξεσηκώνονται σε κάθε νομοθέτημα που επιχειρεί αριστερή ή δεξιά κυβέρνηση, γιατί συνεχίζουν να θεωρούν εαυτούς κομματικά συγγενείς της ΝΔ; Σήμερα μάλιστα που υιοθετούν απέναντι στο νόμο Κεραμέως την πιο σκληρή αριστερίστικη επιχειρηματολογία πώς αισθάνονται καλά με τον κομματικό εαυτό τους; Ψυχολογικά εννοώ, γιατί το φαινόμενο αυτό εμπίπτει με όρους ψυχολογίας ή ψυχιατρικής, σε κάτι ιδιαιτέρως σοβαρό;

Καλοπροαίρετη η απορία…    

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

 

Show Buttons
Hide Buttons