ΔΗΓΜΑΤΑ 6/6/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 6/6/2020

Από την αποτυχημένη απόπειρα εμπλοκής της Περιφέρειας Ηπείρου στην αγορά του ακινήτου ιδιοκτησίας της οικογένειας Πέτσιου στην περιοχή των Καρδαμιτσίων, τον Οκτώβριο του 2018, μέχρι την σχεδιαζόμενη αγορά συγκεκριμένου ακινήτου στο ιστορικό κέντρο της πόλης, έχουμε τον ίδιο πρωταγωνιστή: το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου, η δραστηριότητα του οποίου αν επισκεφθεί κανείς την ιστοσελίδα του (εδώ), θα διαπιστώσει πως δεν είναι δα και τεράστια για την… ανάπτυξη της Ηπείρου… Και το real estate από το μέγαρο της πλατείας Πύρρου συνεχίζεται (Παλλάδιο, ακίνητο SPIDER και σήμερα η συνέχεια…). 

Είναι δε χαρακτηριστικό πως η προηγούμενη ανακοίνωση του Ταμείου αφορούσε την προηγούμενη απόπειρα αγοράς του ακινήτου της SPIDER, όταν αναρτήθηκε όπως ίσως θυμάστε, άρον άρον μια μελέτη σκοπιμότητας για την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου, ιδιοκτησίας του συγγενή του Περιφερειάρχη…

Επειδή λοιπόν σκοτώθηκαν στη δουλειά σε αυτό το Ταμείο που πασχίζει για την ανάπτυξη της Ηπείρου, αποφασίστηκε πως οι εργαζόμενοι που φαντάζομαι δεν πρέπει να είναι και τόσοι πολλοί, χρειάζεται να στεγαστούν και μάλιστα σε κτίριο διατηρητέο, εμβαδού 1000-1500 τετραγωνικών μέτρων, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, γιατί την ανάπτυξη την ψάχνουμε πέριξ της οδού Ανεξαρτησίας και των παρακείμενων αυτής οδών…

 

Πολλοί γνωστοί…

Έτσι, προκειμένου και να σωθεί παράλληλα και η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, το «Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου» που ο Μάκης ο Χατζηεφραιμίδης χαρακτήριζε στο παρελθόν το «δεύτερο ταμείο» της Περιφέρειας, προχωρά στην αγορά ακινήτου, διατηρητέου κτιρίου στο ιστορικό κέντρο. Με βάση τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται στη δημοσιευόμενη διακήρυξη της Περιφέρειας – η Απόφαση – πρόκειται για μια «φωτογραφικότατη» αγορά που σημαίνει πως το ακίνητο έχει ήδη βρεθεί.

Τα παράλογα είναι πολλά που μαζεύονται στην εν λόγω απόφαση και τα επαναλαμβάνω: μια υπηρεσία έχει λεφτά (σε όλους μας ανήκουν, εννοείται) και προφασίζεται ανάγκες χώρου για να προβεί στην αγορά ακινήτου που έχει ήδη βρεθεί και που πρέπει να είναι αναγκαστικά στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ώστε παράλληλα, να διασωθεί και ένα διατηρητέο κτίριο («διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς» το λέμε…). 

Αυτό είναι… χρηστή διαχείριση των χρημάτων μας, σε καιρό κρίσης…

Την ανάπτυξη να την περιμένετε οσονούπω να έρχεται από το Γυαλί Καφενέ (δεν είναι αυτό παρεμπιπτόντως το κτίριο που θα αγοραστεί πάντως…) και πρέπει το θέμα να διευκρινιστεί γρήγορα, γιατί στον κατάλογο των διατηρητέων κτιρίων του ιστορικού κέντρου, έπεσα πάνω και σε πολύ γνωστά ονόματα ιδιοκτητών…

 

Στόχος ο αντιδήμαρχος

Το έργο της αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων μπαίνει στην τελική ευθεία για την έναρξη της υλοποίησής του, μετά την απόρριψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας και της δεύτερης προσφυγής πολίτη. Ο εν λόγω πολίτης τυγχάνει και αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ, ορισμένο στη συγκεκριμένη θέση από την παράταξη της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» (απόφαση για την οποία η παράταξη Γκόντα έχει ασφαλώς μετανιώσει…). 

Όπως προκύπτει από το σκεπτικό της απόφασης των 29 σελίδων (εδώ) και η δεύτερη όπως και η πρώτη προσφυγή που είχε κατατεθεί από πολίτη της ΔΕ Παμβώτιδας, στρέφεται κατά του αντιδημάρχου Γ. Αρλέτου ουσιαστικά, χωρίς να τεκμαίρεται από πουθενά παρανομία, αφού η επιχείρηση με την οποία συνδέεται ο αντιδήμαρχος και από την οποία έχει παραιτηθεί, όπως του επέβαλε ο νόμος ώστε να μην έχει κώλυμα συμμετοχής στις εκλογές και για να μην έχει κώλυμα εκλογιμότητας ακολούθως, ήταν η τρίτη του διαγωνισμού και δεν επωφελήθηκε από την απόφαση του Ιανουαρίου της ΔΕΥΑΙ, με την οποία ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στον δεύτερο (εταιρεία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.»), έπειτα από την αποχώρηση της πρώτης μειοδότριας εταιρείας. 

Ο αντιδήμαρχος εσχάτως έχει αποτελέσει στόχο επιθέσεων και δημοσιευμάτων – τις οποίες «ευλόγησε» και μέρος της αντιπολίτευσης… – και η εν λόγω απόφαση τον δικαιώνει για δεύτερη φορά. 

 

Ποπ κορν…

Πιθανά σε κάποια από τις πρώτες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου των Ιωαννίνων, με φυσική παρουσία, αν το πάρει απόφαση ο Δήμαρχος, θα κρεμάσει στα μανταλάκια την προηγούμενη δημοτική αρχή με διάφορες αποφάσεις απευθείας αναθέσεων που εκθέτουν χοντρά την παράταξη της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου που τελευταία κουνάει το δάχτυλο ως τιμητής της ηθικής της πολιτικής σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Μαθαίνω πως ο Δήμαρχος έχει στα χέρια του κάμποσες τέτοιες αποφάσεις, από τη ΔΕΥΑΙ και από άλλα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, με την προμήθεια για παράδειγμα υλικών από «μαγαζί» στελέχους της πρώην δημοτικής αρχής.

Όπως έγραψα ξανά, για να γίνεται σκληρός επικριτής των άλλων θα πρέπει πρώτα από όλα να έχεις κάνει εσύ ο ίδιος την ενδοσκόπησή σου και να έχεις κοιταχτεί στον καθρέφτη ξανά και ξανά, με σκληρά κριτική διάθεση για τον εαυτό σου, εκτός εάν ο πρώην Δήμαρχος που σήμερα καταγγέλλει… δεν πήρε τάρα τι παιζόταν κάτω από τη μύτη του. Ενδεχόμενο που κάνει ακόμα χειρότερες τις εκτιμήσεις για τη θητεία του.

Γνώμη μου και θα την ξαναπώ: ας αφήσει την παραπολιτική για μας η δημοτική αρχή και ας επικεντρωθεί στην πολιτική η ίδια, γιατί ο καιρός περνάει…

 

Ξεμπερδεύουν τα πράγματα

Δια χειρός Θεοδωρικάκου, τα φώτα led στο Δήμο Ιωαννιτών υπάρχουν ελπίδες να ανάψουν. Με την αρμοδιότητα της έγκρισης προγραμματικών συμβάσεων να πηγαίνει πλέον στην Οικονομική Επιτροπή, μετά την υπουργική απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών που πήρε ΦΕΚ προ ημερών, τα πράγματα ξεμπερδεύονται αρκετά, για να προχωρήσει το έργο της αναβάθμισης του οδοφωτισμού με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, στο πλαίσιο του έργου ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σε ό,τι με αφορά, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, εκφράζω αμφιβολίες για το πόσο συμφέρον είναι το συγκεκριμένο έργο έναντι άλλων λύσεων και αυτές τις αμφιβολίες θα τις έχω ενδεχομένως για πολλά χρόνια ακόμα, κι όταν το έργο θα λειτουργεί ίσως… Υποστηρίζω ωστόσο την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να προχωρήσει την παρέμβαση έτσι όπως επέλεξε, για να υπάρξει μελλοντικά μείωση του ενεργειακού κόστους που θα επιστρέψει στους δημότες.

Αυτό και μόνο.

Όσον αφορά τώρα τους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας, ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Ηπείρου και την πρώην αντιπεριφερειάρχη του που σχεδίασε το έργο, μαίνεται μια παρασκηνιακή αντιπαράθεση που όμως, δεν θα πάρει ποτέ διαστάσεις ανοιχτής κόντρας. Είναι χαρακτηριστικό δε πως ο Περιφερειάρχης στη συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή για άλλα θέματα, είχε προγραμματίσει να αναφερθεί και στο έργο των led ξανά, προκειμένου να απαντήσει σε δηλώσεις της Τ. Καλογιάννη σχετικά με την προγραμματική σύμβαση και έδειξε σε συναδέλφους μου πως το εν λόγω κείμενο δεν άλλαξε καθόλου σε σχέση με αυτά που γνώριζε η πρώην αντιπεριφερειάρχης – η ίδια υποστήριξε το αντίθετο σε συνέντευξή της. 

 

Μια παράμετρος για το Πρότυπο

Ο νόμος της Κεραμέως για τις αλλαγές στην εκπαίδευση ψηφίστηκε και πλέον, προχωρά η προτυποποίηση του Γενικού Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής, όπως προβλέπουν συγκεκριμένες διατάξεις του νομοθετήματος. 

Το πρώτο βήμα αυτού που έγραψα προ ημερών, σε σχέση με τη διαχείριση των σχολικών περιουσιών των Κληροδοτημάτων, φάνηκε στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, με την τροπολογία που πρότεινε για το Κληροδότημα Ζωσιμά, ο Σύλλογος Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής. 

Θα ήθελα όμως εδώ, να βάλω και μια διάσταση στο όλο θέμα που ως σήμερα, δεν υποστήριξα πολύ: 300 μαθητές που σήμερα φοιτούν στο ΓΕΛ της Ζωσιμαίας θα πρέπει να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, μετά την μετατροπή του σχολείου σε Πρότυπο.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει προετοιμαστεί γι’ αυτή την αλλαγή και την πρόβλεψη αλλαγής σχολείου για 300 περίπου μαθητές; Δεν είναι μικρός ο αριθμός…

Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι έτοιμος να «χάσει» το μεγάλο σχολείο από το κέντρο της πόλης, γιατί μέχρι σήμερα δεν γνωρίζω να υπήρξε μια επίσημη τοποθέτηση από πλευράς της δημοτικής αρχής για το συγκεκριμένο θέμα.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή με τη λογική του Πόντιου Πιλάτου… δεν ασχολήθηκε ποτέ με ουσιαστικά και καυτά ζητήματα όπως αυτό, η σημερινή ωστόσο διοίκηση του Δήμου έχει να διαχειριστεί ένα πρόβλημα πλέον, σχολικής στέγης.

Είμαι υπέρ των Πρότυπων Σχολείων, επισημαίνω όμως τη συγκεκριμένη παράμετρο που αμφιβάλλω ότι έλαβε πολύ σοβαρά υπόψιν του το Υπουργείο Παιδείας, όταν νομοθετούσε κι εγώ ενδεχομένως, την υποτίμησα σε προηγούμενες αναφορές μου.

 

Το τρολάρισμα με τα κλειστά

Τελικά δεν θα έρθει το κλειστό των 10.000 θέσεων του μπάσκετ αλλά το κλειστό της ξιφασκίας, χωρητικότητας 4.000 θέσεων.

Ήμουν ένας από αυτούς που αναρωτήθηκαν προ ημερών, τι γίνεται με αυτή την ιστορία που ο Περιφερειάρχης έφερε με τη μορφή ανακοίνωσης πριν από 7 μήνες και στη χθεσινή του συνέντευξη ο Περιφερειάρχης ρωτήθηκε και απάντησε… Με σοβαρό ύφος…

Ο Γεωργιάδης κάνει πλάκα με τα κτίρια του Ελληνικού που τα τάζει σε όλους όσους πιθανά συναντά και ο Καχριμάνης πιστεύει ότι «ισχύουν όσα συμφώνησαν»… Ποια ακριβώς; Τα πρώτα ή τα δεύτερα; Γιατί η πρώτη υπόσχεση έλεγε το κλειστό του μπάσκετ, η δεύτερη το κλειστό της ξιφασκίας…

Και στην ιστορία αυτή ο Δήμος κρατά το ρόλο του παρατηρητή, κι ενώ το θέμα της ανέγερσης του δεύτερου, κανονικού κλειστό στο Βοτανικό, παραπέμπεται από εμάς τους ίδιους, στις ελληνικές καλένδες. 

 

Στο Υπουργείο Γεωργίας…

Αναφερόμουν συχνά επί ΣΥΡΙΖΑ, στους Υπουργούς του που ήταν ακριβοθώρητοι και δύσκολα πλησίαζαν εμάς τους ταπεινούς δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ…

Οφείλω να παρατηρήσω το ίδιο για κάποιους Υπουργούς και της σημερινής κυβέρνησης, καθώς αυτή την εβδομάδα, αναζήτησα κάποιον από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να μιλήσω μαζί του για το σημαντικό νομοθέτημα που ψηφίστηκε, σε σχέση με τους ελέγχους στην αγορά των μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων. 

Στον Βορίδη δεν προσπάθησα καν να φτάσω αφού ξεκίνησα από τα χαμηλά και απογοητεύτηκα.

Επί δύο ημέρες δε μπορούσαν να με συνδέσουν με τις εσωτερικές γραμμές του Υπουργείου, γιατί ήταν χαλασμένο το τηλεφωνικό κέντρο. Από το γραφείο της Υφυπουργού Αραμπατζή… «στας Σέρρας» μου έδιναν λάθος τηλέφωνο για το γραφείο της στο Υπουργείο! Όταν μετά από δυο μέρες κατάφερα να επικοινωνήσω με συνεργάτες της, η Υφυπουργός ήταν απασχολημένη με τη συζήτηση στη βουλή και με γείωσαν με συνοπτικές διαδικασίες, δε μου απάντησαν ποτέ. 

Με το γραφείο του κ. Σκρέκα ήταν ευγενέστατοι. Έπρεπε να υποβάλλω όμως, το αίτημα για συνέντευξη, μέσω email και το έκανα, αφού δυσκολεύτηκα λίγο με την κυρία που μου έκανε το spelling…  για την ηλεκτρονική διεύθυνση. Δε μου απάντησε ποτέ και κανείς.

Αυτά…

Καλό τριήμερο!

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

 

Show Buttons
Hide Buttons