ΔΗΓΜΑΤΑ 7/11/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 7/11/2019

Μιλάς περισσότερο για να έχεις πάντα καλυμμένα τα νώτα σου…

Στην πολιτική, αυτή είναι μια βασική αρχή αν δεν θες να εκτίθεσαι και να έρχεσαι εκ των υστέρων να δικαιολογείσαι, να «μπαλώνεις» λάθη ή να μιλάς για παρερμηνεία των λεγομένων σου, όπως κάνουν συνήθως οι πολιτικοί κάθε φορά που αμολήσουν μια «κοτσάνα», μικρή ή μεγάλη…

Μιλώ εν προκειμένω για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, θέμα το οποίο θα απασχολεί για πολλά χρόνια ακόμα τη χώρα μας και το οποίο σήμερα παρουσιάζεται σε ένταση λόγω των εισροών από την Τουρκία νέων πληθυσμών. Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα την καυτή «πατάτα» σε σχέση με τους προηγούμενους, οι οποίοι έπνιξαν την αξιοπρέπεια χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα… σκ@τ@ και τις λάσπες της Μόριας, της Ειδομένης κοκ. Ό,τι και να πουν σήμερα, οι αλά καρτ ανθρωπιστές, έχουν δημιουργήσει συγκρίσιμα μεγέθη στη διαχείριση του προσφυγικού επί τέσσερα χρόνια, έχοντας αποτύχει οικτρά.

 

Η «επόμενη ώρα»

Η ΝΔ λοιπόν σήμερα, δε μπορεί λογικά… να τα πάει χειρότερα από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στον τομέα αυτόν. Ωστόσο, δε λέω μεγάλες κουβέντες, γιατί μπορεί να διαψευστώ…

Μιλώ για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης, παίρνοντας ως αφορμή κάποιες δηλώσεις της κυβερνητικής βουλευτού, Μαρίας Κεφάλα και ας λάβει τα παρακάτω ως συμβουλή, η νεοεκλεγείσα βουλευτής: μίλησε για 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες στις δομές της Ηπείρου, αριθμός που είναι σημαντικά μικρότερος από τον πραγματικό (είναι πάνω από 3.500 αυτοί οι άνθρωποι στην περιοχή μας), αν και αυτό είναι το λιγότερο…

Η Μ. Κεφάλα ρισκάρισε να προβλέψει πως «τουλάχιστον για την ώρα»… δεν προβλέπονται άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ήπειρο. Αν εννοούμε με το «για την ώρα», στις 20:10 ας πούμε… οκ, δεν προβλέπεται.

Αν εννοούμε με το «για την ώρα» τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, μην είναι τόσο σίγουρη η βουλευτής…

 

Τι γίνεται στα «περίχωρα»;

Έχει αποφασιστεί από καιρό για παράδειγμα, πως στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου θα φιλοξενηθούν ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Την ίδια ώρα, ο Δήμαρχος Κόνιτσας καταγγέλλει πως οι ΜΚΟ συνεχίζουν να κάνουν… πάρτι και επί ΝΔ, μιλώντας απευθείας με ιδιοκτήτες ξενοδοχείων. Χωρίς καμία άλλη διαμεσολάβηση, οι ΜΚΟ τα βρίσκουν στα λεφτά με τους ξενοδόχους και την επόμενη μέρα, οι Δήμαρχοι βλέπουν να σκάνε μύτη στο Δήμο τους τα πούλμαν και να αποβιβάζουν ταλαιπωρημένους ανθρώπους.

Έτσι απλά! Λες και στο ελληνικό κράτος, υπάρχει μια τέταρτη ή… πέμπτη εξουσία που λέγεται «ΜΚΟ».

Αν η ΝΔ και ο Μητσοτάκης εννοούν την άλλη αντίληψη των πραγμάτων, σε όλους τους τομείς… σε ό,τι αφορά το προσφυγικό όφειλαν… χθες, να είχαν ξεκαθαρίσει το πλαίσιο της όλης λειτουργίας. Και πολύ φοβάμαι πως εξακολουθούν και σήμερα, κουμάντο να κάνουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (που και στην περιοχή μας… και τάισαν κοσμάκη και βόλεψαν κοσμάκη…).

 

Δε μίλησαν

Μέχρι την ώρα που γράφονταν τα «Δήγματα», πλην των «Οριζόντων Ηπείρου» από το Περιφερειακό Συμβούλιο και πλην της παράταξης «Ιωάννινα_2023» και του πρώην Δημάρχου Θωμά Μπέγκα, δεν είχαν καταγραφεί άλλες επίσημες αντιδράσεις από πολιτικούς και φορείς, στην ανακοίνωση Καχριμάνη ότι σχεδιάζεται η μεταφορά του προκάτ κλειστού γυμναστηρίου του Ελληνικού στα Γιάννενα. Σημείωση: Η ανακοίνωση της παράταξης «Ήπειρος Όλον» για το κλειστό, κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης. 

Ενδεχομένως, κάποιοι μετρούν τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτές καταγράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης… για να έλθουν ακολούθως να εκφράσουν άποψη.

Ενδεχόμενο διόλου τιμητικό για αιρετούς και παρατάξεις που οφείλουν να έχουν άποψη για όλα τα θέματα, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με κάτι. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής άλλωστε.

Για την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ σε Περιφέρεια και Δήμο, το θέμα αυτό είναι «βούτυρο στο ψωμί» για να καταγγείλουν τις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση πως στέλνουν στον κάλαθο των αχρήστων εξαγγελίες και δεσμεύσεις των προηγούμενων. Από τη δημοτική παράταξη, εκφράζεται άποψη (στο fb) αλλά όχι με επίσημο χαρακτήρα.

Θα περιμένω όλους, anyway… γιατί το θέμα έχει το ενδιαφέρον του.

 

Ο Μπέγκας και το facebook

Ο πρώην Δήμαρχος Θ. Μπέγκας (από τους καλύτερους «πελάτες» της στήλης, τα τελευταία χρόνια) εκτός από τις ανακοινώσεις της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», εκφράζεται ως γνωστόν και μέσω του facebook. Το έκανε άλλωστε πολύ συχνά ως Δήμαρχος, τώρα που ενδέχεται να έχει και περισσότερο ελεύθερο χρόνο, μπορεί να το κάνει ακόμα πιο πολύ.

Από τα όσα έγραψε ο πρώην Δήμαρχος τις τελευταίες μέρες, επισημαίνω μια ανάρτηση που ίσως έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το μέλλον του ιδίου…

Συγχαίροντας τους μηχανικούς – συναδέλφους του που συμμετείχαν στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ευχόμενος «καλή δουλειά» στους εκλεγέντες, ο Θ. Μπέγκας καταλήγει: «Για τον προοδευτικό χώρο πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια ψύχραιμη αποτίμηση των αποτελεσμάτων, όχι αποκομμένα από τη γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η ανάγκη δημιουργίας ενός επίκαιρου προοδευτικού μετώπου αξιολογώ ότι είναι άκρως αναγκαία. Ας σκεφτούμε όλοι με σύνεση για το καλό του τόπου»…

 

Βλέψεις για υποψηφιότητα;

Εκτιμώ πως είναι μια πολιτική δήλωση με σαφές περιεχόμενο και βλέψεις…

Είναι σαν τις πολλές δηλώσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια, από πολιτικούς – τύπου Ραγκούση – που μετεωρίζονταν ανάμεσα στο πρώην ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ και οι περισσότεροι κατέληξαν στο δεύτερο…

Ως Δήμαρχος ο Θ. Μπέγκας πήγαινε και στα συνέδρια του ΚΙΝΑΛ, ήθελε και τη στήριξη του κόμματος στις εκλογές, αλλά ταυτόχρονα από το 2014 και μετά, ήθελε να τα έχει καλά και με το ΣΥΡΙΖΑ, γενικά απέφευγε να είναι επικριτικός απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση και διατηρούσε καλές σχέσεις με το πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ, άρα θα έλεγα πως βρίσκονταν σε αυτό τον πολιτικά μετέωρο χώρο της Κεντροαριστεράς που σήμερα – ακόμα – αναζητά την ταυτότητά του.

Αν κάποιος του έκλεινε το μάτι… δεν αποκλείω αύριο κιόλας, ο πρώην Δήμαρχος να εγγράφονταν στον i-syriza, με τη φιλοδοξία να είναι υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων, στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Το αφήνω εδώ αυτό το σχόλιο, να υπάρχει… (και για να προκαλέσω τον πρώην Δήμαρχο να πάρει θέση, γιατί φαντάζομαι, δεν θα αποφύγει τον πειρασμό να μου απαντήσει. Στο facebook… εννοείται…).

 

Ωραία περνάνε…

Και γιατί να μη θέλει να γίνει βουλευτής ο Θωμάς, άλλωστε;

Κακοπερνάνε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ασούμε;

Και τις ποτάρες τους στου Ψυρρή πίνουν και τις selfies τους βγάζουνε και τον κοινοβουλευτικό ακτιβισμό εξασκούν…

 

Δυο απαντήσεις

Μήπως να οργανωθούμε λίγο, εκεί στη ΔΕΥΑΙ;

Δε νοούνται δυο απαντήσεις στην καταγγελία της «Ενότητας Πολιτών» για τις συμβάσεις τριών ατόμων με αναπηρίες στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης.

Η ανακοίνωση – καταγγελία βγήκε το πρωί της Τρίτης. Απάντησε πρώτα η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους – επρόκειτο για μια από τις πολλές παράνομες αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης που ελήφθησαν στις 30 Αυγούστου, την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου!

Ακολούθησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ που απάντησε και για το θέμα αυτό στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνέντευξης τύπου, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Δε νοείται απάντηση για το ίδιο θέμα από τις δύο δημοτικές παρατάξεις που μετέχουν στο προεδρείο της Δημοτικής Επιχείρησης, εφόσον έχουμε μία, ενιαία, θέλω να πιστεύω, διοίκηση. Αχρείαστη για να είμαι δίκαιος, ήταν η ανακοίνωση της παράταξης Γκόντα.

Παρεμπιπτόντως, το θέμα των τριών ΑΜΕΑ έκανε ορισμένα στελέχη της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου, να γράψουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να… προφέρουν τη λέξη ΔΕΥΑΙ… Γιατί επί πέντε χρόνια, όλα καλά τα έβρισκαν στο συγκεκριμένο «μαγαζί». Για δε τα μετεκλογικά «όργια» του διοικητικού διδύμου της Δημοτικής Επιχείρησης, οι «σύντροφοι» δεν κατάλαβαν τίποτα…

 

Η εκπομπή του Μάξιμου

Μια από τις σημαντικότερες κινήσεις για την αναβάθμιση του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ιωαννίνων, την οποία επιχειρεί ως νέος πρόεδρος της ΔΕΠΕΙ, ο φίλος Νίκος Τσόλης, ήταν κατόπιν δικής του ιδέας, η εκπομπή της Μητρόπολης Ιωαννίνων!

Δεν είμαι ομολογώ, από αυτούς που θα καθίσουν Κυριακή πρωί μετά τη θεία λειτουργία… να στηθώ στο Ραδιόφωνο για να ακούσω το Μητροπολίτη, Άγιο Ιωαννίνων να αναφέρεται στο μήνυμα της ημέρας… Ξέρω όμως ότι υπάρχει πλήθος πιστού κόσμου που θα εκτιμήσει δεόντως αυτού του είδους την επικοινωνία με την Εκκλησία μας.

Η ραδιοφωνική εκπομπή του Μητροπολίτου κ. Μάξιμου με τίτλο «Εκκλησία και Κοινωνία», 11:00-12:00, ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή. Ο Μητροπολίτης ενθουσιάστηκε από την ανταπόκριση του κοινού και ζήτησε να του δοθεί και δεύτερη ώρα, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα ανοιχτής και άμεσης επικοινωνίας με τον κόσμο. Είναι πολύ πιθανό να του δοθεί και η δεύτερη ώρα.

Είναι ίσως ο μοναδικός Μητροπολίτης πανελλαδικά, που δέχτηκε να υλοποιήσει μια τέτοια πρόταση και είναι προς τιμήν του.

Πέρα από τις διαφωνίες που μπορεί να έχει ο καθένας μας, για τον τρόπο του… τις επιλογές του, τις πολιτικές του στηρίξεις ενίοτε… δε μπορεί να παραγνωρίσει και ο χειρότερος εχθρός του που λέει ο λόγος, το γεγονός ότι ο άνθρωπος αυτός πρεσβεύει μια διαφορετική λογική της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του σήμερα που είναι πολύ μπροστά.

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης) 

Show Buttons
Hide Buttons