ΔΗΓΜΑΤΑ 7/11/2020 (Καλή καραντίνα!)

ΔΗΓΜΑΤΑ 7/11/2020 (Καλή καραντίνα!)

Καλή καραντίνα εύχομαι σε όλους, πατριώτες!

Καλά και τρίκαλα…

Στο έναν ιδιωτικό οίκο ευγηρίας πέρασαν κάμποσες μέρες από την διαπίστωση του πρώτου θετικού κρούσματος σε εργαζόμενη, για να γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι σε τροφίμους και προσωπικό, σε ένα ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης προχθές, η ανίχνευση ενός θετικού κρούσματος σε καθαρίστρια του κέντρου κινητοποίησε άμεσα τον ΕΟΔΥ που έφτασε πολύ γρήγορα και ξεκίνησε ελέγχους. Μαθαίνω ότι τα περισσότερα δείγματα βγήκαν αρνητικά το προηγούμενο 24ωρο εκεί.

Το ερώτημά μου είναι αν η Περιφέρεια Ηπείρου δια στόματος Περιφερειάρχη, υποστηρίζει πως όλα έγιναν καλώς στον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας, έγιναν προφανώς τρίκαλα… στο ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης ή μήπως υπήρξαν κενά όντως, στην πρώτη περίπτωση, τέτοια μάλιστα που επέτρεψαν να διεισδύσει και να ξεφύγει η νόσος;

Τέτοια περιστατικά οφείλουν να κινητοποιούν έστω εκ των υστέρων τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να διαπιστώνονται και αν τηρούνται οι όροι που θέτει ο νόμος ως προς το προσωπικό που οφείλει κατ’ αντιστοιχία με τον αριθμό των ωφελούμενων μιας δομής να υπάρχει και να εργάζεται κτλ. Όταν για παράδειγμα, στο Γηροκομείο των Ζωσιμαδών τηρείται απόλυτα η αναλογία εργαζομένων και ωφελούμενων που προβλέπει η νομοθεσία, είναι βέβαιο πως και ένας ιδιώτης τηρεί απαρέγκλιτα το νόμο; 

Αναρωτιέμαι γιατί διάβασα πολλές ξεκούδουνες… ευχαριστίες που δεν ταίριαζαν με την κρισιμότητα της περίστασης και προφανώς με τις ευθύνες που η νόσος ξέφυγε στα Γιάννενα, τις τελευταίες μέρες. 

Α, και για πρώτη φορά, δεν άκουσα τον Περιφερειάρχη να στοχοποιεί μια κοινωνική ομάδα που ήταν εδώ, όντως υπεύθυνη για την έξαρση των κρουσμάτων… Τα έβαλε με τους γιατρούς εργασίας.   

 

Η παραίτηση

Η διαχείριση μιας παραίτησης γίνεται με πολύ διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τον άνθρωπο που την αποφασίζει.

Η παραίτηση που συζητήθηκε ήταν αυτή που πρώτοι αποκαλύψαμε στα «Δήγματα» της περασμένης Τρίτης, του πρώην αντιδημάρχου Γιάννη Λυκογιώργου.

Επανέρχομαι και κλείνω εδώ με το θέμα, μιας και ο παραιτηθείς έγραψε τον επίλογο της αυτοδιοικητικής του πορείας ως τώρα, στο Δήμο Ιωαννιτών, από τη θέση του αντιδημάρχου, με μια δήλωση που ανέγνωσε έξω από το κτίριο του Δημαρχείου. Έχοντας μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία από τον φίλτατο Γιάννη, δικαιούμαι νομίζω να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις που ίσως του φανούν χρήσιμες για το πολιτικό του μέλλον, εφόσον επιδιώκει να έχει τέτοιο. 

 

Σκληρή η ανακοίνωση

Ήταν αρκετά σκληρή η ανακοίνωση, παρ’ ότι ο Γ. Λυκογιώργος παραμένει απλό μέλος της παράταξης και ενδεχομένως πιστεύει ότι θα μπορούσε να επανέλθει στο σχήμα διοίκησης του Δήμου Ιωαννιτών, σε μια επόμενη φάση, από ένα άλλο πόστο, αν τα πράγματα γίνουν όπως τα έχει εκείνος στο μυαλό του. Η δημοτική αρχή δεν απάντησε στις δηλώσεις του πρώην αντιδημάρχου, αν και ο ισχυρισμός ότι ο Δήμαρχος κυβερνά με τους κολλητούς του και τους συμβούλους του είναι βαριά σαν κατηγορία. Ακόμα και αν δε στέκει, η δημοτική αρχή απλά επιλέγει να μη ρίξει νερό στο μύλο της εσωστρέφειας που κάνει κακό στην συνολική της εικόνα.

Η ουσία της καταγγελίας: «ο Δήμαρχος έχει φίλους και συμβούλους και μαζί τους διοικεί το Δήμο»…

Από φίλους… μπορώ να σκεφτώ μόνο τον Β. Ζωγράφο που δεν εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και έγινε γενικός γραμματέας του Δήμου. Απόλυτα θεμιτό νομίζω, γιατί η θέση του γενικού γραμματέα απαιτεί έναν άνθρωπο με χνώτα που ταιριάζουν με εκείνα του Δημάρχου. Άντε και τη γενική διευθύντρια του Δήμου, η οποία όμως, προκύπτει από την υπαλληλική ιεραρχία.

Οι ειδικοί συνεργάτες του Δημάρχου είναι οι εξής: α) Αυγέρη Ελευθερία (Προγραμματισμός), β) Αμπατζίδη Διονυσία (Κοινωνικά), γ) Σιούλης Κώστας (Διοικητικά), δ) Βίννη Κατερίνα (Τεχνικά θέματα), ε) Γιαννάκης Κώστας (Νομικά θέματα) και μέχρι πριν από 10 μέρες, Γεροδήμος Φάνης (έξυπνη πόλη). Στον τουρισμό ο Δήμαρχος έχει συνεργασία με την εταιρεία του Σπύρου Πέγκα. Ο Δήμαρχος επέλεξε ένα μεικτό σχήμα τεχνοκρατών και πολιτικών, ίσως ελλείψει πολλών εκλεγμένων και με δεδομένο ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοι είναι φορτωμένοι με πολλά αντικείμενα ο καθένας.

 

Για ρεκόρ Γκίνες

Αντιγράφω από το λογαριασμό στο fb ενός φίλου Μετσοβίτη:

«Την Δευτέρα 9/11/2020 θα συνεδριάσει δια περιφοράς το Δημοτικό Συμβούλιο Μετσόβου. Τα προς συζήτηση θέματα αναφέρονται στην Ημερήσια Διάταξη η οποία παρατίθεται παρακάτω. Όπως θα διαπιστώσετε, πρόκειται για διάταξη η οποία πρέπει να γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες για το πλήθος των ανακλήσεων θεμάτων των οποίων οι αποφάσεις δεν είναι νόμιμες, σύμφωνα με τον ελεγκτή νομιμότητας! Τα αιτία των ανακλήσεων θα πρέπει να ερευνηθούν και να απαντηθούν τουλάχιστον από τις Δημοτικές Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης! Θα διαπιστώσετε επίσης ότι εισηγητής όλων των θεμάτων είναι ένας. Ο Δήμαρχος… Οι Αντιδήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Συμπολίτευσης είναι μόνο για το μισθό και για τα πανηγύρια;».

Κατεβάστε την ημερήσια διάταξη εδώ

Ti τρέχει στο Μέτσοβο λοιπόν;

 

Η «Εύξεινη Πόλη»

Στο Δήμο Ζίτσας, αναβίωσαν οι εκλογές μάχες του 2014, με μια ανακοίνωση της παράταξης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» που αναφέρονταν στην επιλογή του Δημάρχου να επιλέξει τον εαυτό του και τον μη εκλεγμένο σήμερα, Χρυσόστομο Βούζα για τη γενική συνέλευση της «Εύξεινης Πόλης».

Τι εστί «Εύξεινη Πόλη» θα μου πείτε… Αντιγράφω από το site της «Ο ΕΟΕΣ ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ – Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί τη μετεξέλιξη του Δικτύου Τοπικών Αυτοδιοικήσεων για την κοινωνική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, τουριστική και αγροτική ανάπτυξη, που ιδρύθηκε το 1995 και είχε την επωνυμία «ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ». Υπό τη νέα του μορφή ως Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ.) δραστηριοποιείται από το Σεπτέμβριο του 2012 και έχει ως στόχο τη διαχείριση έργων εδαφικής συνεργασίας (Διασυνοριακά, Διαπεριφερειακά, Διακρατικά κλπ). Σήμερα εν έτει 2020, ο ΕΟΕΣ διαθέτει συνολικά 42 μέλη, εκ των οποίων τα 35 είναι δήμοι κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό και τα υπόλοιπα αυτοδιοικητικοί και πανεπιστημιακοί φορείς«…

Το site έχει μείνει στην προηγούμενη διοίκηση, στον προηγούμενο πρόεδρο και στην προηγούμενη γενική συνέλευση – εδώ

Η παράταξη Γαρδίκου λοιπόν, κατηγορεί το Δήμαρχο πως όρισε ως εκπρόσωπο του Δήμου τον μέχρι πρότινος αντίπαλό του, για τον οποίο ο νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κατήγγελλε υπόγεια συνεργασία του με τον Πλιάκο, κατά τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών του 2014. Υποστηρίζοντας δηλαδή πως έξι χρόνια μετά, αυτή η «συμμαχία» αποκαλύπτεται…

Μη θέμα για μένα, έξι χρόνια μετά, αφού η ζωή προχωρά, το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση με τη ΝΔ… κτλ. κτλ. 

Το πιο ενδιαφέρον από το συγκεκριμένο θέμα, θα το έβρισκε ο καταγγέλλων, αν έψαχνε λίγο περισσότερο… Σύμφωνα με το καταστατικό ορίζεται πως ο πρώτος εκπρόσωπος στη γενική συνέλευση από έναν Δήμο με αντίστοιχο πληθυσμό αυτού της Ζίτσας, είναι ο Δήμαρχος ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του, ο δεύτερος εκπρόσωπος είναι από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ή νόμιμος εκπρόσωπός του κοκ. Πουθενά δεν αναφέρεται κάτι για μη αιρετό μέλος.

Άρα, ο Γαρδίκος θα έπρεπε να φωνάζει σήμερα όχι για ορίστηκε ο Βούζας ως εκπρόσωπος στην «Εύξεινη Πόλη» αλλά γιατί δεν είναι αυτός…  

Επανόρθωση: Απαραίτητη η διόρθωση και η δημόσια συγγνώμη εδώ, γιατί το καταστατικό τελικά έχει αλλάξει και δεν αναζήτησα εγώ αρκετά. Μου το προώθησε ο Β. Γαρδίκος. Η εκπροσώπηση των μελών ορίζεται από το νέο καταστατικό ως εξής: Αν το μέλος είναι Δήμος ή Περιφέρεια, οι εκπρόσωποί τους υποδεικνύονται από το δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο αντίστοιχα οι οποίοι είναι μέλη τους ή μη αιρετοί, με τους εξής περιορισμούς: • Ο πρώτος εκπρόσωπος είναι το ανώτερο μονοπρόσωπο όργανο διοίκησης αυτού (δήμαρχος, περιφερειάρχης) ή εκπρόσωπός του που υποδεικνύεται από αυτόν.
• Ο δεύτερος εκπρόσωπος προτείνεται από την παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης ή από τις συμπράττουσες παρατάξεις.

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons