ΔΗΓΜΑΤΑ 7/12/2019 (Τι ωραία που συνεδριάζουμε…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 7/12/2019 (Τι ωραία που συνεδριάζουμε…)

Επί δίωρο, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας, στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, συζητούσε εκτός ημερησίας διατάξεως, θέματα περισσότερο σοβαρά από έως αστεία, τα οποία τέθηκαν από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά και από δημοτικούς συμβούλους (για να μη μπερδεύονται οι τελευταίοι… μη νομίζουν ότι επειδή είναι εκείνη την ώρα οι κάμερες μπροστά τους τραβάνε κιόλας και γι’ αυτό παίρνουν το λόγο, για να τους παίξει η τηλεόραση… Θα ακουστούν σίγουρα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και στη live streaming μετάδοση από το youtube, αυτό μόνο…).

Παρ’ ότι του τα είπαν οι «δικοί» του την περασμένη Δευτέρα, όταν προ της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, συναντήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των τριών συμπραττουσών παρατάξεων αλλά ο Μήτσος ο Παπαγεωργίου εξακολουθεί να είναι ελαστικός – μάλλον λάστιχο… – με τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου κι έχουμε τις υπερβολές που είπα. Χωρίς κανένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα σε εξέλιξη, μιας εκτός ημερήσιας διάταξης κουβέντα για δύο ώρες… είναι υπερβολή.

Εγώ λοιπόν, επειδή θέλω να συνεισφέρω σε καινούργια πράγματα για την πόλη, πιο αμεσοδημοκρατικά και με… πλέριες ανοιχτωσιές ελευθερίας… προτείνω εκτός από τις δύο συνεδριάσεις που δεσμεύτηκαν να κάνουν κάθε δεύτερη Τετάρτη του κάθε μήνα, οι νυν κυβερνώντες, μία με υπηρεσιακά θέματα και μία με πιο πολιτική ατζέντα, να κάνουν και μια τρίτη συνεδρίαση, ας είναι Τρίτη ας πούμε… με εκτός ημερησίας διατάξεως θέματα μόνο.

Ο κάθε επικεφαλής και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος θα λέει τον πόνο του για ό,τι του κατέβει στο κεφάλι, από την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη μέχρι τη λακκούβα έξω από το σπίτι του.

Επίσης, θα ήταν ωραία να έχουν και ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή ή ακόμα και δυνατότητα ζωντανών συνδέσεων με Skype, viber κτλ., για να παρεμβαίνει και το κοινό, κάτι σαν την «Ανοιχτή Γραμμή» της Βίλιαν της Στασινού και του Νίκου του Τσόλη, ασούμε…

Ιδέες ρίχνω…

 

Όχι άλλη καταγγελία

Για να σοβαρευτούμε – λίγο – τώρα, φρονώ πως τα πράγματα αρχίζουν και ηρεμούν λίγο-λίγο στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας.

Ορισμένες «παραφωνίες»… ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως από τους δύο Θωμάδες της παράταξης…

Δεν θα πω για παράδειγμα ότι προχθές, ήταν ψιλο-απαράδεκτος ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών που κάποια στιγμή είπε στο Δήμαρχο πως λέει «άλλα αντ’ άλλων» κι εκεί εξεμάνη ο Ελισάφ, γιατί θα με καταγγείλουν πάλι ότι προτρέπω σε… ένοπλη βία τα πλήθη…

Και δεν θα αντέξω κι άλλη καταγγελία…

 

Ερωτήματα και ψύχραιμες απαντήσεις

Ο άλλος Θωμάς παίζει ενίοτε σύστημα, η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση…

Και μεταξύ των άλλων θεμάτων που έβαλε στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, ήταν και αυτό που σχολίασα στα «Δήγματα» της περασμένης Τρίτης, της επιχορήγησης των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής. Ο πρώην ρώτησε γιατί εκτιμούσε πως ίσως το βάλλει η δημοτική αρχή (εγώ πάντως, το έμαθα από διαμαρτυρόμενο εκπρόσωπο Συλλόγου και ως είχα υποχρέωση, μίλησα με το Βάββα για να μου πει πως έχει το θέμα…).

Η επιχορήγηση με ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε πιστό… έγινε το 2018 και ξεκίνησε το 2019 αλλά τους πρόλαβαν οι εκλογές και δεν πρόκαμαν τα παιδιά.

Προσέξτε και το εξής: βρήκα ψάχνοντας κάτι δηλώσεις του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών από τις 14 Φεβρουαρίου 2019, όταν έλεγε στο Ioannina TV, πως είχαν μέχρι εκείνη την ώρα, υποβληθεί 60 αιτήσεις αθλητικών σωματείων και 40 αιτήσεις πολιτιστικών συλλόγων, αιτούντων επιχορήγηση. Επειδή όμως, έδωσαν και μια παράταση δύο μηνών για να έλθουν κοντά στις εκλογές και να το «πουλήσουν» και λίγο πολιτικά, τα χρήματα μεν υπήρχαν, αλλά δεν πρόφτασαν να τα δώκουν! Όταν τελείωσαν οι εκλογές και έχασαν, χ@στηκαν να τα δώσουν…

Κι επειδή το λοιπόν όπως είπα, ο πρώην Δήμαρχος ξέρει από μπάλα… έκανε ερώτημα προχθές προς τη δημοτική αρχή, γιατί καθυστερεί η επιχορήγηση των σωματείων και συλλόγων!

Κι ο Δήμαρχος του απάντησε… Ψύχραιμα (δεν προκαλώ σε βία… τονίζω).

 

Μια καλή κουβέντα

Μένω στο δημοτικό συμβούλιο…

Η Τατιάνα Καλογιάννη, ως μονάδα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, εξελίσσεται στην πιο συγκροτημένη αντιπολιτευτική φωνή και δείχνει να το παλεύει… για τις επόμενες εκλογές.

Καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις για τα θέματα για τα οποία τουλάχιστον, έχει εγκαίρως εισηγήσεις και είναι μπορώ να πω, μια ξεχωριστή παρουσία για τα αντιπολιτευτικά δεδομένα του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, διαχρονικά.

Όσο κι αν δε μπορώ προσωπικά να συνηθίσω το στυλ των εισηγήσεων και των ανακοινώσεών της προς τον τύπο που θυμίζουν νομική αγόρευση: Η υπ’ αριθμ. τάδε απόφαση, σύμφωνα με το δείνα νόμο και την τάδε διάταξη του Κώδικα πέρα βρέχει… Η γλώσσα αυτή είναι ξύλινη και ακαταλαβίστικη για τον πολίτη, όταν ωστόσο μιλάει πιο πολιτικά η επικεφαλής του «Ιωάννινα_2023», είναι σίγουρα καλύτερα…

 

Έχει πολύ δρόμο

Απέχοντας σχεδόν τρεις μήνες από την ένταση των πρώτων ημερών της νέας αυτοδιοικητικής θητείας και έξι μήνες από τις εκλογές του Μαΐου, θεωρώ πως η Τ. Καλογιάννη έχει βρει τα πατήματά της και έχει συνειδητοποιήσει την ήττα της.

Για να καταφέρει όμως, να ξαναείναι υποψήφια Δήμαρχος στις εκλογές του 2023, έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Σε παλιότερα «Δήγματα», έχω εκτιμήσει πως η αυτοδιοικητική καριέρα της κ. Καλογιάννη τελείωσε στις εκλογές του Μαΐου.

Εκείνη προφανώς θέλει να με διαψεύσει και έχει αρχίσει έναν αγώνα για να πείσει όλους ότι άξιζε καλύτερης τύχης στις εκλογές.

Είναι σίγουρο πως έχει πολύ δουλειά μπροστά της, πρέπει να αλλάξει άποψη σε πολύ κόσμο και να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη μισή τουλάχιστον τοπική ΝΔ και κάμποση ακόμα ΝΔ από τη Συγγρού… με τους οποίους τσακώθηκε μετά τις εκλογές.

Δεν είναι εύκολο όλο αυτό…

 

Ηρέμησε κι ο Λάζαρος

Τέλος, βλέπω ότι και η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», τουλάχιστον μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, έχει ρίξει τους τόνους της απέναντι στη δημοτική αρχή.

Δε μπορώ ωστόσο, από την προχθεσινή τοποθέτηση του Λάζαρου του Νάτση, να μην επισημάνω δυο ατάκες του, για θέματα που έθεσε προς το Δήμαρχο:

Σχολιάζοντας πρώτον, την «παρέμβαση» αντεξουσιαστών το πρωί της Τετάρτης, σε κτίριο του Δήμου επί της οδού Κωλέττη, η οποία έληξε με επέμβαση της Αστυνομίας και 14 προσαγωγές, ο Λ. Νάτσης έκακε λόγο για «πολιτική αντίδραση» των αντεξουσιαστών και προέτρεψε το Δήμαρχο να αναζητήσει τρόπους για το «πως θα διαχειριστούμε θέματα από πολιτικές ομάδες με διαφορετικές ευαισθησίες…»… Εγώ θα απαντούσα στο Λάζαρο, να κάνει η ΕΛΑΣ προληπτικές προσαγωγές, όπως έκανε η κυβέρνησή του, όταν μίλαγε σε Λευκάδα και Γιάννενα ο Αλ6 πριν τις εκλογές του Μαΐου (αλλά δεν θα το πω, για να μη θεωρηθεί ότι προτρέπω σε βία…).

 

Τι είπε όμως;

Το δεύτερο είναι ότι μερικές φορές, ο Λάζαρος προσπαθεί να τη βγει από Αριστερά στο Δήμαρχο αλλά δεν τα πολυκαταφέρνει… Ζήτησε προχθές, την άποψη του Δημάρχου για το θέμα της αναγκαστικής κατάθεσης των αποθεματικών διαθεσίμων των Δήμων και Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδος, υποχρέωση που με Πράξη Νομοθετικού Περιερχόμενου νομοθέτησε το 2015, απολυταρχικά, ο δικός του τότε Υπουργός, Νίκος Βούτσης.

Και τότε, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ο Νάτσης ήταν ο μόνος που υπερασπίζονταν αυτή την πολιτική.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως και άλλοι Δήμοι, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά του σχετικού νόμου που διατήρησε και η σημερινή κυβέρνηση. Κι ο Νάτσης προχθές, είπε επί λέξει στο Δήμαρχο: «δεν αρκεί μια απόφαση του ΣτΕ που θα δίνει μια νομική απάντηση…».

Επειδή δεν κατάλαβα… Είναι αντίθετος ο Νάτσης σήμερα, στην κατάθεση των αποθεματικών στην ΤτΕ;

 

O Διαματάρης

Τον πρώην πια, Υφυπουργό Διαματάρη, τον γνώρισα πριν από 40 περίπου ημέρες, όταν διανυκτερεύοντας στα Γιάννενα, καθ’ οδόν για την Αλβανία και για τις εκδηλώσεις των ομογενών για την 28η Οκτωβρίου, κάναμε μια τηλεοπτική συνέντευξη για τη ΒΗΜΑ Τηλεόραση. Πολύ συμπαθητικός άνθρωπος, χαμογελαστός, κλασικός Ελληνοαμερικάνος που έδειχνε να νοιάζεται για τα θέματα που χειρίζονταν και κυρίως, νοιάζονταν για να δικαιώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιλογή προς το πρόσωπό του. Αυτή η επιλογή οφείλονταν στην οικογενειακή γνωριμία των δύο, μέσω του πατέρα του Πρωθυπουργού, αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που ήταν καλός φίλος του Διαματάρη.

Γιατί τον επέλεξε ο Μητσοτάκης; Γιατί είναι καλός γνώστης των θεμάτων της ομογένειας στην Αμερική, ως εκδότης της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας» και γιατί θα ήταν σίγουρα… καλύτερος από τον Τ. Κουίκ που είχε ο Τσίπρας στο αντίστοιχο πόστο…

 

Το λάθος του πρώην και ο «αντι-διαματάρης»

Το να ψεύδεσαι για το βιογραφικό σου είναι βλακεία. Το να ψεύδεται ένας Υπουργός για το βιογραφικό του είναι δέκα φορές βλακεία, γιατί ένα δημόσιο πρόσωπο θα «ξεσκονιστεί», αργά ή γρήγορα, δεν υπάρχει περίπτωση να την γλιτώσει.

Άρα, ήταν τεράστια βλακεία του Διαματάρη που εξέθεσε το Μητσοτάκη, χωρίς στο τέλος – τέλος να μπορεί να ξέρει την αλήθεια ο τελευταίος. Πού να ήξερε αν είχε ή όχι ο Διαματάρης πτυχίο από το Columbia… Λες και θα του το ζήταγε πριν τον ορίσει Υφυπουργό;

Οι ιστορίες που βγήκαν μετά, για τις επιχειρήσεις του ανθρώπου και δεν ξέρω γω τι άλλο βγάζει ο hotdoc… είναι αστείες, γιατί μπορεί να προκύπτει ασυμβίβαστο για έναν άνθρωπο που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο εξωτερικό; Τι μπορούσε να κάνει δηλαδή; Να πουλήσει το μεσιτικό του γραφείο στην ελληνική κυβέρνηση οικόπεδο μαγαζί – γωνία στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, ασούμε; Ή να παίρνει πληρωμένες διακηρύξεις για την εφημερίδα του στις ΗΠΑ;

Το μεγάλο λάθος του Μητσοτάκη ήταν πως κάλυψε το Διαματάρη την Τρίτη και τον παραίτησε την Πέμπτη!

Σε αυτές τις περιπτώσεις είτε το τελειώνεις από την αρχή, είτε φορτώνεσαι μέχρι τέλους το λάθος σου, όπως ας πούμε, έκανε άπειρες φορές ο Αλ6…

Ως υποψηφιότητα έκπληξη τώρα, για τη χηρεύσασα θέση του Υφυπουργού για τον Απόδημο Ελληνισμό, παρουσίαζαν την Παρασκευή διαρροές και δημοσιεύματα αθηναϊκών site όπως το hellasjournal του Μιχάλη Ιγνατίου – διαβάστε εδώ σχετικά – το Σπύρο Ριζόπουλο!  Πολλοί θα εύχονταν να υπάρχει η πιθανότητα, πέραν ίσως του ίδιου του Ριζόπουλου. Οι άλλοι σίγουρα, για να τον ξεφορτωθούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου 7/12/2019)

 

Show Buttons
Hide Buttons