ΔΗΓΜΑΤΑ 7/3/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 7/3/2019

Τι αποκόμισα από μια παρουσίαση

Εβδομάδα με δύο παρουσιάσεις ψηφοδελτίων για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου στο Δήμο Ιωαννιτών, θα ασχοληθώ λίγο με την πρώτη γιατί τη δεύτερη, της «Ανατροπής» του Λάζαρου Νάτση, δεν την πρόλαβε η στήλη.

Τι αποκόμισα εγώ θα πω, από την παρουσίαση των 50 πρώτων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων της Τατιάνας Καλογιάννη… Μια «ψύχρα»… και δεν ήταν ο ανακαινισμένος και πανέμορφος χώρος των Λιθαριτσίων που έφταιγε.

Είναι κάποιες λεπτομέρειες που καθορίζουν, χαρακτηρίζουν τα πράγματα. Έχω γράψει εδώ και καιρό πως η Τ. Καλογιάννη δεν έχει το επικοινωνιακό χάρισμα του πολιτικού που σε κερδίζει με τη μία και δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να το αντιληφθείς αυτό. Έχει δύσκολα την επαφή κι αυτό δεν το έχει δουλέψει καθόλου στο διάστημα των δύο μηνών από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της. Θα ξέχασε και τα… ιδιαίτερα μαθήματα που της υποσχέθηκε ο Άδωνις, γιατί πιθανόν, δεν έχει χρόνο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Ως αποτέλεσμα, είχαμε μια παρουσίαση υποψηφίων πολύ στημένη, σε νόρμες καθωσπρέπει, με κομψά ντυμένες υποψήφιες και υποψήφιους που απλά, έζησαν κάπως αμήχανα, άβολα, λίγο στενόχωρα, την πιο σημαντική προσωπική στιγμή της προεκλογικής τους περιόδου, γιατί άλλες τέτοιες δεν θα υπάρξουν – άντε μία ακόμα, στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση της παράταξης, περί τον Απρίλη, όπως το προσδιόρισε η επικεφαλής του «Ιωάννινα_2023». Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους δεν θα εκλεγούν, γι’ αυτό μιλώ για τη σημαντικότερη στιγμή των εκλογών.

 

Αμήχανη επικεφαλής

Η Τ. Καλογιάννη σε αυστηρό τόνο, έβγαλε έξω από την αίθουσα τους συγγενείς και φίλους των υποψηφίων, μάλωσε αυτούς που ξέχασαν ανοιχτά τα κινητά τους, μετακίνησε το πόντιουμ για να βγουν οι ομαδικές αναμνηστικές φωτογραφίες και γενικώς, δεν κατάφερε να κρύψει την αμηχανία της, ενώ δεν είχε δίπλα της, τους δικούς της ανθρώπους, όπως συνέβη κατά την πρώτη προεκλογική της εκδήλωση, πριν από ένα και πλέον μήνα.

 

Νέοι και χωρίς συνέντευξη

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα τέλος, προφανώς και δεν υπάρχουν οι μεγάλες μεταγραφές. Μιλάμε για ένα ψηφοδέλτιο με σαφή κομματική αναφορά, αν και η Τ. Καλογιάννη μίλησε για ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που απαρτίζουν το συνδυασμό του «Ιωάννινα_2023» (!).

Ο χαμηλός ηλικιακός μέσος όρος ενδεχομένως είναι επιλογή της υποψήφιας Δημάρχου ή διαφορετικά, συνιστά ένδειξη της αδυναμίας της να πείσει έμπειρα πολιτικά στελέχη να πλαισιώσουν το συνδυασμό της.

Στα παραπάνω ερωτήματα – προβληματισμούς θα μπορούσε να απαντήσει η υποψήφια Δήμαρχος, αν είχε δώσει έστω και μία συνέντευξη τύπου, γιατί παρεμπιπτόντως μέχρι τώρα, δεν κάθισε ούτε μία φορά, έχοντας απέναντί της, δημοσιογράφους. Δεν έδωσε μέχρι σήμερα, ούτε μία συνέντευξη τύπου. Αν αυτό αποτελεί εκλογική στρατηγική, απομένει να φανεί, θα είναι όμως, παγκόσμια πρωτοτυπία…

 

Ο Νίκος έρχεται…

Ο Νίκος Γκόντας θα κάνει τα αποκαλυπτήρια της παράταξής του «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», στις 17 Μαρτίου, ημέρα Κυριακή.

Έχω την εικόνα πως ως τώρα, ο πρώην Δήμαρχος έχει καταφέρει να κλείσει για υποψήφιους, εμπειρότερα στελέχη σε σχέση με τους υποψήφιους της Τ. Καλογιάννη και μεταξύ των δύο, θα υπάρξει μια άτυπη «μονομαχία» που θα είναι μια από τις παράπλευρες, πολύ ενδιαφέρουσες παραμέτρους των εκλογών της 26ης του Μάη.

Αν οι Γιαννιώτες ψηφίσουν κομματικά, η Τ. Καλογιάννη έχει το προβάδισμα. Υπέρ της άλλωστε, κινητοποιείται ο κομματικός μηχανισμός που όσο να ’ναι, μπορεί να επηρεάσει κόσμο.

 

Οι απώλειες στη δημοτική αρχή

Στην παράταξη της δημοτικής αρχής τώρα, αρχίζει το ξεσκαρτάρισμα μετά την αρνητική ψήφο που έδωσαν στις μελέτες της πλατείας Πύρρου και της ανάπλασης του παραλίμνιου μετώπου από Μάτσικα ως Πέραμα, οι Κολόκας – Καλούδης.

Η διαφοροποίηση των δύο δημοτικών συμβούλων που θεωρητικά είναι συνεργαζόμενοι μέσω της παράταξης «Κοινωνία Πολιτών», με την «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», σε ένα χαμηλής έντασης θέμα όπως είναι οι δύο μελέτες… έχει την έννοια της απόσπασης από το σώμα της δημοτικής αρχής. Το «διαζύγιο» αυτό επιχειρείται λογικά να βγει βελούδινα, μιας και είναι γνωστό από καιρό πως ο αντιδήμαρχος θα στηρίξει την κομματική – «γαλάζια» – υποψηφιότητα στο Δήμο Ιωαννιτών.

Η ευθύνη του Δημάρχου είναι ότι «ανέχτηκε» ως τώρα, αναίτια τον Π. Κολόκα για το διάστημα που ήταν με το ένα πόδι εκτός παράταξης και κάπου εδώ, πρέπει να χωρίσουν οι δρόμοι τους, χωρίς εντάσεις.

Λέγεται ότι θα του ζητηθεί η παραίτηση από την αντιδημαρχία, εντός των ημερών.

Εκτίμησή μου πάντως, είναι ότι ο Π. Κολόκας θα πάει εκ του ασφαλούς όσον αφορά το πολιτικό του μέλλον και δεν θα ρισκάρει να μείνει εκτός πολιτικής δράσης, περιμένοντας την επιλογή της ΝΔ για τη «γαλάζια» βουλευτική λίστα.

Μετρώντας τις επιλογές που έχει, δίνω περισσότερες πιθανότητες να είναι υποψήφιος με τον Καχριμάνη στην Περιφέρεια Ηπείρου, παρά με την Τ. Καλογιάννη, στο Δήμο Ιωαννιτών. Μια πρόβλεψη κάνω και κρατήστε τη…

 

Μια κακή ανακοίνωση

Ερχόμενος στην Περιφέρεια Ηπείρου, ξαφνιάστηκα ομολογώ, από την τελευταία αντιπολιτευτική επιλογή του Γιώργου του Ζάψα.

Σε ανακοίνωση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», κατηγορείται ως συνυπεύθυνο για την κατάταξη της Ηπείρου, μεταξύ των 20 τελευταίων Περιφερειών της Ενωμένης Ευρώπης, ως προς το ΑΕΠ και την απασχόληση, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων!

Να δεχτώ ρε φίλε Γιώργο πως φταίνε όλοι οι άλλοι, Περιφέρεια, Δήμοι, κράτος, πρώτα και κύρια και τελευταία, φταίνε και τα τέσσερα Επιμελητήρια της Ηπείρου. Εσύ ξεκινάς από τον τελευταίο; Και για την κυβέρνηση, τη νυν και τις πρώην… καμία κουβέντα;

Πιθανά πίσω από αυτή την ανακοίνωση κρύβεται και μια αιχμή του Ζάψα, για τον συνυποψήφιό του Περιφερειάρχη, το Δημήτρη το Δημητρίου.

Κρίνω προσωπικά ως παντελώς άστοχη τη συγκεκριμένη αντιπολιτευτική επιλογή που απλά επιβεβαιώνει, το πόσο κομματικά λειτουργεί η συγκεκριμένη παράταξη, ως «πλυντήριο» των κυβερνητικών ευθυνών για τα κακώς κείμενα στην Περιφέρεια της Ηπείρου. Η μεν παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο αυτά τα πέντε χρόνια, αυτό έκανε… Ο φίλος μου ο Ζάψας αλλοτριώθηκε… μετά τη συνεργασία του με το ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα!

 

Δημοσκοπήσεις…

Τις μέρες αυτές «τρέχει» και μια δημοσκόπηση από τη Voxpop Analysis, τη δημοσκοπική εταιρεία που έγινε γνωστή από τη συνεργασία της με το ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκόπηση αφορά Περιφέρεια Ηπείρου και κάποιους Δήμους. Δυο μήνες πριν τις εκλογές, τα αποτελέσματά της θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις τάσεις που διαμορφώνονται ενόψει των επερχόμενων «μαχών», σε ό,τι δε αφορά την Περιφέρεια θυμίζω πως στην προηγούμενη μέτρησή της η συγκεκριμένη εταιρεία αποτύπωνε ένα «ντέρμπι», με Καχριμάνη στο 28% και κάτι και τους τρεις βασικούς του αντιπάλους, Ζάψα, Δημητρίου και Ριζόπουλο, αθροιστικά στο 28%.

Καταγράφω εδώ, δύο απόψεις που μου μεταφέρουν άνθρωποι με τους οποίους συνομιλώ τον τελευταίο καιρό: κάποιοι μου λένε πως ο «αέρας» της ανατροπής – γενικά της ανατροπής, όχι της μουσαντένιας που πρόβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014… – φυσάει ήδη και πως στις εκλογές θα σαρώσει την απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή… Ένδειξη του ότι ο απερχόμενος Περιφερειάρχης βρίσκεται σε αποδρομή, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί πως τον στηρίζει ως υποψήφιος σύμβουλος κάποιο πρόσωπο με ακτινοβολία στα τοπικά δρώμενα.

Του φεύγουν αρκετά στελέχη και οι αντικαταστάτες τους δε στέλνουν σήμα μιας ανανέωσης προσώπων που έχει ανάγκη κάθε οργανισμός, προκειμένου να συνεχίσει να ζει υγιώς.

 

Η άλλη άποψη

Από την άλλη, υπάρχει και η άποψη που λέει ότι ο Καχριμάνης φτιάχνει στελέχη και κερδίζει μόνος του τις εκλογές.

Θα μεταφέρω εδώ τα όσα μου εμπιστεύτηκε ένας εν ενεργεία περιφερειακός σύμβουλος που δεν θέτει εκ νέου υποψηφιότητα. Δεν έχει σημασία το όνομα γιατί εμπιστευτικά, τα ίδια ακριβώς πράγματα που μπορεί να λέει κάποιος της νυν αντιπολίτευσης, τα προσυπογράφουν και οι εκλεγμένοι με την πλειοψηφία που τώρα αποχωρούν…

Μου είπε λοιπόν αυτός ο φίλος: «Δεν αντέχω άλλα τέσσερα χρόνια να ακούω τις ίδιες π@π@ριές του Καχριμάνη, να μην κουνιέται τίποτα, ο κόσμος να τον έχει για Θεό κι η Ήπειρος να πηγαίνει κατά διαβόλου. Δεν θα αντέξω άλλη τετραετία»…

Η απαραίτητη ερμηνεία είναι η εξής: ο κόσμος που έχει για… Θεό τον Καχριμάνη, είναι κατά βάση, αυτός που όπως έχω γράψει άπειρες φορές, αξιοποιεί για προσωπικές του υποθέσεις, την αποτελεσματικότητα του Περιφερειάρχη για τα μικρά. «Π@π@ριές» είναι οι «καρμπόν» δηλώσεις του Περιφερειάρχη για την… ανωτερότητα του λαού μας και την ανάγκη ενότητας, ώστε να μεγαλουργήσουμε, για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας που τον έχει μεν σε υπόληψη αλλά δεν υπάρχει, κτλ. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν πως η Ήπειρος παραμένει τελευταία και προφανώς δεν φταίνε τα… ρακούν… γι’ αυτό αλλά εκείνοι που κυβερνούν.

 

Πρόληψη και όχι καταστολή…

Είχαμε την πρώτη απόφαση… «καταστολής» από το τοπικό ΚΙΝΑΛ, σε βάρος του πρώην Δημάρχου Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου, για την απόφασή του να κατέλθει υποψήφιος με το συνδυασμό του Καχριμάνη στην Περιφέρεια.

Ο Γαβρίλης μέτρησε τα κουκιά και δεν του βγαίνουν για να ξαναείναι υποψήφιος Δήμαρχος στο Ζαγόρι, όπως ήθελε μέχρι πρόσφατα, και πήρε την απόφαση να αλλάξει «στρατόπεδο» και από μια ζωή ΠΑΣΟΚ… να γίνει υποψήφιος με τη «γαλάζια» παράταξη της Περιφέρειας.

Ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες αποφάσεις του ΚΙΝΑΛ, όπως για τη Στ. Μπραΐμη Μπότση αλλά δε γίνεται τίποτα έτσι…

Το ΚΙΝΑΛ λέω από καιρό πως αν ήθελε πραγματικά να «διώξει» τον Καχριμάνη, όφειλε να έχει άλλη στρατηγική στην Ήπειρο.

Και ρωτώ ρητορικώς: αν σήμερα διαγράφει τους συνεργαζόμενους με Καχριμάνη το ΚΙΝΑΛ, μετά τις εκλογές θα απαγορεύσει στην παράταξη Δημητρίου να συνεργαστεί μαζί του;

Εδώ σε θέλω κάβουρα…

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 7-3-2019)

 

Show Buttons
Hide Buttons