ΔΗΓΜΑΤΑ 7/7/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 7/7/2018

Τρία στα τρία αποτυχιών

Μια θυσία στο Δωδωναίο Δία ή σε όποια άλλη θεότητα του αρχαιοελληνικού Δωδεκαθέου, ή για να μην παρεξηγηθούν, ένα ταπεινό ευχέλαιο, ορθόδοξο και χριστιανικό, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να κάνει η δημοτική αρχή, μετά από εισήγηση του Κώστα του Γκόγκου και της Αλέκας της Βακαλοπούλου.

Οι δύο πρόεδροι, του Πνευματικού Κέντρου και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων, είναι οι υπεύθυνοι των διαφόρων καλοκαιρινών εκδηλώσεων που θα γεμίσουν κάποια από τα ζεστά βράδια μας – μόλις τελειώσει και το Μουντιάλ…

Ο μεν Κώστας έβαλε από την αρχή της θητείας του, πολύ υψηλούς στόχους και η αρχή έγινε με ένα στραπάτσο, αυτό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 που όσο κι αν θέλει η δημοτική αρχή να το ξεχάσουν οι πολίτες, κάποιοι… αθεόφοβοι το μνημονεύουν συχνά στο facebook και τα παίρνει κρανίο ο Δήμαρχος…

Οι υψηλοί στόχοι συνεχίστηκαν και τις επόμενες χρονιές αλλά το καλοκαίρι του 2018, είναι μακράν το χειρότερο για τον Περαμιώτη αυτοδιοικητικό, γιατί σημείωσε 3 στις 3 αποτυχίες (μετά από αυτό το «σερί»… αναμένω «πέσιμο» στο δημοτικό συμβούλιο από το «Γιάννενα Τώρα», για την οποία παράταξη ο Γκόγκος μετά το Χρυσοστόμου, είναι ίσως ο πιο αγαπημένος αντίπαλος).

Γιατί 3 στα 3; Το Its Kale Festival πριν καν ξεκινήσει έγινε μόνο… Festival και μετά ούτε αυτό, λόγω ακυρώσεων εκδηλώσεων εξαιτίας του καιρού, ή με ευθύνη της διοργανώτριας εταιρείας. Το Artwave Festival κράτησε τελικώς μόνο το Art… με την καινοτόμα συμμετοχή αποφοίτων Σχολών Καλών Τεχνών αλλά ξέμεινε από εκδηλώσεις, με ευθύνη της διοργανώτριας αρχής. Τέλος, το «Κάστρο των Παιδιών» έμεινε μόνο «…των Παιδιών» και έγινε στα Ταμπάκικα αντί του Κάστρου, λόγω της κακής συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων που δε συμφωνεί να ανοίξει η κάτω πύλη, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των επισκεπτών στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Η Αλέκα τώρα – φτου φτου να μην την ματιάσω… – ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, με τις Θεσμοφοριάζουσες, στη Δωδώνη. Το περσινό, πρώτο φεστιβάλ, έγινε μισό και παραστάσεις ακυρώθηκαν με ευθύνη των συμβαλλόμενων θεάτρων. Εύχομαι φέτος, να μην επαναληφθεί αυτή η εικόνα, γιατί θα είναι το τελειωτικό χτύπημα και απόδειξη ότι κάτι δεν κάνουμε καλά εμείς και ότι δεν φταίει ο… ανάδρομος Ερμής…

 

Πρέπει να τα βρουν

Η σχέση της δημοτικής αρχής και δη του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών Κώστα Γκόγκου, με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κώστα Σουέρεφ δοκιμάστηκε σοβαρά, το φετινό καλοκαίρι. Τη μια με το Its Kale Festival και την άλλη με το «Κάστρο των Παιδιών».

Περιμένω με ενδιαφέρον την επόμενη συνέντευξη τύπου, στην οποία θα πρέπει να σταθούν δίπλα δίπλα με τον αρχαιολόγο, ο Δήμαρχος της πόλης ή ο πρόεδρος του Πνευματικού, γιατί πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Και ο Δήμος έχει ανάγκη την αρχαιολογική υπηρεσία. Ποτέ δε θυμάμαι τα τελευταία χρόνια μια τόσο σφοδρή σύγκρουση που τροφοδοτείται με λεκτικές προκλήσεις από τη μία πλευρά.

Ο Δήμαρχος βέβαια, δημόσια δεν διαπληκτίζεται με κανέναν. Βάζει τους άλλους να βρίζουν για λογαριασμό του…

 

Νομαρχιακή Συνέλευση για τη ΝΔ

Νομαρχιακή Συνέλευση σε διευρυμένη σύνθεση, της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, έχει συγκαλέσει για την ερχόμενη Δευτέρα, στις 18:30, στα γραφεία της οργάνωσης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θόδωρος Τζαρούχης.

Η συνέλευση θα γίνει παρουσία του βουλευτή του Νομού, Κώστα Τασούλα.

Ιδιαίτερος λόγος για τη συνέλευση δεν υπάρχει αλλά η πρόσκληση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της προσπάθειας του προέδρου της ΝΟΔΕ να τονώσει λίγο της σχέσεις των μελών της και να δώσει ένα σύνθημα πανστρατιάς για τους δύσκολους μήνες που ακολουθούν.

Ο Θόδωρας παρακολούθησε Κυριακή και Δευτέρα, το ταχύρρυθμο «σεμινάριο» στα κεντρικά της ΝΔ, με ομιλητές τους τομεάρχες του κόμματος, ενώ την Τετάρτη, συνόδευσε το Μητσοτάκη στην ολιγόωρη περιοδεία του στη μονοεδρική Λευκάδα, η οποία κρατιέται «γαλάζια».

Σας ενημερώνω επίσης πως ο Τζαρούχης αποδεικνύεται αποτελεσματικός και μεθοδικός στα όσα έχει σχεδιάσει, επιβεβαιώνοντας παλιότερες εκτιμήσεις μου για την κανονικότητα που επιστρέφει στην τοπική οργάνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προ ημερών, έκλεισε τις εκκρεμότητες με το ΑΦΜ της οργάνωσης και το «καθάρισε» με κάτι προστιματάκια… Το ΑΦΜ που είχε η οργάνωση από τις μέρες του μακαρίτη του Σιαφάκα.

 

Θέλει την Αστυνομία του

Με το αεροδρόμιο ασχολούμαστε τα τελευταία χρόνια, λόγω των έργων που κατάντησαν χειρότερα κι από γιοφύρι της Άρτας, με ευθύνη αποκλειστικά της ΝΔ, επί κυβέρνησης της οποίας ενετάχθη χρηματοδοτικά το έργο στο λεγόμενο «σπατόσημο» τότε…

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, είχαμε το σίριαλ με τα καύσιμα, το οποίο είχε ευτυχώς αίσιο τέλος και σήμερα, οι προοπτικές του αεροδρομίου είναι παραπάνω από καλές, με πτήσεις από το εξωτερικό και από τον ερχόμενο Νοέμβριο, με μια νέα εταιρεία που θα σπάσει το μονοπώλιο της Aegean για το δρομολόγιο προς Αθήνα, με πολύ χαμηλές τιμές.

Οι ώρες λειτουργίας του αεροδρομίου λοιπόν, αυξάνονται και μαζί μεγαλώνουν και οι ανάγκες για το προσωπικό που απαιτείται, όπως είναι η αστυνομική φύλαξη. Χρειάζεται πλέον να υπάρξει μια σταθερή παρουσία της Αστυνομίας στο αεροδρόμιο και το θέμα πρέπει να εξετάσει άμεσα η τοπική ηγεσία της ΕΛΑΣ και να το έχουν κατά νου, οι λοιποί αρμόδιοι.

 

«Πλυντήριο» δημόσιου χρήματος

Οι Εφοριακοί των Ιωαννίνων ζήτησαν μια ενίσχυση και ο πάντα πρόθυμος Περιφερειάρχης που έχει αρχή – και τέλος του… – να «βοηθάει» τον κόσμο, από φιλανθρωπία και πονοψυχιά, είπε να συνεισφέρει… Το «βοηθάμε» του Περιφερειάρχη ξεκινάει από την κατασκευή του… δρόμου Ιόνια – Τζουμέρκα ας πούμε και φτάνει μέχρι τη χορήγηση μερικών ψωροευρώ σε όποιο σωματείο το ζητήσει.

Προσωπικά, ειλικρινά το λέω, δε με πειράζει το όποιο αίτημα ενός σωματείου, μιας οργάνωσης, ενός φορέα, όσο παλαβό κι αν είναι. Όταν στο παρελθόν, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ζητούσαν χρήματα από την Περιφέρεια και το Δήμο Ιωαννιτών, για να νοικιαστούν περισσότερα δωμάτια σε ξενοδοχεία για τους φοιτητές από άλλες πόλεις, η αρνητική απάντηση παρέπεμπε στον Επίτροπο που δεν θα εγκρίνει τα εντάλματα…

Το αίτημα των Εφοριακών εν προκειμένω, να ενισχυθεί η αθλητική και πολιτιστική τους δραστηριότητα, όπως ανεγράφη στην τελευταία ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, δεν προβλημάτισε κανέναν από την Περιφέρεια και το Δήμο, σχετικά με την άποψη του επιτρόπου που θα κληθεί να εγκρίνει τη σχετική απόφαση;

Η Περιφέρεια Ηπείρου εσχάτως έκανε σχοινί κορδόνι τη χρηματοδότηση δια πάσα νόσον… μέσω της περίφημης ΣΑΕΠ 530 αλλά βάζει τις αποφάσεις να τις παίρνουν τα δημοτικά συμβούλια και στο τέλος βγαίνουν αυτά εκτεθειμένα.

Το ξαναλέω κι ας το ξανακούσουν εκεί στην κάτω πλατεία: δε γίνεται να κάνουν σήμερα ορισμένοι προεκλογικό αγώνα για τις βουλευτικές εκλογές, με δημόσιο χρήμα που «ξεπλένεται» από αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Αν συνεχιστεί αυτό, η δημοτική αρχή του Θωμά, θα αποσυντεθεί πολύ πριν φτάσουμε στην κάλπη.

 

Γίνεται φαιδρό

Θα πω και κάτι σχετικό, με καλή προαίρεση… και αποδέκτες, ξανά την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών.

Έχει αρχίσει και μου μοιάζει φαιδρή η εικόνα των αντιπεριφερειαρχών και αντιδημάρχων που συμμετέχουν στις συνεντεύξεις τύπου για αθλητικές ή πολιτιστικές διοργανώσεις, μικρές ή μεγάλες, τις οποίες στηρίζουν, συνήθως με την αιγίδα τους οι δύο φορείς. Τα ίδια πρόσωπα, μία, δύο ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα, κάθονται σ’ αυτές τις συνεντεύξεις, λένε κάθε φορά καρμπόν, τα ίδια λόγια, για την εξωστρέφεια, τον τουρισμό και την προβολή των Ιωαννίνων… και ειλικρινά δεν κατανοώ αν όντως υπάρχει πολιτικό όφελος για τους φορείς αυτούς.

Θα μπορούσε ο διοργανωτής κάθε εκδήλωσης απλά να ευχαριστήσει τους στηρίζοντες φορείς και να τελειώσει το θέμα. Λιγότερο μοντάρισμα και για μας δηλαδή…

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 7/7/2018)

Show Buttons
Hide Buttons