ΔΗΓΜΑΤΑ 7/9/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 7/9/2019

Χάρης Θεοχάρης (ο υπουργός όχι ο μπάτσος του Φώσκολου) και Μάνος Κόνσολας πραγματοποίησαν την πρώτη θεσμική επίσκεψη στην πόλη, υπουργικού διδύμου και μετά από πολλά άλλα, αυτούς τους δυο μήνες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, επήλθε η… κανονικότητα και στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι υπουργικές επισκέψεις… (στο μεγαλύτερο τουλάχιστον βαθμό).

Ένας Υπουργός καλεί σε θεσμικές συναντήσεις όλους τους φορείς του τόπου που επισκέπτεται, ανεξάρτητα αν τον ψήφισαν στις εκλογές ή όχι… τους βλέπει και τους ακούει όλους, δέχεται προσκλήσεις για συνεντεύξεις και αν του το επιτρέπει ο χρόνος απαντά και λέει «ναι» κτλ. Ό,τι δηλαδή δε συνέβαινε εδώ και 4,5 χρόνια, όσο οι Συριζανελίτες Υπουργοί και Υφυπουργοί κυβερνούσαν τον έρμο τούτο τόπο.

Από τις επαφές με τις τοπικές αρχές, τέθηκαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού μια σειρά από θέματα, επί των οποίων απομένει να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα των δύο κυβερνητικών στελεχών τους επόμενους μήνες. Να έδιναν απαντήσεις ή να έρχονταν να ανακοινώσουν την δημιουργία υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα για παράδειγμα, ήταν μάλλον δύσκολο…

 

Η γνωστή «κανονικότητα»

«Κανονικότητα» όμως στην Ψωροκώσταινα – η οποία δεν διαταράχθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – θεωρείται και το να συνοδεύει στις θεσμικές του επαφές έναν Υπουργό, ο εκπρόσωπος της τοπικής οργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος…

Αυτό συνέβαινε εξαπανέκαθεν… το ίδιο συνέχισε να συμβαίνει και με την «πρώτη φορά Αριστερά» του φρέσκου ΣΥΡΙΖΑ και του νέου ήθους… το αυτό, καθώς φαίνεται, θα συνεχίσει να γίνεται και επί εκσυγχρονιστή Μητσοτάκη…

Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πέρα από τους γραμματείς και τους φρουρούς, τον κάθε Υπουργό πρέπει να συνοδεύει και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ χθες ή ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ της ΝΔ σήμερα… Για να κάνει τον bodyguard ή για να δείχνει το δρόμο στον Υπουργό, από το Δημαρχείο στην Περιφέρεια και από κει στο Olympic; Δεν έχει gps ο οδηγός και οι άνθρωποι του Υπουργού;

Και στο κάτω – κάτω, το ρόλο αυτό μπορεί και τον παίζει ένας – ή και περισσότεροι – βουλευτής.

Αλλάξτε συνήθειες επιτέλους, κύριοι της ΝΔ…

 

Το έσωσε ο Θόδωρας

Παρ’ όλα αυτά πάντως, ο Θόδωρας ο Τζαρούχης το έσωσε το πράμα, γιατί πήγε να γίνει ακόμα χειρότερο.

Ο Υφυπουργός Κόνσολας που ήταν πιο άνετος σε σχέση με το Θεοχάρη – ίσως γιατί ο τελευταίος είναι νεοεισελθών στο κόμμα – κάθισε στο τραπέζι που θα έδιναν τη συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης, από τη μια τον Περιφερειάρχη και από την άλλη τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ ΝΔ. Και τους πρότεινε να πάρουν και το λόγο…

Ο Περιφερειάρχης αρνήθηκε ευγενικά και το ίδιο, προς τιμήν του, έκανε κι ο Θόδωρας, σώζοντας κάπως την παρτίδα (δεν αποκλείω με την συνεχή κριτική μου, να κάνω με τον καιρό, το Θόδωρα υπόδειγμα προέδρου…).

 

Προτάσεις από παντού

Σε αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση με τους αντιπεριφερειάρχες όλων των Περιφερειών, θα ήταν χρήσιμο να μεταφέρονται απόψεις χρήσιμες για τον τουρισμό της κάθε περιοχής, ακόμα και όταν προέρχονται από την αντιπολίτευση ή από τους Δήμους.

Οι «Ορίζοντες Ηπείρου» και ο Σταύρος ο Ζηκόπουλος από το Πωγώνι είχαν καταθέσει ενδιαφέρουσες προγραμματικές ιδέες για την τουριστική αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων σπιτιών των χωριών της Ηπείρου, με τη χρηματική συμβολή προγραμμάτων που θα σχεδιάζει η Περιφέρεια. Ας λάβει υπόψη και τέτοιες προτάσεις η διοίκηση, δεν είναι κακό.

Ούτε χρειάζεται να παρακάμπτει τους θεσμούς ο Ριζόπουλος, όταν θα τον αγνοούν, επειδή ξέρει καλά τη Γκερέκου (επικεφαλής του ΕΟΤ), ας πούμε…

 

Πιο γρήγορα και από τη σκιά της

Με τα πλωτά της Παμβώτιδας, παρακολουθήσαμε αυτές τις μέρες μια… ιστορία καθημερινής τρέλας, σε σενάριο με υπογραφή της Περιφερειακής αρχής και εμπνεύσεως τρίτων.

Βγαίνει τη μία μέρα η Περιφέρεια και ανακοινώνει πως το σημείο επιβίβασης αποβίβασης των επισκεπτών για τα πλωτά, τις μέρες διεξαγωγής των πανευρωπαϊκών αγώνων κωπηλασίας, θα μεταφερθεί στα παλιά «Σφαγεία». Καμία ενημέρωση μέχρι εκείνη την ώρα, δεν είχαν οι λεμβούχοι της Παμβώτιδας και εκτός του ότι ξαφνιάστηκαν δυσάρεστα, δήλωσαν πως δεν είναι δυνατόν να δένουν τα καραβάκια στο προτεινόμενο σημείο.

Μέσα σε λίγες ώρες από τις δηλώσεις του εκπροσώπου των λεμβούχων, η Περιφέρεια άλλαξε το σημείο επιβίβασης – αποβίβασης και το πήγε στο «12». Για την απόφαση αυτή δεν εξέδωσε καμία απολύτως ανακοίνωση, όπως έκανε την πρώτη φορά, γιατί όπως καταλαβαίνετε, δεν θα ήταν εικόνα… σοβαρής διοίκησης αυτή, να αναιρεί τον εαυτό της πιο γρήγορα και από ότι πυροβολεί ο… Λούκυ Λουκ.

Έσπασαν λοιπόν ένα πεζούλι και αυτό θα είναι για δύο μέρες το «σημείο επιβίβασης»!

 

Συμβαίνουν αυτά

Ξεχωριστούς δρόμους, ψυχικά τουλάχιστον… τραβάνε οι «Ορίζοντες Ηπείρου» του Σπύρου Ριζόπουλου και ο Σάκης Βλέτσας, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης.

Επίσημα παραμένει μέλος της παράταξης ο τέως Δήμαρχος Πασσαρώνος, μέχρι νεωτέρας.

Την εξέλιξη αυτή αντιλήφθηκαν πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι την περασμένη Κυριακή και είναι σαφής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η απόσταση της πλειοψηφίας των μελών της παράταξης με έναν βαλλόμενο, Περιφερειακό Σύμβουλο που δε μπορεί να είναι άλλος από το Σάκη.

Συμβαίνουν αυτά και στις καλύτερες των οικογενειών…

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Δήμος

Το ότι εξέδωσε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων για την απαγόρευση της διεξαγωγής δύο φεστιβαλικών εκδηλώσεων στον τόπο που ζητήθηκε αντίστοιχα από τους διοργανωτές, συνιστά ένα δείγμα επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στον ακτιβισμό και στη δυναμική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, γίνεται ξανά το κόμμα των διαδηλώσεων, των πορειών και του σαματά, αρχής γενομένης από τα Γιάννενα. Δε χρειάζεται να σας πω ότι δεν πρόκειται να πατήσει –Ζαίος ούτε στο φεστιβάλ της ΚΝΕ-Οδηγητή ούτε στο Φεστιβάλ των Αναιρέσεων αλλά η ανακοίνωση είναι ανακοίνωση. Εν τω μεταξύ, δεν θυμάμαι τα τελευταία πολλά χρόνια, να παρεμβαίνει για θέμα τόσο ειδικού και τοπικού ενδιαφέροντος ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κι ενώ στο Δήμο Ιωαννιτών υπάρχει παράταξη που υποστηρίζεται από το κόμμα.

Εκπρόσωπος της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» μετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος κι ενώ η παράταξη αυτή δεν έβγαλε ανακοίνωση για το θέμα, έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ!

Κάτι χάνω μάλλον…

 

Αναμένω…

Αναμένω και ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, καταδίκης των ρουσφετολογικών προσλήψεων, κατά της τοποθέτησης ημετέρων σε θέσεις ευθύνης, κατά της καταστρατήγησης των διαδικασιών διαφάνειας στις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και όπου αλλού.

 

Στρατηγικές

Από την πρώτη εβδομάδα της νέας αυτοδιοικητικής θητείας στο Δήμο Ιωαννιτών, βγαίνουν κάποια πρώτα συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν στρατηγικά, οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου.

Η παράταξη της δημοτικής αρχής, λαλίστατη κατά την προεκλογική και πρώτη μετεκλογική περίοδο, έχει σιγήσει αυτές τις πρώτες πέντε ημέρες που δέχτηκε αρκετές επιθέσεις από τις παρατάξεις του νέου δημοτικού συμβουλίου. Επέλεξε να μην απαντήσει στις επικριτικές ανακοινώσεις των παρατάξεων που μένουν εκτός διοίκησης του Δήμου, για τη σύμπραξη με τις παρατάξεις Γκόντα και Μπαρτζώκα και με τους δύο ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους.

Αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν έχουν βρει ακόμα τα πατήματά τους στο Δημαρχείο, είτε για έχουν υπάρξει προσθαφαιρέσεις στελεχών στον περίγυρο του Μωυσή Ελισάφ.

 

Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Από την άλλη πλευρά, η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» με δυο ανακοινώσεις της την Παρασκευή και άλλη μία την Πέμπτη, έδειξε διάθεση να «πυροβολεί» ανά τακτά διαστήματα και για κάθε ζήτημα.

Από τη χθεσινή ημέρα ειδικότερα, οι δύο ανακοινώσεις που εκδόθηκαν, μία για το προσφυγικό και μία για το Ντουμπρόβνικ, αποκάλυψαν μια ειδικότερη στρατηγική που συνίσταται στον έλεγχο έναντι της διοίκησης αφενός και αφετέρου, στην υπενθύμιση των πεπραγμένων της προηγούμενης κατάστασης.

Προσωπικά, αυτό το μοτίβο αντιπολίτευσης το συναντώ για πρώτη φορά.

Με κίνδυνο να φτάσουν να εκδίδουν ανακοινώσεις ακόμα και για τις… κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, του στυλ «γιατί να κλείσει αυτός ο δρόμος και γιατί όχι ο άλλος», ή «γιατί να μπουν πορτοκαλί κορίνες και όχι ροζ»… τους προειδοποιώ καλοπροαίρετα πως θα κουραστούν και θα κουράσουν με αυτό τον τρόπο αντιπολίτευσης και είμαι βέβαιος πως σύντομα θα τον εγκαταλείψουν.

Τους πάω και στοίχημα, αν θέλουν…

 

Βάζουν τα γέλια

Και κάτι ακόμα: η υπενθύμιση του έργου της προηγούμενης δημοτικής αρχής θα είχε ένα λόγο σύγκρισης με τους επόμενους και τους… προηγούμενους.

Εκλογές σύντομα δεν προβλέπονται για νέα δημοτική αρχή, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αντιγράφουν δηλώσεις του πρώην Δημάρχου από το 2014 και δώθε (!) στα δελτία τύπου που εκδίδουν, για να μας θυμίσουν τι έλεγε, τι ξεκίνησε πρώτος, τι πρότεινε πρώτος και άλλα τέτοια.

Άσε που κάτι προβοκάτορες… μόλις διαβάζουν στις ανακοινώσεις της «Ενότητας Πολιτών» πομπώδεις ατάκες του στυλ… «να διαφυλάξει το έργο της»… βάζουν τα γέλια, γιατί θυμούνται μόνο τις μακέτες και τις εξαγγελίες μελετών…

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου 7/9/2019)

Show Buttons
Hide Buttons