ΔΗΓΜΑΤΑ 8/12/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 8/12/2020

Τελικά, μάλλον έπαψε να ακούει ο Δήμαρχος και εμπιστεύεται και επηρεάζεται από έναν πολύ στενό κύκλο συνεργατών του, και δεν ακούει αντίθετες φωνές σε θέματα κεφαλαιώδη για την πορεία της δημοτικής αρχής.

Τι και αν ο ένας από τους δύο συνεργάτες του, συνεργαζόμενους παραταξιάρχες, επικεφαλής παράταξης, της μιας εκ των δύο με τις οποίες συνεργάζεται η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» του Μωυσή Ελισάφ, τον συμβούλευσε να μην κάνει το λάθος να επαναφέρει την «σκοτωμένη» από τον ίδιο μελέτη για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων; Μάταια…

Τι κι αν του είπε πως θα φάει «ξύλο» από τους πολιτικούς του αντιπάλους, αν ξεθάψει την ξεχασμένη μελέτη που κέρδισε το διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό; 

Ο Δήμαρχος εμπιστεύτηκε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, άκουσε και τον δεύτερο επικεφαλής συμπράττουσας παράταξης που του αρέσει η πλατεία με τις σκοτεινές πλάκες… και βγήκε για να υπερασπιστεί την απόφαση

Το κακό με τους φτασμένους ανθρώπους του επιπέδου του Δημάρχου Ιωαννίνων, είναι πως δυσκολεύονται να τους πλησιάσουν οι συνεργάτες τους που νοιώθουν μικροί μπροστά τους, από ειλικρινή θαυμασμό.

Έτσι, τυχαίνει αυτές τις μέρες, στελέχη της δημοτικής αρχής να μου εξομολογούνται πως αντιλαμβάνονται τα λάθη του Δημάρχου αλλά δεν… τολμούν να του τα επισημάνουν. Είτε από σεβασμό είτε γιατί θεωρούν πως θα είναι μάταιος ο κόπος, μιας και ο Δήμαρχος εμφανίζεται να είναι καλά απομονωμένος από μια στενή ομάδα προσώπων απολύτου εμπιστοσύνης. 

Κι έτσι λοιπόν, τον αφήνουν να διαπράττει λάθη, δυστυχώς. 

 

Θέμα γούστου;

Για μένα, το θέμα της πλατείας δεν είναι θέμα γούστου, ούτε θέμα αισθητικής, όπως έγραψα και στα «Δήγματα» του Σαββάτου. Είναι θέμα που δοκιμάζει την πολιτική αξιοπρέπεια της δημοτικής αρχής, η οποία στο προεκλογικό της αφήγημα είχε σε περίοπτη θέση την απόρριψη της αρχιτεκτονικής μελέτης των Βλαστού – Παπαγεωργίου για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας.

Είναι τόσο αφελείς για να πιστεύουν ότι όλοι μας θα καταπιούμε τα αστεία επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο φίλος Δήμαρχος, προκειμένου να μας πείσει πως ποτέ δεν είπε, όσα είπε προεκλογικά για την πλατεία. Όσο μιλάς σε τέτοιες περιπτώσεις, τα κάνεις χειρότερα κι αυτό το αγνοεί ο Δήμαρχος. Έτσι χθες, είπε πως η καθυστέρηση στη δρομολόγηση της ανάπλασης ήταν θέμα προτεραιοτήτων και πως τα χρήματα του ΒΑΑ έγιναν κοινωνική πολιτική για τον κορωνοϊό…

Και άρα τώρα, είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν εναλλακτική χρηματοδότηση, αφού το ΕΣΠΑ πέταξε… Ή μάλλον το πέταξαν στα σκουπίδια, όπως συνέβη και με τη δυνατότητα ένταξης του έργου led σε κοινοτική χρηματοδότηση.

Εγώ δεν ανήκω στην αντιπολίτευση, αλλά θα φωνάζω και θα αντιδρώ, όπως κάνω πάντα, όταν κάποιος προσπαθήσει να πει τόσο χοντρά ψέματα στα μούτρα μας. Κι εδώ έχουμε μια τέτοια περίπτωση. 

 

Και πρακτικά…

Για την πλατεία, υπάρχει και ένα άλλο, πιο πρακτικό ζήτημα.

Υπάρχουν στη δημοτική αρχή, σύμβουλοι που είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με το συγκεκριμένο έργο, γιατί θεωρούν υπερβολή τα 2 εκατ. που χρειάζεται.

Και κάτι ακόμα: κακά τα ψέματα, αλλά θες ο κορωνοϊός, θες η αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης της πόλης μας, τα τελευταία χρόνια, έχει απομακρύνει από την κουλτούρα των Γιαννιωτών, την έννοια της πλατείας.

Κακά τα ψέματα, αλλά αν το παρατηρήσετε περνώντας κάποια μέρα, θα συμφωνήσετε μαζί μου.

Άρα καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα: μήπως να σχεδίαζε η δημοτική αρχή τις παρεμβάσεις μικρής εμβέλειας που είχε τάξει προεκλογικά και να αφήσει στην άκρη τα μεγαλεπήβολα σχέδια, μιας και τα 2 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ δεν υπάρχουν; (η φωτογραφία στο θέμα, είναι από την προεκλογική επίσκεψη της παράταξης στην κεντρική πλατεία, κατά την οποία λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ανακοινώθηκε πως θα διατεθούν 300.000 ευρώ για μικροπαρεμβάσεις και πως το μεγάλο έργο των 2 εκατ. ευρώ δεν θα προχωρήσει). 

 

Ανασχηματισμός…

Μην το έχουμε και για πλάκα το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ότι δηλαδή, ό,τι δε χωράει αλλού, μπαίνει εύκολα στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα…

Μην θεωρείται επειδή έχουμε το δικό μας άνθρωπο στο πρόγραμμα, ότι μπαίνει και παίρνει χρηματοδότηση ό,τι έργο θέλουμε…

Άσε που μπορεί να γίνει κανάς… ανασχηματισμός στην κυβέρνηση από το Μητσοτάκη, και να έλθουν τα πάνω κάτω… 

Όσοι είναι λίγο πονηροί, και γνωρίζουν πρόσωπα και αξιώματα, μπορούν να κάνουν τους περίπλοκους συνειρμούς που υπονοώ…

 

…και ανασχηματισμός

Είπα ανασχηματισμός και όντως, ο Δήμαρχος επιβεβαιώνει πως θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στο σχήμα της δημοτικής αρχής, στις αρχές της νέας χρονιάς. 

Κακός συντονισμός και έλλειψη αποτελεσματικότητας είναι οι… ασθένειες που διαγιγνώσκει και ο ίδιος ο Δήμαρχος κι έτσι προτίθεται να ανακατέψει λίγο, την τράπουλα των αρμοδιοτήτων στη δημοτική του αρχή. 

Ελπίζω να μην γίνουν αλλαγές μόνο για να αλλάξουν καρέκλες αλλά για να αρχίσουν να δουλεύουν χαρτοφυλάκια που εμφανίζονται σήμερα προβληματικά, όπως η καθαριότητα που δεν διαπιστώνεται στην πόλη ή ο προγραμματισμός που απλά δεν υπάρχει στον ορίζοντα της δημοτικής αρχής, με αποτέλεσμα να προγραμματίζει… έργα που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, όπως η πλατεία για παράδειγμα…

Για να μιλήσω και για πρόσωπα, η Ελένη Ακονίδου δεν έχει αντικείμενο στο Πνευματικό Κέντρο, εν καιρώ πανδημίας, δε γίνονται εκδηλώσεις και ούτε προβλέπεται για τους προσεχείς μήνες, επομένως θα μπορούσε να την αξιοποιήσει ο Δήμαρχος σε ένα πιο μάχιμο πόστο. Αν και ο Λυκογιώργος τελείωσε την… ενδοσκόπησή του και κατάλαβε που έσφαλε και πως παίζεται το πολιτικό παιχνίδι, θα ήταν χρήσιμο να τον επαναφέρει στη διοίκηση ο Ελισάφ, γιατί δεν έχει πολλά τέτοια μυαλά δίπλα του. Και μαζί να βρουν το νέο του ρόλο, προσέχοντας να μη δημιουργηθούν ξανά οι τριβές που τον οδήγησαν στην έξοδο, μία φορά. Γιατί αν υπάρξει και άλλη τέτοια απόφαση από τον πρώην αντιδήμαρχο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κάπου εκεί θα τελειώσει και η πολιτική του σταδιοδρομία. 

Λογικά αποκλείονται οι εκπλήξεις σε αυτή τη φάση, όπως μια μεταγραφή, ας πούμε… Ο ανεξάρτητος Φίλιππος Τσουμάνης είχε έρθει κοντά στη δημοτική αρχή το προηγούμενο διάστημα, αλλά η καταψήφιση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του ΟΚΠΑΠΑ στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, λογικά τον απομάκρυνε ξανά από το σχήμα της δημοτικής αρχής. Εκεί παρεμπιπτόντως καταψήφισε έναν οργανισμό που ήταν και δικό του δημιούργημα…

 

Οι επιλογές για το ΦΟΔΣΑ

Αναμένω με ανυπομονησία τη συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα των ΣΜΑ, εντός της εβδομάδας. 

Από τη συνάντηση των Δημάρχων της ΠΕ Ιωαννίνων, το περασμένο Σάββατο, στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου, μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΠΕΔ, δεν προέκυψε ουδέν θετικό σήμα ότι τα πάθη έχουν αμβλυνθεί και ότι οι 8 Δήμοι της ΠΕ Ιωαννίνων ομονοούν σε μια κοινή γραμμή για τη μελέτη λειτουργίας και διαχείρισης των ΣΜΑ.

Οι εντάσεις παραμένουν και αυτό που έγινε εμφανές για μια ακόμα φορά, είναι πως στο μυαλό της δημοτικής αρχής Ελισάφ είναι το πως θα πλήξει το Μπέγκα. Τίποτε άλλο… Αυτό το έχουν καταλάβει πολλοί Δήμαρχοι που αντιδρούν πια έντονα, γιατί νοιώθουν το κακό που γίνεται στην περιοχή.

Τι πιο εύκολο όμως θα ήταν από το να πάνε οι της δημοτικής αρχής στη συνάντηση με τους άλλους επικεφαλής υπό τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, και να κρατάνε στα χέρια τους μια λίστα με επιχειρήματα που θα αποδομούν τη μελέτη του ΦΟΔΣΑ για τους ΣΜΑ; Και να πουν εκεί στο Μπέγκα: «συμφωνείς ότι αυτά και αυτά τα σημεία βρωμάνε και αυξάνουν το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων;».

Τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα»; Αν υπερασπιστεί την κακή μελέτη, τότε ας τον «ξεσκίσουν» πολιτικά. Αν έλθει με το μέρος τους, θα κερδίσει η πόλη και η Ήπειρος.

Είναι απλά τα πράγματα. Τι προτιμάει η δημοτική αρχή είναι το θέμα, όμως… Να εκθέσει το Μπέγκα ή να καταλήξει ο ΦΟΔΣΑ σε μια καλή μελέτη, με γνώμονα το χαμηλό κόστος για τους δημότες; Θα φανεί στη συνάντηση και ελπίζω ότι η δημοτική αρχή θα αφήσει πίσω της τους ως τώρα τραγικούς χειρισμούς, στο συγκεκριμένο θέμα.

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Show Buttons
Hide Buttons