ΔΗΓΜΑΤΑ 8/2/2020 (Απορίες…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 8/2/2020 (Απορίες…)

Κανείς δεν κατάλαβε… κι εμένα μου έμεινε τελικά, η απορία που διατύπωσα στα σχόλια της Πέμπτης, ως προς τους λόγους της επίσκεψης του Υπουργού Μετανάστευσης στην Ήπειρο…

Μήπως τελικά ήλθε για τριήμερο στα Ζαγοροχώρια ο Υπουργός; Προς τι η επίσκεψη όταν δεν είπε απολύτως τίποτα που να αφορά την περιοχή. Ή μήπως μυρίζει κλίμα, για να αρχίσει να ανακοινώνει νέες δομές; Ειλικρινά δεν κατάλαβα τη σκοπιμότητα της επίσκεψης, αφού τα όσα είπε χθες, τα έχει πει σε συνεντεύξεις του, τα έχει πει εκεί που υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα και δεν χρειάζονταν να ξοδευτεί το κράτος, για την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου. Ας έκανε skype ή ανοιχτή ακρόαση, όπως έγραψα και προχθές…

 

Η ενόχληση

Ερχόμενος ωστόσο, ο Μηταράκης μας αναστάτωσε…

Η αναστάτωση ήταν εμφανής στη συμπεριφορά του Περιφερειάρχη όταν είδε τους συναδέλφους στο Μέγαρο της Περιφέρειας που πήγαν να καλύψουν την επίσκεψη του Υπουργού! Μόνο με τις κλωτσιές δεν τους έβγαλε έξω ο Περιφερειάρχης!

(Για την ενόχλησή του αυτή, ξέρω πως συνέβαλα τα μέγιστα…).

Απλά ο Περιφερειάρχης νοιώθει το Μέγαρο τόσο δικό του μέρος που του κακοφάνηκε που τα τηλεοπτικά συνεργεία πήγαν να καλύψουν την υπουργική επίσκεψη, αν και αυτός δεν είχε πρόθεση να κάνει δηλώσεις.

Ήμαρτον Μπαναγία μου!

H συνάντηση έγινε, ιδού το τεκμήριο…

Κι ο Υπουργός πάντως, δεν είχε διάθεση για πολλά, και αν και μας επέτρεψε να μείνουμε στη σύσκεψη με τους Δημάρχους, μετά δεν ήθελε να κάνει άλλες δηλώσεις. Βιάζονταν να συναντήσει τα μέλη της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ.

Προτεραιότητες είναι αυτές…

 

Τι το ’θελα

Τι ’θελα να το γράψω κι εγώ – το πρόσθεσα στην ηλεκτρονική έκδοση των «Δηγμάτων» της Πέμπτης – ότι θα ήταν μαγκιά και… αλητεία των Δημάρχων της Ηπείρου, να φέρουν τον Μηταράκη στην ΠΕΔ, αντί να τον συναντήσουν στην Περιφέρεια;

Πριν αλέκτωρα φωνήσαι… ήλθε η πρόσκληση της ΠΕΔ και καλούσε στη συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης στα γραφεία της ΠΕΔ!

Και καλά ρε Δημαρχαίοι, ο Περιφερειάρχης γιατί κανόνιζε να δείτε τον Υπουργό στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου; Και έκανε και τα κουμάντα του ο άνθρωπος και παρήγγειλε και ένα πιοτί κι ένα μεζέ, για να γλυκαθεί το αντεράκι σας, μετά τη διαπραγμάτευση με τον Υπουργό;

Είστε τόσο αχάριστοι που τον γράψατε τον άνθρωπο και τραβάτε κοτζαμάν Υπουργό στις άβολες καρέκλες του 4ου ορόφου της Ν. Ζέρβα, αντί να τον δείτε στο Περιφερειακό;

Θυμίζω για τους μη τακτικούς αναγνώστες της στήλης πως την περασμένη Τετάρτη ο Περιφερειάρχης αρνήθηκε πως ο Υπουργός έρχεται να συναντήσει αυτόν και δήλωσε πως απλά του ζήτησε να του βρει χώρο για να δει τους Δημάρχους. Οι Δήμαρχοι εν τω μεταξύ, δεν γνώριζαν καν για τη συνάντηση (!) και έτσι αποκαλύφθηκε ένα κακοπαιγμένο θέατρο με πρωταγωνιστή τον Περιφερειάρχη που προσπαθεί στους κυβερνητικούς να το παίζει ultra βοηθητικός στις εντολές τους… και στους ιθαγενείς να το παίζει αντιστασιακός και άσχετος με το προσφυγικό!

Όπως εξελίχθηκε όμως το έργο, αποδείχθηκε κωμωδία με ξεκαρδιστικό φινάλε, καθώς οι Δήμαρχοι «άδειασαν» τον Περιφερειάρχη!

 

Ο Δήμος Ιωαννιτών στη σύσκεψη

Τέλος, από τη συνάντηση στα γραφεία της ΠΕΔ για το προσφυγικό, οφείλω να επισημάνω την… γεμάτη παρουσία του Δήμου Ιωαννιτών.

Η δημοτική αρχή του Μ. Ελισάφ διαθέτει κατ’ αρχάς, δύο μέλη στο ΔΣ της ΠΕΔ και από έναν οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» και «Ιωάννινα_2023».

Χθες, τις θέσεις του Δήμου μετέφερε στη σύσκεψη ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μ. Παπαγεωργίου. Ο Μήτσος έκανε ίσως την πιο σοβαρή και τεκμηριωμένη τοποθέτηση όλων και εκεί θα μπορούσε να μείνει ο Δήμος Ιωαννιτών…

Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος που αναπληρώνει το Δήμαρχο θέλησε να κάνει κι αυτός παρέμβαση και εκεί που μας αποτελείωσαν ήταν με την παρέμβαση του αντιδημάρχου, του υπεύθυνου για το προσφυγικό…

Αυτό που βρήκε για να… προσθέσει στη συζήτηση ο αντιδήμαρχος ήταν ο προπηλακισμός σε βάρος του Περιφερειάρχη, πριν από τέσσερα χρόνια, στο καμπ του Κατσικά από μέλη ΜΚΟ. Με αυτό είπε, η Ήπειρος συνεισέφερε στο προσφυγικό!

Ξανά… ήμαρτον Μπαναγία μου!

Αλήθεια, με παρόντες δύο αντιδημάρχους – μέλη της ΠΕΔ και με παρόντα επίσης, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για το προσφυγικό, έπρεπε τη θέση του Δήμου για το θέμα να τη μεταφέρει ο πρόεδρος;

Μάλλον ναι, θα μου πείτε…

 

Καλός αναγνώστης ο πρώην Δήμαρχος

Είναι γνωστό ότι ο Θωμάς ο Μπέγκας είναι φανατικός αναγνώστης της στήλης για να διαβάζει και να μπορεί να με καταγγέλλει άμεσα, όταν χρειάζεται…

Χαίρομαι που η στήλη μπορεί και προάγει το δημόσιο διάλογο και δίνει τροφή για συζήτηση ενίοτε, όπως ας πούμε, συνέβη και κατά το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, κατά το οποίο ο πρώην Δήμαρχος «δανείστηκε» δύο τουλάχιστον γνώμες που διατύπωσε η στήλη το τελευταίο διάστημα, για δύο διαφορετικά ζητήματα: α) για το γεγονός ότι κακώς η σύσκεψη για την Ιόνια Οδό και τους άλλους οδικούς άξονες της Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε περιέργως πως στο γραφείο του Γιαννιώτη Προέδρου της Βουλής και όχι στο Υπουργείο Υποδομών και β) για την ακατανόητη έκφραση άποψης από τον Περιφερειάρχη ως προς τη χωροθέτηση του δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου της πόλης, λες και ο Περιφερειάρχης είναι ο μόνος υπεύθυνος για ένα τέτοιο θέμα που εγείρεται στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών.

Για λόγους… «δεοντολογίας», την οποία κάθε τόσο επικαλείται ο πρώην Δήμαρχος, άλλη φορά παρακαλούμε να αναφέρει και την πηγή!

 

Μη λέει μπαρούφες

Για λόγους… «σημειολογικούς» – άλλη αγαπημένη λέξη του πρώην Δημάρχου που την κολλάει σε όλα… – οφείλω να εκφράσω δύο ενστάσεις για τα λεγόμενα του Θ. Μπέγκα, κατά το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο: α) η… επαναστατικότητα που υφέρπει στη δήλωσή του για το δεύτερο κλειστό, όσον αφορά τη στάση του Δήμου Ιωαννιτών έναντι του Περιφερειάρχη, δεν υπήρξε από τον ίδιο, όταν έπρεπε να σηκώσει το ανάστημά του και να αντιδράσει για παράδειγμα, στην κακή μελέτη που προώθησε η Περιφέρεια Ηπείρου για την ανακατασκευή της Νιάρχου. Εκεί φάνηκε ο απόλυτος «yes man» και έρχεται τώρα να το παίξει εκ του ασφαλούς επαναστάτης. β) Το ότι «ανακάλυψε» συνεργασία (!) μεταξύ προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην δημοτικής αρχής, στην επιβολή των αποφάσεων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για το προσφυγικό στην περιοχή μας, με την επιλογή για παράδειγμα του χώρου του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου για τη χωροθέτηση του προσφυγικού καμπ, το εντάσσω στα φιλικά αισθήματα που τρέφει για το ΣΥΡΙΖΑ εσχάτως ο πρώην Δήμαρχος αλλά εγώ θα του συνιστούσα φιλικά, να αποφεύγει τις βλακείες, γιατί δεν έχουμε κάνει όλοι λοβοτομή – ρισκάρω και το ξέρω τώρα, να με καταγγείλει ο πρώην Δήμαρχος για λεκτικό προπηλακισμό…

 

Συμβουλή στο νυν

Τη δημοτική αρχή θα την φυλάξω σήμερα, γιατί είμαι ένα βήμα προτού να με καταγγείλουν για εμπάθεια, κι αυτοί, το νοιώθω…

Απλά θα συμβουλέψω το φίλο Δήμαρχο, να αποφεύγει τους χαρακτηρισμούς για τα αρνητικά δημοσιεύματα που αφορούν τον ίδιο και τη δημοτική του αρχή. Ας καταλάβει ότι τόσο αυτός όσο και ο Καχριμάνης είναι όπως είναι ο Ερντογάν στην Τουρκία… (το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και με τον προκάτοχό του…).

Τα μέσα ενημέρωσης είναι τόσο… σκληρά με τις τοπικές εξουσίες, όσο τα αντίστοιχα ΜΜΕ στη γείτονα χώρα, στον έλεγχο του Σουλτάνου. Εκεί που προτού σκεφτεί να γράψει κάτι κακό για το Σουλτάνο ο δημοσιογράφος, τον έχουν μπουζουριάσει… Τόσο μάλιστα που από καιρό έχω αρχίσει να αισθάνομαι… ο τρελός του χωριού, επειδή βλέπω και λέω πράγματα αυτονόητα που κανείς άλλος δεν επισημαίνει…

Επομένως, μη χαλιέται ο Δήμαρχος άμα ακούγεται και καμιά διαφορετική φωνή και προπαντός, μη χαρακτηρίζει… γιατί κάπως έτσι, ξεκινούν οι… ολέθριες σχέσεις.

Ας ρωτήσει και τον Μπέγκα να του πει…

 

ΜΚΟ και θέσεις ευθύνης στο ΠΓΝΙ

Πρώην αυτοδιοικητικός, πολιτευτής της ΝΔ, φέρεται από κάποια τελευταία δημοσιεύματα αθηναϊκών site να είναι κάτοχος δια της οικογενείας του, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην περιοχή μας, που ασχολούνται με το προσφυγικό στην Ήπειρο.

Το πολιτικά επιλήψιμο σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, είναι πως ο εν λόγω άνδρας προαλείφεται λέει, για υποδιοικητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων…

Νοσοκομείο παρεμπιπτόντως, για το οποίο συγκεκριμένα για τη θέση του διοικητή, ενδιαφέρεται και πρόσωπο έκπληξη, τεχνοκράτης/-ισσα, από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας.

Δεν αποκλείω τα δημοσιεύματα να οφείλονται και σε ενδονεοδημοκρατικό πόλεμο ξεκαθαρισμάτων… ενόψει της προκήρυξης των θέσεων της διοίκησης του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της ΒΔ Ελλάδος.

Όσο για το αν είναι δικές του ΜΚΟ ή όχι, ειλικρινά δεν μου προκαλεί κανένα ενδιαφέρον και καμία έκπληξη ταυτόχρονα, μιας και δε μιλάμε για παρανομία.

Τα ηθικά θέματα γύρω από τη διαχείριση του προσφυγικού, είναι μια μεγάλη κουβέντα, ωστόσο το εν λόγω θέμα με τις ΜΚΟ είναι όπως ξέρετε, ένα… διακομματικό «τσιμπούσι».

Αν ισχύον τα δημοσιεύματα, φαντάζομαι πως θα αξιολογήσει η κυβέρνηση συμπεριφορές και ταυτότητες.

 

Ήταν καλή η προσπάθεια

Οι παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών», «Ορίζοντες Ηπείρου» και «Ήπειρος Όλον» ήλθαν για πρώτη φορά τόσο κοντά, με την κατάθεση κοινής επιστολής προς τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου για τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης του σώματος, παρόντος του Υπουργού Μετανάστευσης ή εναλλακτικά, για τη συνάντηση με τον Υπουργό, τον επικεφαλής των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος όπως ανέμενα, τους γείωσε… επικαλούμενος πιθανά τυπικούς λόγους, ωστόσο αυτό που έμεινε είναι η διάθεση συνεννόησης μεταξύ των τριών μεγαλύτερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου.

Γεγονός ενθαρρυντικό για τη συνέχεια, καθώς υπάρχουν θεσμικά οι τρόποι για να πιεστεί η διοίκηση της Περιφέρειας να λειτουργήσει σωστά.

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 8/2/2020)

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

Show Buttons
Hide Buttons