ΔΗΓΜΑΤΑ 8/3/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 8/3/2018

Οι καταγγελίες του Τσίκαρη για το πετρέλαιο

Φαντάζομαι πως τις πολύ σοβαρές καταγγελίες του για τα καύσιμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και για την προμήθεια των δημοσίων υπηρεσιών της Ηπείρου, με διαδικασίες που επόπτευε η Περιφέρεια Ηπείρου, θα τις επαναλάβει και στο περιφερειακό συμβούλιο ο διοικητής του ΠΓΝΙ Βασίλης Τσίκαρης…

Για όσους δεν το πρόσεξαν… ο αγαπημένος «πελάτης» της στήλης κ. Τσίκαρης έκανε μια πολύ σοβαρή καταγγελία κατά της Περιφέρειας Ηπείρου, την περασμένη Δευτέρα. Το θέμα, γνωρίζω από μέσα, το έψαχναν εδώ και αρκετό καιρό στο Πανεπιστημιακό και η πρώτη ισχυρή μομφή πάει σε υπηρεσιακούς παράγοντες του νοσοκομείου που ενέκριναν παρατάσεις επί παρατάσεων στην παλιά σύμβαση του ιδρύματος, με συγκεκριμένο προμηθευτή και δεν έκαναν νέο διαγωνισμό.

Η δεύτερη μομφή όμως, «κάρφωσε» την Περιφέρεια Ηπείρου και τις υπηρεσίες της, επειδή σύμφωνα με τον κ. Τσίκαρη, το δελτίο τιμών καυσίμων που εκδίδει η Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφέρειας, βάσει του οποίου πληρώνουν το πετρέλαιο οι δημόσιες υπηρεσίες της Ηπείρου, έχει σημαντική διαφορά από το δελτίο τιμών του Παρατηρητηρίου του Υπουργείου Ανάπτυξης. Μια διαφορά 10 λεπτών ας πούμε, στα δύο δελτία, σημαίνει διαφορά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το χρόνο και ανάλογα, για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ κοκ. που προμηθεύονται πετρέλαιο στην Ήπειρο.

 

Στο μυαλό του…

Ακούγοντας τις δηλώσεις Τσίκαρη στο μέγαρο της κεντρικής πλατείας, είμαι σίγουρος πως θα σκέφτηκαν: «αχάριστος! Εμείς τον βοηθάμε, του εντάσσουμε έργα στο ΕΣΠΑ, κάνουμε τα στραβά μάτια στις πατάτες του και αυτός μας το ανταποδίδει με καταγγελίες…».

Άτιμη φάρα οι πολιτικοί! Δεν τους πιάνεις φίλους, με τίποτα…

 

Θα έλθει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Ακόμα και αν η Περιφερειακή Αρχή δεν απαντήσει ποτέ γραπτώς, στις έγγραφες οχλήσεις Τσίκαρη, είναι λογικά αναμενόμενο ο και περιφερειακός σύμβουλος, διοικητής του ΠΓΝΙ, να θέσει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίαση ή να καταθέσει άμεσα ερώτηση στην Περιφερειακή Αρχή.

Αυτό θα είναι και μια πράξη σκληρού αντιπολιτευτικού ελέγχου από τη μείζονα αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία παράταξη έχει δυστυχώς, περάσει απαρατήρητη αυτά τα τρία χρόνια από τα αυτοδιοικητικά πράγματα της περιοχής. Ελάχιστες παρεμβάσεις, ταύτιση με την Περιφερειακή Αρχή σε πολλά θέματα – εργοστάσιο απορριμμάτων, Νιάρχου, πετρέλαια – και άχρωμη παρουσία στις συνεδριάσεις με αντιφάσεις μεταξύ των μελών της που κάνουν τον Καχριμάνη να παρακαλάει να μπορούσε να έχει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, τους ίδιους αντιπάλους…

Αυτά που γράφω για την «Ήπειρος Ανατροπής» και που τόσο εξοργίζουν ορισμένους, το κακό γι’ αυτούς είναι πως δεν τα λέω μόνο εγώ αλλά τα λένε και πολλοί εντός της παράταξης, φάτσα φόρα… Αλλά ξέρω, η κριτική δεν αρέσει σε κανέναν κι όποιος σήμερα τολμά και τα βάζει με το «καθεστώς» είναι φιλελές, προβοκάτορας, «Μενουμευρώπης» και τα συναφή…

 

Η άποψή μου για το κάπνισμα

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που έχουν μπροστά τους, στη νέα επιβεβλημένη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, οι ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ και εστιατορίων των Ιωαννίνων, είναι η ελαστική αντιμετώπιση των παρανομούντων πελατών στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Εκεί, στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, έλεγαν στην προχθεσινή τους γενική συνέλευση τα μέλη του Σωματείου Καφέ, Μπαρ, Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, δεν ισχύει κατ’ ουσίαν ο αντικαπνιστικός νόμος και τη διαφορά για την περιοχή μας την κάνει η αποφασιστικότητα των εδώ υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών και της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου, πράγμα άριστο, κατ’ εμέ, τον αντικαπνιστή.

Όμως, πώς να πείσει ο καταστηματάρχης τον πελάτη του που έρχεται για Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα από τη Θεσσαλονίκη, να μην καπνίζει μέσα στο μαγαζί του, όταν στην πόλη του ντουμανιάζει κάθε δημόσιο χώρο που επισκέπτεται;

Επειδή η νέα επιβολή του νόμου προέκυψε παραμονές άνοιξης και επειδή σε λίγες μέρες τα μαγαζιά και στα Γιάννενα, θα αρχίσουν να ανοίγουν πορτοπαράθυρα και να κάνουν ενιαίο χώρο το μέσα – έξω, είμαι βέβαιος πως και αυτή τη φορά ο νόμος θα ξεχαστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μια σοβαρή πολιτεία οφείλει να επιβάλλει την καθολική τήρηση του νόμου σε ολόκληρη την επικράτεια, ώστε να μη νοιώθουν… μ@λ@κες οι Δήμαρχοι που τον εφαρμόζουν, όπως παραδέχτηκε ο Τρικαλινός Δήμαρχος, και δευτερευόντως να προχωρήσει σε βελτιώσεις του νόμου, όπως πιθανότατα είναι η επιβάρυνση με πρόστιμα κυρίως του πελάτη που καπνίζει και όχι του καταστήματος. Γιατί δε μπορεί Ελληναρά, όταν πηγαίνεις στας Ευρώπας να είσαι «κότα» και να καπνίζεις σε ανοιχτό χώρο μόνο, στους -5 βαθμούς Κελσίου, ενώ όταν είσαι στην Ελλάδα, να το παίζεις αναρχικός!

 

Τα πετρέλαια στο δημοτικό συμβούλιο

Τη διεξαγωγή ημερίδας με θέμα τους υδρογονάνθρακες ζητά από τη δημοτική αρχή η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έφερε το θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως και μετά τη συνάντηση με την πρωτοβουλία πολιτών «σώστε την Ήπειρο», έθεσε και επίσημα το αίτημα προς το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου.

Έχω υποστηρίξει και παλιότερα, πως είναι υποχρεωμένος ο Δήμος Ιωαννιτών να έχει σαφή πολιτική θέση για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας, γιατί ενδεχόμενες γεωτρήσεις στη γειτονιά του Δήμου Ιωαννιτών θα μπορούσαν να βλάψουν την προσπάθεια της εξωστρέφειας και της προώθησης του brand name «Ιωάννινα».

Το αίτημα της παράταξης Μπαρτζώκα είναι λάθος, αν κινείται στη λογική των ημερίδων που έγιναν προ μηνός σε Ζαγόρι και Βουτσαρά αλλά και χθες στην Ηγουμενίτσα. Το Δήμο Ιωαννιτών επιβάλλεται να απασχολήσει το θέμα, από τη διάσταση που προανέφερα. Γνώμη μου…

Ο Δήμαρχος βέβαια, δε λέει ποτέ όχι… Υπόσχεται συνεδριάσεις για ό,τι του ζητείται αλλά καμία δε γίνεται… Θεός!

 

Σάκης ο οικολόγος!

Βρε το Σάκη τον οικολόγο!

Το Ρουβά ντε που εσχάτως, άφησε το τραγούδι, τα τηλεοπτικά πλατό και καταπιάστηκε με την οικολογία…

Προχθές, παρέδωσε ο ίδιος τα βραβεία της πρώτης και της δεύτερης θέσης στους μαθητές που ανακύκλωσαν περισσότερο, μετέχοντας στο διαγωνισμό της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» και έτυχε να βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις, δύο σχολεία των Ιωαννίνων. Το Α3 του 10ου Γυμνασίου της πόλης των Ιωαννίνων και το Α3 του Λυκείου Κατσικά.

Η ενασχόληση με την οικολογία δεν προέκυψε ξαφνικά για το λαοφιλή τραγουδιστή και περφόρμερ, καθώς θυμίζω ότι είναι ιδιοκτήτης μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στην Καρδίτσα.

Θυμίζω επίσης πως πίσω από την αιτούμενη επένδυση των πέντε μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, πιθανολογείται βασίμως πως βρίσκεται ο Σάκης και οι συνεργάτες του. Φαίνεται δηλαδή πως η οικολογία έχει ψωμί, περισσότερο κι από τις πίστες…

 

Πάρτι στις 7 του Μάρτη

«Πάρτι, πάρτι, στις 7 του Μάρτη» έλεγε το σύνθημα των εκλογών του 2004 που έφεραν στην εξουσία τον Κωστάκη τον Καραμανλή.

14 χρόνια μετά, τι έμεινε από το πάρτι της ανόδου εκείνης της ΝΔ στην εξουσία του τόπου μας; Τα συγκριτικά οικονομικά μεγέθη από το πριν και το μετά, της πενταετίας 2004-2009, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της κακής και ανέφελης διαχείρισης. Ο πρωταγωνιστής εκείνης της πενταετίας είναι ο θλιβερός αμίλητος πολιτικός που εξακολουθούμε να πληρώνουμε ως έναν εκ των 300, χωρίς να δικαιολογεί ούτε κατ’ ελάχιστον, τη βουλευτική του αποζημίωση.

 

Show Buttons
Hide Buttons