ΔΗΓΜΑΤΑ 8/5/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 8/5/2018

«Πυρετός» συνεδριάσεων για τον «Κλεισθένη»

Με θέμα τον «Κλεισθένη 1» συνεδριάζει σήμερα Τρίτη, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων και έπεται αύριο Τετάρτη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

Τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, συγκαλούνται και συνεδριάζουν περίπου δέκα ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», καθώς έχουν συγκληθεί γενικές συνελεύσεις ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, ώστε οι αιρετοί των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να πάνε στο κοινό συνέδριο την ερχόμενη Παρασκευή.

 

Κολπάκια και με τη διαβούλευση του «Κλεισθένη»

Για να αντιληφθούμε την ελαφρότητα ή την υστεροβουλία των μπαχαλάκηδων κυβερνώντων, θα πω το εξής: δέκα ημέρες αφότου έδωσε σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ το σχέδιο νόμου, ο Πάνος ο… λυγερόκορμος περίμενε να δώσει συνέντευξη στην κομματική φυλλάδα, την «Αυγή» για να διαρρεύσει από αυτήν η πρόθεσή του να δώσει την παράταση των δύο μηνών επί της διαβούλευσης που του ζητάνε επίμονα οι αυτοδιοικητικοί…

Δεν το είπε μεν ευθέως, ωστόσο, στο πρωτοσέλιδο της «Αυγής» αναφερόταν: «ΠΑΡΑΤΑΣΗ 2 ΜΗΝΩΝ στη ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ για τον Κλεισθένη» και ο ίδιος υπότιτλος υπήρχε και στην παρουσίαση της συνέντευξης στο εσωτερικό της εφημερίδας («ΠΑΡΑΤΑΣΗ 2 ΜΗΝΩΝ στη ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ με την Αυτοδιοίκηση για τον Κλεισθένη»).

Στην εισαγωγή της συνέντευξης επίσης, αναφέρονταν τα εξής: «ο Υπουργός μιλά για το πρόγραμμα «Κλεισθένης I» στην Αυτοδιοίκηση διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρχει παράταση της διαβούλευσης πέραν της λήξης της τυπικής ημερομηνίας τη 14η Μαΐου, η οποία θα διαρκέσει 2 μήνες».

Κι ενώ η είδηση «έπαιζε» από το απόγευμα του Σαββάτου, χρειάστηκε να φτάσουμε ως το απόγευμα της Κυριακής για να εκδώσει δύο ανακοινώσεις το Υπουργείο Εσωτερικών με τις οποίες ουσιαστικά διέψευδε το δημοσίευμα της «Αυγής»! Και στη συνέντευξη που διένειμε το Υπουργείο, εμφανώς παραλλαγμένο το κείμενο της «Αυγής» (μιλάμε για μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, με τα κομματικά κ…φυλλα!), τόνιζε: «Ο κ. Σκουρλέτης εκτιμά ότι ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΤΥΠΙΚΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ, μέχρι και την εισαγωγή του νομοσχεδίου ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ της Βουλής, ουσιαστικά εξασφαλίζεται η δίμηνη περίοδος διαβούλευσης…».

Για μια κυβέρνηση όμως, που αντιλαμβάνεται τα πάντα με το δικό της τρόπο, ο οποίος τυχαίνει να πηγαίνει κόντρα στην κοινή θεώρηση του μέσου νου, διαβούλευση δεν είναι ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα στη δημοσιοποίηση ενός σχεδίου νόμου και την εισαγωγή του για επεξεργασία στη βουλή, αλλά ο χρόνος ανάμεσα στη δημοσιοποίηση και την ψήφιση του νόμου από την Ολομέλεια!

Τρικυμία εν κρανίω ή δόλιες σκοπιμότητες χωρίς προηγούμενο;

 

Μια άλλη διαβούλευση…

Σε μια άλλη διαβούλευση τώρα, για τη συνένωση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου που λήγει την ίδια ημέρα όπως και η συζήτηση για τον «Κλεισθένη» (!), την ερχόμενη Δευτέρα 14 Μαΐου, ακούω και διαβάζω με ενδιαφέρον όχι τα όσα διατυπώνονται δημόσια για το νομοθέτημα (ο θεός να το κάνει!) των 19 σελίδων (!) του Γαβρόγλου αλλά για το ποιος ευθύνεται περισσότερο…

Ο Υπουργός και το «τσούρμο» θα λένε και θα ξαναλένε, έμπλεοι υπερηφάνειας, πως το νομοθέτημα είναι προϊόν δουλειάς «από τα κάτω», θα χρεώνουν δηλαδή τις προτάσεις του νόμου, στην κοινή επιτροπή Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, άσχετα αν τα μέλη της έχουν σήμερα επιφυλάξεις και ενστάσεις για διάφορα σημεία του σχεδίου νόμου.

Τα μέλη της Επιτροπής ήδη κατηγορούν το Υπουργείο Παιδείας πως δεν τους άκουσε σε πολλά σημεία (!) και για να το θέσω λαϊκά, την ανησυχία προκαλεί το ρητορικό ερώτημα όλων των εμπλεκομένων, «ποιος θα φάει το ξύλο;»… όπως έχει εύστοχα πει, σε ανύποπτο χρόνο, μέλος της κοινής επιτροπής.

Πέραν αυτού, έχουμε και πρυτανικές εκλογές στις 6 Ιουνίου και τουλάχιστον δύο από τους πρωταγωνιστές αυτής της μεθοδευμένης από την πλευρά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προσπάθειας ενιαιοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ήπειρο, εδώ και ένα χρόνο, οι Αλμπάνης και Γεωργάτος, επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για πρύτανης και αντιπρύτανης αντίστοιχα. Οπότε όσοι άκουσαν τις τελευταίες μέρες τον Αλμπάνη να δηλώνει προβληματισμένος… για την πρόταση νόμου του Γαβρόγλου, ίσα που δε βάρεσαν το κεφάλι τους στον τοίχο…

 

Μια χλιαρή κινητοποίηση στη ΒΙΠΕ κατά του βιοαερίου

Κινητοποίηση στη ΒΙΠΕ ενάντια στις μονάδες βιοαερίου, πραγματοποίησαν λιγοστοί σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος και τους πληθυσμούς της ευρύτερης περιοχής που θα επηρεάσει η λειτουργία των πέντε αυτών εργοστασίων, κάτοικοι… το πρωί της Κυριακής.

Ανακοίνωση – δημοσιοποίηση της κινητοποίησης δεν υπήρξε, οπότε η συγκέντρωση μαθεύτηκε από στόμα σε στόμα. Δεν ψέγω τους διοργανωτές, επ’ ουδενί αλλά την απουσία μιας καλά οργανωμένης κεφαλής που θα θέσει τους στόχους και που θα καθοδηγήσει τον κόσμο, ώστε ο λαϊκός παράγοντας να αντιδράσει οργανωμένα στα σχέδια των «επενδυτών» και να αποτρέψει μια δραστηριότητα που θα επιβαρύνει υπέρμετρα, την ήδη φορτωμένη περιβαλλοντικά περιοχή.

Οι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν έστω και καθυστερημένα. Η δημοτική αρχή παρακολουθεί διακριτικά και συμπαρίσταται χωρίς να το φωνάζει, η δε αντιπολίτευση προκαλεί τη δημοτική αρχή να αναλάβει δράση. Στο τέλος τα εργοστάσια θα γίνουν και το blame game που λέμε και στο χωριό μου, δεν θα έχει καμία απολύτως σημασία…

Θυμάμαι πριν χρόνια, μεγάλες κινητοποιήσεις κατά του υποσταθμού της ΔΕΗ στην Ελεούσα, με μπροστάρη τον Στέφο, τότε Δήμαρχο Πασσαρώνος και από κοντά τον Βλέτσα, από την αντιπολίτευση. Ο υποσταθμός ενοχλούσε περισσότερο από τις πέντε μονάδες που θα διαχειρίζονται χιλιάδες τόνους βιομάζας;

 

Τα ονόματα των εκλογών της ΝΔ

Το βράδυ του Σαββάτου, έγινε η ανακήρυξη των ονομάτων όλων των υποψηφίων όλων των κατηγοριών που θα λάβουν μέρος στις εσωκομματικές εκλογές της 13ης Μαΐου της ΝΔ.

Δεν υπάρχει καμία έκπληξη σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε εδώ και δέκα μέρες, που να προέκυψε από τον έλεγχο των υπογραφών και των φακέλων των υποψηφίων, δεν έγιναν ενστάσεις, δείγμα του καλού κλίματος, λένε οι γνωρίζοντες και τέλος, αντιμετωπίστηκε το θέμα της έλλειψης υποψηφίου προέδρου για τη ΔΗΜΤΟ Δωδώνης – ίσως και να μέτρησε λίγο και η δική μου παρότρυνση, εδώ.

Από τα ονόματα των υποψήφιων συνέδρων – άπαντες εκλέγονται αυτόματα, γιατί 16 είναι οι θέσεις των συνέδρων που προβλέπει για τα Γιάννενα το καταστατικό του κόμματος – δύο σημεία μπορώ να σχολιάσω:

  1. Αν εκλεγεί πρόεδρος της ΝΟΔΕ ο Θ. Τζαρούχης, οι αντιπρόσωποι των Ιωαννίνων στα επόμενα δυο συνέδρια της ΝΔ, θα είναι 16, ενώ αν εκλεγεί πρόεδρος ο Κ. Ζιάβρας θα είναι 17. Ο λόγος: ο Θόδωρας έθεσε υποψηφιότητα και για σύνεδρος, αν και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ μετέχει στα συνέδρια ex officio. Φαντάζομαι δεν φοβάται μήπως χάσει τις εκλογές για την προεδρία της ΝΟΔΕ ο Θόδωρας; (έμαθα τελικώς πως δεν φοβάται, απλά μόνο ως εκλεγμένος σύνεδρος έχει δικαίωμα συμμετοχής στο συνέδριο με δικαίωμα ψήφου, αλλιώς είναι παρατηρητής).
  2. Ο Βασίλης ο Καλούδης έχει ακουστεί ως πιθανός υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και βάζοντας το όνομά του στη λίστα των υποψήφιων συνέδρων του κόμματος, ο δημοτικός σύμβουλος του Θωμά Μπέγκα εντάσσει εαυτόν και τυπικά στο σώμα της ΝΔ. Είναι μαζί με τον Κολόκα και το Λιόντο, η «δεξιά τάση» της «Ενότητας Πολιτών».

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 8/5/2018)

 

Show Buttons
Hide Buttons