ΔΗΓΜΑΤΑ 8/6/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 8/6/2021

Ακούω για τέταρτο κύμα της πανδημίας και νέο κλείσιμο και γενικό lockdown από το φθινόπωρο και τρελαίνομαι.

Είμαι αναφανδόν υπέρ των προνομίων για τους εμβολιασμένους – αν και σοφά έγραφε ένας συνάδελφος πως δεν υπάρχουν προνόμια για τους εμβολιασμένους αλλά δικαιώματα. Τα προνόμια είναι για τους ανεμβολίαστους που εκμεταλλεύονται τη δική μας συμμετοχή στον εμβολιασμό, για το χτίσιμο της ανοσίας της αγέλης και αυτοί το παίζουν μάγκες.

Πέρα από τους «μάγκες», υπάρχουν και οι άνω των 60 για τους οποίους καλώς, κλειστήκαμε μέσα εδώ και 15 μήνες. Η γενιά των Ελλήνων ηλικίας 30-45 ετών, «τρώνε στο κεφάλι» μια δεύτερη τεράστια κρίση και πολλοί συνομίληκοι μπορεί να μην έχουν καταφέρει εξαιτίας αυτών των δύο κρίσεων να κάνουν οικογένεια, να στρώσουν τη ζωή τους με φυσιολογικούς όρους, όπως προφανώς, οι περισσότεροι φαντάζονταν και ονειρεύονταν. 

Πρόκειται λοιπόν για μια διαπάλη των γενεών, με τους αρνητές του εμβολίου, ανθρώπους άνω των 60, να εκδικούνται τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Εφόσον όμως, δε θέλουν να το καταλάβουν, κι επειδή οι Έλληνες αντιλαμβάνονται μόνο όταν «μιλάει» το κράτος με καταστολή, ποινές και πρόστιμα, είναι καιρός να αρχίσει να φαίνεται πρακτικά η διαφορά στη ζωή και την καθημερινότητα των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων και σε καμία περίπτωση, δε μπορούμε να συζητάμε για ένα νέο γενικό lockdown. 

Όποιος ανήκει στις ευαίσθητες ηλικίες και εξακολουθεί να αρνείται τον εμβολιασμό, ας πάρει πάνω του όλο το ρίσκο για τη ζωή τη δική του και των οικείων του.

Δε μπορεί αυτό το κόστος να το πληρώνουμε όλοι, με άνισο μάλιστα τρόπο.

 

Μην χαιρετίσουμε την Unesco

Η παρουσία δύο υφυπουργών στο Μικρό Πάπιγκο το περασμένο Σάββατο, είχε προφανώς μια δόση επικοινωνιακής επιδίωξης για το βασικό εμπνευστή της, Γιώργο Αμυρά αλλά με την ανακοίνωση των δύο μνημονίων συνεργασίας ανάμεσα στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού, ελπίζω ότι κάτι θα μείνει τελικά στην περιοχή.

Ο Γιαννιώτης Υφυπουργός άλλωστε, έχει δείξει πως με τη συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα, επιδιώκει να αποκομίσει οφέλη για την εκλογική του Περιφέρεια. Αν το Προεδρικό Διάταγμα για τη Λίμνη Παμβώτιδα προχωρήσει, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Γ. Αμυράς, θα πρόκειται για ένα τεράστιο κατόρθωμα που θα πρέπει να το χρεωθεί εξ ολοκλήρου. Προς το παρόν πάντως, η συγκεκριμένη ιστορία έχει αρκετή δόσης υπόθεσης, οπότε δε μπορούμε να μιλάμε ακόμα για επιτυχία.

Από την άλλη, η πρωτοβουλία που ανέλαβε και ανακοίνωσε προχθές, μαζί με την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, είναι αρκετά φιλόδοξη αλλά ρεαλιστική, αρκεί να είναι ο ίδιος ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος που θα παρακολουθήσει από κοντά την υλοποίηση του σχεδιασμού.

Επειδή όμως το Ζαγόρι, με την αρχή της κυβερνητικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη άκουσε με χαρά την πρόθεση της νέας τότε κυβέρνησης, να τρέξει το φάκελο ένταξης των Ζαγοροχωρίων στον κατάλογο των μνημείων της Unesco, είναι γεγονός πως δεν υπάρχει ως τώρα επίσημη ενημέρωση για το που βρίσκεται αυτή η υπόθεση.

Ελπίζω η τελευταία πρωτοβουλία ανάδειξης της περιοχής να μην υπερκεράσει τον πρώτο στόχο που προβλήθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, το Σεπτέμβριο του 2019.     

 

Από διοικητής… σύμβουλος

Από διοικητής νοσοκομείου ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Ιωαννίνων, με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου… 

Η δουλειά δεν είναι ντροπή προφανώς, ακόμα και αν πας από τα ψηλά στα χαμηλά (για το αν πας πάλι… από τα πολλά στα λίγα, δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει εν προκειμένω, ωστόσο δε μου πέφτει λόγος).

Ο πρώην διοικητής «θα παρέχει συμβουλές και θα διατυπώνει εξειδικευμένες γνώσεις γραπτά ή προφορικά σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και υποστήριξης των εφαρμογών «Έξυπνης Πόλης» του Δήμου καθώς και σε κάθε άλλη εργασία που του ανατίθεται από το Δήμαρχο σχετική με το αντικείμενο απασχόλησής του» σύμφωνα με την ανηρτημένη στη «Διαύγεια» απόφαση του Δημάρχου Ιωαννίνων.

Η εν λόγω απόφαση του Δημάρχου αναρτήθηκε στις 03.06.2021, και ώρα 14:39.

Στις 03.06.2021, την ίδια μέρα δηλαδή, και ώρα 21:14, αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» του Δήμου Ιωαννιτών και η υπ. αριθμ. ΑΔΑ: 659ΙΩΕΩ-69Γ απόφαση του Δημάρχου με θέμα: «Απευθείας ανάθεση της γενικής υπηρεσίας με τίτλο: Υπηρεσίες συμβούλου για τη σύνταξη και προετοιμασία φακέλου υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ08 του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», που αφορά την ανάθεση στο ίδιο πρόσωπο, έργο υπηρεσιών συμβούλου!

Δηλαδή πρώτα προσλήφθηκε στη θέση του ειδικού συμβούλου του Δημάρχου ο πρώην διοικητής και ακολούθως, του ανατέθηκε και ένα έργο ύψους 6.187,60 (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), από το Δήμαρχο.

Νόμιμα και ηθικά που έλεγε το παλιό μότο της Καραμανλικής «δεξιάς», όλα αυτά; Ως προς το πρώτο… δεν είμαι ακόμα σίγουρος.

 

Τι λέει ο νόμος;

Λέει ο Νόμος 3584/2007 αρ. 163 παρ. 7, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του από το αρ. 39 Ν. 4735/2020 (ΦΕΚ 197/2020) (ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ) (Άρθρο 39) – Ειδικοί Σύμβουλοι – Επιστημονικοί Συνεργάτες – Ειδικοί Συνεργάτες των ΟΤΑ: «7. Το έργο των Ειδικών Συμβούλων, των Ειδικών Συνεργατών και των Επιστημονικών Συνεργατών δεν είναι ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του δικηγόρου, αλλά αναστέλλει την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Για όσους έχουν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία, η άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματός τους είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση των καθηκόντων του Ειδικού Συμβούλου, του Ειδικού Συνεργάτη και του Επιστημονικού Συνεργάτη. Με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μπορεί να εισάγονται εξαιρέσεις από τα ασυμβίβαστα της παρούσας, με ανάλογη εφαρμογή της περ. α΄ της παρ. 3 του άρθρου 29 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α΄ 114). Υπό τη διεύθυνση του Προϊσταμένου της οικείας Υπηρεσίας του Δήμου, οι Ειδικοί Σύμβουλοι, οι Ειδικοί Συνεργάτες και οι Επιστημονικοί Συνεργάτες, εφόσον κατέχουν τον απαιτούμενο τίτλο σπουδών και τα λοιπά προσόντα, μπορούν να συντάσσουν χωρίς πρόσθετη αμοιβή, μελέτες και τεύχη διαγωνισμών για έργα, υπηρεσίες και προμήθειες του Δήμου».

Στη «Διαύγεια» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας δε βρήκα απόφαση του Συντονιστή που να δίνει την εξαίρεση στον πρώην διοικητή ώστε ως ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου, να μπορεί να ασκεί και ελεύθερο επάγγελμα και να παίρνει δουλειές από το Δήμο… Κανονικά, έπρεπε να προσληφθεί, να υποβληθεί αίτηση στην Αποκεντρωμένη, να χορηγηθεί εξαίρεση και μετά να αναλάβει την ανάθεση του έργου.

Αν υπάρχει νομικό θεματάκι, εκεί στο Δημαρχείο, καλόν είναι να το καλύψουν, έστω εκ των υστέρων, γιατί εκτίθενται άπαντες. 

Για το ηθικό τώρα… δε θέλω να πω κουβέντα εγώ… 

 

Μπορεί να ξανάρθει…

Μιας και είπα Αποκεντρωμένη, να σας ενημερώσω ότι η απόφαση της 16ης Μαΐου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου για την εκλογή της προέδρου και του αντιπροέδρου του σώματος, θα περάσει ξανά μια βόλτα από τα γραφεία της Βορείου Ηπείρου, καθώς διαπιστώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, ένα προβληματάκι…

Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να ξανακληθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να συνεδριάσει, νόμιμα τότε και με μυστική ψηφοφορία και όχι όπως γουστάρει του καθένα…

 

Μέχρι τον Πλανητάρχη!

Μια απορία την έχω με τη γνωστή και μη εξαιρετέα νομική σύμβουλο του Περιφερειάρχη: πληρώνεται και για να στέλνει εξώδικα και διαμαρτυρίες; 

Όταν μιλάμε για πολυσέλιδα κείμενα και χιλιάδες λέξεις, δε μπορεί ρε γαμώτο, να είναι μόνο η επιθυμία να απαντήσεις σε κάποιον που θεωρείς ότι σε θίγει βάναυσα.

Και τώρα πλέον, με το τελευταίο εξώδικο στον «Τύπο της Ηπείρου», η περί ης ο λόγος κυρία, άνοιξε και επικοινωνία με τους ανώτατους πολιτειακούς παράγοντες! Τα εξώδικα θα κοινοποιούνται πλέον και στον πρόεδρο της βουλής, και στην πρόεδρο της δημοκρατίας και στον Πρωθυπουργό, μελλοντικά ελπίζω και στον Πλανητάρχη…

Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν λίγο αστεία για πολλούς, αρκούντως σοβαρά σε όσους ρισκάρουν με αγωγές και μηνύσεις ασκώντας το δημοσιογραφικό έργο, για το οποίο προφανώς είναι υπόλογοι και έναντι της Δικαιοσύνης, αν παραβιάζουν τους νόμους της, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά πλέον τις πολιτικές δυνάμεις της περιοχής και να πάρουν όλοι θέση, όχι με υπονοούμενα και αοριστίες αλλά με ξεκάθαρη καταγγελία κάθε προσπάθειας εκφοβισμού του τοπικού Τύπου και παρακώλυσης του ελέγχου του. 

Όλες όμως, οι πολιτικές δυνάμεις…  

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons