ΔΗΓΜΑΤΑ 8/7/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 8/7/2021

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας – επ’ ευκαιρία γνωρίστε εδώ την καταγωγή μιας τόσο χαρακτηριστικής περιγραφής της Ελλάδος μας – υπάρχει σήμερα ένα σοβαρό πρόβλημα με τη διαχείριση της πανδημίας: την ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων στις υπανάπτυκτες και «αναπτυσσόμενες» χώρες δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, στην Ελλάδα σχεδόν 1 στους 2 διστάζει να του χορηγηθεί ένα σκεύασμα που θα τον προστατέψει από τις χειρότερες επιπτώσεις μιας νόσου που «θερίζει».

Σχεδόν 4 εκατ. Έλληνες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, με τις δύο δόσεις για τα διδοσικά εμβόλια και με το ένα μονοδοσικό και το επιχείρημα πολλών συνανθρώπων είναι ο θάνατος μετά τον εμβολιασμό, μιας γυναίκας στην Κρήτη, για την οποία οι επιστήμονες και η φαρμακοεπαγρύπνιση ίσως αποφανθούν μελλοντικά πως η κατάληξη της άτυχης γυναίκας είχε άλλα αίτια από τον ίδιο τον εμβολιασμό. Τότε κανείς δεν θα ασχοληθεί με αυτές τις πληροφορίες, είμαι σίγουρος… Στο μεταξύ, οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στη χώρα μας αγγίζουν πια τους 13.000! Ένας τόσο πολυσυζημένος θάνατος από τη μια και 13.000 απρόσωπα περιστατικά από την άλλη που προφανώς, κρύβουν το καθένα τους από μια ολόκληρη ιστορία… 

 

Χωρίς σύνορα

Η άρνηση στον εμβολιασμό δεν είναι ασφαλώς ελληνικό φαινόμενο. Οι παράγοντες της άρνησης διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ο κοινός παρονομαστής όμως, είναι η μη συμμετοχή στα εμβολιαστικά προγράμματα των ευνοημένων της ανθρωπότητας, αυτών που έχουν δωρεάν πρόσβαση στο αγαθό του εμβολίου, αντί να μας απασχολεί σήμερα, το πως θα εξασφαλιστεί η παγκόσμια ανοσία, με τον εμβολιασμό όλων των πολιτών του κόσμου.

Ίσως, έγραψε κάποιος, είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση της ανθρωπότητας από καταβολής κόσμου, για να πειστεί μια πολύ μεγάλη μερίδα ηλιθίων ότι αξίζει να προστατευτεί από το θάνατο! Σε αυτούς τους ανθρώπους δίνεται το «όπλο» για να εξοντώσουν τον εχθρό κι εκείνοι φλυαρούν λέγοντας πως το «όπλο» είναι επικίνδυνο, μπορεί να μπλοκάρει, να εκραγεί στα χέρια τους, να τους μολύνει… και άλλα τέτοια αστεία.

Η ανθρώπινη βλακεία, συμφωνούμε, είναι απέραντη και δεν έχει σύνορα.  

 

Η «επανάσταση» του 2021

Στην περίπτωση της Ελλάδας, έγιναν λάθη… Πολλά. Τόσο από την κυβέρνηση που διαχειρίζεται μια πρωτοφανή κρίση, όσο και από τους ειδικούς που κατάντησαν τηλεστάρ και δε συγκρατούνται, συναγωνιζόμενοι πολλές φορές στη μεγαλύτερη αρλούμπα.

Αυτό που έλειψε ωστόσο στη χώρα μας, ήταν ο κοινός νους και η ένωση των φωνών της λογικής πίσω από τον ίδιο στόχο: της πειθούς όλων να εμβολιαστούν. Φωνές της λογικής υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και της πολιτικής, η διαφορά όμως, είναι ότι την επιτυχία του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος δεν θα καρπωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Η επιτυχία θα ανήκει στην κοινωνία και στην οικονομία.

Αυτό δεν το αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση του τόπου και το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να αναδείξει την αποτυχία και να κρύψει τη μισή αλήθεια.

Η μισή αλήθεια είναι η περίφημη ατομική ευθύνη: κανένα κόμμα στην αντιπολίτευση, κανένας πολιτικός, κανένα συνδικάτο, καμία Εκκλησία, καμία ομάδα δεν θα τολμήσει να πει ωμά τη μία και μόνη πραγματικότητα, ότι ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα και υποχρέωση όλων μας. Ότι αν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος για να μην εμβολιαστείς, είσαι απλά… τέρμα βλάκας που δεν το κάνεις.

Έχω την αίσθηση ότι η άρνηση του εμβολιασμού στην Ελλάδα έχει καταντήσει πεδίο άσκησης μιας επαναστατικότητας σαν αυτή που επέδειξαν οι Έλληνες σε ποσοστό 61%, το 2015, με το δημοψήφισμα – παρωδία του Αλ6. Μόνο που τότε, μια μερίδα των πολιτικών έλεγε ψέματα για τις συνέπειες του «όχι». Σήμερα, η πλειοψηφία των πολιτικών συμφωνούν στις επιπτώσεις της άρνησης του εμβολιασμού. Οι πολίτες ωστόσο δεν πείθονται, γιατί νομίζουν ότι για μια ακόμα φορά, κάνουν την επανάστασή τους… Όπως το 2015 που είπαν «όχι» στη Μέρκελ και το Σόιμπλε!

Ναι, μα θα μου πείτε, άλλο το 61% και άλλο το σημερινό ποσοστό των διαφόρων αρνητών του εμβολίου. Σωστά. Από το 61% αφαιρέστε τους ανθρώπους που έχουν μια έμφυτη φοβία στα πάντα και θα έρθετε στο σήμερα. 

 

Η λύση

Ποια είναι η λύση στο πρόβλημα του ελληνικού εμβολιαστικού προγράμματος; Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε όλο το δημόσιο, σε ορισμένες πολύ μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες και συναλλάσσονται με πολύ κόσμο. Τα αθλητικά σωματεία μετά, πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ολυμπιακού και να αρνηθούν την είσοδο στο γήπεδο, στους ανεμβολίαστους.

Αν μετρηθούμε μετά, θα δείτε ότι το πρόβλημα δεν θα υπάρχει πια.  

 

Ασυδοσία

Οι έλεγχοι εν τω μεταξύ, στην πόλη μας, έχουν εντελώς ατονίσει και έχει επικρατήσει η αίσθηση της ασυδοσίας από μικρομεσαίους επαγγελματίες της εστίασης και όχι μόνο, που καθώς λέγεται στην πιάτσα, σταμάτησαν τα self test στο προσωπικό τους, που δε δηλώνουν τα πραγματικά αποτελέσματα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, που επιτρέπουν ή που επιβάλλουν σε νοσούντες εργαζόμενους να συνεχίσουν να δουλεύουν για να μην κλείσουν για τις μέρες που ορίζουν τα πρωτόκολλα, οι επιχειρήσεις. 

Οι παραπάνω δε βλέπουν ότι αν πάμε σε τοπικό lockdown, θα είναι οι πρώτοι που θα πληγούν, ξανά, μιας και τα περιοριστικά μέτρα θα ξεκινήσουν πάλι από την εστίαση.

Οι έλεγχοι της Αστυνομίας σταμάτησαν, το ημερήσιο δελτίο της ΕΛΑΣ για τους ελέγχους στην εφαρμογή των μέτρων κατά του κορωνοϊού δε βγαίνει πια, σε μια προσπάθεια της πολιτείας να συμβάλλει στην ψευδαίσθηση ότι επανήλθαμε στην κανονικότητα. Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων ωστόσο, διαψεύδει αυτή την αντίληψη και ο εφησυχασμός καλλιεργήθηκε δυστυχώς και από την κυβέρνηση.

(Όλη αυτή η… γκρίνια παρεμπιπτόντως, μου βγαίνει σήμερα που εγώ ολοκληρώνω τον εμβολιασμό μου, με το σκεύασμα της Astrazeneca, το οποίο όπως έχω ξαναγράψει, ήταν συνειδητή μου επιλογή να είναι το συγκεκριμένο εμβόλιο, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων).  

 

Διάλογος

Η λοιπή επικαιρότητα πεσμένη και όσο δε γίνεται δημοτικό συμβούλιο… δεν υπάρχει πληροφορία για παραπολιτική…

Μια κουβέντα αξίζει για την προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων, ως κοινωνικοί ακτιβιστές θα μπορούσαν να προσδιοριστούν, που προσπαθεί να επιβάλλει το δημόσιο διάλογο για κάποια μεγάλα θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας των Ιωαννίνων. Να επιβάλλει τη δημοκρατία και το δημόσιο διάλογο, προκειμένου να ληφθούν οι βέλτιστες αποφάσεις σε σχετιζόμενα μεταξύ τους θέματα: τον τρόπο αποκατάστασης του παλιού Πανεπιστημίου στη Δομπόλη, την περαιτέρω αξιοποίηση του ΚΕΠΑΒΙ, τη δημιουργία του νέου Δημαρχείου της πόλης μας. 

Ο αρχιτέκτων και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τη δεκαετία του ’70, Μανώλης Κολοκυθάς, μπήκε στο χώρο του κτιρίου της Δομπόλη το πρωί της Τετάρτης, και ξενάγησε τα τοπικά ΜΜΕ, τα οποία απ’ όσο θυμάμαι τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνια, βλέπουν μόνο απ’ έξω το συγκεκριμένο κτίριο, για το οποίο τόσος πολύς λόγος γίνεται…

Στην ξενάγηση είχαν προσκληθεί τοπικοί παράγοντες, παρέστησαν τουλάχιστον ο Θωμάς Μπέγκας και η Τατιάνα Καλογιάννη που με κάποιο τρόπο στο παρελθόν, ενεπλάκησαν από τα πόστα διοίκησης στα οποία βρέθηκαν, με την αποκατάσταση του κτιρίου της Δομπόλη αλλά δεν εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, αν και είχε προσκληθεί…

Προσωπικά, επειδή γνώριζα το σχεδιασμό του κ. Κολοκυθά, ήμουν βέβαιος εξ αρχής πως ο Δήμαρχος δεν θα θελήσει να εκτεθεί και να αποκαλύψει τις σκέψεις που κάνει για το συγκεκριμένο, μέγα θέμα. 

Τι πρέπει νομίζω, να απαιτήσουμε ως τοπική κοινωνία, συνδράμοντας την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων, με πρώτο το Μ. Κολοκυθά που κινούνται έξω από κόμματα και από κάθε μικροπολιτική σκοπιμότητα και διάθεση αντιπαράθεσης; Να γίνει πραγματικός διάλογος, με ανοιχτά χαρτιά για τις προοπτικές και τις προσφερόμενες λύσεις τόσο για την αποκατάσταση του παλιού Πανεπιστημίου όσο και για την εγκατάσταση ενός νέου Δημαρχείου. 

Η Ήπειρος και ο Νομός Ιωαννίνων πληρώνουν εδώ και δύο δεκαετίες, το αγύριστο κεφάλι ενός Βλάχου που νομίζει ότι μόνο αυτός ξέρει… Τα Γιάννενα δεν αντέχουν να κάτσει στο σβέρκο τους και ένας δεύτερος Αγάς που θα διεκδικεί το αλάθητο του Πάπα.

Διάλογος, διάλογος, διάλογος…  

 

Το πάρκο αθλητισμού

Στο χώρο του μαζικού αθλητισμού, στο Δήμο Ιωαννιτών, γίνεται μια αξιέπαινη προσπάθεια τον τελευταίο καιρό που φέρει την υπογραφή του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου αθλητισμού, Νίκου Τσόλη. 

Προχθές, παραδόθηκε στους πολίτες το πρώτο υπαίθριο πάρκο αθλητισμού, στην παραλίμνια περιοχή, και θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες για την ώθηση του λεγόμενου μαζικού αθλητισμού.

Είναι κινήσεις που δε στοιχίζουν πολλά, στέλνουν όμως ένα μήνυμα ότι η διοίκηση αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών και επιχειρεί να τις ικανοποιήσει.

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons