ΔΗΓΜΑΤΑ 8/9/2020 (Ουφ!)

ΔΗΓΜΑΤΑ 8/9/2020 (Ουφ!)

Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας και αν η Πυροσβεστική δε λειτουργούσε με το σχέδιο που έδρασε ακαριαία όταν ειδοποιήθηκε για τη φωτιά κάτω από το Άσυλο Ανιάτων «Νεομάρτυς Γεώργιος», τα πράγματα σήμερα ίσως να ήταν τραγικά.

Πιθανολογείται ότι η φωτιά στην περιοχή της Δροσιάς – Πεντέλης λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα της Δευτέρας, ξεκίνησε από το εργοτάξιο της ΔΕΥΑΙ που βρίσκεται ανάμεσα στο λόφο της Δροσιάς και την περιφερειακή οδό. Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής μπορεί και να φτάσει κάποια στιγμή στις αιτίες πρόκλησης της πυρκαγιάς, αν και ελάχιστες φορές μαθαίνουμε για τα αποτελέσματα αυτών των διαδικασιών, μιας και το Πυροσβεστικό Σώμα ακολουθεί συνήθως μια πιο επίσημη και γραφειοκρατική οδό, ακόμα και όταν διαπιστώσει ευθύνες εμπρησμού σε ένα περιστατικό.

Από τη στιγμή λοιπόν, που ο αέρας κατηύθυνε τις φλόγες προς τις εγκαταστάσεις του Ασύλου Ανιάτων, η προσπάθεια της Πυροσβεστικής επικεντρώθηκε στην προστασία του ιδρύματος. Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, είτε εργάζονταν, είτε ήταν σε ρεπό είτε σε άδεια, βρέθηκαν στο σημείο για να προστατέψουν τους ωφελούμενους του ιδρύματος και μέσα σε ελάχιστα λεπτά τους έβγαλαν στον προαύλιο χώρο, ώστε να είναι έτοιμοι για την εκκένωση του ιδρύματος, κάτι που δε χρειάστηκε τελικά, λόγω της αποτελεσματικής παρέμβασης της Πυροσβεστικής.

Εργαζόμενοι στο Άσυλο λοιπόν, Πυροσβέστες και Πολιτική Προστασία πέρασαν χθες επιτυχώς, ένα δύσκολο τεστ που έφερε στις μνήμες μας τις εικόνες της μεγάλης φωτιάς από την απέναντι πλευρά της περιφερειακής οδού, πριν από μερικά χρόνια…

Μετά το περιστατικό, η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας παρατήρησε και ορισμένες… παραλείψεις σε παρακείμενες ιδιοκτησίες, έναντι των οποίων αντιλήφθηκε ότι οφείλει να είναι πιο αυστηρή τα επόμενα χρόνια, για λόγους καλύτερης πρόληψης, γιατί ως γνωστόν, όσα φέρνει η ώρα… δεν τα φέρνει ο χρόνος. 

 

Είναι όλοι ψεκασμένοι;

Είναι όλοι ψεκασμένοι όσοι δε θέλουν να συμμορφωθούν τα παιδιά τους με τη χρήση της μάσκας από την ερχόμενη Δευτέρα και εφεξής, στη διάρκεια των σχολικών μαθημάτων; Νομίζω πως είναι λάθος ο τόσο αφοριστικός ισχυρισμός και δε λαμβάνει υπόψη την παράμετρο «Ελληνίδα μάνα» που είναι ένα μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο. 

Σταματώ εδώ, γιατί είμαι βέβαιος πως με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα ακούμε συνεχώς για διάφορα περιστατικά απείθειας στα ελληνικά σχολεία. Αν τα πράγματα πάνε καλά επιδημιολογικά, αν δηλαδή δεν αρχίσουν να κλείνουν τα σχολεία το ένα μετά το άλλο, μετά την διαπίστωση κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, η αποδοχή της χρήσης της μάσκας θα κερδίσει.

Χρέος της πολιτείας είναι να παρέμβει όταν καταγγελθούν περιστατικά μη προσαρμογής στο νόμο εντός των σχολικών τάξεων κι εδώ, είναι σημαντικός ο ρόλος των εκπαιδευτικών και των διευθυντών των σχολείων.  

 

Περί τρας tv

Αν όλοι όσοι διαδήλωσαν προχθές κατά της μάσκας – κατά του τσιπ του Bill Gates και του 5G… – δεχόμαστε ότι όντως είναι ψεκασμένοι, τότε αντίστοιχα θα έπρεπε να δεχτούμε πως και όλοι όσοι βλέπουν τρας εκπομπές τύπου Big Brother δεν θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα ψήφου. 

Γιατί φίλοι μου, μη γελιέστε… Δε φταίει ο ΣΚΑΪ, όπως δεν έφταιγε χθες ο Ant1 ή όποιο άλλο κανάλι εντάσσει στο πρόγραμμά του τέτοιες παραγωγές reality. Μπορεί η περίπτωση αυτού του βλαμμένου Κρητικού – αλλά όχι τόσο βλαμμένου βέβαια, που να διαπράττει όντως βιασμό και να τον ομολογεί δημόσια, μπροστά στο τηλεοπτικό κοινό… Απλά ο ηλίθιος είπε μια παρόλα μεγάλου γ@μι@, για να λιώσουν τα ανεγκέφαλα κοριτσάκια, ανεξαρτήτου ηλικίας, που παρακολουθούν το σόου – να έδωσε αφορμή για να επιτεθούν κυρίως οι Συριζαίοι στον… αγαπημένο τους τηλεοπτικό σταθμό.

Κάθε μέσο ενημέρωσης όμως, προσφέρει το προϊόν που «πουλάει», με όρους διαφημιστικών εσόδων και για να φτάσει ένας σταθμός να παράξει και να «πουλήσει» ένα τέτοιο σκουπίδι, σημαίνει προφανώς ότι υπάρχει το… «αγοραστικό» κοινό, οι τηλεθεατές εν προκειμένω. Η… «ποιότητα» του προϊόντος σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι συνάρτηση του πόσο προκαλεί το τηλεθέαμον κοινό κι αν δει κανείς τη σύνθεση των πρωταγωνιστών αυτής της εκπομπής θα καταλάβει τα στάνταρ του τι πουλάει τηλεοπτικά σήμερα στη χώρα μας.

Αυτό και τίποτε άλλο…

Μετά τα παραπάνω, ο… Μήτσος έβρισε στο facebook τον Κρητικό επειδή υπερθεματίζει τη λογική του βιασμού και δυνάμωσε τη φωνή για να ακούει καλύτερα όσους έμειναν μέσα στο σπίτι του Big Brother…

 

Προσοχή στα social

Διανύουμε αισίως, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου κι ενώ θα έπρεπε ενόψει ΔΕΘ αφενός αλλά και λόγω της έναρξης της νέας αυτοδιοικητικής χρονιάς, η επικαιρότητα να «τρέχει», έχω την αίσθηση ότι βρισκόμαστε ακόμα ημερολογιακά στις 40 Αυγούστου…

Δεν υπάρχει ειδησεογραφία σε τοπικό επίπεδο, βασικά από τα δύο κέντρα εξουσίας της περιοχής μας, Δήμο Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου. 

Στη μεν Περιφέρεια, το περιφερειακό συμβούλιο έχει να συνεδριάσει από τα τέλη Ιουλίου και το προεδρείο εξαντλεί μέχρι τέλους, τα περιθώρια που του δίνει ο νόμος για τη χρονική απόσταση ανάμεσα σε δύο συνεδριάσεις του ανώτατου συλλογικού οργάνου, έστω και με τηλεδιάσκεψη, για τον καιρό της πανδημίας. 

Στο δε Δήμο Ιωαννιτών, βρίσκονται ακόμα σε mood καλοκαιριού, έχω την εντύπωση… Μια εβδομάδα πριν ανοίξουν τα σχολεία, η δημοτική αρχή στέλνει ανακοίνωση που λέει ότι ολοκληρώνει τις προετοιμασίες και τις παρεμβάσεις εντός και εκτός των σχολικών κτιρίων, για να είναι έτοιμα την άλλη Δευτέρα, την ώρα που ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ποστάρει στο facebook φωτογραφίες από την επίσκεψή του στην Αθήνα (!).

Οκ, εγώ είμαι καλόπιστος και δέχομαι ότι τελείωσε ό,τι είχε να κάνει στα σχολεία ο αντιδήμαρχος και έπρεπε να βρεθεί στην Αθήνα και στην ΕΕΤΑΑ συγκεκριμένα για να βρεθεί με το φίλο του, πρόεδρο… Δελτίο τύπου όμως για την ετοιμότητα των σχολείων και επίσκεψη στην Αθήνα την ίδια μέρα… επικοινωνιακά τουλάχιστον, είναι off side…

Θα μπορούσε ο Δήμαρχος να βάλει ένα φρένο στις άσκοπες αναρτήσεις και την υπερβολική χρήση των social media από ορισμένα μέλη της δημοτικής αρχής, νομίζω… επειδή ενίοτε, εκτίθεται όλη η διοίκηση του Δήμου.  

 

Το πάνελ της Λούκας

Στη χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της πρώην Υπουργού Λούκας Κατσέλη, στο θεατράκι, στη Σκάλα, είχε τον κόσμο που έπρεπε να είχε… Πήγαν δηλαδή, όσοι έπρεπε να πάνε, από τον κόσμο του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, είτε γουστάρουν την πρώην Υπουργό του ΓΑΠ είτε όχι.

Από εκεί και πέρα, δεν αναμένονταν άλλωστε, και δεν παρατηρήθηκε κάποιο… ρεύμα προσέλευσης νέων ψηφοφόρων στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε παρουσία ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που να ακολούθησαν την πρώην Υπουργό Ανάπτυξης και Εργασίας στη νέα της πολιτική στέγη. 

Είναι πάντως γεγονός πως και η Λούκα Κατσέλη δεν θέλησε με την παρουσία της στα Γιάννενα αυτές τις μέρες, να ταυτιστεί με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η όλη στάση της ήταν υπέρ το δέον προσεκτική ώστε να μην χαρακτηριστεί ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν αρνείται και δημόσια πως έχει μια σχέση εκτίμησης για το κόμμα του Αλ6. 

Ακόμα και το πάνελ της χθεσινής παρουσίασης του βιβλίου της πρώην Υπουργού με θέμα τα δέκα χρόνια μνημονίων της Ελλάδας, δεν ήταν κομματικό. Πέραν της Γεροβασίλη που μίλησε λες και βρίσκονταν σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ και σχεδόν καθόλου για το βιβλίο της Κατσέλη, η επιλογή της σύνθεσης του πάνελ είχε την έννοια του κομματικού… «ξεκαρφώματος».

Απ’ όσο γνωρίζω αναζητήθηκε εκπροσώπηση με ένα πρόσωπο κομματικό ή έστω από τις παρυφές της ΝΔ και αν και δεν το έχω τσεκάρει από την πλευρά της Μαρίας Κεφάλα για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, μαθαίνω πως της έγινε κρούση για να παραστεί ως ομιλήτρια στην εκδήλωση αλλά η βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ μάλλον το φοβήθηκε λίγο… Κι έτσι, αναζητήθηκε ένα πρόσωπο με κεντροδεξιό μεν αλλά ελαφρά μετριοπαθές προφίλ και κατέληξαν έτσι, στο δικηγόρο, πρώην υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ και νυν περιφερειακό σύμβουλο, Χάρη Λαζάνη.   

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Show Buttons
Hide Buttons