ΔΗΓΜΑΤΑ 9/1/2020 (Καλή φώτιση!)

ΔΗΓΜΑΤΑ 9/1/2020 (Καλή φώτιση!)

Χρόνια πολλά και καλή φώτιση…

Απαντώντας σε πρόσφατα σχόλια αναγνωστών της στήλης, ομολογώ… ντρέπομαι… το παραδέχομαι… πως η «μασέλα» σχεδόν… ξεδοντιάστηκε τις τελευταίες μέρες…

Το στόμα ενός… ηλικιωμένου φαφούτη θυμίζει περισσότερο η στήλη τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τα «Δήγματα» που γνωρίσατε και διαβάζετε ανελλιπώς, μέσα από τους «Νέους Αγώνες», εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια.

Ένεκα των ημερών, ένεκα του κλίματος των Χριστουγέννων που μας αγγίζει και μας κάνει όλους καλύτερους, υποτίθεται, ένεκα της πεσμένης ειδησεογραφίας, η στήλη μαλάκωσε και δεν «δάγκωσε» αρκετά, εδώ και λίγο καιρό.

Αφού απολογηθώ για μία ακόμα φορά, υπόσχομαι ότι θα επανέλθω δριμύτερος, με γυαλισμένους… κοπτήρες και κυνόδοντες, για καλά δαγκώματα.

 

Η πεσμένη επικαιρότητα

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εβδομάδες, οι τελευταίες μέρες είχαν ξαφνικά σχετικά πυκνή ειδησεογραφία σε τοπικό επίπεδο. Ένας λόγος που ήταν πεσμένη η επικαιρότητα των τελευταίων εβδομάδων, ήταν η μη παραγωγή ειδήσεων από την Περιφέρεια Ηπείρου. Ο Περιφερειάρχης έριξε ρυθμούς, λόγω ενός προβλήματος υγείας που τον απασχόλησε. Του ευχόμαστε με καθυστέρηση, περαστικά.

Από τον υπογραφή για τον αγωγό East Med μέχρι το προσφυγικό και τα άλλα θέματα, η επικαιρότητα απέκτησε ενδιαφέρον ξαφνικά.

 

Τι γίνεται με τον αγωγό;

Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med πρόκειται να περάσει από την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα μετά την Πελοπόννησο και κανείς δε μπορεί με ασφάλεια να πει για την ώρα, αν θα είναι μόνο transit ή αν θα επιτραπεί να αφήσει στην περιοχή διέλευσης, λίγο από το φυσικό αέριο (συνολικά υπάρχει πρόβλεψη για 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως) που θα μεταφέρει στην Κεντρική Ευρώπη.

Η Περιφέρεια Ηπείρου μέχρι σήμερα, δεν τοποθετήθηκε ούτε με μια γραμμή ανακοίνωσης για το θέμα, είτε γιατί γνωρίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη διάθεσης φυσικού αερίου, είτε γιατί δεν ασχολήθηκε καθόλου με το συγκεκριμένο ζήτημα και αν παρεμπιπτόντως, ισχύει το τελευταίο, πρόκειται για εγκληματική αμέλεια.

Οι «Ορίζοντες Ηπείρου» ήταν η μόνη παράταξη που τοποθετήθηκε με ανακοίνωση για το θέμα, καταθέτοντας μια πρόταση για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, σε μια πρόταση «πακέτο» και για το θέμα της πιθανής εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

Ουδείς άλλος μίλησε και θα πρέπει νομίζω, στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ή και νωρίτερα ακόμα, η Περιφερειακή Αρχή να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της σύμβασης που υπέγραψαν οι τρεις Υπουργοί των συμβαλλόμενων κρατών (Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου). Τις λεπτομέρειες για τις περιοχές διέλευσης του αγωγού.

Η Περιφέρεια είναι ο μόνος φορέας που νομιμοποιείται να ρωτήσει και να μάθει ό,τι προβλέπει η υπογραφείσα σύμβαση για τον East Med.

 

Το προσφυγικό βάζει φωτιές στην Άρτα

Έρχομαι στο άλλο θέμα που επίσης, αφορά και την Περιφέρεια Ηπείρου: το προσφυγικό.

Επίκεντρο του «προβλήματος» αποτελεί τις τελευταίες εβδομάδες η Άρτα, ως γνωστόν. Μιας και εξέλιπε για το Νομό Άρτας από τα κυβερνητικά πόστα, ο πολιτικός παράγοντας που λέγονταν «Γεροβασίλη», χάθηκε και το πολιτικό βάρος που επέτρεπε στην Άρτα να επωφελείται από διάφορες αποφάσεις και εξόφθαλμα λαϊκίστικα πολλές φορές, ή και δικαίως.

Ελλείψει Γεροβασίλη λοιπόν… η Άρτα θα πρέπει – ορθότατα – να πάρει το μερίδιό της στο προσφυγικό, ό,τι και να λέει κατόπιν εορτής η κ. Όλγα…

Και οι προτάσεις πέφτουν βροχή από την Αθήνα, αλλά τις αποκρούει ο Δήμος Αρταίων, τη μία μετά την άλλη. Προφανώς και εφόσον μπήκε στο μάτι της κυβέρνησης, ο Νομός Άρτας δεν θα τη «γλιτώσει» και θα πρέπει να φιλοξενήσει μια κλειστή δομή για πρόσφυγες, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Άρα, καλό θα ήταν ο Δήμος και οι τοπικοί φορείς να συναινέσουν σε μια περιοχή που προκρίνουν ως καταλληλότερη, γιατί με τα συνεχή «όχι» σε όλες τις προτάσεις, φαίνονται ακραίοι και δεν πείθουν κανέναν με επιχειρήματα του στυλ «εμείς θέλουμε τους πρόσφυγες, αλλά όχι εδώ, όχι εκεί, όχι παραπέρα… αλλά να ισχύσει η ποσόστωση του 1% και άρα να μη γίνουν δομές πουθενά αλλού στην Ήπειρο, γιατί το ποσοστό του 1% το καλύπτουν οι υπάρχουσες δομές στους Νομούς Ιωαννίνων και Πρέβεζας!». Ήταν απόφαση για γέλια η προχθεσινή…

 

Πώς βάζεις πλάτη;

Αυτό ακριβώς ήταν το αποτέλεσμα της προχθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αρταίων που κλήθηκε να συζητήσει την προοπτική παραχώρησης έκτασης στον Αμμότοπο (Κριεκούκια) για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, πέραν της αστείας απόφασης όπως είπα, ήταν η απουσία από τη συνεδρίαση τόσο του κυβερνητικού βουλευτή Γ. Στύλιου όσο και εκπροσώπου της Περιφερειακής Αρχής.

Ο Περιφερειάρχης είχε ένα προσωπικό θέμα που δεν του επέτρεπε να δώσει το «παρών» αλλά καθώς φάνηκε, και να μπορούσε… δεν θα πήγαινε, αφού η Περιφερειακή Αρχή έλαμψε δια της απουσίας της! Ούτε ο τοπικός αντιπεριφερειάρχης εμφανίστηκε, ούτε και περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας! Τι έγινε ρε παιδιά;

Αντιλαμβάνομαι πως το προσφυγικό «καίει» αλλά με τέτοια στάση ούτε κανείς βοηθά τη χώρα ούτε πολύ περισσότερο την κυβέρνηση της ΝΔ. Και να ’ταν Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης ανεξάρτητος ή Συριζαίος… πάει στο διάολο…

Εδώ όμως έχουμε πούρους «δεξιούς» αυτοδιοικητικούς που κάνουν τους… Κινέζους στο Μητσοτάκη (ο Πρωθυπουργός θυμίζω, πριν από μερικές εβδομάδες, κάλεσε τους αυτοδιοικητικούς να βάλουν πλάτη στην κυβέρνηση για το προσφυγικό. Έτσι βάζει κανείς πλάτη;).

 

Τι ήθελε και μίλαγε;

Κι ενώ το φυσικό αέριο και το προσφυγικό φαίνεται πως αφήνουν προσώρας, παγερά αδιάφορη την Περιφερειακή Αρχή, τη μέρα των Θεοφανείων βρήκε ο Περιφερειάρχης για να «ξιφουλκήσει» για τη φέτα!

Ως μη όφειλε προφανώς, σχολίασε αναρτήσεις και δημοσιεύματα για τη νέα προσπάθεια σύστασης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας που γίνεται από το ΣΕΒΓΑΠ, την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσπρωτίας. Είναι «εθνικό έγκλημα» κατά τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, το γεγονός ότι κινδυνεύει να μείνει εκτός διοίκησης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ο πατριώτης μου ο Πεβερέτος! Τι λες τώρα;

Και λίγο πριν τον καθαγιασμό των υδάτων, του ’ρθε του Περιφερειάρχη η… θεία φώτιση να ζητήσει από τον Βορίδη να μην εγκρίνει αυτό το φάκελο για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας που κατέθεσαν στις 30 Δεκεμβρίου, οι τρεις φορείς.

Δε λέω περισσότερα, αναμένοντας τις εξελίξεις, γιατί εικάζω πως η πορεία της συγκεκριμένης υπόθεσης μπορεί να αποδειχθεί κόλαφος για τον Περιφερειάρχη Ηπείρου.

Και θα μπορούσε απλά και μόνο, να σταματήσει να παίζει το ρόλο του «φετάρχη» (το copyright της συγκεκριμένης λέξης το έχει άλλος…).

 

Το πρόγραμμα για τα «υψηλά προσόντα»

Η Περιφέρεια μονοπώλησε σήμερα το ενδιαφέρον της στήλης.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμα θέμα, πάλι για την Περιφέρεια.

Στις 7 του Γενάρη υποτίθεται πως ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης «ανέργων υψηλών προσόντων» που χρηματοδοτεί από το ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι γνωρίζοντες τα περί προγραμμάτων γελάνε… γιατί το εν λόγω πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο «φωτογραφικό» από ότι είναι…

Οι θέσεις απασχόλησης δεν είναι πολλές, μερικές δεκάδες είναι, οι επιχειρήσεις που είναι δυνητικά ωφελούμενες αφορούν συγκεκριμένους τομείς και όποιος πρόλαβε, τον Κύριον είδε… Εντάχθηκε όποιος μπήκε πρώτος στο σύστημα…

Αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα, αν κυκλοφορήσουν ποτέ τα ονόματα εταιρειών και επιχειρηματιών, για να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι…

Όχι πάντως, ότι περίμενα να είναι διαφορετικά τα πράγματα.

 

Παραιτήθηκε ο Τσιλιμπάρης από την P&I

Παραίτηση από το τιμόνι της εταιρείας P&I Ελλάδος υπέβαλε εδώ και λίγες μέρες, ο διευθυντής ανάπτυξης της εταιρείας που είναι θυγατρική της Γερμανικής πολυεθνικής P&I AG.

Ο Γιάννης ο Τσιλιμπάρης ήταν ο άνθρωπος που έστησε εδώ και δύο χρόνια, στα Γιάννενα, τη θυγατρική της P&I AG στην Ελλάδα και γνώρισε σε όλο του το μεγαλείο, το… τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας. Τα έβαλε με θεούς και δαίμονες, χωρίς υπερβολή, και τα κατάφερε, έχοντας προσλάβει μέχρι τώρα, περίπου 70 προγραμματιστές και έχοντας βάλει την παρακαταθήκη για το μέλλον της εταιρείας. Άνοιξε και το θέμα της έδρας της, ώστε αποτέλεσε την αφορμή για να συζητάμε τώρα, για τη δημιουργία «κάτι σαν Τεχνόπολής»… στα Γιάννενα.

Το παρασκήνιο της παραίτησης το κρατάω για την ώρα μυστικό αλλά υπόσχομαι ότι θα γράψω γι’ αυτό αναλυτικά, τις επόμενες μέρες, γιατί υπάρχει έντονο παραπολιτικό ενδιαφέρον.

 

Σε τροχιά διαδικασιών το ΚΙΝΑΛ

Σε τροχιά αναδιοργάνωσης μπαίνει το «Κίνημα Αλλαγής» από την αρχή του νέου έτους και τις οδηγίες θα πάρουν τις επόμενες μέρες από τα κεντρικά, οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος.

Θα πάμε ενόψει της συνδιάσκεψης του ΚΙΝΑΛ, και σε εκλογή οργάνων, για πρώτη φορά από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Στη Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων λογικά ενδιαφέρεται να εκλεγεί ο νυν διορισμένος γραμματέας της ΝΕ, Άλκης Λάνταβος και το ενδιαφέρον βρίσκεται στο αν θα υπάρξει άλλη υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη θέση.

Ακούγεται πάντως, το όνομα του γραμματέα της ΝΕ Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ, Στέφανου Ζούμπα.

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 9/1/2020)

Show Buttons
Hide Buttons