ΔΗΓΜΑΤΑ 9/11/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 9/11/2019

Μέχρι την ώρα που γράφονταν τα «Δήγματα», τα δεδομένα για τις αυριανές εκλογές στην ΠΕΔ ήταν άγνωστα! Δείγμα του πόσο απασχολεί το κεφάλαιο «ΠΕΔ», τον αυτοδιοικητικό κόσμο της περιοχής μας. Δείγμα πολύ κακό κατ’ εμέ, γιατί η ΠΕΔ είναι ένα συλλογικό πολιτικό όργανο που θα όφειλε να έχει παρέμβαση, άποψη και θέση για όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής. Για λόγους δικαιολογημένους ή μη, αυτό δε συνέβη τα προηγούμενα χρόνια αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η ΠΕΔ Ηπείρου έτσι πρέπει να συνεχίσει να πορεύεται εις στο διηνεκές.

 

Το βάρος στο ΦΟΔΣΑ

Ένας επιπλέον λόγος για τη διαφαινόμενη απαξίωση της ΠΕΔ Ηπείρου, έχει να κάνει και με την αντιπαράθεσή της με το Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Ο ΦΟΔΣΑ θα είναι ο φορέας που θα λάβει σοβαρές αποφάσεις τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με τα σκουπίδια που ως γνωστόν, είναι χρυσός.

Είναι γνωστό πως ο Περιφερειάρχης έχει ρίξει όλο το βάρος του – και δε το λες και λίγο… – στην εκλογή του «δικού» του υποψήφιου, προκειμένου να ελέγχει την πολιτική που θα παράξει τα επόμενα χρόνια το συγκεκριμένο όργανο, από κοινού με την εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο απορριμμάτων.

 

Οι συνεργασίες για την ΠΕΔ

Μέχρι χθες το απόγευμα, ήταν άγνωστο πόσα ψηφοδέλτια θα κατεβούν στις εκλογές της Κυριακής.

Το πιθανότερο είναι να υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο από το χώρο της Κεντροδεξιάς, ένα από το χώρο της Κεντροαριστεράς που θα ενώσει μάλιστα τις δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ και ένα τρίτο από το ΚΚΕ που δεν έχει όμως, βάσει της δεδομένης δύναμής του, τη δυνατότητα να εκλέξει μέλος στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ.

Η προσπάθεια που έγινε για να κατέβει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο συνάντησε ισχυρές αντιστάσεις που πήγαζαν από το Δήμο Ιωαννιτών και συγκεκριμένα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η παράταξη Μπέγκα και συγκεκριμένα, τα σκληρά στελέχη του «παλιού ΠΑΣΟΚ» επέμειναν να εκφραστεί ο χώρος στην ΠΕΔ, με πρώτιστο μέλημα να εκθέσουν τον Ελισάφ και τη δημοτική του ομάδα, οι οποίοι επικαλούνται λόγους ηθικής για να στηρίξουν το Νίκο Γκόντα που θα είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της κεντροδεξιάς παράταξης στην ΠΕΔ.

Η συνεργασία ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει με την υποχρέωση στήριξης ενός τουλάχιστον υποψηφίου από το ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα ο Λάζαρος Νάτσης θα είναι πριν από τις εκλογές… μέλος του νέου ΔΣ της ΠΕΔ…

 

Οι δύο σίγουροι και ο τρίτος παίζεται

Από την πρωτιά σε σταυρούς των υποψηφίων του κεντροδεξιού ψηφοδελτίου, πιθανότατα θα προκύψει και ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔ. Λώλος και Ντακαλέτσης θα συγκρουστούν για την πρωτιά, ώστε να «πατήσουν» πάνω σ’ αυτήν και με την υπάρχουσα συμφωνία κυρίων να διεκδικήσουν την εκλογή από το 21μελές Διοικητικό Συμβούλιο, την επομένη.

Ο Νίκος Γκόντας μέχρι και χθες το σκέφτονταν αν τον ενδιαφέρει η προεδρία της ΠΕΔ, καίτοι ξεκαθαρίστηκε πως δεν υπάρχει κώλυμα για μη Δημάρχους να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία. Ο ίδιος ο πρώην Δήμαρχος δεν φαίνονταν χθες – προσοχή αλλά τα δεδομένα αλλάζουν… – ιδιαίτερα ζεστός για να βάλει την Κυριακή την παρακαταθήκη να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο.

Προσωπικά πάντως, κρίνω ότι θα ήταν μια καλή περίπτωση ο Γκόντας στη συγκεκριμένη θέση, γιατί έχει το ειδικό πολιτικό βάρος να οδηγήσει το όργανο σε σοβαρές πολιτικές αποφάσεις, απελευθερωμένος από εξαρτήσεις και βάρη. Έχω ως αρχή άλλωστε, ότι τα πρόσωπα κάνουν τους θεσμούς…

Επιπλέον, θα έχει τη… χαρά να βρίσκει απέναντί του, τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου.

Το θέμα επρόκειτο να κουβεντιαστεί ανάμεσα στον πρώην Δήμαρχο και το Μωυσή Ελισάφ, κάποια στιγμή στη διάρκεια της Παρασκευής και χωρίς να γνωρίζω το αποτέλεσμα αυτής της επαφής, προσωπικά κρίνοντας πάλι, θεωρώ πως μια υποψηφιότητα Γκόντα για την προεδρία, θα απενοχοποιούσε τη «δεξιά» ψήφο της παράταξης Ελισάφ, στις αυριανές εκλογές. Διαφορετικά, οι Πασόκοι της παράταξης Ελισάφ μπορούν να πάνε πιο χαλαρά αύριο στην ΠΕΔ και να ρίξουν ψήφο στο συνδυασμό της Κεντροαριστεράς.

 

Τι κρίμα!

Τα 38 που δεν είναι 38 αλλά 37 «νέα» πανεπιστημιακά τμήματα του Γαβρόγλου και των παρεών του… ανά την επικράτεια, δεν θα συσταθούν και δεν θα λειτουργήσουν μέχρι νεοτέρας.

Αυτό αποφάσισε και ανακοίνωσε προχθές, η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως και ο αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση Υφυπουργός Διγαλάκης, σκορπίζοντας θλίψη στους ανά την Ελλάδα σουβλατζήδες, πιτσαδόρους, καφετεριάρχες και ιδιοκτήτες παλιών ως επί το πλείστον ακινήτων, τα οποία δε νοικιάζονται από φυσιολογικούς ανθρώπους… παρά μόνο από φοιτητές, οι οποίοι μπορούν να βολευτούν και με λιγότερα…

37 πανεπιστημιακά τμήματα που προέκυπταν από τη συγχώνευση ΑΕΙ και ΤΕΙ, την οποία διαδικασία με τόση μελέτη, προσήνεια και πλέρια δημοκρατικότητα… έκανε πράξη η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τάζοντας πανεπιστήμια παντού, για λόγους καθαρά και μόνο ψηφοθηρικούς…

Έτσι, ο Πανεπιστημιακός χάρτης της χώρας δεν θα ευτυχήσει να περιλάβει ένα Τμήμα Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού (σ.σ. τι σχέση έχουν μεταξύ τους αυτά τα δύο;) στην Άμφισσα, ένα ακόμα Τμήμα Μάρκετινγκ στα Γρεβενά, ένα Τμήμα Μουσειολογίας στην Έδεσσα, ένα Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας στο Αγρίνιο και ένα Τμήμα Διερμηνείας και Μετάφρασης στην Ηγουμενίτσα…

 

Εύγε στην Υπουργό

Η ένστασή μου δεν είναι τόσο στα γνωστικά αντικείμενα που εισηγούνταν η προηγούμενη κυβέρνηση για τα νέα Τμήματα αλλά με την αποθέωση της λογικής «κάθε χωριό και γυμναστήριο κάθε πόλη και πανεπιστήμιο» που οι λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ βάφτισαν «περιφερειακή ανάπτυξη», «ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης» και άλλα κουραφέξαλα!

Χωρίς υποδομές, χωρίς προσωπικό, με κουτσουρεμένη χρηματοδότηση, οι «απατεώνες» σήμερα σκίζουν τα ρούχα τους για την απόφαση της Υπουργού που προσωπικά κρίνω, ότι είναι μια από τις σωστότερες αποφάσεις που έχει λάβει η παρούσα κυβέρνηση, στη μέχρι τώρα κυβερνητική θητεία της.

Η ανώτατη εκπαίδευση απαιτεί ένα καλό συμμάζεμα και ισχυροποίηση των υπαρχουσών εκπαιδευτικών μονάδων, μετά από μια σοβαρή μελέτη για την επανεξέταση των γνωστικών αντικειμένων και την αναπροσαρμογή των εκπαιδευτικών στόχων, ώστε πανεπιστημιακή γνώση και αγορά να συνδεθούν καλύτερα, για να μπορούν να βρίσκουν δουλειά οι νέοι και εξειδικευμένο προσωπικό οι επιχειρήσεις. Δεν έχει ανάγκη η χώρα μας από άλλα 40 δήθεν πανεπιστημιακά τμήματα που θα βγάζουν ανέργους.

Την άποψη ότι δεν πρέπει να επιτρέψει τη λειτουργία των 37 πανεπιστημιακών τμημάτων του Γαβρόγλου η Υπουργός Κεραμέως την είχα διατυπώσει εδώ και ενάμιση μήνα.

 

Δεύτερη άρνηση αντιμισθίας…

Ο Άρης Μπαρτζώκας δεν θα λάβει την αποζημίωση που δικαιούται ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ.

Ο Άρης Μπαρτζώκας δεν θα λάβει την αποζημίωση που δικαιούται ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ. (σ.σ. η επανάληψη είναι προς εμπέδωση και προς σύγκριση… με αυτούς που πήγαν να κάνουν την αντιμισθία τους… μισθό Πρύτανη, παραμονές των εκλογών και να τα πάρουν αναδρομικά).

Ο Μπαρτζώκας θα αρκεστεί στο μισθό του καθηγητή που λαμβάνει από το Πανεπιστήμιο και μόνο… Και μάλιστα, εξακολουθεί να κάνει μαθήματα στο Τμήμα Φυσικής και αυτό τον καιρό που θα αφιερώνει τα πρωινά του, στη ΔΕΥΑΙ.

Φεύγοντας από τα… σκ@τ@, κυριολεκτικά και μεταφορικά, της ΔΕΥΑΙ, νοιώθει μια ανακούφιση κάνοντας μάθημα στους φοιτητές του.

Ισχύει βέβαια εδώ, το «ήθελές τα και παθές τα».

Θυμίζω επίσης πως και ο Νίκος ο Τσόλης έχει παραιτηθεί από την αντιμισθία του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο.

Δεν έχει… γενικευτεί το «κακό» βέβαια… καθώς ανάλογα με την περίπτωση υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι πρέπει να κάνουν χρήση των νόμιμων.

 

Οι στηρίξεις και οι ανακοινώσεις για το προκάτ

Στο θέμα του προκάτ γυμναστηρίου πήραν μπρος οι μεγάλες δυνάμεις…

Φίλαθλοι και αθλητικά σωματεία βγήκαν να στηρίξουν «τον Περιφερειάρχη μας» (sic) για την επιλογή του να φέρει το γυμναστήριο του Ελληνικού στα Γιάννενα.

Φαντάζομαι αυθόρμητα…

Όσον αφορά τις πολιτικές δυνάμεις της περιοχής, η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» εξέδωσε ανακοίνωση που στο σύνολό της σχεδόν είναι στο πνεύμα της κριτικής που ασπάζομαι κι εγώ για το συγκεκριμένο θέμα, με μόνη διαφορά μας ότι εγώ δεν πίστεψα ούτε τον Τσίπρα προεκλογικά, όταν έταξε το γήπεδο στο Βοτανικό. Εκείνοι τον πιστεύουν και είναι δικαίωμά τους.

Όσο για την παράταξη του Δημήτρη Δημητρίου στην Περιφέρεια Ηπείρου, «Ήπειρος Όλον», με την ανακοίνωση αυτή ήλθε να ενισχύσει το επιχείρημα όσων βλέπουν συχνά περίεργες ταυτίσεις της με την περιφερειακή αρχή.

Ο Γιώργος ο Ζάψας τέλος, ακόμα γράφει την ανακοίνωση της παράταξής του…

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου)

Show Buttons
Hide Buttons