ΔΗΓΜΑΤΑ 9/3/2019 (Έχω, έχω…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 9/3/2019 (Έχω, έχω…)

 

Φρέσκα κουλούρια…

Σας είπα προχθές, για τη «δημοσκόπηση» που «έτρεξε» για την Περιφέρεια Ηπείρου και κάποιους Δήμους, τις τελευταίες μέρες.

Η δημοσκόπηση από την Voxpop Analysis παραγγέλθηκε από το Μαξίμου – μπίζνες με δικά τους «μαγαζιά» κάνουν άλλωστε οι άνθρωποι, με την καθοδήγηση του Βερναρδάκη – και είναι κυλιόμενες μετρήσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να έχει εικόνα των τάσεων της κοινής γνώμης. Εμβόλιμα, γίνονται και μετρήσεις για τις Περιφερειακές εκλογές και για τους μεγάλους Δήμους.

Στις βασικές της γραμμές, η δημοσκόπηση παρουσιάζει ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων και αδιευκρίνιστης ψήφου.

Τρία ακόμα στοιχεία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

  • Πρώτος είναι ο Αλέκος Καχριμάνης με ποσοστό κάτω από το 30%, όσο είχε και στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, πριν από μερικές εβδομάδες και φαίνεται «ταβανιασμένος», με την προσθήκη βεβαίως των ποσοστών που υπάρχουν από την απαιτούμενη αναγωγή. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τη νίκη από την πρώτη Κυριακή, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης οφείλει να την αποχαιρετίσει και πως αν θέλει να είναι ξανά Περιφερειάρχης, οφείλει να δουλέψει με στρατηγική δεύτερου γύρου, πράγμα σχετικά δύσκολο για μια τάση ψηφοφόρων οι οποίοι θα τον αποδοκιμάσουν την πρώτη Κυριακή και άρα θα συνασπιστούν σε ένα μέτωπο «αντικαχριμανικό».
  • Παγιωμένα δεύτερος, με μεγαλύτερη διαφορά από την προηγούμενη δημοσκόπηση, σε σχέση με τον τρίτο Ζάψα, είναι ο Ριζόπουλος, αν και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει δυναμική αύξησης των ποσοστών του. Το ίδιο όμως, προκύπτει και για τον δεύτερο…
  • Από μόνοι τους, Ριζόπουλος και Ζάψας, συγκεντρώνουν ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του Καχριμάνη – στην προηγούμενη μέτρηση της Voxpop θυμίζω, Ριζόπουλος και Ζάψας ισοφάριζαν μαζί το ποσοστό του Καχριμάνη. Τώρα πια τον ξεπερνούν. Σε πολύ χαμηλά «νερά» τέλος, κινείται ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΚΙΝΑΛ.

 

Θα τη δούμε;

Ενδεχομένως, τις επόμενες μέρες να δημοσιευτεί και σε αθηναϊκά μέσα φίλα προσκείμενα όλη η δημοσκόπηση, ώστε να έχουμε ακριβή αντίληψη για τις λεπτομέρειές της και για την ταυτότητά της. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, είναι η μεθοδολογία των μετρήσεων της Voxpop που γίνεται μέσα από το διαδίκτυο αλλά για να σταθμίσει το δείγμα της, αλλάζει στη συνέχεια πολύ τα ποσοστά σε συγκεκριμένες ηλιακές ομάδες.

Τα ποσοστά αυτά προμηνύονται «ντέρμπι» στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών του Μαΐου, αν πάνε έτσι μέχρι τέλους. Στις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει και άλλη δημοσκόπηση από την ίδια εταιρεία και στις αρχές Απρίλη η τελευταία που θα μετρά τάσεις για τις περιφερειακές εκλογές.

 

Αποδυναμωμένη «Ανατροπή»

Σήμερα θα αφιερώσω ένα μεγάλο μέρος της στήλης, στην παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», η οποία παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα, ένα μέρος του ψηφοδελτίου του συνδυασμού, αποτελούμενο από 28 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Το ψηφοδέλτιο προφανώς και είναι αποδυναμωμένο σε σχέση με τις εκλογές του 2014, αν λάβουμε για παράδειγμα υπόψη, ότι από τους δέκα πρώτους σε σταυρούς υποψήφιους τότε, μόνο ο ένας είναι εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Οι δύο βουλευτές, Στέφος και Τζούφη είναι εκτός, τρεις έχουν «μετακομίσει» στο στρατόπεδο Ελισάφ, μία τουλάχιστον είναι ΛΑΕ και για τους άλλους τέσσερις αγνοώ λεπτομέρειες, απλά ξέρω ότι δεν ανακοινώθηκαν προχθές.

Από το σύνολο του ψηφοδελτίου του 2014 της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ελάχιστο ποσοστό επαναλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο του 2019. Αν αυτό κάνει το Νάτση να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρος για την εκλογή του με τα ίδια ποσοστά τουλάχιστον στο νέο δημοτικό συμβούλιο, εμένα μου περισσεύει…

 

Τι λέει διαφορετικό

Σε μια τηλεοπτική μου κουβέντα μαζί του, την περασμένη Πέμπτη, ο Νάτσης δήλωσε ξεκάθαρα πως τον ενδιαφέρει η σύμπραξη με άλλες παρατάξεις για τη συγκρότηση της νέας διοίκησης του Δήμου Ιωαννιτών, από το δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου.

Αυτό είναι απλά η επιβεβαίωση πως στόχος της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν να καταφέρουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να «τρυπώσουν» στις διοικήσεις των διαφόρων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, γιατί με τις παρούσες δυνατότητες του κόμματος, πρώτη δύναμη οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε ελαχιστότατους Δήμους και πολύ λιγότερες ακόμα Περιφέρειες.

Αλλά επειδή… δεν είναι αυτοσκοπός η απλή αναλογική, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Νάτσης, στην εκδήλωση της Τετάρτης, θα πρέπει να εξηγήσει πειστικά ως τις εκλογές, τι διαφορετικό θα πρεσβεύει η παράταξή του, μέσα σε ένα σχήμα διοίκησης με το Μπέγκα ας πούμε, για να αποδεχτούμε ότι το νέο εκλογικό σύστημα θα προκαλέσει μια συνολική αλλαγή στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών και δε θα μένουμε μόνο στη συλλογικότερη λήψη των αποφάσεων.

 

Τα ποσοστά του προγράμματος

Από την προχθεσινή κουβέντα με το Λάζαρο, δεν έγινα σοφότερος στο συγκεκριμένο ερώτημα. Θα εξαρτηθεί είπε περίπου, από τα πρόσωπα που θα εκλεγούν στο νέο δημοτικό συμβούλιο, αν θα είναι νέοι άνθρωποι κτλ. (!).

Το αν πρεσβεύει κάτι το διαφορετικό, προγραμματικά, η συγκεκριμένη παράταξη, θα το δούμε όταν ξεδιπλώσουν το αναλυτικό τους πρόγραμμα, ωστόσο μια ιδέα παίρνουμε από τις αρχές που παρουσίασε τον περασμένο Δεκέμβρη, ο… «θεωρητικός» της παρέας Β. Παπαχρήστος.

Το pdf με τις «βασικές προγραμματικές θέσεις» της παράταξης μπορεί κανείς να το βρει στη σελίδα της στο fb. Κάθισε ο άνθρωπος και έκανε μια καταγραφή κάποιων γενικών θέσεων που στο 50% είναι επανάληψη των όσων υποστηρίζουν σχεδόν όλες οι παρατάξεις ή μπορεί να ταυτίζονται με εκπεφρασμένες θέσεις της παρούσας δημοτικής αρχής που είτε υλοποιεί είτε απλά υποστηρίζει, π.χ. για το δημόσιο χαρακτήρα του αεροδρομίου Ιωαννίνων, τη σύνδεση με το Πανεπιστήμιο, περισσότερο ποδήλατο, ενιαίο πλαίσιο διαχείρισης της Λίμνης, καταγραφή ακίνητης περιουσίας του Δήμου κτλ., ένα 30% είναι ευχολόγιο π.χ. ΣΔΙΤ με το Αστικό ΚΤΕΛ και «win win συμφωνία», εξυγίανση της ΔΕΥΑΙ και σταδιακή μείωση των τελών αλλά και επανακαθορισμός των τελών από μηδενική βάση και τέλος, το άλλο 20% είναι προτάσεις όντως πρωτοποριακές, όπως για παράδειγμα η επένδυση στις «ενεργειακές κοινότητες» – την πρόταση αυτή θα παρουσιάσει η παράταξη σε ειδική εκδήλωση την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Φτωχός απολογισμός

Επειδή όμως, από τη δράση τους στη διάρκεια μια θητείας, δεν κρίνεται μόνο η διοίκηση ενός φορέα αλλά και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» αυτά τα πέντε χρόνια, ελάχιστες φορές, ξεχώρισε με τον αντιπολιτευτικό της λόγο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Όταν ο Καραμπίνας και ο Νάτσης – τις φορές που ήταν παρών ο δεύτερος… – δεν υπερασπίζονταν εναγωνίως την κυβερνητική πολιτική, σε εξωφρενικές συχνά για την αυτονομία της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης κυβερνητικές αποφάσεις, είτε ασκούσαν κριτική στην αντιπολίτευση, κατά βάση του Γκόντα, είτε θεωρητικολογούσαν χωρίς δια ταύτα, είτε συμφωνούσαν με την πλειοψηφία. Κάποιες λίγες φορές, διαφώνησαν με τη δημοτική αρχή, όπως στο θέμα της ΔΕΥΑΙ ας πούμε, ή στο θέμα των Κληροδοτημάτων, αλλά στο δεύτερο θέμα, τελικώς ψήφισαν την πρόταση της δημοτικής αρχής για τη συγκρότηση επιτροπής… που ποτέ δεν έγινε, μέχρι σήμερα…

Στο κατ’ εξοχήν δηλαδή, αριστερό… θέμα, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που πρεσβεύει στα λόγια, το διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας, δεν επέμεινε να καταργηθεί το επαίσχυντο «πλην Ιωαννίνων» αλλά είπε να γίνει επιτροπή για να εξετάσει μαζί με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, τις δέουσες λύσεις για τη διαχείριση κληροδοτημάτων και σχολικών περιουσιών! Πάσα για γκολ «πάρ’ το βάλ’ το» δηλαδή, και ο Νάτσης πήρε τη μπάλα και την έστειλε στην εξέδρα!

 

Σενάρια…

Ως εκ τούτου, η παράταξη αυτή μια χαρά θα χώραγε στην «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», χωρίς όμως, να εξασφαλίζεται η εκλογιμότητα του Νάτση και ίσως, κανά δυο ανθρώπων ακόμα… Γι’ αυτό τελικώς, επελέγη η αυτόνομη κάθοδος, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι παρών στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Κι αυτό ωστόσο, δεν αποτελεί βεβαιότητα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετέχει στην επόμενη διοίκηση του Δήμου. Στο καλύτερο θεωρητικό ενδεχόμενο για την παράταξη Νάτση, να είναι πρώτος ο Θ. Μπέγκας, τι ποσοστά προβλέπει να πάρουν οι διάφορες παρατάξεις, για να αρκέσουν δύο παρατάξεις μόνο να συγκροτήσουν διοίκηση;

Ακόμα κι αν είναι πρώτος ο Μπέγκας, με μικρό ποσοστό ο Νάτσης και χρειάζεται και τρίτος για τη νέα διοίκηση του Δήμου, είμαι βέβαιος ο Λάζαρος πως αυτός ο τρίτος – Καλογιάννη, Ελισάφ, Μπαρτζώκας ή Γκόντας – δεν θα θέσει βέτο για τη δική του συμμετοχή στη νέα δημοτική αρχή;

 

Αμπεμπαμπλόμ!

Το 40% στην ποσόστωση γυναικών ανά εκλογική περιφέρεια προβλέπει η ρύθμιση που έφερε προς ψήφιση στη βουλή, το Υπουργείο Εσωτερικών για τις εθνικές εκλογές.

Η ρύθμιση αυτή βάζει… φουρνέλο στα θεμέλια ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, τα οποία κόμματα έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για υποψηφιότητες και ως γνωστόν, το ΚΙΝΑΛ έχει ήδη ανακοινώσει σε πολλές περιοχές ψηφοδέλτια.

Στα Γιάννενα, μετά την αποχώρηση Μασσαλά, είναι υποψήφιοι βουλευτές πέντε άνδρες και μία γυναίκα. Η ποσόστωση 40%, αν τελικά περάσει όπως την εισηγείται η κυβέρνηση που είναι εξαιρετικά πιθανό, σημαίνει πως θέλει τρεις γυναίκες στα Γιάννενα, άρα ένας από τους πέντε άνδρες πρέπει να «κοπεί».

Ο γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων σηκώνει τα χέρια ψηλά στην περίπτωση αυτή και κάλεσε ήδη τον διευθυντή της Γεννηματά να έλθει στα Γιάννενα, να κλειστεί σε ένα δωμάτιο με τους πέντε υποψήφιους και να βρουν τη λύση… Στην τελική με αμπεμπαμπλόμ…

 

Οι γυναίκες της ΝΔ

Η ΝΔ από την άλλη, θα έχει μικρότερο πρόβλημα γιατί δεν βιάστηκε να ανακοινώσει υποψήφιους.

Τρεις γυναίκες που ακούγονται το τελευταίο διάστημα ότι «κλείδωσαν» για το ψηφοδέλτιο, είναι ο Μαρία Κεφάλη, Μαρία Τσολάκη και Δήμητρα Γκατζόγια.

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 9/3/2019)

 

Show Buttons
Hide Buttons