ΔΗΓΜΑΤΑ 9/4/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 9/4/2019

Το σαμποτάζ

Ένας απελευθερωμένος από τα άγχη των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, Γκόντας, παρουσιάστηκε σε όσους βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής, στην παρουσίαση του συνδυασμού της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία».

Η εκδήλωση με την ομιλία του, ξεκίνησε με καθυστέρηση σχεδόν τριών τετάρτων και γι’ αυτό όπως εξήγησε ο πρώην Δήμαρχος, ευθύνονταν ο ηλεκτρολόγος του Grand Serai Xenia, στον οποίο χρέωσε αστειευόμενος το «σαμποτάζ», και τον ενέταξε σε άλλη παράταξη…

Έχω επισημάνει πολλές φορές, γι’ αυτές τις εκλογές, ότι ο πρώην Δήμαρχος δίνει μια «μάχη» χωρίς το άγχος της νίκης, λέει συχνά και επανέλαβε και προχθές απευθυνόμενος στους υποψηφίους του, πως οι εκλογές είναι μια γιορτή και παρά τον πόλεμο που δέχτηκε από τη ΝΔ, δεν κάνει «σημαία» του αυτή την κόντρα, η οποία υπάρχει. Για κάποιο κομματικό κόσμο ωστόσο, δεν υφίσταται πολιτικά ως αντάρτης ο πρώην Δήμαρχος και αυτό ήταν εμφανές στην παρουσία αρκετών μεσαίων στελεχών της ΝΔ και πολλών «ανώνυμων» Νεοδημοκρατών…

 

H πιο καλή παρουσίαση

Η παρουσίαση των υποψηφίων της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» ήταν ίσως η πιο άρτια στημένη τέτοια διαδικασία που έχω παρακολουθήσει ως σήμερα, σε αυτή την προεκλογική περίοδο.

Ο πρώην Δήμαρχος έμεινε στο πόντιουμ μετά την ομιλία του και στενός συνεργάτης του από το δικηγορικό του γραφείο, διάβαζε τα ονόματα των 54 υποψηφίων, ενώ την ώρα που ανέβαιναν στην σκηνή, προβάλλονταν στον τοίχο πίσω τους φωτογραφία, με το όνομά τους.

Την ίδια ώρα, υποδεχόμενος έναν έναν τους υποψηφίους του, ο πρώην Δήμαρχος έλεγε συχνά και ένα αστείο ή έκανε μια προσωπική αναφορά για πολλούς από αυτούς, όπως το ότι υπάρχει ένας φαντάρος στους υποψηφίους του, ένας πτηνοτρόφος που επέστρεψε μετά από επτά χρόνια στην Αυστραλία, μια τετράτεκνη μητέρα κτλ. Σε έναν υποψήφιό του με λίγα… μαλλιά, έκανε ένα αστείο με πολύ αυτοσαρκασμό, μιας και ο ίδιος δεν έχει επίσης… πλούσια κόμη, ενώ για έναν άλλο υποψήφιο που έστειλε το Σάββατο το βράδυ ομαδικό sms για την εκδήλωση της Κυριακής (!), o Νίκος Γκόντας αποκάλυψε τι του απάντησε ο ίδιος: «θα προσπαθήσω να μη λείπω…»…

 

Ποσόστωση για το τρίτο φύλο

Τέλος, κράτησα για το τέλος, την πρόβλεψη του πρώην Δημάρχου ότι στις επόμενες εκλογές, μετά από τέσσερα χρόνια, μπορεί και να υπάρχει και νέα ποσόστωση…

Μετά το 40% για το κάθε φύλλο που από αυτές τις εκλογές ισχύει και το οποίο συνηθίζουμε να το αναφέρουμε ως ποσόστωση 40% για τις γυναίκες, ο Νίκος Γκόντας προέβλεψε ποσόστωση για το τρίτο φύλο…

 

Τι είπε και τι όχι

Από την ομιλία Γκόντα, δυο – τρία σημεία είχαν περισσότερο ενδιαφέρον: έλειψαν οι αιχμηρές αναφορές στη ΝΔ, παρ’ ότι είχαν συμπεριληφθεί στο κείμενο που εστάλη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, με εμπάργκο, πριν την αρχή της εκδήλωσης. Όπως δεν αναφέρθηκε ο πρώην Δήμαρχος στην εξαγγελία μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΥΑΙ και στην ανάγκη αποκατάστασης της ηρεμίας στην εν λόγω δημοτική επιχείρηση.

Αυτό δεν αποκλείεται να οφειλόταν στο γεγονός ότι ο Ν. Γκόντας έκοψε ένα κομμάτι της ομιλίας του, προκειμένου να μην κουράσει, με δεδομένη την καθυστερημένη έναρξη της εκδήλωσης και πιθανά δεν ήταν στοχευμένες οι παραλείψεις του.

«Ό,τι παρέμβαση και αν έχουμε κάνει, υπήρχαν άνθρωποι στην πόλη μας, άλλοι από καλή θέληση, άλλοι από υστεροβουλία που έφεραν αντίδραση» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο πρώην Δήμαρχος.

Το δικό μου μυαλό πήγε ανάμεσα στους άλλους και στον Φίλιππα Φίλιο, με τον οποίο εσχάτως ο Ν. Γκόντας δείχνει μια απίστευτη οικειότητα…

 

Βεβαιότητες…

Αναφορές σε αθηναϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης και ιστοσελίδες, σοβαρές και μη, διαβάζουμε για τα προγνωστικά των επερχόμενων εκλογικών «μαχών» στην περιοχή μας.

Πολλά από αυτά τα δημοσιεύματα, προέρχονται από τα επιτελεία των κομμάτων που κάνουν στοχευμένες διαρροές για συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Διαβάζουμε πολύ συχνά για παράδειγμα, τον τελευταίο καιρό, για τη βεβαιότητα της Πειραιώς πως ο Αλέκος Καχριμάνης θα «καθαρίσει» εύκολα τις εκλογές στην Ήπειρο. Πιθανά αυτός είναι ο ευσεβής «πόθος» του περί ου ο λόγος προσώπου και ασφαλώς και της ΝΔ που θέλει να «βάψει» όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες μπλε. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ ωστόσο, είναι πως αν η βεβαιότητα αυτή στηρίζονταν και σε δημοσκοπικά ευρήματα, θα είχαν γίνει φειγ βολάν αυτές οι μετρήσεις εδώ και καιρό…

 

Η εκτίμηση του ΒΗΜΑΤΟΣ

Το Κυριακάτικο «ΒΗΜΑ» από την άλλη, δημοσίευσε ένα εκτενές ρεπορτάζ με προγνωστικά για τις δημοτικές εκλογές, στους μεγάλους Δήμους της χώρας, το οποίο εν πολλοίς, εκκινούσε από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρήγγειλε το «ΒΗΜΑ», για το Δήμο της Αθήνας.

Το όλο ρεπορτάζ στηρίζονταν στην παραδοχή πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζεται σε όλες τις σημαντικές αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Για τα Γιάννενα συγκεκριμένα αναφερόταν μόνο το εξής: «…υπάρχει η ισχυρή υποψηφιότητα του Μωυσή Ελισάφ που ανατρέπει τα δεδομένα τόσο για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δυναμική όσο και για τον κεντροαριστερό νυν δήμαρχο Θωμά Μπέγκα».

Επειδή η Metron Analysis διενήργησε πρόσφατα δημοσκόπηση για τις δημοτικές εκλογές στα Γιάννενα, χωρίς ποτέ να μάθουμε με ασφάλεια ούτε ποιος την παρήγγειλε αλλά ούτε και τα ποσοστά της… δεν ξέρω αν είναι αξιόπιστο να συνδέουμε το αποτέλεσμα της μέτρησης αυτής με την περί «ανατροπής» εκτίμηση του καλού συναδέλφου Άρη Ραβανού και της υπόλοιπης δημοσιογραφικής ομάδας που συνυπογράφει το κείμενο. Παρ’ ότι προσπάθησα, δεν ήθελε να μου πει περισσότερα, ο Αρτινός συνάδελφος…

 

Δύο μεταγραφές στη «Συμμαχία»

Δύο τουλάχιστον μεταγραφές από την Ήπειρο, μετράει η «Προοδευτική Συμμαχία» του Αλέξη Τσίπρα, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Η μία είναι ο πρώην Υπουργός της Πασοκάρας, Στέφανος Τζουμάκας που μαζί με Κοτσακάδες, Κουρουμπλήδες, Μαριλίζες, Μωραΐτηδες και λοιπούς «συντρόφους» από τις διάφορες «φυλές» του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος αλλά και με… ultra προοδευτικούς «δεξιούς» όπως ο Παπαγγελόπουλος, η Κουντουρά και ο Παπαχριστόπουλος, είναι έτοιμος να πατήσει από κάτω την ακροδεξιά και το λαϊκισμό στη χώρα μας, τόσο που ο Παππάς και ο Κασιδιάρης νομίζουν ότι ο Αλέξης τους κάνει πλάκα…

Ο έτερος εισχωρήσας εσχάτως στο Προοδευτικό «μέτωπο» του Αλ6 είναι ο πρώην Τομεάρχης μεταφορών και δικτύων του ΚΙΝΑΛ, Λάμπρος Ρώσσης, με καταγωγή από τα Γιάννενα.

Για τον τελευταίο είχα γράψει στο παρελθόν, βλέποντας δικές του πληρωμένες καταχωρήσεις από παραπολιτικά σχόλια αθηναϊκών εφημερίδων, πως ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ στα Γιάννενα, επιθυμία που δεν ευόδωσε.

Τι άλλο ακριβώς «στράβωσε» για να κάνει το άλμα προς το ΣΥΡΙΖΑ, για να είμαι ειλικρινής δεν το γνωρίζω, αλλά από τα «μπινελίκια» του στον Τσίπρα και τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, από το δικό του… «τσανακογλύφτες» για όσους όδευσαν πριν από αυτόν προς το ΣΥΡΙΖΑ… μέχρι το χαιρετισμό του με… «ψυχή βαθειά», στη φιέστα του περασμένου Σαββάτου, υπάρχει πολύς δρόμος…

 

Οι Πρώην…

Ρύθμιση για τα «δικά του παιδιά» που μετά τη θητεία τους στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας, θα έπρεπε να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες για να κάνουν μάθημα στο δημόσιο σχολειό… έφερε ο Γαβρόγλου, στο σχέδιο νόμου «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».

Όπως αναφέρει ο νόμος (πηγή essos.gr), «Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Συμβουλίου των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.) που θα λειτουργήσουν στα Πανεπιστήμια, μπορεί να αποσπώνται στο Κ.Ε.Ε., για πενταετή θητεία, που μπορεί να ανανεώνεται, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν διατελέσει Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης ή Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ως Οργανωτικοί Συντονιστές των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης».

«Οι Οργανωτικοί Συντονιστές ασκούν καθήκοντα συντονισμού των προγραμμάτων και μεριμνούν για τη διασύνδεσή τους με τη δευτεροβάθμια και ιδίως την δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς και με τις τοπικές και περιφερειακές αναπτυξιακές ανάγκες, την οικονομία και την αγορά εργασίας».

Αρμοδιότητες πιάσ’ το αυγό και κούρεφ’ το, με λίγα λόγια…

Προηγούμενοι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προσπάθησαν να νομοθετήσουν αναλόγως για τα «δικά τους παιδιά»… αλλά τα σχέδιά τους δεν πέρασαν και η ζωή για έναν Περιφερειακό Διευθυντή, μετά τη λήξη της θητείας του, επέστρεφε στα εκπαιδευτικά καθήκοντα.

Με το άλλο ήθος της Αριστεράς… το βόλεμα «ημετέρων» είναι αυτοσκοπός. Πετυχημένος…

 

Η προειδοποίηση του «Χατζηκώστα»

Ο διοικητής του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Ευάγγελος Καρβούνης προειδοποιεί τους διαφόρους υποψηφίους, με το εξής μήνυμα, από τη σελίδα του στο fb: «Δηλώνω (καλοπροαίρετα) ότι δεν θα δεχτώ προεκλογικές συναντήσεις με υποψήφιους… Περιμένω τους εκλεγμένους για να τους θέσω προ των ευθυνών τους όσον αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας… και θα απαιτήσω να συνδράμουν στην προσπάθεια που γίνεται καθημερινά… γιατί εάν δεν στηρίζεις υγεία και παιδεία, είσαι απλά περαστικός!!!».

Κατ’ αρχάς είναι η πρώτη φορά που διορισμένο στέλεχος της δημόσιας διοίκησης κάνει κάτι τέτοιο προεκλογικά και δε λέω επ’ ουδενί πως είναι λάθος αυτό που ανακοινώνει ο διοικητής του «Χατζηκώστα».

Είμαι εδώ, για να ελέγξω αν θα τηρήσει την… προεκλογική του δέσμευση, γιατί πιθανά να τον συναντήσουν θα ήθελαν και υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ…

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 9/4/2019)

 

Show Buttons
Hide Buttons