ΔΗΓΜΑΤΑ 10/6/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 10/6/2021

Άρον – άρον κάλεσε τα τοπικά κανάλια ο Περιφερειάρχης Ηπείρου το μεσημέρι της Τρίτης, για να κάνει δυο βαρυσήμαντες ανακοινώσεις. Ήταν τόση η χαρά του που δεν προσπάθησε να την κρύψει, το αντίθετο μάλιστα, στους συναδέλφους που κουβάλησε εσπευσμένα στο μέγαρο της Περιφέρειας, επαίρονταν για το «πόσο μάγκας είναι ο Καχριμάνης», επειδή κατάφερε να γίνει το mega εμβολιαστικό κέντρο στο ΠΕΔΥ και επειδή μπαίνει στο Ταμείο Ανάκαμψης το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας…

Για το θέμα της αξιοποίησης του λεγόμενου ΠΕΔΥ, είναι γνωστό πως ο Περιφερειάρχης έχει εκτεθεί αρκετά καθώς εδώ και ενάμιση μήνα έλεγε και ξανάλεγε πως θα γίνει mega εμβολιαστικό κέντρο, με τη βοήθεια του στρατού. Αν και παράγοντες όπως η βουλευτής Μαρία Κεφάλα κρατούσε επιφυλάξεις για το αν χρειάζεται ένα μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στα Γιάννενα, τη στιγμή που οι εμβολιαστικές γραμμές στην πόλη είναι ικανοποιητικά αρκετές και δεν αποκλείεται να μειωθούν μελλοντικά, αν οι τάσεις συμμετοχής στον εμβολιασμό παρουσιάσουν μείωση το επόμενο διάστημα, ο Περιφερειάρχης επέμενε να λέει τα δικά του. Μετά την ψυχρολουσία της περασμένης εβδομάδας, όταν από βήματος της βουλής ο Υφυπουργός Κοντοζαμάνης απάντησε σε ερώτηση της βουλευτού Ιωαννίνων της ΝΔ πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως εμβολιαστικό κέντρο το ΠΕΔΥ, ο εμφανώς εκτεθειμένος στην προκειμένη περίπτωση, ήταν ο Αλέκος.

Από τη στιγμή αυτή και μετά, ξεκίνησε μια προσπάθεια, με μπροστάρισσα τη βουλευτή της ΝΔ και με οχλήσεις προς τον Γεραπετρίτη, να ανοίξει το ΠΕΔΥ, όχι απαραίτητα για να γίνει εμβολιαστικό κέντρο αλλά για να ζωντανέψει ένα τσιμεντένιο «κουφάρι» στους Αμπελόκηπους που το πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Η πίεση ευόδωσε και το αποτέλεσμα πρόλαβε να το πιστωθεί ο Περιφερειάρχης, χωρίς καν να ευχαριστήσει όποιον άλλον προσπάθησε για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί βέβαια, μετά τους πανηγυρισμούς Καχριμάνη για την «κωλοτούμπα» της δικής του κυβέρνησης, είναι τι ακριβώς θα κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου το ΠΕΔΥ, πέρα από το να αποκαταστήσει τα προβλήματα του κτιρίου. Θα κάνει εμβόλια στους Γιαννιώτες ο Αλέκος και το προσωπικό της Περιφέρειας;

Ποια η σκοπιμότητα της παραχώρησης του κτιρίου για έναν χρόνο στην Περιφέρεια; Θα τρελαθούμε τελείως, ρε σεις;

 

Εύχομαι για τα ντουβάρια…

Η δεύτερη χαρά του Περιφερειάρχη ήταν η απόφαση ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας – ελπίζω το «Υψηλής Τεχνολογίας» να μη θυμίζει το άνεργοι «υψηλών τυπικών προσόντων», όπως βάφτισε τους απόφοιτους ΙΕΚ η Περιφέρεια Ηπείρου, προ καιρού, πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων…

Είναι η γνωστή ιστορία στην οποία το κτίριο που θα στεγάσει εταρείες πληροφορικής ξεκίνησε με έναν… «προπολογισμό» που λέει και ο Περιφερειάρχης… 2 εκατ. ευρώ και έφτασε αισίως τα 24 και κάτι ψιλά…

Αυτό που συγκράτησα από τις προχθεσινές δηλώσεις Καχριμάνη, ήταν οι ευχαριστίες του προς το Μητροπολίτη Ιωαννίνων, γιατί όπως είπε ο Περιφερειάρχης, ο σεβασμιότατος γνωρίζει τους Γερμανούς του fund Permira στο οποίο ανήκουν οι εταιρείες P&I και TeamViewer που έχουν ανοίξει τις θυγατρικές τους στα Γιάννενα και ενδιαφέρονται κατά την Περιφέρεια, να στεγαστούν στο σχεδιαζόμενο Κέντρο Έρευνας.

Από το ότι ο Μητροπολίτης έζησε στη Γερμανία, τεκμαίρεται ότι ξέρει όλους τους Γερμανούς επιχειρηματίες, πολιτικούς και ποδοσφαιριστές, ασούμε; Γιατί κάθε φορά που μιλάμε για Γερμανία, τσουπ… εμφανίζεται και ο παπάς; Είμαι ειλικρινά περίεργος να μάθω ακριβώς το ρόλο του Μητροπολίτη στην ιστορία αυτή που ξεκίνησε πολύ απλά, χάρη σε έναν άνθρωπο που σήμερα δεν ανήκει στην P&I, τον Γιάννη τον Τσιλιμπάρη και την οποία ιστορία άργησε υπερβολικά να αντιληφθεί η Περιφερειακή Αρχή.

Να δούμε που θα καταλήξει, εύχομαι ωστόσο, να μη σπαταλήσουμε 25 εκατ. ευρώ για ντουβάρια και σε δέκα χρόνια να λέμε όπως στην περίπτωση του ΠΕΔΥ, τι θα το κάνουμε το κτίριο…   

 

Λόγια συγκινητικά…

Συγκινήθηκα με τον φιλοπεριβαλλοντικό λόγο του «συντρόφου» Κώστα από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ – καμία αιχμή για το πρόσωπο αλλά για το θέμα και το λόγο μόνο – που είχε ως αντικείμενο την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και τις εξαγγελίες Αμυρά – Ζαχαράκη από το Μικρό Πάπιγκο το περασμένο Σάββατο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ της εξουσίας. Το κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα για πέντε χρόνια, έχοντας ξεχάσει πολλά από τα προγραμματικά και ιδεολογικά ορόσημα που χαρακτήριζαν το πάλαι ποτέ κόμμα της ελληνικής ανανεωτικής Αριστεράς, επιστρέφει σήμερα σε κάποιες από αυτές τις θέσεις και αρχές που ως εξουσία κουρέλιασε, στην κυριολεξία.

Ο πάλαι ποτέ, ξαναλέω, ΣΥΡΙΖΑ της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Οικολογίας, των Κινημάτων κτλ. κτλ., επανακάμπτει ως αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, κι ενώ έχει ενσωματώσει στον στελεχικό του κορμό, «συντρόφους» από τη λαϊκή Δεξιά, από τους ΑΝΕΛ και από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ της… οικολογίας το λοιπόν, ενεφανίσθη μετά την επίσκεψη Αμυρά – Ζαχαράκη στο Μικρό Πάπιγκο…

 

Να έχουμε δουλίτσα

Δεν είναι κακό προφανώς, η αξιωματική αντιπολίτευση να ασκεί κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα και εξαγγελίες. Ίσα – ίσα που προσωπικά μου αρέσει, το ότι η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ενεργοποιηθεί στο 100% θα έλεγα, σε βαθμό που τόσο δραστήρια δεν την θυμάμαι ξανά, με παρεμβάσεις συχνές και επίκαιρες. Είναι η πιο ενεργητική κομματική οργάνωση σε τοπικό επίπεδο, αν εξαιρέσουμε το ΚΚΕ που ήταν το μόνο σταθερό σε δραστηριότητα κόμμα, ανέκαθεν.

Η ένστασή μου είναι ότι οι «σύντροφοι» νομίζουν ότι απευθύνονται σε «λωτοφάγους»…

Αφήνω αυτά που ΘΑ κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει ξανά κυβέρνηση… και θα σχολιάσω τρεις μόνο αναφορές του «συντρόφου» Κώστα:

  • οι έρευνες υδρογονανθράκων: είναι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτοί που έδωσαν τις άδειες για τις σεισμικές έρευνες, είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που κρύβονταν και κατάπιναν τη γλώσσα τους, όταν γίνονταν οι παρουσιάσεις των σεισμικών ερευνών και δε θυμάμαι κανέναν τους, να τάσσεται κόντρα σε αυτή την επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα, για έρευνες υδρογονανθράκων ακόμα και μέσα στο Ζαγόρι. Τι έλεγε τότε ο «σύντροφος» Κώστας;
  • το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας το ξέχασαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα υπουργικά συρτάρια επί τέσσερα χρόνια και το ξέθαψαν παραμονές Χριστουγέννων του 2018. Το έστειλαν υποτίθεται στο Συμβούλιο της Επικρατίας παραμονές των εκλογών του 2019, θεωρώντας τους Γιαννιώτες εντελώς ηλίθιους και πιστεύοντας ότι θα χάψουν την αίσθηση ότι οι άνθρωποι δούλεψαν και θεσμοθέτησαν την χαμένη προστασία της λίμνης Παμβώτιδας, με την αρωγή ασφαλώς, του… αγέραστου, Φίλιππα Φίλιου. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε ασφαλώς, γιατί έπρεπε να τελειώσει πρώτα η ειδική περιβαλλοντική μελέτη που εκείνοι παρήγγειλαν, με μεγάλη καθυστέρηση. 
  • οι εργαζόμενοι στους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών για τους οποίους σήμερα κόπτονται οι «σύντροφοι», περίμεναν επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με αγωνία ως τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς για να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους! Τόσο ήταν το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τους φορείς διαχείρισης.

Με όλα τα παραπάνω, σε καμία περίπτωση δεν έχω πρόθεση να αποτρέψω τους «συντρόφους» από το να μιλάνε και να καταγγέλλουν. Το αντίθετο: τους προκαλώ να βγάζουν ανακοινώσεις, να δίνουν συνεντεύξεις, για να έχουμε δουλίτσα…

 

Βυζαντινισμοί και προβλήματα

Ένα – ακόμα – «ρήγμα» πάει να ανοίξει στην παράταξη του Μωυσή Ελισάφ και αφορά τη διαφαινόμενη ψύχρανση των σχέσεων του επικεφαλής της παράταξης με την πρόεδρο του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων Χριστίνα Κωτσαντή, την οποία προφανώς, ο ίδιος ο Δήμαρχος τοποθέτησε στο συγκεκριμένο πόστο. 

Κι ενώ γενικά, αυτά τα σχεδόν δύο χρόνια της δημοτικής αρχής Ελισάφ, φαίνεται πως ο πολιτισμός είναι απόλυτα ελεγχόμενος από το Δήμαρχο – το ‘χει καψούρα το θέμα ο άνθρωπος, πώς να το κάνουμε… – με αποτέλεσμα όλες οι κινήσεις που γίνονται είτε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών είτε στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, να περνούν από την κρίση του… πανταχού παρόντος Δημάρχου, το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ σήκωσε… μπαϊράκι.

Όλα ξεκίνησαν από το κεφάλαιο της επιλογής του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ, θέση για την οποία ο Δήμαρχος επιθυμούσε μια πολύ καλή του φίλη και υποψήφια στο ψηφοδέλτιό του, τη Νικαίτη Κοντούρη, ωστόσο όπως κατήγγειλε με επιστολή του προς τα μέλη του ΔΗΠΕΘΕ, ο σκηνοθέτης Λευτέρης Πλασκοβίτης (άνθρωπος που ερχόμενος στα Γιάννενα πριν από ένα χρόνο, για να σκηνοθετήσει την θερινή παραγωγή του Δημοτικού θεάτρου, προκάλεσε άδικα κατ’ εμέ, σε ένα μεγάλο βαθμό, τα πυρά μερίδας Γιαννιωτών καλλιτεχνών), κατέθεσε κι ο ίδιος τα χαρτιά του, για να αντιπαρατεθεί στην φερόμενη εκλεκτή του Δημάρχου, κατόπιν προτροπής της προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ!

Προφανώς και εδώ δε μιλάμε απλά για «βυζαντινισμούς» που προκαλούν πρόβλημα στη δημοτική αρχή και για άλλο έναν πονοκέφαλο στο κεφάλι του Δημάρχου που κινδυνεύει να χάσει έναν ακόμα δημοτικό σύμβουλο μετά το Γιάννη Λυκογιώργο, αλλά για προβληματικές καταστάσεις σε ένα Δημοτικό Θέατρο που έχει ήδη πολλά προβλήματα. 

 

Ανοιχτή η κόντρα;

Το γεγονός που φαίνεται ωστόσο να ξεχειλίζει το ποτήρι είναι η ξαφνική απόφαση της προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ να συνάψει σχέση συνεργασίας με συνάδελφο δημοσιογράφο, για τις ανάγκες προβολής του θεάτρου.

Η απόφαση της προέδρου και για τη συνεργασία αλλά και για το συγκεκριμένο πρόσωπο, δεν είχε τη συναίνεση του Δημάρχου και αυτό δεν άρεσε καθόλου στον τελευταίο.

Δεν αποκλείω δε η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ να ψάχνει αφορμές για να διαχωρίζει τη θέση της από το Δήμαρχο ή απλά… για να του σπάει τα νεύρα… αν λάβουμε υπόψη πως το ΔΗΠΕΘΕ είχε συνεργασία με άλλο συνάδελφο από τα χρόνια της προηγούμενης δημοτικής αρχής που έμεινε για λίγους μήνες στη θέση του και μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής.

Η νέα πρόεδρος τότε, φέρεται να δήλωνε πως δεν έκρινε απαραίτητη τη συνεργασία με δημοσιογράφο, γι’ αυτό και παρά τις προτροπές του Δημάρχου, διέκοψε τότε την παροχή της υπηρεσίας από τον συνάδελφο. Ενάμιση χρόνο μετά, έρχεται να προσλάβει έναν άλλο δημοσιογράφο, πηγαίνοντας ξανά κόντρα στο Δήμαρχο.

Μπορεί και να είναι ιδέα μου… ίσως και να σοβεί μια ακόμα ρήξη στο εσωτερικό της δημοτικής αρχής και σε καμία περίπτωση, δεν έχει την πολυτέλεια της απώλειας συνεργατών ο Μ. Ελισάφ. Και αυτό ασφαλώς το γνωρίζει.

 

Πώς γράφονται τα μηνύματα;

Και κάτι τελευταίο, για να ευθυμήσουμε λίγο, γιατί σας κούρασα σήμερα, αγαπητοί αναγνώστες…

Έδωσα το Σάββατο, με τον τρόπο μου, τα εύσημα στον αντιπεριφερειάρχη ανάπτυξης για την… πολυλογία του, στο ξεκίνημα της θητείας του, ως προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης. 1000 λέξεις στο χαρτί, για μια απάντηση στην αντιπολίτευση και το μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Το μήνυμα με τις 637 λέξεις δεν ήταν ακριβώς δικό του. Όλο τουλάχιστον… Βοήθησε και το ίντερνετ λίγο και το copy paste, αν με εννοείται…

Αν θέλετε να μάθετε πως γράφονται τα μηνύματα των πολιτικών και των αιρετών, ιδού η απάντηση:

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons