ΔΗΓΜΑΤΑ 9/7/2020 (Θα δούμε φως;)

ΔΗΓΜΑΤΑ 9/7/2020 (Θα δούμε φως;)

Ελπίζω 12 ή 15 χρόνια μετά, να μην συζητάμε ακόμα για τον οδοφωτισμό του Δήμου Ιωαννιτών…

Τα περί αλληλο-τρολαρίσματος μεταξύ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και της δημοτικής αρχής τα έγραψα προχθές. Η αντιπολίτευση ζήτησε δημοτικό συμβούλιο για τις μελέτες του έργου αντικατάστασης των λαμπτήρων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου όρισε συνεδρίαση λίγο πριν φύγουμε για διακοπές και την επομένη ημέρα, η δημοτική αρχή προσδιόρισε την Οικονομική Επιτροπή που θα τελείωνε το θέμα της προγραμματικής σύμβασης, όπερ και εγένετο. Οι μεν της αντιπολίτευσης έκαναν πως δεν κατάλαβαν ότι η δημοτική αρχή θα αξιοποιήσει την ρύθμιση Θεοδωρικάκου για να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση, οι δε της δημοτικής αρχής δεν είπαν… ούτε ένα «ευχαριστώ» στον Υπουργό Εσωτερικών για την… εξυπηρέτηση (εντάξει δεν έγινε μόνο για το Δήμο Ιωαννιτών, το ξέρω…). 

Το θέμα των led δεν είναι αυτό που προκάλεσε πάντως, ένταση στην Οικονομική Επιτροπή της Τρίτης. Τα… νεύρα των μελών της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» είχαν ξεθυμάνει στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν πριν τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο πρώην Δήμαρχος και δύο μέλη της παράταξης.

Η αναφορά σε «επιχειρηματικούς ομίλους που θα γεμίσουν τις τσέπες τους από τα κέρδη του έργου» πάντως, με συγχωρείτε Θωμά και Δημήτρη… είναι ατάκα κλεμμένη από το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δε λέγεται από δυο Πασόκους και μάλιστα θητεύσαντες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θέσεις ευθύνης.

Ήταν η ατάκα της συνέντευξης νομίζω, ακούστηκαν ασφαλώς και άλλες υπερβολές για τον Θεοδωρικάκο, την «κατάλυση της δημοκρατίας» και το χουντικό αυτοδιοικητικό κατεστημένο…

Α, και ο ισχυρισμός του Δ. Νάστου ότι έχει ήδη αλλαχτεί με λαμπτήρες led, το 70% των συμβατικών λαμπτήρων… Για τι έργο μιλάμε τότε, αφού η δουλειά έχει γίνει; (ρητορικό ερώτημα με μεγάλες δόσεις ειρωνείας…). 

 

Σοβαρεύομαι

Διατηρώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο τις επιφυλάξεις μου για την κατασκευαστική μέθοδο που επέλεξε η δημοτική αρχή, κάνοντας τη χάρη στην Περιφέρεια Ηπείρου, για να προχωρήσει το έργο του οδοφωτισμού. 

Οι επιφυλάξεις αυτές ουδέποτε κάμφθηκαν, αντιθέτως θα έλεγα ότι κατά καιρούς εντάθηκαν αλλά αναγνωρίζω στη δημοτική αρχή το δικαίωμα να χαράξει και να εφαρμόσει την πολιτική της, όπως θεωρεί καλύτερα. Σε τρία χρόνια, προσωπικά θα κρίνω σκληρά την αποτελεσματικότητά της και επί του προκειμένου. Πριν 15 περίπου χρόνια, δύο άλλες πολιτικές επιλογές της τότε δημοτικής αρχής, προκαλούσαν απείρως μεγαλύτερη κοινωνική και πολιτική ένταση αλλά σήμερα, κανείς πολιτικός δε νομίζω ότι θεωρεί πως είχε δίκιο τότε επειδή δεν ήθελε ένα υπόγειο πάρκινγκ στην κεντρική πλατεία και την ανέγερση ενός καινούργιου ξενοδοχείου στη θέση του «Ξενία».

Θολά σημεία υπήρχαν και σε εκείνες τις αποφάσεις, όπως και στην τωρινή. Το τελικό τίμημα του έργου θα κρίνει εν πολλοίς τον χειρισμό Δήμου και Περιφέρειας. Το κατασκευαστικό κόστος απαλείφθηκε από την προγραμματική σύμβαση για να μη γίνονται λάθος συνειρμοί, είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Το πρόβλημα όμως, δεν είναι οι εντυπώσεις αλλά να πειστούν όσοι αντιδρούν ότι είναι λογικό να πάμε από 8,5 εκατ. στα 20 παρά κάτι, γιατί κάτι διαφεύγει σε όσους υποστηρίζουν το αντίθετο. 

Το δεύτερο και σημαντικό: δεν απάντησε με σαφήνεια ο Φ. Βάββας αν οι μελέτες που θα εκπονήσει η Περιφέρεια και ο τεχνικός σύμβουλος θα ελεγχθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου. Υπάρχει το κακό προηγούμενο της Ηγουμενίτσας που δίνει λαβή στους αντιδρώντες. Ερωτηθείς χθες στη συνέντευξη τύπου, είπε δύο φορές πως υπάρχει «σχεδόν απόλυτη ταύτιση του Δήμου», της ΔΕΗ και των εκτιμήσεων που κάνει ο τεχνικός σύμβουλος και πως τα στοιχεία του συμβούλου «ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα» (sic). 

Τέλος, φίλε Φώτη, δεν είναι επιχείρημα ότι ο Δήμος δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ για το έργο! Τα ανταποδοτικά που δεν θα εισπράττει ο Δήμος για την καθαριότητα για τα επόμενα 12 χρόνια, δεν είναι χρήματα του Δήμου; 

 

Καυγάς για τα μικρά

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής είναι ευγενικός άνθρωπος και κρατά την ψυχραιμία του ακόμα και όταν απαντά σε λεκτικές επιθέσεις και προσβολές, είτε στο δημοτικό συμβούλιο είτε στην Οικονομική Επιτροπή.

Προχθές όμως, ο Γ. Αρλέτος δεν κρατήθηκε και εξερράγη αντιδρώντας συναισθηματικά στην πίεση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Σπ. Γκίζα. Ο τελευταίος αναπληρωματικός μέλος ων, αντικαθιστούσε εκείνη την ώρα τον Β. Μάντζιο που είχε τεθεί… εκτός λειτουργίας (το μικρόφωνό του). 

Φαντάζομαι ότι σαν παλιά καραβάνα που είναι ο Κοσμάς δεν θα διάβαζε τις εισηγήσεις της παράταξης κατά λέξη, όπως έκανε ο αντικαταστάτης του, ή τουλάχιστον θα απέφευγε να καταλήξει να είναι τόσο προσβλητικός – ξανά – κατά της δημοτικής αρχής.   

Οι κατηγορίες της πλευράς Καλογιάννη για «ανεπάρκεια, ανικανότητα, προχειρότητα της δημοτικής αρχής, έλλειψης προετοιμασίας, έλλειψη σοβαρότητας και σχεδίου» και για όλες τις λέξεις με το στερητικό α(ν)- μπροστά… επαναλαμβάνονται σχεδόν σε κάθε τοποθέτηση της παράταξης, είτε γίνεται από την επικεφαλής της είτε από μέλος της παράταξης, με μορφή copy paste. Με κεκτημένη ταχύτητα μάλλον, το σχετικό απόσπασμα από την τοποθέτηση της παράταξης που ανέγνωσε ο κ. Γκίζας για μια προγραμματική σύμβαση του ΣΥΔΛΙ, δεν είχε λάβει υπόψη την εισήγηση του αντιδημάρχου υποδομών, ο οποίος απαντούσε προκαταβολικά σε αυτά που τον κατηγορούσε στη συνέχεια η παράταξη Καλογιάννη. Δεν είχε ακούσει την τοποθέτηση του αντιδημάρχου ο κ. Γκίζας. Κι εκεί εξερράγη ο Αρλέτος.

Όπως και στο επόμενο θέμα αναφορικά με μια χρηματοδότηση από το Υπ. Τουρισμού… Πάλι καταγγέλθηκε για προχειρότητα η δημοτική αρχή…

Και κατέληξε ο Αρλέτος λέγοντας «ποτέ να μην την ψηφίσετε»… 

Οι εισηγήσεις τέλος της ίδιας παράταξης που αναφέρονται σε… 350 υπουργικές αποφάσεις, νόμους, διατάξεις και προεδρικά διατάγματα, με τους αριθμούς του καθενός εξ αυτών να διαβάζονται κατά την παρουσίαση της τοποθέτησης, με… υπ’αρίθμ. τάδε, δείνα ΠΔ κτλ., ειλικρινά… δεν είναι για να ακούγονται δημόσια…

Πονάει το μυαλό μου κάθε φορά που ακούω μια τέτοια εισήγηση. Με καλή προαίρεση το λέω…

 

Οι επανορθώσεις

Οι μαρτυρικοί τόποι των εγκλημάτων της ναζιστικής κατοχής που φιλοξενούν επετειακές εκδηλώσεις μνήμης αυτές και τις επόμενες εβδομάδες, θα ακούσουν για μια ακόμα φορά, το αίτημα της απόδοσης των γερμανικών επανορθώσεων…

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αντιπολίτευση το θέμα θα «παίζει», αν ξαναγίνει κυβέρνηση θα το ξεχάσει, όπως έκανε και με το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής που θάφτηκε στα συρτάρια της βουλής. 

 

Στο Μέτσοβο και στο Ζαγόρι

Σε έναν τέτοιο τόπο μαρτυρίου, στο Γρεβενίτι του Ανατολικού Ζαγορίου, την περασμένη Κυριακή, είχαμε ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα στον πρώην Δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη. Η αιτία όχι… δεν ήταν οι Γερμανικές επανορθώσεις. Αλλά ο αγωγός φυσικού αερίου «Ποσειδών» που πρόκειται να έχει διέλευση transit και από το Ζαγόρι.

Οι κάτοικοι του Γρεβενιτίου που θα δουν τις εκτάσεις τους να απαλλοτριώνονται αντιδρούν, κάποιοι ανάμεσα σε αυτούς όχι.

Ο πρώην Δήμαρχος Ζαγορίου ωστόσο, προκάλεσε τον Περιφερειάρχη να πάρει θέση για το θέμα ενώπιον των πολιτών, γιατί η Περιφέρεια Ηπείρου έχει δώσει την έγκρισή της για το έργο, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Δήμου Ζαγορίου, επί δημαρχίας Σπύρου.   

Όταν λοιπόν ο πρώην Δήμαρχος θύμισε το γεγονός στον Περιφερειάρχη, λέγοντάς του μάλιστα πως για τα αιολικά πάρκα του Μετσόβου έγινε επαναστάτης… ο Βλάχος θύμωσε και είπε αντιδραστικό ή αιρετικό… τον πρώην Δήμαρχο.

Στο Ζαγόρι ο Περιφερειάρχης είναι με την ανάπτυξη που δεν είναι και πράσινη… αλλά βρώμικη… Στο Μέτσοβο είναι με τα… πράσινα άλογα…

Ο νυν Δήμαρχος επεχείρισε να παρέμβει πυροσβεστικά στο επεισόδιο.

 

Δεν πλήρωνε νερό ο ΝΟΙ

Από τις 27 Ιουνίου σας είχα ενημερώσει (εδώ) για φορέα της πόλης που έχει προχωρήσει από χρόνια σε υδροκλοπή. Πουθενά υδρομετρητής, νερό στην υγεία των κορόιδων… Δεν αναφέρθηκα στο όνομα σε εκείνα τα «Δήγματα», δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων ήθελε να τηρήσει τη θεσμική διαδικασία και το έπραξε, αποκαλύπτοντας την ιστορία χθες. Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης και ο… κατηγορούμενος για υδροκλοπή.

Χθες συγκεκριμένα, «έσκασε» η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ που αναθέτει σε δικηγόρο να ελέγξει και να εισηγηθεί τον τρόπο με τον οποίο η ΔΕΥΑΙ θα διεκδικήσει διαφυγόντα κέρδη ετών. Αν διεκδικηθούν και τα πρόστιμα που προβλέπει ο Κανονισμός Λειτουργίας της ΔΕΥΑΙ, μιλάμε για πολλά λεφτά που σε καμία περίπτωση δε μπορεί να πληρώσει ο ΝΟΙ. Και κανένας θαρρώ, δεν πρέπει να θέλει την εξόντωση ενός ιστορικού και πολύ σημαντικού για τον αθλητισμό της πόλης μας, σωματείου.

Από την παραδοχή αυτή όμως, μέχρι την εφαρμογή των προβλεπομένων υπάρχει δρόμος. Η σημερινή διοίκηση του ΝΟΙ είναι η λιγότερο υπεύθυνη νομίζω για το θέμα και πρέπει να γίνει αντιληπτό πως κανείς δεν στρέφεται κατά του σωματείου.

Ευθύνες όμως, υπάρχουν και στις διοικήσεις της ΔΕΥΑΙ, των τελευταίων δεκαετιών που είτε δεν αντιλήφθηκαν την υδροκλοπή είτε έκαναν τα στραβά μάτια. Αν ισχύει το δεύτερο, γιατί δεν δίνεται τζάμπα νερό σε όλα τα αθλητικά σωματεία της περιοχής;

Αυτή η πολιτική διάσταση δεν ξέρω αν θα προβληματίσει την διοίκηση της ΔΕΥΑΙ…  

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

 

Show Buttons
Hide Buttons