Δημοκρατία αλά ΣΥΡΙΖΑ: Προληπτικές προσαγωγές κατά μελών του αντιπετρελαϊκού κινήματος

Δημοκρατία αλά ΣΥΡΙΖΑ: Προληπτικές προσαγωγές κατά μελών του αντιπετρελαϊκού κινήματος

Δύο γυναίκες μέλη των Οικολόγων Πράσινων που το Σάββατο συμμετείχαν στο συλλαλητήριο των Ιωαννίνων κατά των ερευνών και εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και την Κυριακή πήραν μέρος στην αντίστοιχη ποδηλατοπορεία στη Λευκάδα, προσήχθησαν στην Ασφάλεια Ιωαννίνων λίγο πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αφού προφανώς νωρίτερα είχαν απομακρυνθεί από το χώρο συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, ως ύποπτες τέλεσης επεισοδίων.

Το γεγονός καταγγέλθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το πρωί της Δευτέρας, από τις δύο γυναίκες, την Καλλιόπη Στάρα, δημοτική σύμβουλο Ζαγορίου και υποψήφια δημοτική σύμβουλο με το συνδυασμό του Βασίλη Σπύρου στο Δήμο Ζαγορίου και από την Μαρία Πετινάκη, συνεπικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων – Πράσινων.

Η κ. Στάρα περιέγραψε πως συμμετείχε στην πορεία του Σαββάτου στα Γιάννενα. Ακολούθως, την Κυριακή, έδωσε το «παρών» στην ποδηλατοπορεία της Λευκάδας και από το κέντρο της Λευκάδας, «απομακρύνθηκε» με δύο ακόμα άτομα των Οικολόγων, από δυνάμεις της Ασφάλειας. Το απόγευμα της Κυριακής ήταν με τη Μαρία Πετινάκη στην συγκέντρωση για την ομιλία του Πρωθυπουργού. Αμέσως μόλις έγιναν αντιληπτές απομακρύνθηκαν από το συνεδριακό κέντρο του Du lac όπου θα γίνονταν η ομιλία του Πρωθυπουργού και στη συνέχεια προσήχθησαν στην Ασφάλεια Ιωαννίνων για εξακρίβωση στοιχείων και κρατήθηκαν για περίπου δύο ώρες, και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερες.

«Δεν κάναμε τίποτα το μεμπτό, στοχοποιηθήκαμε γιατί συμμετείχαμε σε κινήματα ενάντια στις εξορύξεις» σημείωσε η κ. Πετινάκη λέγοντας πως «εκτός από το περιβάλλον και την τοπική οικονομία, και η Δημοκρατία καταπατάται με πρόσχημα μια επένδυση». «Αυτό είναι μόνο η αρχή. Ό,τι έγινε στις Σκουριές αντίστοιχα θα συμβεί και εδώ» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Πασχάλης, επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής των Οικολόγων – Πράσινων υποστήριξε πως «αυτές οι εταιρείες έχουν μια γενική αλλεργία στη Δημοκρατία» και έθεσε προς τους πρώην συνοδοιπόρους και συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα «αν αυτό το μοντέλο ανάπτυξης συμβαδίζει με τα οράματα και τα προτάγματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς». «Πάντως» πρόσθεσε, «δεν ταιριάζει με το όραμα της πολιτικής οικολογίας».

 

Οι προτάσεις των Οικολόγων

Η αντίθεση στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι προφανώς οι σημαίες στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα των Οικολόγων.

Άλλα θέματα που αναδεικνύονται είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η στόχευση στην κυκλική οικονομία και όχι στη βρώμικη ενέργεια, η αντίθεση σε διεθνείς συμφωνίες όπως η TTIP και η CETA, η προστασία της βιοποικιλότητας, οι ενεργειακές κοινότητες κτλ. 

Show Buttons
Hide Buttons