Δημοσκόπηση για την Ήπειρο, δείχνει «ντέρμπι»

Δημοσκόπηση για την Ήπειρο, δείχνει «ντέρμπι»

Δημοσκόπηση ενόψει των επερχόμενων περιφερειακών εκλογών στην Ήπειρο δημοσιεύει το real.gr – εδώ. Το αποτέλεσμα στο ερώτημα «Αν σήμερα είχαμε Περιφερειακές εκλογές ποιον θα ψηφίζατε;» προδικάζει ένα ντέρμπι, καθώς το ποσοστό του Αλέκου Καχριμάνη είναι αρκετά χαμηλό, δεύτερος είναι ο ανεξάρτητος Σπύρος Ριζόπουλος, ενώ οι υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά. 

Η έρευνα διεξήχθη από την 12η Δεκεμβρίου έως την 15η Δεκεμβρίου 2018 από την Voxpop Analysis, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει για τις περιφερειακές εκλογές.

Το αρχικό δείγμα ανήλθε σε 1.251 άτομα και μετέπειτα έγινε εξαγωγή βάσει γεωγραφίας (ανά νομό), υπάρχει αντιπροσώπευση βάσει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015 και το τελικό δείγμα ανήλθε σε 620 άτομα (Η δειγματοληψία έγινε με river sampling από τα social media, αρχικά στο γενικό πληθυσμό (ηλικία 17+) και στη συνέχεια με στόχευση στο φύλο και στην ηλικιακή κατηγορία 65+).

Σύμφωνα με το σημείωμα της εταιρείας που έγινε γνωστή κυρίως από δημοσκοπήσεις φιλοκυβερνητικών μέσων, συγκεντρώνοντας και τα πυρά των αντιπάλων πολιτικών δυνάμεων, «Αίσθηση προκαλεί η παρουσία ενός ανεξάρτητου υποψηφίου που εμφανίζεται στη δεύτερη θέση αλλά και το μέγεθος της αδιευκρίνιστης ψήφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τον υποψήφιό του, συνεπώς η επιλογή του κ. Κωτσαντή βασίζεται σε εικασία. Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Καχριμάνης είχε εκλεγεί από την Α’ Κυριακή με ποσοστό 50,83%. Με τα σημερινά δεδομένα καθίσταται δύσκολη η επανεκλογή του από τον Α’ γύρο, παρ’ όλο που διατηρεί ένα σημαντικό προβάδισμα».

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου ο Αλέξανδρος Καχριμάνης συγκεντρώνει 28,5%, και σχεδόν 28% παίρνουν οι τρεις κύριοι αντίπαλοί του, μαζί, δηλαδή οι Ριζόπουλος, Ζάψας και Δημητρίου. Δεύτερος είναι ο κ. Ριζόπουλος με 14,16% ενώ σε μονοψήφια ποσοστά κινούνται οι στηριζόμενοι από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αντίστοιχα, Ζάψας και Δημητρίου. Σχεδόν αγγίζει το 23% το ποσοστό των αναποφάσιστων τέλος.

 

Αξιολόγηση έργου και εικόνας

Για το έργο της απερχόμενης Περιφερειακής αρχής, η αξιολόγηση γίνεται με κλίμακα από το 1 ως το 5: το 25,26% δίνουν τη χειρότερη βαθμολογία στην Περ. Αρχή και το 15,02% το άριστα.

Από τις κάρτες για την αξιολόγηση των υποψηφίων, καταγράφεται σχετικά υψηλό ποσοστό αρνητικών γνωμών για το έργο του απερχόμενου Περιφερειάρχη, 45%. Τόσο είναι περίπου και το σύνολο των θετικών γνωμών.

Από τους τρεις κυριότερους αντιπάλους του, Δημητρίου, Ζάψα και Ριζόπουλο, αποτυπώνεται σοβαρό πρόβλημα αναγνωρισιμότητας για την υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, ενώ ο Σπ. Ριζόπουλος εμφανίζεται να είναι περισσότερο αναγνωρίσιμος ακόμα και έναντι του Γιώργου Ζάψα που ήταν υποψήφιος Περιφερειάρχης σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις!

Και για τους τρεις υποψηφίους, οι αρνητικές γνώμες υπερτερούν των θετικών.

 

Show Buttons
Hide Buttons