Δημοτικά (τα περί του Δήμου) και προεκλογικά *Του Σπ. Ζαφείρη

Δημοτικά (τα περί του Δήμου) και προεκλογικά *Του Σπ. Ζαφείρη

Ανήκω σε αυτή την κατηγορία των πολιτών οι οποίοι δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε χαρούμενοι με τις υπάρχουσες πολιτικές διοικήσεις στους Δήμους που κατοικούν, αλλά και με την ποιότητα των αντιπολιτευτικών σχημάτων.

Διοικήσεις που ούτε μια σχετικά καλή διαχείριση δεν μπορούν να κάνουν, πόσο μάλλον καινοτομίες και πολιτικές που στοχεύουν σε μεγάλα αποτελέσματα, τέτοια που θα κάνουν τη διαφορά στις ζωές των πολιτών.

Στα Ιωάννινα, σκουπίδια, κυκλοφοριακό, κατάληψη δημοσίων χώρων (μόνιμη και περιστασιακή), ηχορύπανση, σπατάλες δημοσίου χρήματος, υψηλά τέλη και φόροι, ανεπαρκής και ακριβή δημοτική συγκοινωνία, αδυναμία κατανόησης και στήριξης της επιχειρηματικότητας, είναι ενδεικτικά κάποια από τα βασικά ζητήματα που αναμένουν θαρραλέες αποφάσεις και ρήξεις.

Στην εποχή που ζούμε, δεν είναι αρκετό το να κάνεις μια χαμηλού προφίλ διαχείριση ή και να έχεις Δήμαρχο που τα λέει στρωτά και ωραία ή είναι «καλό παιδί». Αυτά ίσως ήταν αρκετά τις εποχές των «παχιών αγελάδων», αν και κατά τη γνώμη μου ο χαμηλός μέσος όρος ποιότητος των ασχολουμένων με τα κοινά είναι από τις βασικές αιτίες της σημερινής χρεωκοπίας. Στην εποχή που ζούμε, χρειαζόμαστε πρόσωπα στην τοπική αυτοδιοίκηση που να γνωρίζουν πως λειτουργεί η αγορά, να μην έχουν προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του εαυτού τους και προσωπικών μηχανισμών διαχείρισης ψήφων και διανομής των «λαφύρων» της εξουσίας, ούτε και να κινούνται από ανάγκες κομματικές.

Χρειαζόμαστε πρόσωπα που είναι αποφασισμένα για προσωπικές θυσίες και σταθερό κριτήριο των αποφάσεών τους το γενικό καλό του τόπου και των ανθρώπων αντί για την εξυπηρέτηση οικογενειών και «φίλων». Πρόσωπα και σχήματα που το πρόγραμμά τους θα αντιμετωπίζει τους πολίτες ισότιμα και όχι βάσει προσωπικών γνωριμιών και (προ)εκλογικών δεσμεύσεων. Διοικήσεις που θα εφαρμόζουν αξιολόγηση δομών και προσώπων με αντικειμενικό τρόπο και θα περιορίσουν στο ελάχιστο –αν όχι εξαλείψουν- τη διαφθορά. Διαφθορά κάθε είδους και μεγέθους.

Στα Ιωάννινα, τον κεντρικό και μεγαλύτερο Δήμο της Ηπείρου, τα δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά. Οι υποψηφιότητες που ακούμε, προσώπων που έχουν δοκιμαστεί σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο, προσώπων που είναι γέννημα-θρέμμα πολιτικών κομμάτων, άλλων εποχών και αναγκών, επιθυμούν ή φημολογείται για μερικούς προς το παρόν, ότι θα ζητήσουν την ψήφο των δημοτών για μια ακόμη φορά. Και ρωτώ: όταν είχαν πολιτική εξουσία στα χέρια τους, τι σημαντικό προσέφεραν στην τοπική κοινωνία; Μήπως, κάποιοι εξ αυτών, κάποια έργα υποδομών τα οποία έχουν αφήσει πίσω ζητήματα νομιμότητας και έντονη «δυσοσμία» διαφθοράς και διαπλοκής; Κι αν είναι και ελάχιστα σημαντικά έργα που άλλαξαν προς το καλύτερο τη ζωή των κατοίκων, αν τα βάλεις μπροστά στο μέγεθος του χρόνου και των χρημάτων που πέρασαν από τα ταμεία του Δήμου, φαντάζουν ελάχιστα για την εικόνα που θα έπρεπε να έχει σήμερα ο Δήμος. Για να μην αναφερθώ σε χρήματα προγραμμάτων που χάθηκαν από έργα του Δήμου και αναπτυξιακές ευκαιρίες λόγω ανεπάρκειας των διοικήσεων.

Ποιος από θέση εξουσίας παραιτήθηκε αυτής καταγγέλλοντας ανεπάρκεια της διοίκησης που υπηρετούσε; Κανείς, εξ όσων γνωρίζω, τουλάχιστον στα επτάμιση χρόνια που ζω στα Ιωάννινα. Μπορώ να υποθέσω, λοιπόν, ότι ήταν ικανοποιημένος με την υπάρχουσα κατάσταση.

Για να γίνουν αυτά, και άλλα πολλά, χρειάζονται πρόσωπα που δεν έχουν εξαρτήσεις άλλες πλην αυτών που τους δημιουργεί το πολιτικό τους πρόγραμμα, για το οποίο ψηφίστηκαν και δεσμεύτηκαν προς τους πολίτες.

Υπάρχουν όμως τέτοια πρόσωπα; Ναι υπάρχουν. Η κοινωνία διαθέτει ανθρώπους με αυτά τα χαρακτηριστικά και είναι ευθύνη δική τους να παρουσιαστούν έγκαιρα και με ευθύνη να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και το πρόγραμμά τους στους πολίτες. Από την άλλη είναι ευθύνη των πολιτών να κοιτάξουν πέρα από εκεί που είχαν μάθει να κοιτάνε, να ακούσουν, να αξιολογήσουν και να στηρίξουν τέτοια πρόσωπα και σχήματα.

Μας έκαναν να πιστεύουμε ότι δεν μετράμε ως πολιτικές οντότητες και ότι δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τα πράγματα. Ήρθε ο καιρός να αποδείξουμε ότι οι καιροί έχουν αλλάξει. Μπορούμε και θα το κάνουμε. Οι λύσεις είναι στα χέρια μας. Ας μην αφήσουμε άλλο χρόνο να πάει χαμένο.

*Ο Σπύρος Κ. Ζαφείρης είναι Αντιπρόεδρος του πολιτικού κόμματος «Δημοκρατική Ευθύνη»

Show Buttons
Hide Buttons