Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων: Απολογισμός με νούμερα…

Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων: Απολογισμός με νούμερα…

Ήταν ο λιγότερο… απολογιστικός απολογισμός που θα ανέμενα να ακούσω από έναν δήμαρχο. Το δείγμα που είχα να συγκρίνω βέβαια, δεν ήταν αρκετά μεγάλο: ο Νίκος Γκόντας γενικά απεχθάνονταν αυτές τις διαδικασίες, γι’ αυτό τον κατήγγειλε μόνιμα ο Φίλιππας Φίλιος, ο δε τελευταίος έκανε μακροσκελείς απολογισμούς, καλύπτοντας όλο το φάσμα του δημοτικού έργου, για κάθε αντιδημαρχία και νομικό πρόσωπο, ώστε να μην αφήσει κανένα παραπονεμένο.

Το μοντέλο αυτό απολογισμού πεπραγμένων δημοτικής αρχής, ακολούθησε κατά τους προηγούμενα χρόνια και ο Θωμάς Μπέγκας, στον απολογισμό του Περάματος ωστόσο φέτος, πρωτοτύπησε – εδώ αναλυτικά η τοποθέτηση του Δημάρχου. Δεν παρέθεσε έργα και δράσεις, δεν παρέθεσε απολογιστικά στοιχεία για την οικονομική διαχείριση, ή ωφελούμενους προγραμμάτων και εργαζόμενους. Δεν ακούστηκε κάτι κοινότοπο από τα χείλη του Δημάρχου, γιατί ήταν στρατηγική της δημοτικής αρχής, να δώσει το υλικό του απολογισμού στο δημοτικό συμβούλιο και τα μέλη της αντιπολίτευσης να πάνε διαβασμένα στη συνεδρίαση για να εξετάσουν τα στελέχη της δημοτικής αρχής. Στο τέλος αποδείχθηκε, σύμφωνα με τα συμπεράσματα από τη δευτερολογία του Δημάρχου, πως σίγουρα ήταν αδιάβαστοι… οι επικεφαλής των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στη διαδικασία – έλειπε σκόπιμα, ο Δημήτρης Τασιούλας, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αλλά και ο Βασίλης Καφαράκης της ΔΡΑΣΥ.

Έτσι, ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής παρουσίασε φιλοσοφία, όραμα, λογική, αναφορά και απολογία! Όλα αυτά τα μεγάλα… σε 2.471 λέξεις. Αναλυτικά:

Κεφάλαιο «Δήμος – πρωταγωνιστής των εξελίξεων» (357 λέξεις ήτοι 14,4% της ομιλίας):Στο σημείο αυτό ανέλυσε πως ο Δήμος δεν είναι μόνο Δήμος αλλά και κυβέρνηση και Περιφέρεια, ανοίγει «δρόμους», αεροδρόμια, χαράσσει στρατηγικές και αλλάζει την όψη του τόπου… Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως «όργανο παραγωγής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, αιχμή ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας…».

Κεφάλαιο «Το όραμα και η φιλοσοφία διοίκησης, το εμείς και το εγώ της διοίκησης + το σήμερα και το αύριο του Δήμου + η αυτοαναφορικότητα» (552 λέξεις ήτοι 22,3% + 200 λέξεις ήτοι 8% + 203 λέξεις ήτοι 8,2%): Εδώ χωράνε όλα: από το ΕΣΠΑ ως την εξωστρέφεια και τη διπλωματία πόλεων, από το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλους και πως βλέπουμε τον εαυτό μας, ως πολιτικό υποκείμενο… (θα μπορούσε να είναι κομμάτι διάλεξης με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Φιλοσοφία του Πλάτωνα»).

Κεφάλαιο «Επίθεση στην αντιπολίτευση» (362 λέξεις ήτοι 14,6%): Κι όμως, σε μια μικρή σχετικά ομιλία, ο απολογισμός του Δημάρχου χώρεσε άνετα μια επίθεση στην «εμπαθή» αντιπολίτευση που χαίρεται, όταν βρέχει και ακυρώνονται συναυλίες…

Κεφάλαιο «Αυτοκριτική απολογία» (300 λέξεις ή 12,1%): Μπορεί να ήταν τέλεια ως εδώ η δημοτική αρχή… αλλά είναι και μετριόφρων ο Δήμαρχος… «Όλο και κάποιος παραπονεμένος, παράξενος δημότης θα υπάρχει… Ας τον καλύψουμε κι αυτόν»… θα σκέφτηκε. 

Μετά από ένα γύρο κριτικής από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο… θεωρητικός της διοίκησης, αντιδήμαρχος προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας ανέλαβε να πει με δυο λόγια τι έκανε και τι σχεδιάζει να κάνει η δημοτική αρχή και τα ψιλοκατάφερε… Τι είπε: ότι μέσα σε ένα περιβάλλον αποπνικτικής γραφειοκρατίας και αβεβαιότητας, μέσα στο οποίο λειτουργούν οι Δήμοι της χώρας – ξημερώματα στο Υπουργείο πάνε να πάρουν χαρτάκι οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ, για την αξιολόγηση έργων προς ένταξη! – ο Δήμος Ιωαννιτών στον τομέα της καθημερινότητας ενέτεινε την προσπάθεια κατά το 2017 και πέτυχε αριθμό δημοπρατήσεων έργων 15 και μέχρι το τέλος Αυγούστου, προσδοκά ότι θα έχουν συμβασιοποιηθεί όλα τα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 15,5 εκατ. ευρώ, στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Δήμου. «Υπάρχει πρόσημο στην πολιτική που θέλουμε να αναπτύξουμε» τόνισε. Το 2017, επίσης, προχώρησε η ωρίμανση έργων της επόμενης δεκαετίας (αποχέτευση, βιολογικός), για τα οποία πανηγυρίζουν Δήμος και κυβέρνηση – «όλοι μαζί τα πήραμε, αλλά όταν τα χάνουμε, υπαίτιος είναι μόνο η δημοτική αρχή» σχολίασε ειρωνικά – και τέλος, ανοίγει η νέα γενιά έργων που αλλάζει επίπεδο στο Δήμο, όπως ο μεγάλος οδικός άξονας του δακτυλίου.

 

Η αντιπολίτευση

Ο Νίκος Γκόντας, επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» μίλησε 10 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα. Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως είτε στον πρώτο είτε στον πέμπτο της χρόνο, δεν θα έχει να παρουσιάσει τίποτε το μεγάλο. Ούτε ένα σημαντικό έργο, ούτε προτεραιότητα στις λακκούβες και τις λάμπες, είπε. Επεφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στο Πέραμα που φιλοξένησε τη συνεδρίαση του απολογισμού και κατά πως είπε, δεν βρήκε ανάμεσα στους ελάχιστους Περαμιώτες που πήγαν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση, ούτε έναν ικανοποιημένο πολίτη… Δεν αποκλείεται να τους ρώτησε έναν προς έναν, δεν ήταν άλλωστε πολλοί…

Ο Λάζαρος Νάτσης, από την παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» μίλησε 19 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα. Χαρακτήρισε «οικογενειακή γιορτή» τη συνεδρίαση του απολογισμού, λόγω της απουσίας απλού κόσμου, για τον οποίο συμπέρανε με λύπη πως «δεν έχουμε κερδίσει το δημότη». Παρουσίασε ένα μανιφέστο δημοκρατικής διακυβέρνησης του Δήμου – μέχρι τη στιγμή που κάποιος τον διέκοψε και του ζήτησε να μη «μαλώνει» τη δημοτική αρχή… – στα μέτρα της εκδημοκρατικοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα πετύχει ο «Κλεισθένης 1» και στο τέλος του μανιφέστου του, ανακοίνωσε τη φιλοδοξία του να γίνει Δήμαρχος: «Επειδή καταλαβαίνω ότι για κάποιους γίνομαι κουραστικός και φαίνομαι ότι κάνω μάθημα… Θα συνεχίσω όμως και ελπίζω να τα εφαρμόσω κάποια στιγμή…».

Κατηγόρησε για γενικολογίες τον απολογισμό του Δημάρχου και κατέληξε στην εξής, εμπεριστατωμένη και ακριβή (;) διατύπωση: «Θεωρώ όμως πως ο απολογισμός συνολικά υπολείπεται μιας λογικής απολογισμού σε μια κοινωνία που βοηθάει την επικοινωνία και να ανέβει η σχέση μας με αυτόν τον κόσμο. Να τον βοηθήσουμε εμείς οι σοφοί που κάνουμε τόσα μεγάλα έργα που κάνουμε τόσο κόπο που δίνουμε τόσες δυνάμεις να το καταλάβει και να προσπαθήσει και αυτός να κάνει προτάσεις και να έρθει κι αυτός πιο κοντά σε αυτή την διαδικασία» (sic)…

Τέλος, ο Άρης Μπαρτζώκας του «Γιάννενα Τώρα» μίλησε ακριβώς 9 λεπτά. Αυτός συνεχίζοντας τις προεκλογικές φιλοδοξίες του προλαλήσαντος, ανακοίνωσε καταλήγοντας πως βάζει τον εξής στόχο για τα ανταποδοτικά τέλη πάσης φύσεως: «γνωρίζω ότι είναι δύσκολο το σχέδιο σύγκλισης των τελών και δεν το έχουμε δει. Με θάρρος όμως, θέλω να πιστεύω και με τη σύμπραξη των άλλων παρατάξεων, με την απλή αναλογική, θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε στην επόμενη θητεία»… Έχουμε συνεπώς, δύο παρατάξεις που δηλώνουν διάθεση να συμπράξουν στην επόμενη διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών, εκμεταλλευόμενοι την απλή αναλογική… Κατά τα λοιπά, η τοποθέτηση του καθηγητή ήταν ένα ποτ πουρί τρέχουσας αντιπολίτευσης – τι έκαναν δύο αντιδήμαρχοι και ένας Δήμαρχος πάνω από την άσφαλτο της ΚΑ΄ Φεβρουαρίου; – και προτάσεων, κάποιων σημαντικών, όπως η θέσπιση εσωτερικού ελέγχου νομιμότητας των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons