Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων: Ομόφωνα ψήφισε τις προσλήψεις συμβασιούχων για την καθαριότητα

Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων: Ομόφωνα ψήφισε τις προσλήψεις συμβασιούχων για την καθαριότητα

Στην έγκριση προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου, διάρκειας δύο και οχτώ μηνών αντίστοιχα, οδηγήθηκε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, για να καλύψει τις ανάγκες του τμήματος καθαριότητας. Σε αντίθεση με ό,τι έγινε στην αντίστοιχη συζήτηση πριν από μερικές ημέρες, όταν τέθηκε το θέμα της ανάθεσης σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων σε τέσσερις Δημοτικές Ενότητες, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα τις προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου.

Με τις προσλήψεις 20 διμηνιτών, η δημοτική αρχή σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αποκομιδής για το διάστημα μέσα στα Χριστούγεννα. Οι δίμηνες συμβάσεις γίνονται χωρίς Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ, έχουν άμεσο χαρακτήρα διαστήματος 1-1,5 μήνα για να αντιμετωπίσει ο Δήμος το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και να κάνει αποτελεσματική αποκομιδή τις μέρες της μεγάλης τουριστικής κίνησης.

Οι 25 οχτάμηνες συμβάσεις γίνονται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, και θα επιτρέψουν να τεθεί σε εφαρμογή το πλάνο της αποκομιδής σε δύο βάρδιες: βράδυ στην πόλη, πρωί στις δημοτικές ενότητες. Ο εξοπλισμός του Δήμου άλλωστε είναι συγκεκριμένος και δε μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο.

Η προϊσταμένη του Τμήματος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου (Διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Συντήρησης Έργων και Πρασίνου), Γεωργία Βαρζώκα έκανε την εισήγηση των δύο θεμάτων και απάντησε στις σχετικές ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων, ενώ επικουρικά ακολούθως ήλθε η πολιτική τοποθέτηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, Βαγγέλη Πήχα. 

Σύμφωνα με την εισήγηση που κατατέθηκε ο Δήμος θα προχωρήσει στην πρόσληψη 20 εργαζομένων -19 εργατών καθαριότητας και ενός οδηγού- με σύμβαση δίμηνης διάρκειας προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν στις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας και Μπιζανίου όπου λήγουν οι συμβάσεις των ιδιωτών αλλά και οι αυξημένες ανάγκες της πόλης κατά το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Παράλληλα θα προχωρήσει στην πρόσληψη 25 εργαζομένων -21 εργατών και τεσσάρων οδηγών- με σύμβαση οκτάμηνης διάρκειας. Για την πρόσληψη των εργαζομένων αυτών, λόγω της διαδικασίας που ακολουθείται, θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών περίπου.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας υποστήριξε πως με τα δίμηνα θα αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας κατά τις ημέρες της υψηλής τουριστικής κίνησης. Υπενθύμισε δε πως τις επόμενες μέρες, με τη λήξη των συμβάσεων του Δήμου με τον ιδιώτη, στις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδος και Μπιζανίου οι εργάτες καθαριότητας θα πρέπει να φτάνουν ως την Κράψη, την Ανατολική και τη Δαφνούλα και ως τη Μανωλιάσσα και την Κόντσικα.

 

H αντιπολίτευση 

Ο Θωμά Μπέγκας αναφέρθηκε στις δράσεις της προηγούμενης και της προ-προηγούμενης δημοτικής αρχής στο συγκεκριμένο αντικείμενο, όντας τότε αντιδήμαρχος καθαριότητας. Υπερψήφισε την υπηρεσιακή εισήγηση, μένοντας στο παρελθόν και χωρίς να κρίνει ιδιαίτερα τις υπό συζήτηση εισηγήσεις.

Η Τατιάνα Καλογιάννη από την πλευρά της ζήτησε την εφαρμογή του σχεδίου ολιστικής διαχείρισης των απορριμμάτων και έθεσε τέσσερις συγκεκριμένους όρους: να υπάρξει 7η μέρα αποκομιδής των απορριμμάτων από άκρη σε άκρη του Δήμου, δεύτερον να τεθεί σε άμεση εφαρμογή το τοπικό σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων του Δήμου Ιωαννιτών, τρίτον με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα δρομολογίων απορριμματοφόρων με στόχο την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2020, και τέταρτον να γίνει ένας κεντρικός οργανισμός σε επίπεδο Δήμου για την αρτιότερη αντιμετώπιση των σχετικών δράσεων και ένα σαφές, ειδικό και επαρκές και πλήρως κοστολογημένο σχέδιο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Δήμου Ιωαννιτών.

Όλυ Τσουμάνη και Χρήστος Πατσούρας διαφώνησαν με τη λογική των συμβασιούχων και ζήτησαν μόνιμες προσλήψεις. Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τις συμβάσεις των διμήνων.

Τέλος, «λύση ανάγκης» χαρακτήρισαν τις συμβάσεις για προσωπικό της καθαριότητας ο Νίκος Γκόντας και ο Άρης Μπαρτζώκας από τις δύο παρατάξεις της συμπολίτευσης. Ο Άρης Μπαρτζώκας σημείωσε χαρακτηριστικά: «είναι πολιτικό το θέμα. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, είμαι υπέρ της ιδιωτικής ή δημόσιας πρωτοβουλίας; Έγινε επίδειξη δύναμης στην προηγούμενη συνεδρίαση από την αντιπολίτευση. Αν έπρεπε να τεθεί το ερώτημα να προσφύγουμε σε οχτάμηνα ή στην ιδιωτική πρωτοβουλία, λέω το δεύτερο, δεδομένα ότι η πλειοψηφία λέει το πρώτο, το υπερψηφίζω ως λύση ανάγκης».

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κλείνοντας την συζήτηση, τόνισε πως ψηφίζοντας «ναι» στις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, κρύβεται το πραγματικό πρόβλημα και στέλνεται η μπάλα στην εξέδρα… Απάντησε για αρκετή ώρα, μιλώντας για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν το τελευταίο διάστημα και υπερασπίστηκε των πρωτοβουλιών της δημοτικής αρχής λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του προβλήματος.

«Χαίρομαι που θα ψηφίσουμε μια λύση που δεν είναι ριζική αλλά θα απεμπλέξει το πρόβλημα που υπάρχει» κατέληξε, δεσμευόμενος για σταθερότερες λύσεις, το επόμενο διάστημα.

Show Buttons
Hide Buttons