Δημοτικό Συμβούλιο με… ανοιχτή ατζέντα

Δημοτικό Συμβούλιο με… ανοιχτή ατζέντα

Ανέβηκαν για μια ακόμα φορά, οι τόνοι στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων με φόντο τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων.

Την ένταση ανέβασε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης με τον πρώην Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και κυρίως τον πρώην αντιδήμαρχο και μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ Θωμά Γιωτίτσα, να καταγγέλλει για επικίνδυνη προχειρότητα, αμέλεια και έλλειψη προετοιμασίας τη δημοτική αρχή και κυρίως τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ.

Τα μεγάλα έργα της διαχείρισης της λυματολάσπης, η μη αποστολή ακόμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο του φακέλου για το έργο της αναβάθμισης και επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού και η τελευταία γκάφα με τη μη έγκριση της προγραμματικής σύμβασης για τα δίκτυα αποχέτευσης της λεωφόρου Νιάρχου από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ, βρέθηκαν δικαίως ή αδίκως στο επίκεντρο της κριτικής της παράταξης της πρώην δημοτικής αρχής.

«Η ΔΕΥΑΙ πνίγεται στη λυματολάσπη και τίποτα δεν προχωρά ως προς την υλοποίηση» ανέφερε στην σύντομη τοποθέτησή του για τη Δημοτική Επιχείρηση ο πρώην Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και ανέλαβε ακολούθως ο Θωμάς Γιωτίτσας να αμφισβητήσει το κέρδος στο διαγωνισμό της σημερινής δημοτικής αρχής για τη διαχείριση της λυματολάσπης, ενώ για το έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, εκτίμησε πως δεν θα προλάβει να κατασκευαστεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα που θέτει το τρέχον ΕΣΠΑ. Για δε τη Νιάρχου, ο κ. Γιωτίτσας έκανε λόγο για «άγνοια, αμέλεια και… μαύρα μεσάνυχτα» εκ μέρους της διοίκησης της ΔΕΥΑΙ.

Στην κριτική για τη ΔΕΥΑΙ, εντάσσεται και η σχέση της Δημοτικής Επιχείρησης με το Δήμο Ζίτσας για τα τέλη αποχέτευσης που δεν πληρώνει στη ΔΕΥΑΙ ο όμορος Δήμος, θέμα που έθιξε ο κ. Μπέγκας. 

Συνολική απάντηση για τα θέματα της ΔΕΥΑΙ έδωσε ο πρόεδρος της Επιχείρησης αλλά και αργότερα ο Δήμαρχος. Ο Άρης Μπαρτζώκας υποστήριξε πως το κέρδος από το νέο διαγωνισμό για τη διαχείριση τόσο της αποθηκευμένης όσο και της σχηματιζόμενης λυματολάσπης, αγγίζει τις 600.000 ευρώ. Αμφισβήτησε τα χρονοδιαγράμματα που ανέφερε ο κ. Γιωτίτσας και κατέληξε πως «μείναμε δύο μήνες χωρίς ανάδοχο για τη λυματολάσπη, όταν επί προηγούμενης δημοτικής αρχής περνούσαν οχτάμηνα…». Με τον ίδιο τρόπο απάντησε ο πρόεδρος και για το έργο της επέκτασης του βιολογικού. «Τα πράγματα έχουν τελειώσει» κατέληξε για το φάκελο που οδεύει στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο νομιμότητας.

Τόνισε απαντώντας σε δημοσιεύματα, πως οι αναλύσεις για τον εντοπισμό κορωνοϊού στα αστικά λύματα της πόλης, ήταν και οι δύο καθαρές και ως προς τη σχέση με το Δήμο Ζίτσας έκανε γνωστό πως επίκειται συνάντηση με το Δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο. «Έχω μερικές απόψεις, έχει τις δικές του, θα υπάρξει σύγκληση και η ΔΕΥΑΙ θα αρχίσει να εισπράττει και θα είμαστε ικανοποιημένοι όλοι, όταν θα γίνει συμφωνία θα σας την πούμε…» είπε.

 

Τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Επιπλέον παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής υπέρ των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, προετοιμάζει η δημοτική αρχή όπως είπε απαντώντας σε ερώτημα του Θωμά Μπέγκα ο Δήμαρχος – από την άποψη της ενημέρωσης για τις οικονομικές αντοχές του Δήμου, στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Λάζαρος Νάτσης. Αυτό τον καιρό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών προετοιμάζει το πλαίσιο προτάσεων σε συνεννόηση με τους φορείς του επιχειρηματικού κόσμου.  Ο Δήμαρχος ανέφερε πως έχει απευθυνθεί επανειλημμένως στην κεντρική κυβέρνηση ζητώντας χρήματα για όλες τις δομές, τόνισε ωστόσο πως δε φύγαμε από την υγειονομική κρίση, δεν ξέρουμε τι φθινόπωρο και τι χειμώνα θα έχουμε μπροστά μας, «κρατάς πάντα το κομπόδεμα» όπως είπε, και το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η δημοτική αρχή δεν υπέστειλε το τεχνικό πρόγραμμα που σημαίνει ότι ρίχνει λεφτά στην τοπική κοινωνία…

 

Πού είναι το κλειστό;

Ιδιαίτερα οξύς ήταν στην θέση του ζητήματος του δεύτερου κλειστού για την πόλη των Ιωαννίνων ο πρώην Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας. Ζήτησε ενημέρωση για το αν υπάρχουν εξελίξεις γύρω από το κλειστό γυμναστήριο που υποσχέθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης πως θα στείλει από το Ελληνικό στα Γιάννενα και χαρακτήρισε τα Γιάννενα μέρος μιας «χώρας των μεταχειρισμένων και των δεύτερων προτεραιοτήτων»…

Από την ερώτηση αυτή μπορεί να βγαίνει και είδηση από την απάντηση του Δημάρχου. Ο κ. Ελισάφ υποστήριξε πως ο αρμόδιος Υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης δεν ανοίγει τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο χρηματοδότησης ανέγερσης νέου κλειστού στο Βοτανικό, στην έκταση που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών και υποστήριξε επίσης, πως έχει αποφασιστεί ένα από τα γήπεδα του Ελληνικού να έλθει στα Γιάννενα όντως. Μένει να γίνει η χωροθέτηση και μια οριστική παραχώρηση που δεν τα έχουμε ακόμα, όπως είπε. 

 

Για τη Λίμνη

Τέλος, Μπέγκας και Καλογιάννη αναφέρθηκε στην ανάγκη σύστασης λιμναίου ταμείου στην Παμβώτιδα, ενώ ο πρώην Δήμαρχος αναφέρθηκε στο ξεχασμένο Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης. Για το τελευταίο ο Δήμαρχος έκανε γνωστό πως έθεσε το θέμα πρόσφατα στον Υπουργό Περιβάλλοντος και ο τελευταίος δεσμεύτηκε να απαντήσει το φθινόπωρο…

Show Buttons
Hide Buttons