Δικαστικές μάχες με «θέα» τον Αχελλώο…

Δικαστικές μάχες με «θέα» τον Αχελλώο…

Δικαστική μάχη σε δύο τουλάχιστον επίπεδα, δίνουν οι κάτοικοι του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη που αντιτίθενται στην αδειοδότηση του βιομηχανικού αιολικού πάρκου στη θέση Γεραμπή, στην περιοχή της Κοιλάδας του Αχελώου.

Μια δικαστική διαμάχη η οποία ξεκίνησε το 2013, κατά της κατασκευάστριας εταιρείας η οποία επιχειρεί να εγκαταστήσει το αιολικό στα βουνά της Άρτας, συνέχειας των Ακαρνανικών ορέων, ανάμεσα στα χωριά Μεγαλόχαρη, Σκουληκαριά, Βελεντζικό, απέναντι από τα Άγραφα.

Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί, έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας για πολλοστή φορά καθώς αυτή η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA, προστατεύεται από την νομοθεσία, κατ’ εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και όφειλαν οι αρμόδιες αρχές να εξετάσουν τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περιοχής.

Τα επιχειρήματα των αντιδρώντων είναι η αλλοίωση του τοπίου όπου επίκειται η ισοπέδωση της οροσειράς προκειμένου να μπουν οι βάσεις των ανεμογεννητριών! Επιπλέον η προστασία του αλπικού τοπίου είναι και παραμένει ένα σοβαρό ζήτημα καθώς το έργο θα κατασκευαστεί σε υψόμετρο 1850 μέτρων.

Η παρέμβαση δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες και τις υδρολεκάνες του βουνού με την βέβαιη καταστροφή των ρηγματώσεων που οδηγούν στον υδροκρίτη. Οι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα βοσκοτόπια τους και θα χαθούν σημαντικές επιδοτήσεις που κράτησαν την αγροτική οικονομία ζωντανή. Τέλος ο κίνδυνος της επανάληψης κατολισθητικών φαινομένων που συνέβησαν στο παρελθόν αυξάνει την ανησυχία των κατοίκων.

Όπως οι Ευρωπαίοι προστατεύουν τις Άλπεις και δεν έχει τοποθετηθεί ούτε μια ανεμογεννήτρια, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να προστατεύσουμε τα βουνά και τον τόπο μας που δικαιούται ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Όλα τα παραπάνω γίνονται χωρίς σχέδιο, δεν συμβάλλουν στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και μια σοβαρή επιστημονική μελέτη θα απέκλειε οπωσδήποτε αυτή την περιοχή από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Πρόκειται για κλασσική περίπτωση αποκλεισμού χωροθέτησης ΑΠΕ, όπως λένε οι κάτοικοι.

Τέλος στο συγκεκριμένο αιολικό τίθενται ιδιοκτησιακά ζητήματα καθώς ο Συνεταιρισμός Βελεντζικού έχει την νομή του δάσους και δεν συμφωνεί με την κατασκευή του αιολικού. Υπάρχει ιστορικό μηνύσεων, από την εταιρεία, κατά των μελών του Συνεταιρισμού και αυτόφωρη προσαγωγή και κράτηση των μελών του. Παρά τη δικαστική απόφαση υπέρ των συλληφθέντων η εταιρεία εισέβαλε στα εδάφη του Βελεντζικού, με παρεμβάσεις στους δρόμους πρόσβασης του έργου.

Ακολούθησε η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τον Συνεταιρισμό Βελεντζικού, τα οποία θα εκδικαστούν την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 στην Άρτα, καθώς είναι ιδιοκτήτες των εν λόγω εδαφών και δεν θέλουν το έργο. Την ίδια ημέρα 4/12 εξετάζεται και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Προβληματική ενδέχεται να αποδειχθεί και η αδειοδότηση από την Δ/νση Δασών Άρτας, καθώς αλλάζουν τα διοικητικά όρια των εμπλεκόμενων Τοπικών Κοινοτήτων και των χαρτών της περιοχής. Τα μέλη του Συνεταιρισμού θεωρούν ότι υπάρχει παράβαση των άρθρων του Συντάγματος «περί προστασίας της ατομικής ιδιοκτησίας», καθώς διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας.

Οι αντιδρώντες κάτοικοι απευθύνουν κάλεσμα συμπαράστασης σε όλους τους φορείς του Νομού Άρτας και στους κατοίκους της περιοχής να είναι παρόντες και παρούσες στις 4 Δεκέμβρη στο δικαστήριο. 

Show Buttons
Hide Buttons