Δ. Δημητρίου: Μικρό το «καλάθι» του Πρωθυπουργού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Δ. Δημητρίου: Μικρό το «καλάθι» του Πρωθυπουργού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αρκούντως αιχμηρός και με διάθεση να χαλάσει την… πολύ καλή ατμόσφαιρα που συνόδευσε την πρώτη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού, το Σαββατοκύριακο στην 84η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, εμφανίστηκε με δηλώσεις του σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Δημητρίου.

Τόσο με δηλώσεις του την Τρίτη, όσο και μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εκτίμησε πως ήταν ελάχιστα αυτά που είχε να πει για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ο Πρωθυπουργός. Είπε συγκεκριμένα μόνο για τη μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και για τη μείωση του φόρου στα εισοδήματα ως 10.000 ευρώ. «Όλα τα υπόλοιπα από ότι είπε ο Πρωθυπουργός πάνε για το μέλλον και αυτά που πονάνε περισσότερο τον ελεύθερο επαγγελματία, θα τα δούμε από του χρόνου ουσιαστικά» σημείωσε ο κ. Δημητρίου.

«Αυτά που πονάνε» τον ελεύθερο επαγγελματία σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος που αναμένεται βάσει των προεκλογικών εξαγγελιών της ΝΔ, η μείωση της προκαταβολής φόρου από το εξοντωτικό 100% που είναι σήμερα, με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Από τον Ιούνιο του 2020 θα αρχίσει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά η μείωση 1% κατ’ έτος, είναι πάρα πολύ μικρή, σχεδόν ανύπαρκτη, σημείωσε.

Άλλα ζητήματα που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο όπως είναι τα θεσμικά ζητήματα των Επιμελητηρίων και ο νέος επενδυτικός νόμος, αναμένονται το επόμενο διάστημα να έλθουν προς διαβούλευση, σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Τέλος, αυτό που σχολίασε επιπλέον ο κ. Δημητρίου, ήταν το ιδιαίτερο βάρος που έδωσε με την ομιλία του ο Πρωθυπουργός, στις μεγάλες επενδυτικές υποθέσεις του Ελληνικού, της Eldorado Gold και στα ξενοδοχειακά projects, για τις οποίες όπως είπε, όχι μόνο υποσχέθηκε fast track περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις αλλά σχεδόν περιέγραψε και ειδικό φορολογικό καθεστώς. 

Show Buttons
Hide Buttons