Εγκρίθηκε με αυξημένη πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών, παρά τα… χασμουρητά…

Εγκρίθηκε με αυξημένη πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών, παρά τα… χασμουρητά…

Ελάχιστα σημεία μπορεί να κρατήσει κανείς από τη σημερινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ιωαννιτών για το 2020, o οποίος εγκρίθηκε με αυξημένη πλειοψηφία από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου. Είτε γιατί έδειξαν την ανοχή που χρειάζονταν σε μια νέα δημοτική αρχή που συνέταξε έναν προϋπολογισμό ο οποίος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν του Δήμου, είτε γιατί δεν υπήρχαν ικανά σημεία για να ασκηθεί σοβαρή κριτική, είτε γιατί είναι όντως ασφυκτικό το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να κινηθεί για να συντάξει το κείμενο του προϋπολογισμού η κάθε δημοτική αρχή, οι μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν θετικά στην εισήγηση της υπηρεσίας και του αντιδημάρχου Φώτη Βάββα. Απείχε από την ψηφοφορία η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και κατά ψήφισαν οι παρατάξεις του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο Λάζαρος Νάτσης μίλησε για πολλά χασμουρητά την ώρα της συζήτησης και όταν τοποθετήθηκε, βρισκόμασταν ακόμα στη μέση της… Και ήταν όντως ανιαρή ως βαρετή η όλη κουβέντα και γι’ αυτό υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι. Οι διαφορές με τις εισηγήσεις επί του προϋπολογισμού των προηγούμενων χρόνων είναι ελάχιστες, ο δε αντιδήμαρχος Οικονομικών σε μια αποστροφή του λόγου του είπε πως «Ο Δήμος μας συνεχίζει την προσπάθεια νοικοκυρέματος στα οικονομικά του»… αναγνωρίζοντας την καλή προσπάθεια που έγινε στον τομέα της διαχείρισης κατά τα προηγούμενα χρόνια.

 

Οι αριθμοί και οι στόχοι

Τα 130 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού (για την ακρίβεια 130.944.000,00€) φαίνονται πολλά αν αναλογιστούμε πως 145 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2020. Τα κλισέ περί αναπτυξιακού ή αντιαναπτυξιακού, ρεαλιστική ή μη προϋπολογισμού, ακούστηκαν ευτυχώς ελάχιστα…

Βασικά χαρακτηριστικά και στόχοι του προϋπολογισμού, υποστηρίχθηκαν στην αρχή της συζήτησης από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Βάββα και στο τέλος της συνεδρίασης από το Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ:

 • Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων
 • Η περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών
 • Η αύξηση των ιδίων εσόδων και η βελτίωση της εισπραξιμότητας.
 • Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου (υπηρεσίες «έξυπνης πόλης» και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης)
 • Η υλοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών των οφειλών προς τον Δήμο
 • Περιστολή άσκοπων δαπανών και
 • Αξιοποίηση δυνατοτήτων π.χ. Κληροδοτήματα

Ο κ. Βάββας σημείωσε επιπλέον, ότι θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα των μειωμένων πόρων από την κεντρική διοίκηση και του δύσκαμπτου και γραφειοκρατικού θεσμικού πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς επίσης και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του. Επίσης παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως και η συνέχιση του προγράμματος «Φιλόδημος».

 

Η κριτική

Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι ατάκες της πιο έντονης κριτικής ακούστηκαν από τον δημοτικό σύμβουλο της «Ενότητας Πολιτών», πρώην αντιδήμαρχο Θωμά Γιωτίτσα και από την επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη.

Ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών καθώς και ο επικεφαλής του Θωμάς Μπέγκας στάθηκαν σε κριτική λογικής ότι δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό σαφές στίγμα απέναντι στην «ανεπάρκεια», την «πελατειακή διοίκηση» και τα «πολλά δεινά» που έφερε η προηγούμενη δημοτική αρχή, σύμφωνα με την προεκλογική κριτική της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή». «Δυστυχώς εμείς δεν βλέπουμε τίποτα νέο και οραματικό και μάλιστα όταν οι συνθήκες στις οποίες συντάχτηκε ο προϋπολογισμός, είναι πολύ καλύτερες απ’ αυτές που επικρατούσαν τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιωτίτσας, κάνοντας λόγο για μια δεκαετία «ευνουχισμένων» δημοτικών αρχών που πέρασαν.

Κάποια συγκεκριμένα σημεία κριτικής του κ. Γιωτίτσα τέλος ήταν τα εξής:

 • Δεν υπάρχει πρόβλεψη έργων για τη λίμνη
 • Αν είχε εγκριθεί η ανάθεση σε ιδιώτες της καθαριότητας θα έπρεπε να έχει εγγραφεί ένα ποσό 440.000 ευρώ στον προϋπολογισμό, ποσό που δεν μπορεί να ενταχτεί γιατί δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος
 • Όχι στην αύξηση των τελών σε κανένα δημοτικό διαμέρισμα
 • Χαρίζονται τα εκατομμύρια του ΕΣΠΑ για το έργο των led

Εκ μέρους της παράταξης «Ιωάννινα 2023» η εισήγηση έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Κοσμά. Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι τυπικός και δεν αποτυπώνει καμία αναπτυξιακή πολιτική για το Δήμο. Η παράταξη έδωσε θετική ψήφο με σειρά παρατηρήσεων που κατέθεσε, ωστόσο η κ. Καλογιάννη ήταν μια μία ακόμα φορά σκληρή στην κριτική της στη δημοτική αρχή: «είτε λόγω έλλειψης ενός συγκροτημένου σχεδιασμού, είτε εξαιτίας της πολιτικής επιλογής της Δημοτικής Αρχής να απορρίπτει όποια προγενέστερη προεργασία, το μέλλον είναι νεφελώδες. Θα μας δηλώσετε κάποια στιγμή τον προσανατολισμό σας; Θα ορίσετε την μεθοδολογία και τους υπεύθυνους υλοποίησης του οποιουδήποτε σχεδιασμού σας; Τι λείπει και δεν λαμβάνετε πρωτοβουλίες για να οδηγήσετε εσείς τις εξελίξεις, αλλά αναμένετε διαρκώς κάποια προκήρυξη του ΕΣΠΑ ή κάποια χρηματοδότηση του εκάστοτε Υπουργού για να κινητοποιηθείτε;» είπε.

Ο Λάζαρος Νάτσης, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» υποστήριξε ότι ο Δήμος πρέπει να γίνει διεκδικητικός και να εξετάσει κατευθύνσεις μέσα από τις οποίες θα διασφαλιστούν έσοδα. «Ανησυχώ πραγματικά γιατί αυτό δεν είναι μια κορυφαία διαδικασία αλλά μια τυπική διεκπεραίωση, το ίδιο και στο τεχνικό πρόγραμμα» σημείωσε και προειδοποίησε για τον κίνδυνο «να συνεχίσουμε να χασμουριόμαστε»… και τα επόμενα χρόνια… καθώς δεν επαναπροσανατολίζει την πολιτική του ο Δήμος προς κατευθύνσεις αναπτυξιακές, π.χ. αναβάθμιση κτιρίων, αξιοποίηση στεγών, π.χ. στο Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας κτλ.

Η Όλυ Τσουμάνη εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι αντιλαϊκός και ευθυγραμμίζεται με τις αρχές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Έκανε λόγο για νόμιμο «άρπαγμα» από τους δημότες, απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση στους Δήμους και νέα βάρη για το λαό, ούτε ένα κονδύλιο για αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, όχι προβλέψεις για νέους παιδικούς σταθμούς. Ο πολιτισμός είναι κοινωνική ανάγκη και όχι εμπόρευμα, συμπλήρωσε και κατήγγειλε τα ακριβά εισιτήρια του ΔΗΠΕΘΙ.

Ο Χρήστος Πατσούρας, από την παράταξη της Αριστερής Παρέμβασης, είπε ότι πρόκειται για προϋπολογισμό λιτότητας και περικοπών που είναι ενταγμένος στη λογική του Οικονομικού Παρατηρητηρίου. Χωρίς την ανατροπή του πλαισίου του «Καλλικράτη», του «Κλεισθένη» και των μνημονιακών υποχρεώσεων, οι προϋπολογισμοί είναι μια τυπική διαδικασία συμμόρφωσης με τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, χωρίς καμία σχέση με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών που γίνονται απλά υποκείμενα φορολόγησης και μόνο, σημείωσε.

Ο Νίκος Γκόντας, επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» καυτηρίασε το γεγονός απουσίας αυτοτέλειας των Δήμων καθώς έχει δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν. Σημείωσε ότι η δουλειά που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να έχει συνέχεια. «Η πολιτεία πρέπει να δώσει αυτοτέλεια στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει όλοι να ενώσουμε την φωνή μας», ανέφερε ο κ. Γκόντας.

Ο Άρης Μπαρτζώκας τέλος, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι η σύνταξη του προϋπολογισμού πρέπει να διέπεται από όσα προβλέπει ο νόμος και τόνισε ότι απαιτείται μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους Δήμους. Το κρίσιμο ζήτημα, κατά τον ίδιο, είναι η υλοποίηση του προϋπολογισμού γεγονός γα το οποίο εξέφρασε την αισιοδοξία του.

 

Οι απαντήσεις Ελισάφ

Στην δευτερολογία του ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή έχει ισχυρή πολιτική βούληση να υλοποιήσει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού. Υπογράμμισε ότι η διεκδίκηση πόρων από την κεντρική διοίκηση καθώς και η αυτοτέλεια των Δήμων θα πρέπει να διεκδικηθεί συντονισμένα και με συνεργασία.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κλείνοντας την συνεδρίαση σημείωσε ότι όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τις παρατάξεις θα αξιοποιηθούν στην διάρκεια του έτους και στις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού που θα ακολουθήσουν.

«Οι προϋπολογισμοί γίνονται κάτω από ασφυκτικές συνθήκες. Κινούμαστε σε ένα τεντωμένο σκοινί. Το όραμα για την επόμενη μέρα δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε ένα τέτοιον προϋπολογισμό. Το όραμα αποτυπώνεται στο ύφος της εξουσίας, στην λειτουργία, στην καθημερινότητα, στην αποτελεσματικότητα», τόνισε ο δήμαρχος. Ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα που συνιστούν αλλαγή πολιτικής αντίληψης, όπως οι επιχορηγήσεις των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων… Οι δεσμεύσεις που ανελήφθησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή θα υλοποιηθούν προς τα σωματεία, ωστόσο η νέα δημοτική αρχή δεν θα συνεχίσει να μοιράζει χιλιάρικα… όπως είπε.

«Πιστεύω στην ουσιαστική και διαρκή δημόσια διαβούλευση. Η Επιτροπή θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πέρα από αυτό όμως επιδιώκουμε σε όλα τα επιμέρους θέματα να λειτουργούμε την διαβούλευση με πολίτες και φορείς. Έγινε στην Πολιτική Προστασία, στον Τουρισμό, στο Συμβούλιο Μεταναστών. Θα τα εμπλουτίσουμε περαιτέρω ώστε να είμαστε σε επικοινωνία με τους πολίτες και τους φορείς», ανέφερε στην τοποθέτησή του.

Ο Δήμαρχος έκανε ειδική μνεία στην πρόβλεψη για την τουριστική προβολή της πόλης τονίζοντας ότι για την σημερινή δημοτική αρχή αποτελεί αιχμή του δόρατος και πως τα 100.000 που εγγράφει ο προϋπολογισμός είναι πολύ λίγα, ωστόσο έχει σημασία στο πως θα αξιοποιηθούν: από ένα Δήμο travel ή ουσιαστικά;

«Θα κριθούμε από την δυνατότητα να αυξήσουμε την συνεργασία και την αποτελεσματικότητα του Δήμου. Πρέπει να αυξήσουμε τα έσοδα του Δήμου, να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτική πηγή και μέσο», τόνισε και κατέληξε σημειώνοντας ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι το βήμα για την επόμενη μέρα.

Show Buttons
Hide Buttons