Εγκρίθηκε το δεύτερο «πακέτο ανακούφισης» για τις επιχειρήσεις του Δήμου Ιωαννιτών

Εγκρίθηκε το δεύτερο «πακέτο ανακούφισης» για τις επιχειρήσεις του Δήμου Ιωαννιτών

Σε υψηλούς τόνους κυμάνθηκε η συζήτηση για την έγκριση του δεύτερου πακέτου μέτρων του Δήμου Ιωαννιτών για τις επιχειρήσεις του Δήμου.

Παρ’ ότι η αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου άσκησε σκληρή κριτική στις προτάσεις της δημοτικής αρχής, με χαρακτηρισμούς όπως «μέτρα – ασπιρίνες», στο τέλος της συζήτησης υπερψήφισε την εισήγηση του αντιδημάρχου οικονομικών Φώτη Βάββα που περιλαμβάνει τα εξής μέτρα, όπως είχαν παρουσιαστεί και προ ημερών από τον ίδιο και το Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου:

  1. Οριζόντια μείωση 50% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74), για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και οι οποίες διέκοψαν ή ανέστειλαν υποχρεωτικά και ολοσχερώς τη λειτουργία τους κατά την περίοδο εφαρμογής της ανωτέρω ΠΝΠ.
  2. Οριζόντια μείωση 30% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74), για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και δεν εντάσσονται στην κατηγορία 1. Το μέτρα (1) και (2) ισχύουν για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος, θα εφαρμοστούν με συμψηφισμό των απαιτήσεων ανταποδοτικών τελών έτους 2021 και θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο του πλασματικού εμβαδού.
  1. Για τους κατέχοντες άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επέρχεται μείωση έως 50% των τελών χρήσης αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων, προς εφαρμογή των οριζόμενων στην παρ. 3 του άρθρου 65 του Ν.4688/24-05-2020. Για το μέτρο αυτό είπε πως έχουν εκδοθεί 184 άδειες για χρήση κοινόχρηστου χώρου, 95 δεν έχουν κάνει επιπλέον χρήση άρα θα πάνε σε μείωση τελών 50%, 9 επιχειρήσεις δε δικαιούνται την έκπτωση και τέλος 20-30 επιχειρήσεις μπορούν να έχουν μέχρι 30% μείωση των τελών.

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών Φώτης Βάββας ανέφερε πως η υστέρηση του Δήμου αυτό το πρώτο εννεάμηνο και το πρώτο πακέτο μέτρων που δεν αποτυπωνόταν στα στοιχεία μέχρι και το 7ο μήνα του έτους, υπολογίζονται σήμερα στο 1,1 εκατ. ευρώ. «Είμαστε ο πρώτος Δήμος στη χώρα που λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, προσπαθούμε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες από το θεσμικό πλαίσιο και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις του Δήμου μας» ανέφερε μεταξύ άλλων κάνοντας λόγο για μέτρα ρεαλιστικά που βασίζονται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη δεδομένη υστέρηση εσόδων. 

Ο Θωμάς Γιωτίτσας καταλόγισε λαϊκισμό στη δημοτική αρχή γιατί προανήγγειλε τα μέτρα πριν τα φέρει στο δημοτικό συμβούλιο. Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης πρότεινε να ειδωθούν τα μέτρα υπό το πρίσμα των εξελίξεων του lockdown και πρότεινε την αναβολή της συζήτησης και συμφωνία των παρατάξεων για το πακέτο των μέτρων. 

Ο Βασίλης Κοσμάς από την παράταξη «Ιωάννινα_2023» ζήτησε να δοθούν περισσότερα χρήματα για τις επιχειρήσεις, καταθέτοντας μια αρκετά τεκμηριωμένη πρόταση και ο Βλάσης Παπαχρήστος από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, απαξίωσε την πρόταση, λέγοντας πως δεν μοιάζει ούτε καν με «ασπιρίνη».

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Μωυσής Ελισάφ τόνισε πολλές φορές πως «όταν κλείνεις την επιχείρηση τα μέτρα δεν αποτελούν ίαση αλλά ανακούφιση του προβλήματος». Επανέλαβε κι αυτός πως ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ο πρώτος Δήμος που υλοποιεί και δεν εξαγγέλλει απλά την δεύτερη δέσμη μέτρων, αν και η κριτική που ασκήθηκε ως προς αυτό είναι ότι η πραγματική υλοποίηση αυτής της δεύτερης δέσμης μέτρων θα χρειαστεί να φτάσει ως το Φεβρουάριο του 2021.

Show Buttons
Hide Buttons