«Εγώ… της οικογένειας…» – Μια φανταστική συνέντευξη…

«Εγώ… της οικογένειας…» – Μια φανταστική συνέντευξη…

Μια από τις συνεντεύξεις που δεν κατάφερα να πάρω, παρ’ ότι το επεδίωξα, ήταν με ένα από τα ενδιαφέροντα, χωρίς αμφιβολία, πρωταγωνιστικά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, στις πρόσφατες ευρωεκλογές και στις επικείμενες εθνικές εκλογές, για το Νομό Ιωαννίνων, την υποψήφια ευρωβουλευτή και νυν υποψήφια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Νάσση.

Ενδιαφέρον πρόσωπο γιατί έχει κατ’ αρχάς μια ευγενική παρουσία, λίγο αμήχανη όπως συμβαίνει με κάθε ξένο που δε μιλά άπταιστα ελληνικά και γιατί παρουσιάζεται να έχει μια πλούσια ακτιβιστική και αντιφασιστική δράση στις ελληνικές κοινότητες της Νότιας Ιταλίας, όπου είναι εκλεγμένη πρόεδρος των εκεί αδελφοτήτων των ομογενών Ελλήνων (προσωπική άποψη για τη δράση αυτή, ομολογώ δεν έχω).

Με αφορμή ένα άρθρο της κ. Νάσση, με το οποίο ζητά την ψήφο των Γιαννιωτών στις 7 του Ιούλη, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αυτοσυστήνεται για πρώτη φορά στο κοινό των ψηφοφόρων της. Πρόκειται για ένα κείμενο χωρίς ιδιαίτερη πολιτική επιχειρηματολογία, βγαλμένο από την καρδιά της ενδεχομένως, το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο, για να σχολιάσουμε παρακάτω κάποια σημεία του, σε έναν άτυπο διάλογο με την κ. Νάσση, μιας και δεν είχαμε τη δυνατότητα να τον κάνουμε δια ζώσης…

«TO ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Σε αυτό το σπίτι, στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων, γεννήθηκαν ο παππούς μου και ο πατέρας μου. Πολέμησαν ενάντια στους Γερμανούς ναζιστές, ενάντια στους Ιταλούς φασίστες και αργότερα, ενάντια στους Έλληνες φασίστες, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Ο πατέρας μου, το 1968 μπόρεσε να διαφύγει στην Ιταλία όπου γεννήθηκα.

Αυτό είναι επομένως ένα σπίτι μεταναστών, όπως και πολλά άλλα στην Ήπειρο. Εμείς οι Ηπειρώτες διασκορπιστήκαμε σχεδόν σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, κανείς από εμάς ούτε μια στιγμή δεν έπαψε να αισθάνεται Έλληνας. Η τωρινή συγκυρία για εμάς τους Ηπειρώτες, όπως και για όλους τους Έλληνες, είναι σημαντική.

Η Ελλάδα μόλις βγήκε, πληγωμένη και πονεμένη αλλά ζωντανή, από ακόμη έναν πόλεμο ενάντια σε μια ισχυρή αυτοκρατορία. Αυτή τη φορά δεν μας βομβάρδισαν αλλά προσπάθησαν να μας εξοντώσουν με την πείνα. Μπορέσαμε να επιβιώσουμε ως θαρραλέοι και πολυμήχανοι Έλληνες. Χάρη στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ η μεγάλη εικόνα μας δικαιώνει. Και τώρα ζητάμε την ψήφο σας… για να συνεχίσουμε.

Βεβαίως! Για να συνεχίσουμε την αντίσταση, για να μη γυρίσουμε πίσω. Ο κόσμος, το γνωρίζουμε πολύ καλά, έχει κουραστεί και πολλοί δεν αντέχουν άλλο. Υπάρχουν επίσης και αυτοί που δεν θα είχαν αντίρρηση να υποταχθούν στην αυτοκρατορία (δεν έχει σημασία αν πρόκειται για Γερμανούς, Τούρκους ή τράπεζες) ελπίζοντας ότι έτσι θα αποκτήσουν έστω και κάποιο μικρό προνόμιο. Σε αυτούς εμείς λέμε ότι τρέφουν αυταπάτες. Πρέπει να αντέξουμε όλοι ενωμένοι, να μη γυρίσουμε πίσω, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Όμως, δεν πρέπει μόνο να συνεχίσουμε να αμυνόμαστε αλλά να προχωρήσουμε και σε νέες κατακτήσεις. Η αυτοκρατορία των τραπεζών δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πριν. Σε όλη την Ευρώπη η άνοδος του φασισμού επιβραδύνεται. Η ισχυρότερη κυβέρνηση, αυτή της Γερμανίας, δέχεται ευρεία αμφισβήτηση από τους νέους οι οποίοι άρχισαν μαζικά να ψηφίζουν τους Πράσινους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σε όλη την Ευρώπη, ανάμεσα στις κραυγές των αυταρχικών φασιστών, ξεφυτρώνουν νέα άνθη. Να καταστρέψουμε τη φύση; Δεν το θέλουμε. Να ζούμε μέσα στον εγωισμό; Δεν μας συμφέρει. Να περιορίσουμε τη φωνή των γυναικών; Ας δούμε αν πρόκειται να το δεχτούν. Αυτές οι ιδέες αναφύονται με κάθε νέα άνοιξη κυρίως μεταξύ των νέων, των ηλικιωμένων που θυμούνται αλλά και μεταξύ των γονέων που φροντίζουν οικογένειες.

Πρόκειται για «καινούργιες» ιδέες αλλά απρόσμενα δικές μας και παλιές. Προστασία του πλανήτη, «οικολογία»; Εδώ, οι ηλικιωμένοι Ηπειρώτες χρησιμοποιούν διάφορες λέξεις. Ωστόσο, την ιδέα της Μητέρας Γης με τα χωράφια, τα νερά, τον καθαρό αέρα, την γνωρίζουν όλοι, είναι μέρος του προγονικού κόσμου που κληρονομήσαμε. Σε μερικές περιοχές της Ηπείρου δεν υπήρχε ούτε κτηματολόγιο και οι γεωργοί βοηθούν ο ένας τον άλλον.

Οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άνδρες; Μεταξύ των «σπουδαίων» ανθρώπων ίσως αυτό αληθεύει. Στο Κοινοβούλιο υπάρχει μια γυναίκα ανά έξι άνδρες και στην Ευρώπη μία ανά τρεις άνδρες. Αυτό όμως δεν ισχύει ανάμεσα στο λαό όπου η Ελληνίδα είναι αυτή που έφτιαξε το γένος. Η ιστορία της Ηπείρου –από την ανεξαρτησία από τους Οθωμανούς μέχρι σήμερα- είναι γεμάτη με τέτοια παραδείγματα. Η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η Ελλάδα είναι γένους θηλυκού.

Ισότιμα με τους άνδρες, Έλληνες και Έλληνιδες, χωρίς να περισσεύει κανείς, χωρίς να φοβόμαστε τίποτα, προχωράμε με περηφάνια.

Γι’ αυτό, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση σας ζητώ να στηρίξετε και να ψηφίσετε όσους νοιάζονται για όλα αυτά. Για τα πράγματα από το μακρινό παρελθόν αλλά και αυτά που πρέπει να κατακτηθούν και να διασωθούν όλα μαζί. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και με όποιον συντάσσεται μαζί του, στη μεγάλη πορεία του λαού, της οποίας εγώ η Όλγα της οικογένειας Νάσση είμαι ένα πολύ μικρό αλλά συνειδητό κομμάτι».

 

*******************************

  • «Η Ελλάδα μόλις βγήκε, πληγωμένη και πονεμένη αλλά ζωντανή, από ακόμη έναν πόλεμο ενάντια σε μια ισχυρή αυτοκρατορία. Αυτή τη φορά δεν μας βομβάρδισαν αλλά …προσπάθησαν να μας εξοντώσουν με την πείνα. Μπορέσαμε να επιβιώσουμε ως θαρραλέοι και πολυμήχανοι Έλληνες. Χάρη στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα… Για να συνεχίσουμε την αντίσταση…»: Την «ψεκασμένη» θεωρεία περί των κακών που ήθελαν να καθυποτάξουν και να αφανίσουν το περιούσιο γένος, την ακούγαμε στις πλατείες των Αγανακτισμένων, κ. Νάσση, αρκετά χρόνια πριν. Τη ρητορική αυτή που υιοθέτησε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους ΑΝΕΛ, τους Χρυσαυγίτες, τους Καζάκηδες και τους λοιπούς γραφικούς, δε μπορεί να την επικαλείται 5-6-7 χρόνια μετά, ο υποψήφιος ενός μνημονιακού κόμματος που διατηρήθηκε στην εξουσία περισσότερο από κάθε άλλο. «Επιβιώσαμε» όπως λέτε, γιατί κάναμε, όσο κάναμε τέλος πάντων, αυτά που υπέβαλαν ή επέβαλαν σε εσάς και στους προηγούμενους, οι δανειστές. Αυτοί που όπως είπε κάποιος δικός σας, έγραφαν τα νομοσχέδια για να τα ψηφίζουν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ… Καμιά «αντίσταση» δε χρειάζεται να συνεχίσουμε, κόντρα σε κανέναν. Η λογική πρέπει επιτέλους να υπερισχύσει στον έρμο τούτο τόπο. Δεν λέω να «επιστρέψει», γιατί η χώρα μας δεν κυβερνήθηκε ποτέ και από κανέναν, με λογική…

 

  • «Υπάρχουν επίσης και αυτοί που δεν θα είχαν αντίρρηση να υποταχθούν στην αυτοκρατορία (δεν έχει σημασία αν πρόκειται για Γερμανούς, Τούρκους ή τράπεζες)… »: οι κατά το ΣΥΡΙΖΑ «Γερμανοτσολιάδες», οι «Μενουμευρώπηδες», είναι μια ακόμα αισχρή κατηγοριοποίηση των Ελλήνων από τον πρώην αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ. Μην επικαλείστε κ. Νάσση, τέτοια επιχειρήματα, τώρα που θέλετε την… «Ελλάδα των πολλών»…

 

  • «Η αυτοκρατορία των τραπεζών δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πριν. Σε όλη την Ευρώπη η άνοδος του φασισμού επιβραδύνεται»: για τα περί αυτοκρατορίας, σας παραπέμπω κ. Νάσση, στο (1), από την άλλη στη λογική των αριθμών για την ανάπτυξη, το χρέος, την ανεργία, σε αυτό δηλαδή που λέμε μεγάλη εικόνα, προστρέχετε σήμερα, για να πείσετε τους ψηφοφόρους σας για την πολιτική σας.

 

  • «την ιδέα της Μητέρας Γης με τα χωράφια, τα νερά, τον καθαρό αέρα, την γνωρίζουν όλοι, είναι μέρος του προγονικού κόσμου που κληρονομήσαμε. Σε μερικές περιοχές της Ηπείρου δεν υπήρχε ούτε κτηματολόγιο και οι γεωργοί βοηθούν ο ένας τον άλλον»: το βουκολικό τοπίο που περιγράφετε, κ. Νάσση, δεν υφίσταται στην Ελλάδα του 2019. Οι γεωργοί μπορεί όπως λέτε, να «βοηθούν ο ένας τον άλλον»… γιατί κανένας κράτος, ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε της ΝΔ αλλά ούτε και του ΣΥΡΙΖΑ, έστρεψε το ενδιαφέρον του σε αυτούς και δεν τους βοήθησε. Παρεμπιπτόντως, αυτό για το Κτηματολόγιο μην το πείτε σε κανέναν, γιατί Κτηματολόγιο δεν υπάρχει ακόμα, σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο στην Ήπειρο…

 

  • «Οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άνδρες; Μεταξύ των «σπουδαίων» ανθρώπων ίσως αυτό αληθεύει… Αυτό όμως δεν ισχύει ανάμεσα στο λαό όπου η Ελληνίδα είναι αυτή που έφτιαξε το γένος. Η ιστορία της Ηπείρου –από την ανεξαρτησία από τους Οθωμανούς μέχρι σήμερα- είναι γεμάτη με τέτοια παραδείγματα»: ρωτήστε κ. Νάσση τους «συντρόφους» σας να σας πουν αλλά είναι βέβαιο, πως οι Ηπειρώτες δεν είναι περισσότερο… «φαλλοκράτες» από τους υπόλοιπους Έλληνες. Η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά είναι ένα μεγάλο θέμα και επιτρέψτε μου, με όλο το σεβασμό, δεν αντιμετωπίζεται με αφελείς, φεμινιστικές ιστοριούλες, για το γένος της Ελλάδας…

 

  • «…εγώ η Όλγα της οικογένειας Νάσση…»: μιλήστε μου για Μητσοτάκηδες, Καραμανλήδες, οικογενειοκρατία, «τζάκια» και νεποτισμούς, κ. Νάσση. Σας ακούω με προσοχή…

 

Σας ευχαριστώ για τη συζήτηση…

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons