Ειδικό ταμείο για τη Λίμνη, με τον οβολό όλων… προτείνει ο Φ. Φίλιος

Ειδικό ταμείο για τη Λίμνη, με τον οβολό όλων… προτείνει ο Φ. Φίλιος

Την πρόταση σύστασης ενός ειδικού ταμείου για την διαχείριση των προβλημάτων της Λίμνης Παμβώτιδας, έκανε την Τρίτη, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, Φίλιππας Φίλιος.

Στο πλαίσιο του απολογισμού δράσεων του Φορέα, ο κ. Φίλιος υποστήριξε πως ακολουθώντας το παράδειγμα αντίστοιχων Λιμνών παγκόσμια, ένα ειδικό ταμείο θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά ώστε η Παμβώτιδα να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την προστασία και ανάδειξή της.

Ως εκ τούτου, ο κ. Φίλιος απηύθυνε έκκληση σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιμελητήρια, καταστήματα, ξενοδοχεία και ωφελούμενους ή δυνητικά ωφελούμενους από τη Λίμνη, να συμβάλλουν οικονομικά με μεγέθη της τάξεως των 50-60 ευρώ το χρόνο, ώστε να δημιουργηθεί το εν λόγω ταμείο, το οποίο θα διαχειρίζονται συλλογικά οι συμμετέχοντες φορείς.

Επικαλούμενος αντίστοιχα παραδείγματα, ο κ. Φίλιος περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να λειτουργεί ένας τέτοιος οργανισμός: με μια εκλεγμένη επιτροπή που θα διαχειρίζεται τα χρήματα και θα εγκρίνει τις δαπάνες, με λογιστήριο που θα λειτουργεί είτε στο πλαίσιο του Φορέα είτε στο πλαίσιο του Δήμου Ιωαννιτών κτλ.

Στο ερώτημα «γιατί τώρα;», ένα τέτοιο ταμείο και όχι σε προηγούμενο χρόνο όταν και ο ίδιος πρωταγωνιστούσε από διάφορες θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Φίλιος τόνισε πως σήμερα τα πράγματα έχουν ωριμάσει. «H διαφορά του σήμερα με το παρελθόν είναι ότι σήμερα έχουν ωριμάσει όλα εκείνα τα δεδομένα που ξέρουμε ξεκάθαρα που πρέπει να πάμε. Τώρα έχουν ωριμάσει τα ζητήματα και ξέρουμε τι μπορούμε να πούμε στο Δημαρχείο ότι θέλουμε αυτά να κάνεις, ξέρουμε τι μπορούμε να πούμε στην Περιφέρεια και σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Αυτά δεν ήταν έτοιμα πριν απλά γιατί δεν είχαν δουλευτεί σε βαθμό ώστε να βγαίνουν ασφαλή συμπεράσματα. Το νέο Συμβούλιο επιτάχυνε πάρα πολύ τις διαδικασίες και αυτό βέβαια είναι γιατί είμαι κάθε μέρα εδώ…» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε ακόμα πως «Είναι μέσα στο τίποτα για το Δήμο και την Περιφέρεια Ηπείρου. Άρα έχουμε τη δυνατότητα να αρχίσουμε να σχηματίζουμε απαραίτητα τις προϋποθέσεις για να μπούμε σε μεγάλα έργα…» και συμπλήρωσε πως οι υφιστάμενοι προϋπολογισμοί διαχρονικά, για τον Φορέα της Λίμνης δεν αρκούν για έναν τέτοιο προγραμματισμό. Τα λειτουργικά έσοδα του Φορέα είναι στενά πάνω σε αυτά που καλύπτει ο προϋπολογισμός, ενώ η μισθοδοσία του προσωπικού καλύπτεται για παράδειγμα από το «Πράσινο Ταμείο».

 

Ο απολογισμός

Αναφερόμενος στον απολογισμό δράσεων του τελευταίου εξαμήνου, ο κ. Φίλιος ανέφερε πως ο απολογισμός περιλαμβάνει τρία σκέλη: «To ένα αφορά τα προγράμματα που έχουμε υποβάλλει και υλοποιούνται αυτή τη στιγμή, το δεύτερο αφορά τη μεγάλη ευαισθητοποίηση που επιχειρούμε να κάνουμε μέσω της κοινωνίας, γι’ αυτό και είχαμε 52 ενημερώσεις σε πάνω από 2.500 μαθητές και το σημαντικότερο που έγινε αυτό το διάστημα είναι ότι ετοιμάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης του οικοσυστήματος, έτσι που πραγματικά εντασσόμενο σε χρηματοδοτικά προγράμματα να αποφέρει τα απαραίτητα έργα τα οποία είναι ικανά να ανασυντάξουν τον ευτροφισμό της λίμνης«.  

Για το περίφημο ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης, ο κ. Φίλιος ζήτησε τις απόψεις της κοινωνίας στο πλαίσιο διαβούλευσης που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα. «Εμείς ολοκληρώσαμε το πλάνο και τώρα μένουν δύο πράγματα: η κοινωνία και οι φορείς να το μελετήσουν, όσο πιο πολλές προτάσεις και όσο πιο σαφείς προτάσεις έχουμε, τόσο καλύτερα θα συγκροτηθεί το πρόγραμμα. Μετά μένουν τα τεχνικά δελτία να συνταχθούν και να ενταχθούν σε χρηματοδοτήσεις…» τόνισε.

Show Buttons
Hide Buttons