Εκδήλωση για την υγεία την Παρασκευή, και τοπικός απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Εκδήλωση για την υγεία την Παρασκευή, και τοπικός απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και στο δρόμο για το συνέδριο του κόμματος που θα κάνει πράξη το άνοιγμα στο χώρο της λεγόμενης Προοδευτικής Συμμαχίας, εντάσσεται η εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, την Παρασκευή το απόγευμα.

Πρόκειται για μια ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Η υπεράσπιση του καθολικού δικαιώματος στην Υγεία, προτεραιότητες και προκλήσεις για την Αριστερά», την οποία διοργανώνει το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στις 6:00 το απόγευμα στα Λιθαρίτσια.

Πέραν του πρώην Υπουργού Υγείας, βουλευτή και τομεάρχη Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθούν στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο Παναγιώτης Καλαράς, συντονιστής τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή την εκδήλωση της Παρασκευής, τρία στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ από το χώρο της δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, προέβησαν σε έναν αναλυτικό απολογισμό του έργου του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ιωαννίνων, κατά την πενταετία 2014-2019.

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Παχατουρίδης, αναλαμβάνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε αντιμέτωπος με ένα σκηνικό κατάρρευσης του τομέα της δημόσιας υγείας και παρενέβη αποφασιστικά για την αναστροφή της πορείας: νοσοκομεία ένα βήμα πριν την κατάρρευση, διαλυμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ΕΚΑΒ σε τέλμα, μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικά στις δημόσιες μονάδες υγείας. «Σε αυτές τις συνθήκες, το έργο το οποίο έπρεπε να γίνει ήταν κυριολεκτικά τιτάνιο» σημείωσε ο κ. Παχατουρίδης.

Ανέφερε ως αποτέλεσμα της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ την ισότιμη πρόσβαση για όλους στις δημόσιες δομές υγείας, την προμήθεια της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, και το σβήσιμο χρεών χιλιάδων ευρώ που είχαν βεβαιωθεί από τα ταμεία των νοσοκομείων, τη ενίσχυση με προσωπικό των δύο νοσοκομείων της πόλης μας και τη σε σημαντικό βαθμό ανανέωση του γερασμένου εξοπλισμού. Ανέφερε τέλος τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την ανασύνταξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με τη λειτουργία των ΤΟΜΥ, πέντε εκ των οποίων λειτουργούν στην πόλη μας με πολύ καλή στελέχωση.

Παράλληλα, ο κ. Παχατουρίδης έκανε αυτοκριτική εντοπίζοντας και πολλά που δεν έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε και στους στόχους του κόμματος, για την επόμενη… διακυβέρνηση, λογικά. «Δε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η καθημερινότητα των ληπτών στην επαφή τους με το δημόσιο σύστημα άλλαξε ριζικά. Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις, συνέχισαν να υπάρχουν πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ, μεγάλοι χρόνοι αναμονής για κάποιες επεμβάσεις, ενώ μέρος του πληθυσμού συνεχίζει να πιστεύει και να πράττει αναλόγως, ότι πρέπει να πληρώσει για να έχει την φροντίδα που χρειάζεται…» σημείωσε μεταξύ άλλων. Εντόπισε επίσης αδυναμία αναστροφής στο γεγονός ότι το 96% για φυσικοθεραπείες και υπηρεσίες αποκατάστασης καλύπτεται από τον ιδιωτικό τομέα, καθυστερήσεις στην αναβάθμιση του ΕΣΥ και έλλειψη παρεμβάσεων που θα έκαναν πράξη τη σύγκρουση με μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της υγείας, όπως τοn εξορθολογισμό του λεγόμενου clawback υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων εργαστηρίων.

Στόχοι που είναι μπροστά, στο πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τέλος, είναι η υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας, η συνέχιση της «ηθικοποίησης» του συστήματος υγείας, η διεύρυνση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

 

Τι έγινε στα νοσοκομεία

Τέλος, η Μαργαρίτα Οικονόμου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και η Αλέκα Μπαφατάκη από το «Χατζηκώστα» αναφέρθηκαν σε παρεμβάσεις που έγιναν αυτά τα χρόνια στα δύο νοσοκομεία της πόλης μας, με την ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό καθώς και με τη λειτουργία του πενταόροφου κτιρίου στο ΠΓΝΙ και του Πολυδύναμου Κέντρου στο «Χατζηκώστα». 

 

Show Buttons
Hide Buttons