Εκδήλωση του ΚΚΕ Ιωαννίνων για τον Γιοσέφ Ελιγιά

Εκδήλωση του ΚΚΕ Ιωαννίνων για τον Γιοσέφ Ελιγιά

Η φετινή χρονιά είναι μια ξεχωριστή χρονιά για την εργατική τάξη, το λαό, το εργατικό κίνημα κι αυτό γιατί το ΚΚΕ γιορτάζει τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του.

«Είμαστε επίσης περήφανοι που αυτή η κομμουνιστική μας ιδεολογία έγινε πηγή έμπνευσης για ανθρώπους που με το πρωτοπόρο έργο τους συνέβαλλαν στην αφύπνιση και χειραφέτηση της εργατικής τάξης και του λαού μας» τονίζεται σε ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ με την υπεροχή των ιδεών του, με την αυταπάρνηση, την αυτοθυσία και την ανιδιοτέλεια των μελών του, με τη σταθερή προσήλωσή του στην υπεράσπιση του δίκιου των αδικημένων, αλλά και με την αδιάλειπτη φροντίδα του για τις ανάγκες των καλλιτεχνών – δημιουργών και την ανάπτυξη πρωτοπόρου καλλιτεχνικού έργου, κατόρθωνε στην εκατοντάχρονη διαδρομή του να συνεγείρει και να κινητοποιεί τους πιο φωτισμένους, έντιμους και συχνά τους πιο ταλαντούχους εκπροσώπους των γραμμάτων και της τέχνης.

Κι ένας τέτοιος ήταν και ο γιαννιώτης – εβραίος ποιητής Γιοζέφ Ελιγιά ο οποίος σύμφωνα με τον συγγραφέα Δημήτρη Χατζής «…Αυτός ο καινούργιος προφήτης ήταν ο πρώτος εβραίος κομμουνιστής της πόλης αυτής… Ήταν ορφανός από πατέρα – κι η μάνα του τον είχε αναστήσει ξενοδουλεύοντας και τον καμάρωνε ύστερα πο ‘γινε καθηγητής των γαλλικών σ’ ένα τέτοιο σχολειό σαν της “Αλλιάνς Φρανσαίζ”, που το κράταγε στα χέρια της η κοινότητα των οβραίων…. Λίγο λίγο με δισταγμό και με φόβο οι οβραίοι αρχίσανε και μαζευόντανε γύρω κι ακούγανε ξαφνιασμένοι που τους εξήγαγε τη γραφή μ’ έναν τρόπο δικό του, καινούργιο κι ανασαίνανε τ’ όνειρό του».

Αυτά και πολλά άλλα ιστορικά ντοκουμέντα που συνθέτουν την προσωπικότητα του ποιητή Γιοσέφ Ελιγιά θα παρουσιαστούν στην ειδική εκδήλωση που οργανώνει η ΤΕ Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας του ΚΚΕ προ τιμή του την Τετάρτη 5 Δεκέμβρη στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο.

Show Buttons
Hide Buttons