Εκδήλωση του ΜέΡΑ25 Ιωαννίνων για την αιθαλομίχλη στα Γιάννενα

Εκδήλωση του ΜέΡΑ25 Ιωαννίνων για την αιθαλομίχλη στα Γιάννενα

Ανθυγιεινή πρωτιά καταγράφουν τα Γιάννενα σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία της Πανελλαδικής Υποδομής για τη μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κλιματικής αλλαγής «ΠΑΝΑΚΕΙΑ», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 Ιωαννίνων καθώς από τις 10 Δεκεμβρίου μέχρι τώρα τα Γιάννενα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων.

«Η συχνότητα του φαινομένου της αιθαλομίχλης γιγαντώθηκε από τον χειμώνα του 2011 και μετά, γεγονός συνδεδεμένο με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών που επιβλήθηκαν από την τρόϊκα και τις ελληνικές κυβερνήσεις, ως αποτέλεσμα της αύξησης των φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Οι έλληνες πολίτες μετατράπηκαν σε πειραματόζωα ρύπανσης, καταφεύγοντας σε άλλες μορφές φθηνής θέρμανσης, και αυτή κατάσταση δεν έχει δυστυχώς ακόμη ξεπερασθεί» σημειώνεται.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης μέσα από το «πρασίνισμα» του επιδόματος θέρμανσης, επισημαίνοντας ότι το επίδομα θέρμανσης μπορεί να αξιοποιηθεί από τον δικαιούχο για:

  • την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής στο «εξοικονομώ κατ’ οίκον»
  • την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με προτεραιότητα των νοικοκυριών στο πρόγραμμα net metering (αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό)
  • τη μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά (μέχρι 70% μικρότερη κατανάλωση)

και προτείνοντας παράλληλα τη στήριξη τοπικών επιχειρήσεων για παραγωγή πέλετς από δασικά υπολείμματα υπό την άμεση επίβλεψη των τοπικών δασικών υπηρεσιών.

Το ΜέΡΑ25 διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Αιθαλομίχλη: Αναπνέοντας τη φτώχεια» το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στις 19:00 στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της Περιφέρειας Ηπείρου, στη Στοά Σάρκα (Ν. Ζέρβα 28-30), με ομιλητές τη βουλευτή του κόμματος Απατζίδη Μαρία, τον Τομεάρχη Πράσινης Μετάβασης Χαραλαμπάκη Γιάννη και την παιδίατρο Στράτου Σοφία.

Show Buttons
Hide Buttons