Εκλογικοί και… προσωπικοί στόχοι: Αναδρομή στα εκλογικά ποσοστά του Νομού Ιωαννίνων (βίντεο)

Εκλογικοί και… προσωπικοί στόχοι: Αναδρομή στα εκλογικά ποσοστά του Νομού Ιωαννίνων (βίντεο)

Ο στόχος… «να αντέξουμε» στις εθνικές εκλογές που είναι μπροστά, τίθεται από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και την αγωνία της διατήρησης της μεγάλης εκλογικής δύναμης που θα εξασφαλίσει την εκλογή των περισσότερων κατά το δυνατόν, βουλευτών, εξέφρασαν με εντονότερο τρόπο, οι τρεις από τους τέσσερις εκλεγμένους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, το βράδυ της Δευτέρας, στην ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, παρόντος του Γιαννιώτη στην καταγωγή, Υπουργού Δικαιοσύνης – ο τέταρτος των βουλευτών, Γ. Καραγιάννης, ήταν πιο απολογητικός για τα κακά αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ στους Δήμους και στην Περιφέρεια Ηπείρου. 

Είναι αναμενόμενο ότι με το ισχύον εκλογικό σύστημα, η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί… «ολοκαύτωμα» στις επερχόμενες  εκλογές και ενδεχομένως πολλοί βουλευτές είναι συμβιβασμένοι με την ιδέα της απώλειας των βουλευτικών προνομίων και οφελημάτων. Για τα Γιάννενα όμως, θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε μια ειδοποιό διαφορά, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα διαθέτει 4 εκπροσώπους – εικόνα σχετικά σπάνια για τα κοινοβουλευτικά χρονικά των Ιωαννίνων – και έναντι της πιθανής χειρότερης απόδοσης και της εκλογής μόνο ενός βουλευτή, υπάρχει η λιγότερο κακή απόδοση και η εκλογή… δύο βουλευτών, για το δεύτερο κόμμα των εκλογών του Ιούλη.

Άρα, είναι σαφές πώς μπαίνει ο εκλογικός στόχος για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ που στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, δεν τα πήγε καθόλου άσχημα ομολογουμένως, σε σχέση με τη γενική εικόνα μιας κυβερνητικής παράταξης σε αποδρομή (ποσοστό 29,54% και 28.620 ψήφοι). Εγώ δε θα συγκρίνω την εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές με εκείνη του Μαΐου του 2014 (ποσοστό 31,29% και 29.553 ψήφοι) αλλά με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση και τον Ιανουάριο, στο Νομό Ιωαννίνων πήρε 39,57% και 40.363 ψήφους και το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, 39,52% και 36.982 ψήφους. Η διαφορά ανάμεσα στο Σεπτέμβριο του 2015 και το Μάιο του 2019 για το ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ιωαννίνων, είναι απώλεια του 20% της δύναμής του, περίπου, ωστόσο θα μοιάζει με νίκη στις εθνικές εκλογές ένα τέτοιο ποσοστό για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ – 29,54% έναντι 32,74% της ΝΔ – λόγω των συσχετισμών που θα διαμορφώσουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. 

Οι τέσσερις εκλεγμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα διαγκωνιστούν για την επανεκλογή, ενός ή δύο στην καλύτερη περίπτωση βουλευτών, καθώς δεν αναμένεται η εικόνα του ψηφοδελτίου που στήνεται αυτές τις ώρες, με αυτοπροτάσεις και ετεροπροτάσεις, να αλλάξει θεαματικά, ακόμα και αν τελεσφορήσει η συμμετοχή προσώπων με καλή αναγνωρισιμότητα, όπως είναι ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννιτών, Φίλιππας Φίλιος. 

Την προσωπική μάχη τους για τις εθνικές εκλογές δίνουν οι Γιαννιώτες βουλευτές εδώ και μήνες, με τρόπο ώστε δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τις περιφερειακές εκλογές, αν δεν ευνόησαν σκανδαλωδώς με ανόητες αποφάσεις της κυβέρνησης, τον υποψήφιο Περιφερειάρχη της ΝΔ, βρήκαν ένα εξιλαστήριο «θύμα» και χρέωσαν την αποστολή της εκπροσώπησης του κόμματος στην Περιφέρεια Ηπείρου, με αποστολή να χάσει… για δε το Δήμο Ιωαννιτών μπορεί και να υπέσκαψαν ορισμένοι, τον στηριζόμενο από το ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιο Δήμαρχο…

Ο στόχος της εκλογής δύο βουλευτών είναι εφικτός με τα παρόντα δεδομένα, και ενισχύεται αν συνεκτιμήσουμε και δύο ακόμα στοιχεία που αφορούν τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ αντίστοιχα.

 

Σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Στην τοπική ΝΔ επικρατεί τις ώρες αυτές αναβρασμός, καθώς θεωρείται και από αθηναϊκά δημοσιεύματα, «κλειδωμένη» η υποψηφιότητα του Γιώργου Αμυρά στα Γιάννενα, όπως το pbnews.gr έγραψε πρώτο από την περασμένη Παρασκευή. Μια τέτοια επιλογή είναι βέβαιο πως θα αποσυσπειρώσει τη βάση του κόμματος, όχι απαραίτητα γιατί «καπελώνεται» το ψηφοδέλτιο με έναν «Αθηναίο»… αλλά γιατί θα δυσαρεστηθούν πολύ περισσότερο εκείνοι που θα «κοπούν» από το ψηφοδέλτιο. Και θα δυσαρεστηθούν πολύ περισσότερο από όσο αν επιλέγονταν στο τέλος, αντ’ αυτών, ένα άλλο τοπικό στέλεχος, από τα πολλά που αναμένουν εδώ και μήνες, τη συμμετοχή τους στη «γαλάζια» λίστα… Η ΝΔ για να πετύχει καλύτερη εκλογική επίδοση από εκείνη της 26ης Μαΐου, αποζητά τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και ηρεμία και τέτοιες ξαφνικές κινήσεις, έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα…

Στο ΚΙΝΑΛ τέλος, ο πολιτικός «αυτοχειριασμός» της Φώφης Γεννηματά με τις τελευταίες επιλογές της για το ψηφοδέλτιο επικρατείας αλλά και η συμπεριφορά της απέναντι στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον επανεκλεγέντα ευρωβουλευτή, Νίκο Ανδρουλάκη, θα ανακόψει την ανοδική τάση του κόμματος που από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ως την προπερασμένη Κυριακή, διάνυσε μια μεγάλη απόσταση και κατάφερε να κάνει μια αξιοπρεπή εμφάνιση. Η πρόεδρος του κόμματος με τις τελευταίες αμφισβητούμενες αποφάσεις της αποσυντονίζει το κόμμα, στέλνει κόσμο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και προδιαγράφει το αποτέλεσμα της επερχόμενης κάλπης. Οι πολύ ευνοϊκές συνθήκες για την εκλογή βουλευτή στα Γιάννενα από το ΚΙΝΑΛ, θολώνουν επικίνδυνα και το δικομματικό μπραντεφέρ στο Νομό μας, διευκολύνεται ασύγκριτα. 

*Η φωτογραφία είναι από τη χθεσινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων.

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons