Εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση: Κλειστό, Βελισσάριο, Γηροκομείο και πανδημία

Εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση: Κλειστό, Βελισσάριο, Γηροκομείο και πανδημία

Ανησυχία για την τελευταία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων εξέφρασε στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

Ο κ. Ελισάφ λίγες ώρες μετά την γραπτή ανακοίνωση του Δήμου που καλεί τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση γιατί η καλή υγειονομικά εικόνα για την περιοχή μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, μετά από μια ενημέρωση που έκανε στο σώμα, ως προς τα νοσηλευόμενα κρούσματα στα δύο νοσοκομεία της πόλης.

Λίγοι είναι οι ασθενείς στα δυο νοσοκομεία της πόλης, σε κανονικές κλίνες, και συγκεκριμένα είναι 12 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και 2 στο «Χατζηκώστα» ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 4 στο ΠΓΝΙ και 1 στο «Χατζηκώστα». Το σύνολο των ενεργών κρουσμάτων αυτή τη στιγμή για την πόλη μας είναι 53.

Οι εμβολιασμοί είναι ο μοναδικός τρόπος για να φύγουμε την πανδημία, τόνισε ο κ. Ελισάφ και ανέφερε πως στα 3 εμβολιαστικά κέντρα των δύο νοσοκομείων των Ιωαννίνων που λειτουργούν επί δωδεκάωρο, έχουν γίνει 2.700 και 1.600 εμβολιασμοί αντίστοιχα. 

 

Τα θέματα εκτός ημερήσιας

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του σώματος, ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα με εκπροσώπους της κυβέρνησης, είτε στην Αθήνα είτε στο Δημαρχείο. Μια από αυτές ήταν η συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης όπου ως γνωστόν τέθηκε το θέμα της παραχώρησης του προκάτ κλειστού της ξιφασκίας από το Ελληνικό, για το οποίο ο Δήμαρχος εκτίμησε πως θα ολοκληρωθεί στις επόμενες εβδομάδες. 

Το διαρκές έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας των συλλογικών οργάνων του δήμου Ιωαννιτών με απόλυτη ευθύνη της δημοτικής αρχής καυτηρίασε κατά τη διάρκεια της εκτός ημερησίας διάταξης συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας. O πρώην Δήμαρχος αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2021 αλλά κι αυτές των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων του Δήμου, οι οποίες διεξήχθησαν τις τελευταίες μέρες του 2020, μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Για την καθυστέρηση έγκρισης του προϋπολογισμού του 2021 ανέλαβε την πλήρη ευθύνη ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, μιλώντας για τις ειδικές συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία. «Αποδεικνύετε συνεχώς ότι δεν θέλετε να ακούγετε η διαφορετική άποψη, δεν θέλετε τις προτάσεις και τις θέσεις της αντιπολίτευσης, δεν θέλετε το διάλογο» σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Ακολούθως ο κ. Μπέγκας ζήτησε ενημέρωση για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής σε σχέση με το δεύτερο κλειστό, αν θα αρκεστεί στην παραχώρηση του προκάτ από το Ελληνικό ή αν θα διεκδικήσει να κατασκευαστεί ένα νέο κλειστό. Ο κ. Ελισάφ απαντώντας επανέλαβε όσα έχει και στο παρελθόν πει για το συγκεκριμένο θέμα, αφού μέμφθηκε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για την κριτική που του άσκησε όταν συνάντηση τον Υπουργό Ανάπτυξης… Για το Κλειστό του Βοτανικού ο κ. Ελισάφ ξεκαθάρισε πως δε βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης. Παραδέχτηκε επιπλέον πως για πρώτη φορά άκουσε από τα χείλη του Υπουργού Ανάπτυξης την υπόσχεση για την παραχώρηση του προκάτ κλειστού αλλά κρατάει όπως είπε, όλες τις επιφυλάξεις και ευφυής διαπραγμάτευση δεν είναι να απαιτείς ένα νέο κλειστό, όταν σου προσφέρεται ένα έστω προκάτ…

Ο Θωμάς Μπέγκας τέλος, εγκάλεσε τη δημοτική αρχή για την απουσία διαβούλευσης σε σχέση με το ΕΣΠΑ 2021-2027. «Η δημοτική αρχή δεν μας είπε: Τις αρκούν οι λίγες μέρες διαβούλευσης που έθεσε ως χρονικό περιθώριο η Περιφέρεια; Έχει κάνει κάποια προετοιμασία και δεν μας έχει ενημερώσει; Έχει καταθέσει προτάσεις;», αναρωτήθηκε ο κ. Μπέγκας. Απαντώντας ο Δήμαρχος τόνισε πως στο ΕΣΠΑ εξαρτιόμαστε από την Περιφέρεια Ηπείρου, καλώς ή κακώς και πως ως τις 15 Φεβρουαρίου εξελίσσεται η δημόσια διαβούλευση και πως όλες οι προτάσεις ακούγονται.

 

Για το στρατόπεδο Βελισσαρίου

Η Τατιάνα Καλογιάννη επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023», αναφέρθηκε σε ένα μόνο θέμα κατά την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση: το στρατόπεδο Βελισσαρίου. Κατηγόρησε όλες τις τελευταίες παρατάξεις, Φίλιου, Μπέγκα αλλά και τη σημερινή πως δεν διεκδίκησαν με σοβαρότητα την παραχώρηση του στρατοπέδου. «Η παραχώρηση του Στρατοπέδου Βελισσαρίου δεν θέλει απλές επιστολές. Δεν την ζητάς. Τη διεκδικείς με σοβαρότητα και προετοιμασία. Δηλαδή με τεκμηριωμένη πρόταση η οποία περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον: τους λόγους για τους οποίους διεκδικείς την έκταση του Στρατοπέδου, τον γενικότερο σχεδιασμό στον οποίο την εντάσεις, προς όφελος της πόλης, στον τρόπο και στα μέσα αξιοποίησής της, στα ανταποδοτικά που είσαι σε θέση να προσφέρεις στον σημερινό κύριο της έκτασης» ανέφερε η κ. Καλογιάννη και αφού ανέτρεξε στις αντίστοιχες διεκδικήσεις από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου όσο εκείνη υπηρέτησε ως αντιπεριφερειάρχης, κατέληξε δηλώνοντας την διάθεση της παράταξής της να συνεργαστεί με σκοπό να υποβοηθήσει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, όπου κριθεί σκόπιμο, σε μία οργανωμένη και συγκροτημένη προσπάθεια για τη διεκδίκηση και αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ακινήτων του Δήμου μας, συνολικά, μιλώντας και για το παλιό Πανεπιστήμιο στη Δομπόλη.

Ως προς το θέμα του Βελισαρίου είχε αξία η απάντηση του πρώην Δημάρχου Θωμά Μπέγκα που παραδέχτηκε πως η δημοτική του αρχή δεν κατάταξε στις πρώτες προτεραιότητες το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ο Νίκος Γκόντας υπογράμμισε πως οι προσπάθειες της δικής του δημοτικής αρχής, έφερα το συγκεκριμένο θέμα στο αποτέλεσμα του 68-32 υπέρ του Δήμου, αλλά οι επόμενες μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις απέτρεψαν την οριστική παραχώρηση που είχε φτάσει στο βήμα να γίνει νόμος του κράτους.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ παραδέχτηκε αυτοκρινόμενος πως ήταν και αυτός ένα από εκείνους που μαξιμάλιζαν… Απαντώντας στην Τατιάνα Καλογιάννη αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν ως σήμερα για το στρατόπεδο και κατέληξε λέγοντας πως οι παραχωρήσεις γίνονται με πάρα πολύ μεγάλη δυστοκία ειδικά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σήμερα. Έχει τις προφορικές αρνήσεις του γραφείου του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Άμυνας πως δε μπορεί να προχωρήσει υπό τις σημερινές συνθήκες η διαπραγμάτευση.

Ο Άρης Μπαρτζώκας αναφέρθηκε και σε μια συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου με τη συμμετοχή του Άγγελου Παπαγεωργίου, προέδρου της Αρχιτεκτονικής, και του Γιώργου Σμύρη, αναφορικά με την αποκατάσταση του παλιού πανεπιστημίου. «Ανταλλάξαμε απόψεις σε πρώτη φάση, ακούσαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να επανέλθουμε με απόψεις ως προς το πώς θα καλυφθεί απ’ έξω το κτίριο, αν θα αποκατασταθεί στην υπάρχουσα μορφή του και τρίτον τι θα γίνει εκ των υστέρων» ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας. Ο Δήμαρχος από την πλευρά του δήλωσε πως είναι νομικό το πρόβλημα, διαπιστώνεται πολιτική βούληση για να προχωρήσει η παραχώρηση.

Νάτσης και Γκόντας ζήτησαν μεγαλύτερη αξιοποίηση του Οίκου Ευγηρίας που σήμερα χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία γερόντων σε ποσοστό 30%, ενώ μια πρώτη παρατήρηση του Λάζαρου Νάτση για την αιμοδοσία που διοργάνωσε η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της παράταξης, Άρη Μπαρτζώκα. Για το Γηροκομείο του Δήμου Ιωαννιτών, τον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας ο κ. Ελισάφ ανέφερε πως η προγραμματική σύμβαση με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων για την από κοινού λειτουργία, προβλέπει να πληρώνει ο Δήμος 300.000 ευρώ το χρόνο για να λειτουργήσει ο Οίκος Ευγηρίας. Τα χρήματα αυτά μπορεί και να αδυνατεί στο μέλλον να τα βρίσκει ο Δήμος Ιωαννιτών, ανέφερε ο κ. Ελισάφ, γεγονός που επιβάλλει τολμηρές αποφάσεις ως μεγάλη πρόκληση, για τη συγκεκριμένη δομή.

Όλυ Τσουμάνη και Χρήστος Πατσιούρας ζήτησαν ενημέρωση για το βαθμό υλοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τοπική οικονομία.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας ανέφερε πως με μια απόφαση η Οικονομική Επιτροπή σύντομα θα επανακαθορίζει την αναπροσαρμογή των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, βάσει υστέρησης εσόδων των επιχειρήσεων. Θα υπάρχει διαφορετική εισήγηση για να μην πληρώσουν οι επιχειρήσεις και μια ανοιχτή διαδικασία για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων με απαλλαγές και συμψηφισμούς.

Show Buttons
Hide Buttons