Εμβόλια αποδεκτά και μη… από τους Έλληνες

Εμβόλια αποδεκτά και μη… από τους Έλληνες

Ήρεμη περίοδος για τους γονείς, από πλευράς λοιμώξεων είναι η εποχή που διανύουμε, σύμφωνα με τον κ. Νικόλαο Χαλιάσο, Αναπληρωτή Καθηγητή Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δεν έχουμε έξαρση λοιμώξεων, παρά τα πρώτα γερά κρύα του χειμώνα, υπάρχουν μόνο ιώσεις που συνοδεύονται ορισμένες από αυτές, από γαστρεντερίτιδα.

Συχνά κρούσματα μηνιγγίτιδας επίσης δεν έχουμε. Σε λίγο διάστημα, η ιατρική κοινότητα θα είναι σε θέση να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β, για το οποίο προηγήθηκε τα τελευταία χρόνια, μια μεγάλη δημόσια συζήτηση, σχετικά με την αναγκαιότητά του, κατ’ αρχάς, και ακολούθως, σχετικά με την ένταξή του στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Αυτή τη στιγμή, κυκλοφορούν στην αγορά δύο εμβόλια κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Χαλιάσος, «ο κόσμος το έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να γίνει το εμβόλιο και έχουν αυξηθεί τα παιδιά που εμβολιάζονται, από μικρότερα μέχρι και έφηβοι«.

Από την άλλη πλευρά, η ένταξή του στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, έγινε μερικώς και σήμερα το εμβόλιο καλύπτεται οικονομικά μόνο για τους πληθυσμούς που είναι του λεγόμενου αυξημένου κινδύνου, πληθυσμούς δηλαδή που είναι ευάλωτοι σε χρόνια νοσήματα, όπως τετραπληγία κτλ. Οι πληθυσμοί αυτοί δεν είναι μεγάλοι μεν αλλά καλύπτονται.

«Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα αλλά δε μπορούμε να πούμε ακόμη, αν έχουμε μείωση των κρουσμάτων τύπου Β, καθώς είναι λίγα τα χρόνια του εμβολίου και ούτως ή άλλως, δεν ήταν εκατοντάδες τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί» τόνισε ο κ. Χαλιάσος. Είναι νωρίς ακόμη η ιατρική κοινότητα να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, μια μικρή ελάττωση κρουσμάτων ίσως υπάρχει, σύμφωνα με τον καθηγητή, αλλά ζήτησε να μη το θεωρήσουμε δεδομένο. Του χρόνου θα έχουμε πιο ασφαλή εικόνα για την πορεία της ασθένειας.

 

Εμβόλιο του HPV

Ασφαλέστερα συμπεράσματα μπορούν αντίθετα να βγουν για το εμβόλιο του HPV , εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και κατά άλλων θηλωμάτων του φάρυγγα, του λάρυγγα, για τον καρκίνο του πέους, του αιδοίου, του πρωκτού. Το εμβόλιο αυτό καλύπτει το 90% της ασθένειας και σήμερα στη χώρα, γίνεται εκτεταμένα, γιατί φαίνεται ότι καταλαβαίνει κόσμος την επιτυχία του. Έτσι, αυξάνεται ο αριθμός των κοριτσιών που το κάνει και ο κ. Χαλιάσος επικαλέστηκε το παράδειγμα της Αυστραλίας που το εμβόλιο γίνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Ο καρκίνος του τραχήλου μήτρας εκεί, έχει κάνει βουτιά, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την ιλαρά τέλος, ασθένεια που επανεμφανίστηκε λόγω του λεγόμενου αντεμβολιαστικού κινήματος, ο κ. Χαλιάσος τόνισε: «Είμαστε σε επιφυλακή έντονη για να μπορέσει να ελεγχθεί η ασθένεια«.

Show Buttons
Hide Buttons