Ενδοσκοπική χειρουργική με navigation

Ενδοσκοπική χειρουργική με navigation

Η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ανακοινώνει την εισαγωγή, για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο της χρήση της διεγχειρητικής πλοήγησης (Navigation) στην ενδοσκοπική χειρουργική των παραρρινίων κόλπων.

Τις προηγούμενες μέρες δε, πραγματοποιήθηκαν στο Νοσοκομείο οι δύο πρώτες επεμβάσεις, οι οποίες έγιναν από τον Καθηγητή και Διευθυντή της ΩΡΛ Κλινικής του ΠΓΝΙ κ. Καστανιουδάκη Ιωάννη και το επιτελείο του, με απόλυτη επιτυχία. Στη μια εξ αυτών συμμετείχε και ο καθηγητής κ. Ψυχογιός Γεώργιος, με ιδιαίτερη εκπαίδευση σε τέτοιου είδους συστήματα. Σημαντική δε ήταν και η συμβολή του αναισθησιολόγου κ. Παναγιώτου Λάμπρου.

Οι ενδοσκοπικές αυτές επεμβάσεις των παραρρινίων κόλπων, είναι ελάχιστα τραυματικές για τον ασθενή, μιας και δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές, είναι όμως δύσκολες λόγω της πολύπλοκης ανατομίας της περιοχής, της σημαντικής ποικιλομορφίας της και των ιδιαίτερα σημαντικών δομών που βρίσκονται πολύ κοντά (μάτια, εγκέφαλος).

Η τεχνική αυτή με τη χρήση της διεγχειρητικής πλοήγησης, επιτρέπει την διενέργεια χειρουργικών πράξεων με πολύ μεγάλη ασφάλεια, αφού βοηθά στην ακριβή εντόπιση σημαντικών ανατομικών στοιχείων των παραρρινίων κόλπων σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας την αξονική τομογραφία του ασθενή (αξονική τομογραφία υψηλής ευκρίνειας με τομές ενός χιλιοστού). Ιδιαίτερα είναι πολύ χρήσιμη για επεμβάσεις μετά από τραυματισμούς, εκτεταμένους ρινικούς πολύποδες, βλάβες του μετωπιαίου, του σφηνοειδή κόλπου και της βάσης κρανίου, καθώς και για περιπτώσεις νεοπλασιών που διευκολύνονται από τη χρήση του συστήματος πλοήγησης, μειώνοντας κατά πολύ το χειρουργικό χρόνο.

«Η Διοίκηση του ΠΓΝΙ θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε τέτοια πρωτοβουλία, που αναβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας του Νοσοκομείου μας, αναπτύσσοντας νέα ιατρικά πεδία εφαρμογών στους χώρους του, που προάγουν τον τριτοβάθμιο χαρακτήρα του» τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Show Buttons
Hide Buttons