Επαγγελματική εκπαίδευση από επιλογή και όχι από ανάγκη

Επαγγελματική εκπαίδευση από επιλογή και όχι από ανάγκη

«Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», μια νέα αρχή στην παρεχόμενη επαγγελματική εκπαίδευση επιχειρεί τα τελευταία δύο χρόνια η παρούσα κυβέρνηση, με στόχο η επαγγελματική εκπαίδευση να γίνει επιλογή των νέων ανθρώπων και όχι ανάγκη.

Το μήνυμα αυτό επιχείρησε να περάσει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, επιλέγοντας τα Γιάννενα να είναι ο επόμενος σταθμός της παρουσίασης από τη Συντονιστική Επιτροπή Έργου του Προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» του ενισχυμένου θεσμού των ΕΠΑΛ που λειτουργούν από φέτος για πρώτη χρονιά.

Η Συντονιστική Επιτροπή Έργου και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, συνδιοργάνωσαν την ενημερωτική συνάντηση, το πρωί της Παρασκευής, με θέμα: «Οι Πυλώνες του Προγράμματος ΜΝΑΕ-Από τα 9 ΕΠΑ.Λ. της πιλοτικής φάσης στην καθολική εφαρμογή», παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας, Μερόπης Τζούφη.

Σκοπός της συνάντησης ήταν ουσιαστικά η υποστήριξη και η εξοικείωση των Διευθυντών/ντριών των ΕΠΑΛ στην Ήπειρο, με το Πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», ώστε να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν τα καινοτόμα στοιχεία που αυτό εισάγει και να τα ενσωματώσουν στη λειτουργία και την κουλτούρα των ΕΠΑΛ.

Είναι ενθαρρυντικό πως παρουσιάζεται αύξηση των παιδιών που επιλέγουν την επαγγελματική εκπαίδευση στη χώρα, το τελευταίο διάστημα. Στις δηλώσεις της η Μερόπη Τζούφη προσδιόρισε την αύξηση αυτή στην πανελλαδική εικόνα, σε σημαντικό ποσοστό, ενώ για την Ήπειρο, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Αγγελική Φωτεινού μίλησε για μια αύξηση της τάξης του 6,5 με 10%.

Ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμις Κοτσυφάκης είναι ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του έργου και σε δηλώσεις του τόνισε πως η νέα αρχή στα ΕΠΑΛ είναι εδώ…

Το έργο «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ» σηματοδοτεί τα καινούργια πράγματα που γίνονται στην επαγγελματική εκπαίδευση: ένα έργο που έχει πολλούς πυλώνες παρέμβασης όπως είναι η ενισχυτική διδασκαλία στη γλώσσα και στα μαθηματικά της Α΄ τάξης, η εισαγωγή ψυχολόγων και η θεσμοθέτηση του συμβούλου καθηγητή καθώς τέλος και η δυνατότητα που δίνεται στα ΕΠΑΛ να καταθέτουν προγράμματα δράσης με θεματικές από τον πολιτισμό ως την τεχνολογία.

 

Στρατηγικό σχέδιο

Στις δηλώσεις και στην ομιλία της, η Μερόπη Τζούφη τόνισε πως για την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός.

Είναι στα ΕΠΑΛ επίσης, σημαντικό το κομμάτι της τάξης μαθητείας και εκεί παρουσιάζεται αύξηση των παιδιών κατά 30% και στην επιλογή του ίδιου του ΕΠΑΛ μεγαλύτερη. Με την πρόσφατη απόφαση δε για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, τα παιδιά στην τάξη μαθητείας θα αμείβονται με εισόδημα αυξημένο πλέον κατά 27%.

Η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να είναι επιλογή για τα παιδιά μας, με ισότιμες δυνατότητες τόσο επαγγελματικά όσο και εκπαιδευτικά. Στο σκοπό αυτό έρχεται επικουρικά η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αυξήσει τα ποσοστά εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως και τα διετή προγράμματα σπουδών που είναι έτοιμο το Υπουργείο με τα Πανεπιστήμια να υλοποιήσει. Μάλιστα, η κ. Τζούφη έκανε γνωστό πως στις ιχθυοκαλλιέργειες θα λειτουργήσει πολύ σύντομα πιθανά, στην Ήπειρο, το πρώτο διετές πρόγραμμα, από το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου, διαπίστωσε πως οι μαθητές έχουν αγκαλιάσει και στηρίξει την επαγγελματική εκπαίδευση, κάτι που φαίνεται πλέον στις εγγραφές των σχολείων. «Ο στόχος μας είναι να προωθήσουμε, να κάνουμε την επαγγελματική εκπαίδευση ελκυστική και να μην είναι αυτό που απευθύνεται στα παιδιά ενός κατώτερου θεού. Προχωράμε με πολύ καλό βηματισμό» τόνισε.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Βούλη Τσίλη που χαρακτήρισε πρώτη αρχή το πρόγραμμα του νέου ΕΠΑΛ.

Show Buttons
Hide Buttons