Επανέρχονται οι ηθοποιοί και… ξαναρωτούν

Επανέρχονται οι ηθοποιοί και… ξαναρωτούν

Επιμένουν και επανέρχονται μετά την πρώτη ανακοίνωση, οι Γιαννιώτες ηθοποιοί στους οποίους απάντησε η δημοτική αρχή αναφορά με το θεσμό που δεν είναι διατεθειμένη σε αυτή τη φάση να προχωρήσει.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που υπογράφουν οι Θοδωρής Γκόγκος, Βασίλης Κονταξής, Γιώργος Φλώρος, Στέλλα Κατσαρού, Γιολάντα Καπέρδα, Βασίλης Σιάφης, Αθηνά Τσικνιά, Χρυσάνθη Παπαγεωργίου, Ναταλία Μίγδου, Βασίλης Γουργούλης, Χρήστος Χρήστου, Θανάσης Μιχαηλίδης, αναφέρεται σε απόφαση να αναβληθεί για το 2020 η συνέχιση του Φεστιβάλ «Η πόλη μας στην σκηνή» που χρηματοδοτούσε επαγγελματικές ομάδες της πόλης με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου.

Η δημοτική αρχή απάντησε λέγοντας μεταξύ άλλων πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ αναζητά «το νόμιμο τρόπο» που θα επιτρέψει την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης ώστε να είναι διασφαλισμένο και το οικονομικό της σκέλος.

Μετά την έκπληξη που δήλωσε πως έννοιωσε η δημοτική αρχή, έκπληκτη δηλώνει και η ομάδα των καταγγελλόντων ηθοποιών. «Ούτε λίγες ώρες δεν πέρασαν από την ανακοίνωσή μας και η διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων μαζί με την δημοτική αρχή έσπευσαν να απαντήσουν δίχως μάλλον να διαβάσουν προσεκτικά το περιεχόμενο της και ούτε λίγο ούτε πολύ θέλησαν απλά να θολώσουν τα νερά σε ένα πολύ σοβαρό θέμα» λένε, δηλώντας κατάπληξη… από την έκπληξη που προκάλεσε στη δημοτική αρχή η ανακοίνωσή τους. «Στόχος μας είναι η σωστή και ουσιαστική λειτουργία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και το εργασιακό μας μέλλον στην πόλη που εδρεύουμε και δημιουργούμε» τονίζουν.

Σημειώνουν πως για το θεατρικό φεστιβάλ «Η πόλη μας στη σκηνή» και η αναβολή του αποτέλεσε θέμα συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ έπειτα από δική τους έγγραφη πρωτοβουλία. «Το ίδιο αδιαφόρησε πλήρως στις προτάσεις που εκκρεμούσαν και εννοείται πως ποτέ δεν κληθήκαμε σε κάποια συνάντηση ώστε να πραγματοποιηθεί μια συζήτηση γύρω από αυτό αλλά παράλληλα να γνωριστεί με τη θεατρική κοινότητα της πόλης».

Οι ηθοποιοί λένε ακόμα: «Στην απάντηση επίσης αναφέρεται πως αναζητείται τρόπος για να μπορούν να γίνουν νομίμως οι συμπαραγωγές αυτές. Αυτό μας προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό: δηλαδή η περσινές συμπαραγωγές πραγματοποιήθηκαν με άνομο τρόπο;

Όσον αφορά την μειωμένη συμμετοχή των τοπικών καλλιτεχνών στις αμιγείς παραγωγές του Θεάτρου τηρήθηκε σιγή ιχθύος αν και το νυν διοικητικό συμβούλιο είναι εκείνο που πρόθυμα, μετά από πρόταση της καλλιτεχνικής διευθύντριας ενέκρινε την παραγωγή της κεντρικής σκηνής της «Νόρας» του Ίψεν της οποίας οι δοκιμές πραγματοποιούνται στην Αθήνα και με την συμμετοχή στην διανομή ενός και μόνο γιαννιώτη συντελεστή. Το νέο διοικητικό συμβούλιο που διατείνεται πως «το ενδιαφέρον για την στήριξη των Ηπειρωτών δημιουργών είναι αμέριστο, πραγματικό και έμπρακτο» πως ακολουθεί τη λογική που απαξιώνει και απομονώνει την τοπική πολιτιστική δημιουργία και καταδικάζει τους ηπειρώτες ανθρώπους του θεάτρου στην ανεργία και την απραξία ή τους εξορίζει εκτός Ιωαννίνων;».

Καταλήγοντας οι ηθοποιοι καλούν το διοικητικό συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ να κατανοήσει την σοβαρότητα των θεμάτων και να οδηγήσει το ηπειρωτικό θέατρο στην θέση που του αρμόζει. «Λάθη του παρελθόντος έθεσαν σε κίνδυνο την βιωσιμότητά του και το βύθισαν στην υπολειτουργία του ή στην αφάνεια. Οι σκοποί του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων οφείλουν να είναι με επίκεντρο τον πολιτισμό που γεννιέται και παράγεται εδώ προς την πόλη μας,  την Ήπειρο, την ελληνική επικράτεια και το εξωτερικό» τονίζουν.

Show Buttons
Hide Buttons