Επαναλαμβάνει και «καρφώνει» τους Δήμους: Η υποχρέωση της επεξεργασίας

Επαναλαμβάνει και «καρφώνει» τους Δήμους: Η υποχρέωση της επεξεργασίας

Για δεύτερη φορά, μέσα σε διάστημα δέκα ημερών (εδώ η προηγούμενη), η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου επανέρχεται στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, υπογραμμίζοντας την πιεστική ανάγκη για τη μεταφορά όλων των σκουπιδιών που παράγονται στους 18 Δήμους της Ηπείρου, στο εργοστάσιο επεξεργασίας ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι και «καρφώνοντας» στους Ηπειρώτες δημότες, με μια αιχμή που επιχειρεί να εκθέσει τις νυν δημοτικές αρχές πως δημιουργούν διπλά κόστη για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τόσο με τη λειτουργία του εργοστασίου όσο και επιμένοντας, να πηγαίνουν ορισμένοι δήμοι τα σκουπίδια τους, στους εν λειτουργία ΧΥΤΑ…

Απαντώντας και στην κριτική που ασκήθηκε από τις παρατάξεις «Ορίζοντες Ηπείρου» και «Κοινό των Ηπειρωτών», αλλά και σε παραφιλολογία… καφενειακής προέλευσης, η Περιφερειακή Αρχή κάνει λόγο σε σημερινή της ανακοίνωση για τέλος της προεκλογικής περιόδου και ευφάνταστα σενάρια που εκκινούν από εμπάθεια προς τον Περιφερειάρχη και την Περιφερειακή Αρχή. 

«Τις τελευταίες ημέρες «ανακαλύπτεται» ζήτημα με το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση πως δήθεν δεν λειτουργεί, ενώ ακούγονται και φαιδρότητες του τύπου πως είναι σκόπιμη η καθυστέρηση χρήσης των Σταθμών Μεταφόρτωσης ώστε να μεταφερθούν απορρίμματα από Λευκάδα και Κέρκυρα!» σημειώνει η σχετική ανακοίνωση και η απάντηση της διοίκησης είναι η εξής: «Το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά και στο αρχικό στάδιο είναι αποσυνδεδεμένο από τη λειτουργία των ΣΜΑ: Υπάρχει πρόβλεψη και δέσμευση όλων των Δήμων από τη σύμβαση που έχουν συνυπογράψει (πολύ πριν τις εκλογές του Μαΐου), ούτως ώστε τα απορρίμματά τους να τα μεταφέρουν, αντί στους ΧΥΤΑ στο Εργοστάσιο. Για τους απομακρυσμένους δήμους (Π.Ε. εκτός Ιωαννίνων) έχει ληφθεί πρόνοια από την Περιφέρεια για το επιπλέον κόστος μεταφοράς, ενώ ήδη καλύπτεται με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το κόστος μεταφοράς των υπολειμμάτων από το Εργοστάσιο στους ΧΥΤΥ».

Παρά ταύτα και ενώ όλοι γνωρίζουν και έχουν συναποδεχθεί τους όρους της σύμβασης, υπάρχουν όπως είναι γνωστό και όπως επαναλαμβάνει η Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμοι που δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωση μεταφοράς των απορριμμάτων στο εργοστάσιο. «Η τακτική αυτή- και πρέπει να γίνει σαφές προς όλους- επιβαρύνει τους Δήμους διπλά, καθώς πληρώνουν τέλη για τη μεταφορά των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ, αλλά και επιβαρύνονται και με το κόστος του όγκου απορριμμάτων που υπολείπεται ώστε να καλυφθεί η κατώτατη εγγυημένη ποσότητα που πρέπει να μεταφέρεται στο εργοστάσιο» σημειώνεται στο πιο αιχμηρό σημείο της ανακοίνωσης που επιχειρεί να εκθέσει τους Δήμους που δεν πηγαίνουν τα σκουπίδια τους στο εργοστάσιο.

 

Διευκρινήσεις…

Στην ανακοίνωση γίνονται και οι εξής διευκρινήσεις:

  • Η λειτουργία του εργοστασίου, ως προς την επεξεργασία των απορριμμάτων, δεν επηρεάζεται από την ύπαρξη ή μη δικτύου ύδρευσης, (το οποίο ανήκει στο Δήμο Δωδώνης) και το νερό είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, πυρασφάλεια κλπ. (διαβάστε εδώ, σχετικό δημοσίευμα του pbnews.gr).
  • Η λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων έχει να αντιμετωπίσει δύο ζητήματα: Το ένα με την ηλεκτροδότηση, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει στύλους για τις συνδέσεις με το δίκτυο και το δεύτερο, με κενά που διαπιστώνονται στο νομοθετικό πλαίσιο, για τα οποία έχει επιληφθεί το Υπουργείο Εσωτερικών. Ζήτημα υπάρχει επίσης και με τη συγκρότηση των ΦΟΔΣΑ.

Η ανακοίνωση καταλήγει με τα εξής: «Η λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων, δεν ήταν και δεν είναι «εφεύρεση» της Περιφέρειας Ηπείρου. Είναι Κοινοτική Οδηγία και υποχρέωση για την προστασία του περιβάλλοντος. Η κατασκευή του μέσω ΣΔΙΤ- όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας- είναι μονόδρομος ελλείψει επαρκών κοινοτικών και εθνικών πόρων. Η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν πρωτοπόρος στην κατασκευή του και χάρη στην ενεργό ανάμειξή της αποφεύχθηκαν πρόστιμα από την Ε.Ε. όπως έχει συμβεί και με την προηγηθείσα αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.

Την τρέχουσα περίοδο, είναι «θεματοφύλακας» της σύμβασης που έχει υπογραφεί με όρους τους οποίους οι Δήμοι γνωρίζουν και πρέπει να εφαρμόζουν ανεξάρτητα των επικεφαλής τους. Άλλωστε τα απορρίμματα συνεχίζουν να συγκεντρώνονται και να μεταφέρονται στο Εργοστάσιο και στους ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ ασχέτως της αλλαγής Διοίκησης. Αυτούς τους όρους και τις υποχρεώσεις τους επεσήμανε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με δεδομένο πως η Περιφέρεια καλείται σε πρώτο στάδιο να «απολογηθεί» για καθυστερήσεις των δήμων. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο«.

Show Buttons
Hide Buttons