«Επανεκκίνηση» – Του Άρη Ραβανού

«Επανεκκίνηση»  – Του Άρη Ραβανού

Την άποψή του για την Άρτα της επόμενης δεκαετίας, καταθέτει μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο πολύπειρος Αρτινός δημοσιογράφος των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», Άρης Ραβανός, ανοίγοντας ένα δημόσιο διάλογο ενόψει των επερχόμενων εκλογών, για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου.

Το κείμενο του Άρη Ραβανού ωστόσο, θα μπορούσε δυνητικά να ταιριάζει στο προεκλογικό πρόγραμμα πολλών υποψήφιων Δημάρχων, ανά την επικράτεια, γιατί τονίζει βασικές ελλείψεις ή προτεραιότητες των περισσότερων περιοχών της χώρας.

Η «Επανεκκίνηση» του Άρη Ραβανού θα μπορούσε να συνοδεύεται από διαφορετικές… γενικές υποκειμενικές και όχι μόνο από εκείνη που ορίζει ο δημοσιογράφος (της Άρτας).

Παραθέτουμε το κείμενο του κ. Ραβανού:

 

Το πρώτο μου κείμενο για το 2019 σχετικά με τις εκλογές στο Δήμο Αρταίων στην προσωπική μου σελίδα στο facebook

******

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 θ’ αναδείξουν τις δημοτικές Αρχές που θα κληθούν να οδηγήσουν τους Δήμους στη μετά μνημονίων εποχή. Μια εποχή που δεν είναι διόλου ρόδινη, αφού ως χώρα θα πρέπει να μετράμε και το τελευταίο ευρώ που επενδύουμε, ώστε να πιάνει πραγματικά τόπο.

Η «ενός ανδρός εξουσία», οι πολιτικές κολεγιές, η φιλοσοφία «των δικών μας» και «των άλλων», οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, πρέπει να σταματήσουν… χθες.

Μια σύγχρονη δημοτική αρχή οφείλει να ενώνει, αντί να διαχωρίζει τους δημότες, να αφυπνίζει , αντί να «κοιμίζει» τις συνειδήσεις, να δημιουργεί φρέσκα οράματα, αντί να βολεύεται με «μπαγιάτικες φαντασιώσεις», να προσελκύει τη νεολαία στα κοινά, αντί να την σπρώχνει ολοένα και περισσότερο στο περιθώριο.

Έννοιες όπως το περιβάλλον, η οικολογία, η βιώσιμη κινητικότητα, η συμμετοχικότητα, η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, η κοινωνική αλληλεγγύη και άλλες πολλές, δεν είναι για να παραγεμίζουν τα ιλουστρασιόν προεκλογικά φυλλάδια, αλλά για να οριοθετούν τη νέα πορεία που πρέπει ν’ ακολουθήσει συνολικά η Αυτοδιοίκηση. Και όλα αυτά παράλληλα με ενίσχυση των υποδομών, των κοινωνικών δομών, των δημοτικών λειτουργιών, κ.α.

Σε αυτό το πεδίο, πρέπει να υπάρξει σύνθεση δημιουργική της αυτοδιοικητικής εμπειρίας των παλαιότερων με τον ενθουσιασμό και τη διάθεση για προσφορά των νεότερων. Να καλλιεργηθεί μια νέα φιλοσοφία στους εργαζόμενους του Δήμου -δηλαδή, στους άμεσους συνεργάτες κάθε δημοτικής Αρχής- ώστε να συνειδητοποιήσουν τον σημαντικότατο κοινωνικό ρόλο που επιτελούν και παράλληλα να ενισχυθούν με κάθε τρόπο.

 

Από τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα είναι:

Α) Να ενεργοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι κοινωνικές δυνάμεις που «κρύβονται» στους πολιτιστικούς, κοινωνικούς, αθλητικούς και άλλους συλλόγους και φορείς του Δήμου, στηρίζοντας τις δράσεις τους και ενισχύοντας το «στίγμα» τους στην τοπική κοινωνία.

Β) Να υπάρξει η μέγιστη δυνατή θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος, καθιστώντας το παράλληλα προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες, προκειμένου να το απολαμβάνουν στην καθημερινότητά τους.

Γ) Να δοθεί σε κάθε Δημοτική Ενότητα τα εφόδια που χρειάζεται ν’ αναπτύξει τις δικές της, ιδιαίτερες δυνατότητες.

Δ) Να δημιουργηθούν μόνιμες ομάδες εργασίας, ανθρώπων με εξειδικευμένες γνώσεις, που θα «κυνηγούν» σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο -συστηματικά και αποτελεσματικά- κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης έργων που θα αλλάξουν την εικόνα του Δήμου.

Ε) Να στηριχθεί η υφιστάμενη τοπική επιχειρηματικότητα και να προσελκύσει ο Δήμος νέες επιχειρήσεις στην περιοχή, κτίζοντας μια διαχρονική σχέση αμοιβαίας ωφέλειας, με ξεκάθαρους κανόνες, που θα γίνονται σεβαστοί και από τις δύο πλευρές.

 

Ένας σύγχρονος Δήμος οφείλει να βγει από το καλούπι του φοβικού απομονωτισμού του, μέσω της ανάπτυξης ενός πλέγματος διαδημοτικών συνεργασιών και πρωτοβουλιών στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Οικολογία, την Κοινωνία.

Απαιτείται η ενδυνάμωση της ενεργοποίησης των πολιτών, δίνοντας πραγματική φωνή στον δημότη, μέσα από τις τακτικές ανοικτές συζητήσεις στις γειτονιές, την ενίσχυση των συμμετοχικών θεσμών και τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων.

 

«Ωραίες προθέσεις, αλλά με ποια «μαγική συνταγή» θα συμβούν όλα τα παραπάνω;» θ’ αναρωτηθεί κάποιος. Κι όμως, υπάρχει «μαγική συνταγή» κι αυτή την κατέχουν οι συμπολίτες μας που θα είναι και το «υπέρ – όπλο» της επόμενης δημοτικής διοίκησης.

Αυτοί θα υποδείξουν τις ανάγκες της γειτονιάς τους, που πρέπει να ενταχθούν στο προεκλογικό πρόγραμμα των υποψηφίων. Αυτοί θα ορίσουν το πλαίσιο της επόμενης μέρας, ώστε να σχεδιαστεί ένα ουσιαστικό δίκτυο κοινωνικών, οικονομικών και άλλων δομών, για να βελτιωθεί η ζωή όλων.

 

Οι Δήμοι δεν είναι προσωπικές επιχειρήσεις, αλλά πολυμετοχικοί φορείς και η συμβολή όλων είναι καθοριστική για τη λειτουργία του με ενίσχυση του διαλόγου και εξάλειψη του μονόλογου, αλλά και με ενδυνάμωση της συνεργασίας.

 

Το στοίχημα είναι η επανεκκίνηση…

Show Buttons
Hide Buttons