Επιθετική απάντηση Τσουμάνη στο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής της «Νέας Εποχής»

Επιθετική απάντηση Τσουμάνη στο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής της «Νέας Εποχής»

Απάντηση με αρκετή δόση… κινδυνολογίας τουλάχιστον, έδωσε στις ανακοινώσεις του προγράμματος της κοινωνικής πολιτικής, από την παράταξη του Μωυσή Ελισάφ, «Γιάννενα Νέα Εποχή» – εδώ αναλυτικά – ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής, Φίλιππος Τσουμάνης.

Με σημερινές δηλώσεις του, ο κ. Τσουμάνης αρνήθηκε κατ’ αρχάς, στο Νίκο Γκόντα και την παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» το δικαίωμα… δια να ομιλεί (!) «γιατί ποτέ δεν είχε (σ.σ. προτάσεις) και γιατί κρίθηκε από τους συμπολίτες μας δύο φορές και το 2010 και το 2014» – διαφεύγει από τον κ. Τσουμάνη ότι η παράταξη είναι ξανά υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές και άρα έχει το κάθε δημοκρατικό δικαίωμα να κάνει προτάσεις… – ενώ από την άλλη, για το πρόγραμμα της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» εκφράζει την… «αγωνία πολλών πολιτών αν θα συνεχίσουμε να δίνουμε φάρμακα ή και της αγωνίας εργαζομένων εάν θα χάσουν τη δουλειά τους»…

Ο κ. Τσουμάνης χρεώνει στο Μ. Ελισάφ «μεγάλη αναστάτωση», διότι όπως υποστηρίζει, «ευθέως είπε ότι θα διαλύσει τον Κοινωνικό τομέα»… (όσοι είμαστε στη συνέντευξη τύπου ωστόσο, μόνο αυτό το συμπέρασμα δεν καταλάβαμε…). «Πιστεύει άραγε ότι η κρίση πέρασε ή πιστεύει ότι υπάρχουν σήμερα πολίτες που δεν έχουν ανάγκη; Και προφανώς το να κόβεις φάρμακα από αυτούς που δεν μπορούν να τα αγοράσουν είναι μια μορφή ρατσισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος με επιθετικό τόνο, στο γιατρό και συνάδελφό του, Μωυσή Ελισάφ.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κλείσουν δομές που στήθηκαν με κόπο και εξυπηρέτησαν και συνεχίζουν να εξυπηρετούν χιλιάδες συμπολίτες, τόνισε ο κ. Τσουμάνης αναφερόμενος ειδικό στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και στο Κοινωνικό Φαρμακείο, δομές ενταγμένες σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούν και το προσωπικό.

Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Φαρμακείου, διευκρίνισε πως «Οι άποροι και ανασφάλιστοι δικαιούνται δωρεάν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο. Οποιοδήποτε άλλο, πράγμα που είναι το σύνηθες, οφείλουν να το αγοράσουν. Πέραν αυτών υπάρχουν πολλοί συμπολίτες ασφαλισμένοι, που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να καταβάλλουν την συμμετοχή τους». Όλους αυτούς στηρίζει το Κοινωνικό Φαρμακείο, τόνισε.

Αυτή την στιγμή οι ωφελούμενοι είναι 150 άτομα. «Θα αφήσει χωρίς περίθαλψη 150 συμπολίτες; Θα χάσουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές;» αναρωτήθηκε πολλές φορές ο κ. Τσουμάνης, ωστόσο η απάντηση Ελισάφ στο σχετικό ερώτημα ήταν πως θα εξεταστεί η αναγκαιότητα της κάθε δομής, εν καιρώ. Και ασφαλώς δεν προδίκασε πως «θα κλείσει το Κοινωνικό Φαρμακείο», όπως ψευδώς ισχυρίζεται σήμερα ο κ. Τσουμάνης.

Από την άλλη, παραδέχτηκε ερωτηθείς πως το Κοινωνικό Ιατρείο υπολειτουργεί γιατί από τη στιγμή που οι ανασφάλιστοι είχαν ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία, δεν υφίσταται η ανάγκη λειτουργίας του. Παραδέχτηκε λοιπόν πως δε λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο αλλά τόνισε πως «το θέμα δεν είναι το Ιατρείο αλλά το φαρμακείο που έχει έσοδα από το ΕΣΠΑ, λειτουργεί από το ΕΣΠΑ».

«Γιατί δεν έρχεται εδώ να συζητήσουμε μιας και φίλος είναι και να ενημερωθεί. Ήταν λάθος που προκάλεσε αναταραχή» συμπλήρωσε για το Φαρμακείο.

 

Δομές για παιδί και οικογένεια

Όσον αφορά για τις δομές που αφορούν το παιδί και την οικογένεια, ο κ. Τσουμάνης υποστήριξε πως το Π.Δ.99/2017 που δεσμεύεται η παράταξη Ελισάφ, ότι θα υλοποιήσει, είναι ήδη σε εφαρμογή. Έχει ήδη ολοκληρώσει ο ΟΚΠΑΠΑ τους φακέλους και των 22 Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών και κατέθεσε την πρόταση για την ένταξη στο πρόγραμμα «Επιχορήγησης των Δήμων και των Νομικών Προσώπων αυτών για προσαρμογή λειτουργούντων δημοτικών βρεφικών, παιδικών, και βρεφονηπιακών σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ.99/2017» και διεκδικεί από το Υπουργείο Εσωτερικών επιχορήγηση 1.100.000 ευρώ για την βελτίωση των υποδομών όλων των Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών.

Η δέσμευση για την ίδρυση τριών νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών έχει γίνει και από την παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» από το 2014 και επαναλαμβάνεται και στο νέο πρόγραμμα της παράταξης της δημοτικής αρχής, ωστόσο είπε πως στις περιοχές αυτές δεν υπάρχει κτίριο 350 τ.μ. και άνω με τον αντίστοιχο αύλειο χώρο προς ενοικίαση για Βρεφονηπιακό Σταθμό. Πρόταση για νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό Ανατολής δυναμικότητας 85 νηπίων και βρεφών θα κατατεθεί στο Νέο ΕΣΠΑ (2021-2027)…

Ο  κ. Τσουμάνης έκρινε (ως μη όφειλε προφανώς) προτάσεις της παράταξης Ελισάφ, για πιλοτική λειτουργία τμημάτων για βρέφη από 3 μηνών («Μακάρι να μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε όλα τα βρέφη της πόλης, αλλά αυτό απαιτεί και πολλά κτίρια με αντίστοιχες υποδομές και προσωπικό που δεν υπάρχει» είπε και ζήτησε ρεαλισμό… διερωτώμενος αν η παράταξη Ελισάφ «Θα ιδρυματοποιήσει μωρά 3 μηνών; Θα καταργήσει τον θηλασμό;» και αναφέρθηκε στις μητέρες που παίρνουν άδεια έως 12 μήνες γι’ αυτό, αγνοώντας προφανώς ότι οι άδειες αυτές δεν ισχύουν για μητέρες εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα…).

Ο κ. Τσουμάνης επέκρινε τις προτάσεις για αναπροσαρμογή των τροφείων στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, για την αναβάθμιση και βελτίωση των δομών της Τρίτης ηλικίας και για την ίδρυση δύο νέων γραφείων: Επαγγελματικής Ένταξης και Μετανάστευσης και Μειονοτικών Ομάδων – ο ΟΚΠΑΠΑ λειτουργεί από το 2017 το Κέντρο Κοινότητας, είπε. Η επιμόρφωση των εργαζομένων του ΟΚΠΑΠΑ είναι επίσης, θεσμοθετημένη, κατά τον κ. Τσουμάνη.

Σε ερώτηση για τα ΚΑΠΗ και τις παλιότερες συγκρούσεις με την παράταξη Γκόντα, ο κ. Τσουμάνης υποστήριξε πως το 2011 λειτουργούσαν 26 ΚΑΠΗ, χωρίς δικό τους προσωπικό αλλά με το προσωπικό της αμαρτωλής ΑΔΕΙ και χωρίς καμία σύμβαση. Τα ΚΑΠΗ μειώθηκαν σε 12, το 13ο στα Καρδαμίτσια εγκαινιάστηκε προ ημερών και ήδη έχει ξεπεράσει τα 100 μέλη, όπως είπε.

 

Πού θα βρει τα λεφτά;

Καταλήγοντας, ρωτάει τον κ. Ελισάφ ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ: «πού θα βρει τα λεφτά;». 

«Είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε πολίτη, υποψήφιο Δήμαρχο ή παράταξη να έρθει με σοβαρότητα και να ενημερωθεί για όλα όσα κάναμε. Καλό θα είναι να υπάρχουν προτάσεις, προτάσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες που όλοι μαζί να μπορούμε να υλοποιήσουμε προς όφελος και της πόλης και των συμπολιτών μας. Όμως καλό θα είναι πρώτα απ’ όλα να μην υπερβάλλουν, δεύτερον να μην υπόσχονται αυτά που ήδη έχουμε κάνει πράξη και τρίτον σε καμία περίπτωση η Κοινωνική Πολιτική δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από κανέναν. Είναι προσφορά αλληλεγγύης και στήριξης σε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και σε καμία περίπτωση δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι Κοινωνική Πολιτική. Είναι έργο του Δήμου και των πολιτών» κατέληξε.

Show Buttons
Hide Buttons