Επιμένει για ψήφισμα για την πρώτη κατοικία

Επιμένει για ψήφισμα για την πρώτη κατοικία

Το ψήφισμα που είχε προτείνει και προ εβδομάδων, επανακατέθεσε στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου, η παράταξη Κοινό των Ηπειρωτών.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφ/κής Παράταξης Γιώργος Ζάψας, Δημήτρης Σακαρέλης, Άρης Σπέγγος, Χριστίνα Λέκκα, Ράνια Γκίζα, Δημήτρης Τρομπούκης και Θεόδωρος Κορωναίος ζητούν την ψήφιση του προτεινόμενου ψηφίσματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. 

Η ιδέα στηρίζεται στην ιδέα πως η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που αποφάσισε η κυβέρνηση, έως το τέλος Ιουλίου, δεν λύνει το πρόβλημα. Απλά, το μεταθέτει για την 1η Αυγούστου, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για νομική προστασία από εκεί και πέρα.

Το σχέδιο ψηφίσματος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Προ ημερών εξαγγέλθηκε η τρίμηνη παράταση, – έως το τέλος Ιουλίου – του πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες εξαγγελίες, αμέσως μετά τον Ιούλιο, ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα γέφυρα έως το 2021, με επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος. Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ύφεση για το 2020 θα αγγίξει το -9,7%, ενώ αντίστοιχα η ανεργία θα φθάσει στο 19,9% κατά μ.ο., σε αντίθεση με τις εγχώριες εκτιμήσεις, που κάνουν λόγο για ύφεση ύψους -4,7%. Επιπρόσθετα και λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι, η ανεργία ήδη εκτινάσσεται στα ύψη, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τα “lockdowns” θα οδηγήσουν σε μια απευθείας αρχική μείωση 20% με 25% του Α.Ε.Π. Τα παραπάνω καταδεικνύουν την αναγκαιότητα περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών, των δανειοληπτών και των οικογενειών τους και της χρονικής επέκτασης του υφισταμένου μέτρου, τουλάχιστον μέχρι το πέρας του τρέχοντος έτους…».

«Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει ένα τέτοιο αντικοινωνικό μέτρο, σε μια χώρα που βίωσε όλα αυτά τα χρόνια τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, με χιλιάδες ανέργους και φτωχοποίηση του λαού της» τονίζεται χαρακτηριστικά και καλείται η κυβέρνηση:

  • Να μην προχωρήσει στην άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας.
  • Να επεκταθεί, η προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς και η απαγόρευση πλειστηριασμών, τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους.
  • Να επεξεργαστεί άμεσα ένα συνεκτικό πρόγραμμα, που θα αφορά συνολικά την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και θα περιλαμβάνει την προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

Show Buttons
Hide Buttons