Επιτρέπεται να μην πάει συλλαλητήριο ο Δήμος Κόνιτσας;

Επιτρέπεται να μην πάει συλλαλητήριο ο Δήμος Κόνιτσας;

Η σωρεία ανακοινώσεων καταδίκης για το περιστατικό ρατσιστικής βίας κατά ανήλικων προσφυγόπουλων στην Κόνιτσα, πριν από δύο εβδομάδες, ήταν για μένα απόλυτα αναμενόμενη, μεταξύ άλλων… και για λόγους μικροπολιτικής και προεκλογικής εκμετάλλευσης της φαινομενικά αυτονόητης αγανάκτησης όλων των προοδευτικών πολιτών, απέναντι στη ρατσιστική βία κατά αδύναμων ομάδων του πληθυσμού….

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διανύει την πιο αντι-χρυσαυγίτικη φάση της, στον τετραετή πολιτικό της βίο, μετά τα ταξίδια στο Καστελόριζο, με τον Παππά και τους άλλους… και κυρίως, αφού… αμέλησε να δικάσει τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, θεώρησα από την πρώτη στιγμή λογική την συριζαίικη επικοινωνιακή υστερία για το περιστατικό της Κόνιτσας. 

Μέσα στις άλλες… καταδίκες, ανασύρθηκε από τον τετραετή του λήθαργο και ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για να διοργανώσει λέει, ένα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, την Κυριακή, στην Κόνιτσα. Μια κινητοποίηση που θα γίνει μία εβδομάδα και μια μέρα, αφ’ ότου, ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ η εξάρθρωση της τετραμελούς ομάδας που κατέστρωσε και εκτέλεσε το σχέδιο της επίθεσης σε βάρος των ανήλικων προσφυγόπουλων, το βράδυ της 17ης Μαρτίου! Ο υπό συριζαίικη διοίκηση, Σύλλογος των πανεπιστημιακών δασκάλων θυμήθηκε τον ακτιβισμό για ένα θέμα που δεν αφορά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά ολόκληρη την κοινωνία – και μη μου πει κανείς ότι ρόλος των πνευματικών ταγών του τόπου είναι να αφυπνίζουν την κοινωνία όταν χρειάζεται, γιατί τέσσερα χρόνια, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο συγκεκριμένος «εργοδοτικός» συνδικαλιστικός φορέας τα βρίσκει όλα καλώς καμωμένα, τόσο μέσα στο Πανεπιστήμιο όσο και έξω στην κοινωνία…

Αν πάει λοιπόν, απρόσκλητος στην Κόνιτσα αύριο ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ για να διοργανώσει ένα συλλαλητήριο κατά των νεοναζί, δικαίως ο Δήμος αντιδρά και ανακοινώνει πως δεν θα λάβει μέρος στην κινητοποίηση. 

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιος Δήμαρχος με την παράταξη «Κόνιτσα Τόπος που θέλω να Ζω», Βασίλης Σπανός, υπαινίσσεται ότι υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι που τελικά ο Δήμος Κόνιτσας θα απέχει από το συλλαλητήριο… Η καθυστερημένη, πρώτη ανακοίνωση για το γεγονός της επίθεσης, έγινε από το Δήμο Κόνιτσας, τη μεθεπομένη του συμβάντος, όταν η τοπική ΕΛΑΣ σφύριζε αδιάφορα στις καταγγελίες. Έκτοτε ακούστηκαν διάφορα για δήθεν σχέσεις του απερχόμενου Δημάρχου με τον φασιστικό πυρήνα, το «τάγμα εφόδου» της Κόνιτσας, τα οποία δε θέλω να πιστέψω.  

Δικαίως κατ’ εμέ, λέει η δημοτική αρχή της Κόνιτσας πως η συντήρηση του θέματος στην επικαιρότητα, με κάθε τρόπο, βλάπτει συνολικά την εικόνα της ακριτικής πόλης. Έχει άδικο; Οφείλει να το επισημάνει ως διοίκηση του Δήμου, όταν η αντιπολίτευση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί προεκλογικά, ό,τι θεωρεί ότι την βολεύει. Όπως σωστά τονίζεται στην ανακοίνωση του Δήμου, ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» των ρατσιστικών επιθέσεων στους πρόσφυγες και ενδεχομένως και στον καθηγητή Β. Νιτσιάκο, δεν είναι καν κάτοικος Κόνιτσας. Αυτό σημαίνει απλά, πως αν βρει έναν πυρήνα ανεγκέφαλων υποχείριων σε μια άλλη περιοχή, δεν θα τον εμποδίσει κανείς να συνεχίσει τη δράση του εκεί, ακόμα κι αν δεν έχει τις «πλάτες» κάποιων τρίτων ισχυρών, ρασοφόρων ή μη…

Ζητάμε δηλαδή αύριο, να βγει στο δρόμο η δημοτική αρχή της Κόνιτσας για να διαδηλώσει κατά των Κονιτσιωτών που δεν θεωρούν πως ο ρατσισμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης τους; Είναι λογικό αυτό το αίτημα;

Το πρόβλημα της συντηρητικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι πρόβλημα μόνο της Κόνιτσας ή μιας κάποιας πόλης. Δεν έγινε ξαφνικά η Κόνιτσα, ο «Άγιος Παντελεήμονας» των Ιωαννίνων, για να μαζευτούμε να την γιατρέψουμε! Τα σοβαρά προβλήματα απαιτούν μελετημένες λύσεις και όχι «ματζούνια» και ξόρκια μιας χρήσης. 

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons