Επτά συν μία… πράξεις ενεργειακής απόδοσης

Επτά συν μία… πράξεις ενεργειακής απόδοσης

Την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020, η Περιφέρεια Ηπείρου θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου «Βιοκλιματική ανάπλαση και ενσωμάτωση τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία». Η παρέμβαση αποτελεί υποδράση του Έργου «G.A.M.E.S– Greece Albania Mobilization towards sustainable Energy for Students» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Interreg IPA CBC Ελλάδα- Αλβανία 2014-2020».

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική πρόταση που είχε υποβάλλει η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση 593.340 ευρώ στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg IPA CBC «Ελλάδα- Αλβανία 2014-2020». Σκοπός της είναι αφενός η ανάδειξη της πολύπλευρης αξίας του εμβληματικού κτιρίου της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας και αφετέρου τη διττή λειτουργία του ως προαύλιο χώρο σχολείων και ως χώρο συνάθροισης παιδιών, εφήβων και γονέων για διάφορες δραστηριότητες κατά τις απογευματινές ώρες.

Το έργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου του συγκροτήματος με την κατασκευή σύγχρονων χώρων αθλοπαιδιών, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και τη δημιουργία Βιωματικού Εργαστηρίου με στόχο την Εκπαίδευση και Εξοικείωση των Μαθητών σε Θέματα Ευαισθητοποίησης Αειφόρου Ενεργειακής Διαχείρισης.

 

Επτά πράξεις ενεργειακής αποδοτικότητας στο ΕΣΠΑ

Από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020, ανακοινώνεται ότι με αποφάσεις που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάσσονται επτά πράξεις στην πρόσκληση «Παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα των αστικών μεταφορών και κέντρων».

Πρόκειται για έργα που στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός περιβαλλοντικά φιλικού και ενεργειακά αποδοτικού πολυτροπικού συστήματος μεταφορών, στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι επτά πράξεις είναι οι εξής:

  • «Αντικατάσταση οχημάτων Δήμου Ιωαννιτών με νέα ενεργειακά αποδοτικά και χαμηλών εκπομπών οχήματα», με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ιωαννιτών και προϋπολογισμό 999.892 ευρώ. Το έργο αφορά την προμήθεια 10 οχημάτων (4 απορριμματοφόρα, 4 ηλεκτροκίνητα οχήματα ανατρεπόμενου κάδου, 1 ηλεκτροκίνητο όχημα με ανατρεπόμενη κιβωτάμαξα, 1 ημιφορτηγό όχημα 4Χ4 με ανοιχτή καρότσα, 1 φορτηγό όχημα ανατρεπόμενο 10 tn).
  • «Προμήθεια οχημάτων Δήμου Πρέβεζας» με φορέα υλοποίησης το Δήμο Πρέβεζας και προϋπολογισμό 1.000.680 ευρώ. Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει προμήθεια 10 οχημάτων (3 απορριμματοφόρα, 1 όχημα πλύσης, 1 ανυψωτικό καλαθοφόρο όχημα, 2 Φορτηγά οχήματα 4χ4 διπλοκάμπινα, 2 Φορτηγά οχήματα 4χ4 ημικάμπινα και 1 Ηλεκτρικό μικρό απορριμματοφόρο).
  • «Εγκατάσταση φωτιστικών led στην πόλη της Άρτας», προϋπολογισμού 1.523.000 ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Αρταίων και το έργο αφορά στις εργασίες εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων με τεχνολογία led προς αντικατάσταση απαρχαιωμένων φωτιστικών σωμάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης και σε περιβάλλοντες αυτού οδούς.
  • «Ολοκληρωμένη παρέμβαση στην υποδομή των φωτεινών σηματοδοτών του Δήμου Ιωαννιτών», προϋπολογισμού 830.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης το Δήμο Ιωαννιτών. Στο πλαίσιο του έργου αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων φωτεινής σηματοδότησης του Δήμου Ιωαννιτών, εγκαθίσταται εκτεταμένο σύστημα καταμέτρησης της κυκλοφορίας, εγκαθίσταται Κέντρο Ελέγχου και αναπτύσσεται σύστημα πληροφόρησης των μετακινούμενων μέσω καινοτόμων υπηρεσιών Συνεργατικών Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών.
  • «Αντικατάσταση οχημάτων Δήμου Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 999.998 ευρώ και φορέα υλοποίησης το Δήμο Ηγουμενίτσας. Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στην αντικατάσταση 8 παλιών οχημάτων του στόλου του Δήμου Ηγουμενίτσας, με την προμήθεια 6 συνολικά νέων ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων χαμηλών ρύπων.
  • «Προμήθεια δημοτικών ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων», προϋπολογισμού 985.800 ευρώ και φορέα υλοποίησης το Δήμο Αρταίων. Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια καινούργιων οχημάτων που θα χρησιμοποιηθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων, ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στο σύνολο των αναγκών. Προτείνεται η αντικατάσταση 7 οχημάτων του στόλου με έξι 6 πιο σύγχρονα μοντέλα. 
  • «Προμήθεια ενεργειακά αποδοτικού οχήματος για τις ανάγκες της ΔΕΥΑΑ», προϋπολογισμού 460.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης το ΔΕΥΑ Άρτας. Η πράξη αφορά στην αντικατάσταση παλαιού βυτιοφόρου οχήματος-αποφρακτικού της ΔΕΥΑ Άρτας με νέο ενεργειακά αποδοτικότερο τεχνολογίας euro 6 τουλάχιστον.
Show Buttons
Hide Buttons